Stockholm er Sveriges hovedstad og har vært landets politiske og økonomiske sentrum siden 1200-tallet. Byen er første gang omtalt skriftlig i 1252. Den er bygd på 14 øyer som bindes sammen av 53 broer.
Stockholm kommune er den mest folkerike kommunen i Sverige med 776.000 innbyggere. Tettstedet Stockholm omfatter den sammenhengende begyggelsen i og omkring byen, og har ca. 1,2 millioner innbyggere, mens Storstockholm har cirka 1,9 millioner innbyggere.
Stockholm ligger på Sveriges østkyst ved Mälarens utløp, og er berømt for sin vakre beliggenhet. En av årsakene til denne plasseringen er at det er ett av få steder der Mälaren og Østersjøen møtes. Dermed har Stockholm hatt vannforbindelse med andre land omkring Østersjøen, svenske kystbyer og andre byer innover i landet. Byen har dessuten fungert som forsvar mot fremmede flåter som har forsøkt å trenge inn i innsjøen Mälaren.
Stockholm markedsfører seg for tiden som "The Capital of Scandinavia" gjennom myntighetene i den svenske hovedstad. Det har vakt stor forargelse i de andre skandinaviske hovedsteder Oslo og København.