Hotell i Berlin

Introduksjon

Berlin er den føderale hovedstaden og en delstat i Tyskland. Det er Tysklands største by med et innbyggertall på rundt 3,4 millioner. Byen er et av de mest innflytelsesrike sentre i europeisk politikk, kultur og vitenskap. Byen er et viktig transportknutepunkt i Sentral-Europa og har noen av verdens fremste universiteter, museer, teatre og orkestre, samt tre operaer.

Den multikulturelle metropolen har innbyggere fra over 180 nasjoner, og er en magnet for mennesker som tiltrekkes av den liberale livsstilen, urbane smeltedigelen og kunstneriske friheten i byen. Den er berømt for sine festivaler, uteliv, samtidsarkitektur og avantgardekunst. Sammenlignet med resten av Tyskland er levekostnadene lave og byen er et viktig reisemål for turister.

Byens historie går tilbake til 1200-tallet. På 1400-tallet ble den residensby for kurfyrstene av Brandenburg, i 1701 ble den hovedstad i Kongeriket Preussen, og med den tyske rikssamlingen i 1871 rikshovedstad i nasjonalstaten Tyskland. Berlins historie i det 20. århundre var turbulent. Etter en blomstringsperiode som metropol i den første delen av århundret opplevde byen store ødeleggelser under krigen. Etter å ha vært delt under den kalde krigen, siden 1960-årene av mur og minefelt, ble byen gjenforent og gjort til hovedstad igjen i 1990. Knapt noen by har så mange spor etter det tyvende århundre, og på 1990-tallet ble Berlin beskrevet som «verdens største byggeplass».

En grønn by. Berlin har både skoger i vest og sydøst, og flere store parkområder inne i byen. Også fordi det står trær ved veldig mange av byens gater regnes Berlin som en meget «grønn by». De over 2 500 park- og grøntområdene i byen utgjør et areal på over 5 500 hektar og gir store muligheter til fritid og rekreasjon.Ved siden av slottshavene i Charlottenburg, Glienicke og på Pfaueninsel, hvorav de to siste hører til UNESCOs verdensarvliste, omfatter byens parker bl.a. anlegg som Tiergarten, Lustgarten, Viktoriapark, Rudolph-Wilde-Park og Schillerpark.

Kultur. Berlin er kjent for sine tallrike teatre og kunstscener. De mest berømte teaterscenene er Berliner Ensemble, Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz, Schaubühne am Lehniner Platz, Theater des Westens, Renaissance-Theater, Deutsches Theater Berlin, Maxim-Gorki-Theater og GRIPS-Theater. Videre har Berlin tre operahus: Staatsoper Unter den Linden, Deutsche Oper og Komische Oper.

Hvert år finner Den internasjonale filmfestivalen i Berlin (Berlinalen) sted, hvor Gullbjørnen og Sølvbjørnen deles ut.

Verdt å få med seg

Museumsøya, Museumsinsel. Berlin er verdensberømt for sine museer, som det finnes over 160 av. Byens største museumskompleks ligger på Museumsinsel, på en øy i Spreekanalen i sentrum av byen. Museumsinsel ble anlagt fra 1841 av kong Fredrik Vilhelm III av Preussen, og omfatter bl.a. Altes Museum i Lustgarten, Neues Museum, Alte Nationalgalerie, Bodemuseum og Pergamonmuseum. Disse museene viser hovedsakelig samlinger fra antikken. Museumsinsel står på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Åpningstider: Mandag- søndag kl 10 - 18 (torsdag til kl 20) Adgang: € 14 for voksne, barn gratis - gjelder til alle museer på øya for én dag Telefon: + 49 (0)30-2090-5577

Utenfor Museumsinsel finnes det museer som beskjeftiger seg med de mest forskjellige områder. Gemäldegalerie og Neue Nationalgalerie er kunstmuseer, Bauhaus-Archiv et arkitekturmuseum. Deutsches Historisches Museum i Berlins tøyhus i Unter den Linden viser 2000 års tysk historie. Jüdisches Museum Berlin viser et like langt tidsrom med tysk-jødisk historie. Jagdschloss Grunewald inneholder en malerisamling fra det 15. til det 19. århundre. I Dahlem finnes det en rekke etnologiske museer. I Lichtenberg ligger Stasimuseet. Murmuseet ved «Haus am Checkpoint Charlie» tar for seg Berlinmurens historie.

Jødiske Museum, Jüdische Museum, er kjent for sin spektakulære arkitektur, tegnet av Daniel Libeskind i 1999. Bygget er innovativt og symbolsk både utvendig og innvendig der du kan få med deg historien til jødene i Tyskland fra korrsfarertiden via middelalderen til Holocaust og frem til i dag. Dette presenteres i en miks av bilder og gjenstander og interaktive displayer som får frem den jødiske kultur og historie på en meget interessant måte.

Adresse: Lindenstrasse 13, Kreuzberg. Telefon + 49 (0)30-2599-3305 Åpningstid: Daglig kl 10 - 20 (til kl 22 mandag) Adgang: € 8 for voksne, gratis for barn under 6 år

Det nye nasjonalgalleriet, Neue Nationalgalerie, holder til i en av Berlins mest elegante, moderne bygninger tegnet av Mies van der Rohe's. Bygget var opprinnelig tiltenkt Bacardis nye hovedkontor på Cuba, men da dette ikke ble noe av, ble tegningene forandret slik at de i stedet kunne brukes for å dekke Berlins behov for et nytt moderne kunstmuseum. Galleriet rommer moderne kunst fra det tyvende århundre med en betydelig samling fra Ekspressjonistene, særlig fra Die Brücke gruppen, surrealister som Dali og Miró og ledende kunstnere fra Bauhaus som Paul Klee og Wassily Kandinsky.

Adresse: Potsdamer Strasse 50, Tiergarten. Åpningstider: Tirsdag - fredag kl 10 - 18 (torsdag til kl 22), lørdag - søndag kl 11 - 18 Adgang. € 8 for voksne og € 4 for barn. Stengt på ubestemt tid for totalrenovering.

En sentral institusjon i Berlins museumsverden er Stiftung Preußischer Kulturbesitz, en av verdens største kulturstiftelser. Den eier størstedelen av de offentlige museene. En annen viktig stiftelse er Stiftung Preußische Schlösser und Gärten Berlin-Brandenburg, som forvalter preussiske slott og parker.

Berlins bymuseum er en stiftelse som har flere tradisjonsrike museer, bl.a. Märkisches Museum, grunnlagt 1874. Museet dokumenterer Berlins egen historie.

Riksdagen, Reichstag. Tilbakeføringen av parlamentet til Berlin medførte at Tysklands gamle parlamentsbygning ble transformert og den gamle bygningen ble tilført en fantastisk glassdom, som er blitt et symbol på den nye transparente tyske politikken. Arkitekten bak byggverket er briten Norman Foster. I tillegg til det symbolske gir toppen av bygningen en fantastisk utsikt over Berlin. På grunn av lange køer, er det smart å komme dit tidlig om morgenen eller sent på kvelden.

Adresse: Platz der Republik, Mitte (på østsiden av Teiergarten). Telefon +49 (0)30-2273-2152 Åpningstider: Daglig kl 08 - 24 med siste inngang kl 22. Adgang: Gratis

Brandenburger Tor var stedet for noen av de mest fantastiske scenene fra 1989 revolusjonen da passasjen ble åpnet som et symbol på en ny, gjenforent by. Stedet hadde ligget i ingenmannsland mellom øst og vest helt siden Berlinmuren ble reist i 1961. Tidligere hadde tårnet vært sentrum for triumfprosesjoner både av Napoleon og Hitler. I dag er det symbolet på det nye, gjenforente Tyskland og et spektakulært symbol på fred.

Adresse. Pariser Platz, Unter den Linden, Strasse des 17 Juni

Berlin TV tårn, Fernsehturm. Hvis du virkelig er på jakt etter god utsikt, er Berlins 368 meter høye tv tårn stedet. Det virkelig rager over Øst Berlin og er et kjent landemerke synlig over hele byen. Dette var i sin tid et mektig symbol på kommunismen, i dag har det en kapitalistisk neonbelysning, som ikke akkurat minsker assosiasjonen til "space age". Besøkende kan komme opp til en utsiktsplattform, 204 meter oppe i tårnet, ved å ta en superrask heis som bare bruker 40 sekunder opp dit. Du får et interessant overblikk over både Øst og Vest Berlin og kan se den store forskjellen mellom blokker i gammel Sovjetstil og de mer moderne gater og bygninger i vest. Enda bedre er det å ta trappen videre opp til caféen der du kan ta en drink eller spise litt mens Berlin roterer rundt deg.

Adresse. Panoramastrasse 1A, Mitte. Åpningstid: Daglig kl 09 - 24 (mars - oktober), kl 10 - 24 (november - februar) Adgang: € 13 for voksne og €8,50 for barn/ungdom. Gratis for barn under 4år. 

Shopping

Berlin er blitt en moderne shoppingby de siste årene og selv om det er et stykke frem til byer som Paris og London, vil du finne et stort utvalg og en mengde ulike butikker i sentrum av Berlin.

Hva bør man kjøpe? Du kan selvsagt finne klær i alle prisklasser fra rimelige H & M nivå til unike designerklær. Tidligere var Berlin kjent for sin sjokolade, noe du fortsatt kan oppleve ved å gå til Rausch und Fassbinder, en vakker gammeldags butikk i Don Gendarmenmarkt. Mer eksklusivt er det tradisjonelle porselenet KPM som selges i varehus til nokså høye priser. Ellers er det få unike ting å få kjøpt fra Berlin selv om det fortsatt er populært med suvenirer fra den kalde krigen. Det spørs imidlertid om biter fra muren fortsatt er ekte.

Beste shoppingsteder Vest Berlins Kurfürstendamm (Ku'damm) er det området de fleste starter sin shoppingrunde, men gaten har fått sterk konkurranse fra Friedrichstrasse i gamle Øst Berlin som sies å tilsvare Londons Oxford Street, bare med mer eksklusive butikker. Her vil du finne designermerker som Gucci og Donna Karan, mange kjedebutikker samt Galleri Lafayette. I tillegg finner du mange hyggelige cafeer i området. I sidegatene til Ku'damm finner du små design- og spesialistbutikker.

Hackescher Markt, Prenziauer Berg med gatene Oderberger strasse og Kastanienallee er steder for mer originale butikker, retro og vintage klær så vel som moderne mote og ung, original design.

Varehus 

Det mest kjente varehuset i Berlin er KaDeWe (Kaufhaus des Westens) som blant annet har en fantastisk delikatesseavdeling i tillegg til avdelinger for det meste og kan sammenlignes med Londons Harrods. Arkaden på Potsdamer Platz åpnet i 1998 og er det mest kjente av de nye varehusene etter Berlinmurens fall. Andre shoppingsenter finner du på Alexanderplatz og Ostbahnhof som begge steder tilbyr et stort utvalg både av kjedebutikker og andre butikker.

Marked 

 Berlin har en mengde markeder. For antikviteter er Berliner Antik & Flohmarkt (Bahnhof Friederichstrasse) det beste, Kunst und Nostalgie Markt, Museumsøya (lørdag - søndag) er stedet for gamle kommunistgjenstander, mens Zille-Hof i Fasanstrasse 14 er stedet for virkelige lopper. I weekender blir Strassendes 17. Juni forvandlet til et enormt loppemarked der du kan få kjøpt alt tenkelig fra tidlig morgen til sent på ettermiddagen.


 

 

 

Berlin