Hotell i Praha

Praha eller Prag med 1,2 millioner innbyggere er hovedstaden og den største byen i Tsjekkia. Den ligger ved elven Moldau i den tidligere østerrikske provinsen Böhmen, som siden 1993 sammen med Mähren utgjør Tsjekkia. Byens gamle sentrum er fredet og har siden 1992 stått på UNESCOs verdensarvliste.

Når det er tale om skjønnhet og enestående arkitektur, er Praha uten tvil en av Europas mest attraktive hovedsteder. Byens historie gjenspeiler seg i sine vakre og imponerende bygninger i alle stilarter, men spesielt mange barokke- og renessanse-bygninger. De fleste attraksjoner ligger i gangavstand fra hverandre.

Byen er oppdelt i forskjellige områder: Den gamle bydel (fra 1200-tallet), Den nye bydel (fra 1300-tallet - så helt ny er den altså ikke) og Den jødiske bydel like ved torget i gamlebyen, er en påminnelse om Naziokkupasjonen under andre verdenskrig. Hradcany med sine katedraler og slottsområdet har vært sete for konger, keisere og presidenter siden det 9. århundre. Det som særlig slår en, er de mange tårn og spir, som rager opp alle steder. I begynnelsen av 1800-tallet talte man til 103. I dag anslås antallet å være mer enn 500. Byens gamle sentrum er fredet som historisk område.

Bøhmen var opprinnelig et selvstendig kongerike, men gjennom forskjellige giftemål ble landet en del av habsburgernes område (se 1275). På den måten ble landet en østerriksk provins, og Praha var i høy grad en tyskspråklig og tyskkulturell by. Fremtredende tyske forfattere og diktere, som Franz Kafka og Rainer Maria Rilke, ble født i Praha.

På høyden over elva Moldau og Karlsbroen sees Hradcany-slottet. Byens universitet, grunnlagt i 1348 av kong Karl IV, var det første universitet i Sentraleuropa. Byen er første gang nevnt i 965 av en arabisk kjøpmann, som snakket om «denne vakre byen av stein». I 973 ble Praha bispedømme, og i 1172 ble Judith-broen - en av de første stenbroer i Europa - bygget. Praha har gjennom historien vært sete for de tjekkiske fyrster og kongehuset.

Verdt å få med seg:

Karlsbroen. Opprinnelig var det på 1400-tallet en nokså beskjeden bro, men etter hvert som broen fikk flere og flere barokke skulpturer, er den blitt en av de mest kjente attraksjonene i byen. Den første statuen kom i 1683 og var av St. John Nepomuk, en helgen som ble torturert og kastet i elven i Praha i 1393. Det sies at det betyr lykke å gni på statuen av denne helgenen. I tillegg til den flotte utsikten fra broen, kan man klatre opp i et av tårnene, som står som brokar på begge sider av elven, så får man virkelig panoramautsikt over de store folkemengdene som stadig strømmer over broen.

Torget i Gamlebyen er en fascinerende plass. Det mest interessante på denne plassen er en astronomisk klokke på fasaden på rådhuset på nordsiden av plassen. Denne klokken viser ikke bare tiden, men også posisjonen til solen, månen og stjernene. Selv i dag er dette et mesterverk av ingeniørkunst, noe som gjør den desto mer enestående da den opprinnelig ble laget i 1410. Hver hele time samler det seg turister som vil se de mekaniske figurene som kommer til syne på klokkens fasade.

Praha Slott og bygningene innenfor slottsmurene gjenspeiler byens middelalderhistorie. Byggingen av slottet startet på 900-tallet og har senere vokst til å bli et symbol på tsjekkisk nasjonalidentitet og stolthet. På slottet ble de tsjekkiske konger og dronninger kronet mens det i dag innholder kontorene til presidenten. Slottet ligger midt i sentrum og bygningene inneholder noen av Tsjekkias mest fantastiske kunstverk. Du kan lett bruke en hel dag på å utforske de mange bygningene innenfor slottsmurene, men noen timer vil holde til å få et godt inntrykk av denne vakre, godt bevarte minibyen.

St Vituskatedralen ligger innenfor slottsmurene. Byggingen startet i 1344 og siden den gang har den stadig blitt restaurert for å beholde sitt vakre utseende, blant annet har tredørene meget imponerende utskjæringer.

Åpningstider: Slottsområdet (utenom bygningene): Daglig kl 06.00 - 22.00 (april - oktober), kl 06.00 - 22.00 (november - mars) De fleste severdigheter som St Vituskatedralen, Gamle Kongeslottet, St Georges Basilika, Kruttårnet: kl 09.00 - 17.00 (april - oktober), kl 09.00 - 16.00 (november - mars) Adgang: Gratis til selve området, CZK 220 for voksne og CZK 110 for barn, inkl Gamle Kongeslott og Kruttårnet (2010).

St Nicholaskirken. Dette er den viktigste barokke bygningen i Praha. Kirken ligger i Mala Strana mellom slottet og elven Vltava. Med sine høye kirketårn er katedralen synlig over hele byen. Det tok hundre år å bygge kirken og i denne perioden var tre generasjoner fra den samme arkitektfamilien involvert i byggingen. Inne i kirken er det et massivt frescomaleri som beskriver St Nicholas liv og som er det stolteste del av inventaret, men også resten av interiøret er fargerikt og vakkert.

Åpningstider: Daglig kl 09.00 - 17.00 (Mars - oktober), kl 09.00 - 16.00 (november - Februar)

Adgang: CZK 70 for voksne og CZK 50 for ungdom (10 - 26 år) og gratis for barn under 10år. 

Wenceslasplassen ligger midt i Praha og blir sett på som sentrum av byen. Plassen ligger mellom Gamlebyen og den moderne del av Praha og er mer som en bred aveny. Her finner du statuen av St Wenceslas like foran Nasjonalmusset. Plassen har vært vitne til mang en antikommunistisk demonstrasjon, inkludert "fløyelsrevolusjonen" i 1989 der Tsjekkoslovakia (Tsjekkia og Slovakia) ble uavhengig fra Sovjet.

Shopping 

Hva bør du kjøpe? 

Som i alle hovedsteder er det et stort utvalg av mat, klær og suvenirer. Butikkene i Praha er en miks av vestlige butikker der du kan få de samme merkeklærne som overalt ellers, små håndverks- og antikvitetsbutikker samt suvenir- og gavebutikker. Sistnevnte er selvsagt rettet mot turister og kvaliteten på varene er variabel. Et hederlig unntak er alle glassbutikkene med håndblåst glass, en anerkjent tradisjon i Tsjekkia. Håndblåst glass er på mange måter varemerket til Praha. I tillegg kan du finne en del morsomme treleker til mindre barn.

Hvor?

Butikkene rundt Wenceslasplassen er nesten alltid full av handlelystne, både innfødte og turister. De beste områdene er rundt Mustek, Na Prikope og i Gamlebyen.

Varehusene befinner seg alle i sentrum av byen: DS Kotva, Namesti Republicky 15 (nær metrostasjon av samme navn på linje B), Tesco, Narodni Trida 29 (metrostasjon med samme navn på linje B), Bila Labut, Na Porici 15.

Marked. Havels marked finner du mellom Wencelasplassen og Gamlebyen og er åpent fra 08 til 18.30 daglig. her kan du finne et godt utvalg av keramikk, tekstiler, lærvarer og ymse gaveartikler. Suvenirjegere kan også forsøke butikkene på østsiden av Karlsbroen på Karlovagaten.

Åpningstider: Varierer en del men vanligvis fra kl 09 - 18 eller kl 20 mandag - lørdag. Noen butikker stenger kl 12 - 14 og stenger tidlig på lørdagene, selv om dette nå er mindre vanlig. Vær obs på at åpningstidene kan være annerledes på høytidsdager.

 

 

 

Praha