Ungarns historie strekker seg langt tilbake: på 800-tallet ble landområdet invadert av madjarske stammer fra øst, og landet ble et selvstendig kongedømme rett etter årtusenskiftet. På 1500-tallet ble store deler av landet okkupert av det ottomanske riket, men på 1600-tallet ble tyrkerne drevet tilbake igjen av habsburgerne, og landet ble en del av dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn. Denne unionen varte frem til slutten av første verdenskrig, og etter andre verdenskrig kom landet under sovjetisk innflytelse og ble en kommunistisk ettpartistat, frem til Sovjetunionens oppløsning i 1989. Siden den gang har Ungarn vært en demokratisk republikk, og ble med i NATO i 1999 og i EU i 2004.

Ved elven Donau, på grensen til Slovakia, ligger byen Esztergom. Den største severdigheten her er byens basilka, som også er den største basilikaen i sentraleuropa. Et flott eksempel på ungarsk klassisisme, hvis kuppel har en høyde på 71,5 meter. Altertavlen, malt av Michelangelo Grigoletti, er det største bildet i verden malt på ett eneste lerret. Adgang er gratis, men man kan betale for å besøke krypten og kuppelen.

I byen Pécs kan man se spor etter Ungarns rike historie i arkitekturen. Her finnes middelalderske moskeer og barokke kirker, men det byen er mest kjent for er kulturminnene som finnes etter byens viktige rolle som religiøst sentrum for tidlige kristne, for der Pécs nå ligger, lå det en gang en romersk by som het Sopianae, og hadde mellom åtte og ti tusen innbyggere. I bykjernen kan man se flere spor etter denne romerske byen, der det viktigste er en gammel kristen nekropolis fra 300-tallet. Syv av kryptene er åpne for publikum, der man blant annet kan se en av de tidligste avbildningene av Jomfru Maria.

Székesfehérvár ligger mellom Balatonsjøen og Velencesjøen, og er en av Ungarns første byer i ordets rette forstand. Mye av byens bebyggelse fra middelalderen ble ødelagt av tyrkerne, blant annet ble en av datidens mest betydningsfulle kirker sprengt i 1601. Habsburgerne fikk byen gjenoppbygget, og byen har i dag mange vakre bygninger og historiske monumenter.

Balatonsjøen er den største sjøen i sentraleuropa, og er en av Ungarns mest kjente turistattraksjoner. Sjøen holder rundt 25 grader om sommeren, og strendene består stort sett av gress, stein eller sand. Sørsiden av sjøen er langgrunn og best egnet for familier med barn, mens nordsiden blir dyp fortere.

Det ligger flere byer ved Balatonsjøens bredder. En av de mest populære er Siófok som er den største byen på sørsiden av sjøen. Dette er en hyggelig liten by, men den har også mange nattklubber og et livlig natteliv, og er den foretrukne partybyen blant det yngre sjiktet av de tilreisende.

På nordsiden av sjøen ligger byen Balatonfüred, som er et av Ungarns eldste turiststeder. Byen er noe mindre enn Siófok, men ikke å langt nær så kommersiell, og det er ikke her du finner nattklubbene og det heftigste utelivet. Balatonfüred har bevart mye av sin tradisjonelle, barokke gamleby, har vakre strandpromenader, og er en av de fineste byene ved Balatonsjøens bredder.

I den sørlige enden av sjøen ligger byen Keszthely. Den mest kjente attraksjonen her er Festetics-palasset som er Ungarns tredje største. Det ble bygget på 1700-tallet av den rike, aristokratiske Festeticsfamilien, men er i dag et museum som drives av den ungarske stat. Biblioteket har over 100 000 bøker og manuskripter, blant annet noen ekemplarer av de første bøker som ble trykket i stedet for håndskrevet, samt noter skrevet av Haydn. Festetics-palasset er forøvrig omgitt av en vakker, engelsk hage.

Der dagens Budapest ligger, grunnla romerne engang byen Aquincum på stedet der det tidligere hadde vært en keltisk by, og ble i sin tur erstattet av madjarene. De ble igjen angrepet av mongolene, men fikk slått den tilbake, og bygget slottet som fortsatt dominerer byen i 1427. Senere kom ottomanerne og okkuperte byen, inntil habsburgerne tok den tilbake i 1686. Senere ble Ungarn en del av dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn, med Budapest som en av hovdstedene; byene Buda og Pest ble forøvrig slått sammen i 1873. Mer en 80 % av byens bygninger ble ødelagt under 2. verdenskrig, men ble bygget opp igjen på 50- og 60-tallet, og ble et utstillingsvindu for den mer pragmatiske kommunismen som den ungarske regjeringen førte, helt til Sovjet sendte inn tanks i 1956 fordi de følte at de holdt på å miste kontrollen. I disse dager er Budapest en langt fredeligere by, med vakre parker og arkitektur, museer og et livlig natteliv. Du kan lese mer om Budapest i byguiden nederst på siden.

Byen Eger er en av de vakreste barokke byene i landet, og har et slott man kan besøke, en av de nordligste minaretene fra middalderen, samt termiske bad. Det byen er mest kjent for er i midlertidig rødvinen som blir produsert i området, nemlig Egri Bikavér - "okseblod fra Eger". Legenden vil ha det til at det var tyrkerne som bragte vindruen til området på 1500-tallet, og at den har blitt dyrket der siden.

I nasjonalparken Aggtelek ligger en av Europas største dryppsteinsgrotter. Hulesystemet er litt over 20 km langt, og på guidede turer kan man blant annet se verdens høyeste stalagmitt, og en konserthall med utrolig flott akustikk. I nasjonalparken over bakken er det fint å gå turer, og er kan man se fugler, sommerfugler, amfibier og reptiler. Er man riktig heldig får man også se bjørn og gaupe.

Hollókő er en landsby som er bevart for å vise frem tradisjonelt, ungarsk landsbyliv - et slags folkemuseum. Husene i landsbyen er restaurerte med svarte tak og hvite vegger, som var typisk for landsbyer i dette området, og mange av landsbyhusene er små museer som viser frem tradisjonelt håndtverk som for eksempel veving og pottemaking.

Byen Miskolc har lenge vært kjent for sitt termiske bad. De varme kildene i dette området har vært kjent siden antikken, men det var først da tyrkerne okkuperte denne delen av Ungarn på 1500- og 1600-tallet at stedet begynte å vokse i popularitet og ble utviklet: tre bad og et vertshus ble bygget i 1723. Stedet gikk gjennom videre utvikling og senere forfall, før det ble gjenoppbygget i 1837 da man også fikk innendørs basseng. Stedet har siden den gang blitt utvidet flere ganger, og har i dag 150 meter med snirklete innendørs huler og flere utendørs basseng, i tillegg til en kunstig sjø der man kan leie robåter. Å bade i disse hulene er i det hele tatt en deilig opplevelse, der man lett kan tilbringe mange timer.

Tokaj er en liten by i den nord-østre delen av Ungarn, og er sentrum for området med samme navn. I denne regionen har det vært vinproduksjon siden middelalderen da vinen ble brukt som medisin, og her får vindruene modne til utpå høsten, noe som gir dem et høyt sukkerinnhold. Resultatet er at Tokaj først og fremst er kjent for sin søte dessertvin - det lages ikke mange tørre hvitviner her.

Ungarn er med andre ord et land som har mye å by på for de ferielystne. Som ellers på kontinentet er det nok av slott og middelalderske gamlebyer å se, men også opplevelser bare Ungarn kan by på.