Landområdet som i dag utgjør Tsjekkia var i tidligere tider bebodd av keltere og senere slavere, og på 800-tallet oppstod det tysk-slaviske kongedømmet Böhmen. Kriger, sult og pestepedemier i middelalderen svekket i midlertidig kongedømmet, og landområdet kom under habsburgernes kontroll og ble en del av keiserdømmet Østerrike og senere Østerrike-Ungarn. Etter at Østerrike-Ungarn ble oppløst etter første verdenskrig dannet tsjekkere og slovakere den selvstendige republikken Tsjekkoslovakia, og ble okkupert under andre verdenskrig. Landet kom under sovjetisk kontroll og ble et "østblokkland" under den kalde krigen. Et forsøk på reformer ble brutalt slått ned i 1968, men det kommunistiske diktaturet brøt sammen i 1989 og ble erstattet av en demokratisk valgt regjering. I 1993 ble landet delt på fredelig vis til republikkene Tsjekkia og Slovakia. Tjekkia er i dag et parlamentarisk representativt demokrati, og er medlem av EU, FN, NATO, OECD og WTO.
Vest i landet ligger byen Karlovy Vary, eller Karlsbad som den kalles på tysk. Denne vakre, lille byen ble grunnlagt i 1370 av Karl IV, og er kjent for sine geysirer og termiske bad - gjerne tilknyttet spa-hoteller. Byen har vært et populært turistmål siden 1800-tallet, og har vært besøkt av "kjendiser" som Wagner, Marx, Beethoven, Brahms og Peter den store. Man treffer kanskje ikke like mange klassiske komponister i gatene i dag, men Karlsbad er fortsatt et populært feriemål.
Byen Pilsen er fødebyen til øltypen med samme navn, og er Tsjekkias fjerde største by. Her kan man besøke bryggeriet Pilsner Urquell der pils forsatt brygges, og ellers har byen en vakker, gotisk katedral med Tsjekkias høyste spir, Europas største synagoge, og en dyrehage der man har satset på å vise dyrene i sitt naturlige habitat, uten for mye bur og sprinkler. Byen har kanskje et litt mer industrielt preg enn landets søvnige småbyer, men det er likevel en vakker by, og er en fin base å utforske regionen fra.
Er man historieinteressert anbefales et besøk til konsentrasjonsleiren Theresienstadt som ligger 62 km nord for Praha i det nordlige Bøhmen ved byen Terezin. Theresienstadt var ikke engentlig en konsentrasjonsleir slik man vanligvis definerer begrepet, men en ghetto og en samlings- og transittleir for deportasjoner videre til utryddelsesleirene i Auschwitz sør i Polen. Av de omkring 144.000 jøder som ble sendt til Theresienstadt døde omtrent en fjerdedel i leiren, mens 88.000 ble sendt til Auschwitz og andre utryddningsleire. Ved krigens slutt var det 19.000 overlevende i leiren.
Mer sentralt i landet ligger slottet Karlstein som går for å være Tsjekkias vakreste slott. Det ble bygget av Karl IV, og stod ferdig i 1365. Da slottet er et av landets største turistattraksjoner er det ikke til å unngå at landsbyen nedenfor slottet er noe turistifisert, og det bugner av glorete souvernirer og kunstig dyre restauranter. Slottet er likevel absolutt verd et besøk, og man får mest ut av besøket ved å ta en guidet tur som tilbys på flere språk.
Like ved Karlstein er det også et kloster - Sankt Johannes under klippen - bygget på et utspring under en 100 m høy klippevegg og også delvis i noen huler i fjellet, der Ivan (Johannes på norsk) - landets første kristne eremitt - ifølge legenden kjempet mot onde ånder.
Sentralt i Tsjekkia ligger hovedstaden Praha - en verdensby med mye å by på: her finner du en vakker gamleby med arkitektur fra middelalderen og renessansen, et flott middelalderslott, det jødiske kvarteret med synagogene og gravplassen, en romantisk gammel bro, og ellers gode muligheter for shopping. Et besøk til Praha er perfekt for en langhelg, eller som en del av en lengre tur i landet. Du kan lese mer om Praha under byguiden nederst på siden.
I det sørlige Bøhmen ligger byen Český Krumlov (tysk: Krumau) som nærmest er en mindre utgave av Praha. Byen ligger også ved elven Moldaus bredder, men er naturlig nok mindre, og har landets nest største slott som også er byens største attraksjon. Denne trivelige lille byen er mest kjent for gammel kunst og arkitektur, og er populær blant turister.
I høylandet mellom Bøhmen og Mähren ligger den søvnige lille byen Telč. Den er en av Tsjekkias best bevarte renessansebyer, og mesteparten av den mangefargede, vakre arkitekturen ble bygget på 1600-tallet. Rundt byen ligger flere sjøer, og disse har hindret byen i å spre seg, og dermed bidratt til å bevare dens særpreg. Annet enn arkitekturen er det i midlertidig lite å se i Telč, men har man anledning er det hyggelig å stoppe i byen noen timer og se seg om.
Har man ikke fått nok av fordums arkitektur kan man ta seg en tur til palassene i Lednice-Valtice. Her koste hertuger fra Liechtenstein med å bygge hus og hage, og etter et par hundre år var resultatet et par palasser med enorme anlagde hager som sammenlagt utgjør et av de største parkanleggene i Europa.
Tjekkia er nok ikke så veldig kjent for sin vin, men det dyrkes og produseres vin i den sørlige delen av Mähren, riktignok mest på hobbybasis. Den vinproduserende regionen kalles Mutěnice, etter de fire vinproduserende landsbyene Mutěnice, Dubňany, Ratíškovice og Milotice. I landsbyen Novosedly na Moravě kan man også få guidede turer på hesteryggen gjennom vingårene, med pauser for å smake på lokalprodusert vin og ost. Ellers er det få turister i denne delen av landet, så om du vil vekk fra turisthordene er dette stedet å dra til. Vær oppmerksom på at lokalbefolkningen nok ikke er like stø i engelsk og tysk som i resten av landet, men gjestfriheten er det ingenting å si på.