Sveits ligger nærmest midt i Europa, omgitt av Tyskland, Østerrike, Frankrike og Italia. Dette har også satt sitt preg på landets kultur; sveitsisk kultur er langt fra ensartet, og både språk og væremåte påvirkes av hvilket land som befinner seg over grensen. På tross av denne mangfoldigheten har landets innbyggere en sterk nasjonalfølelse basert på felles historie og verdier. Kanskje er det nettopp denne lange erfaringen dette lille landet har med kulturelt og språklig mangfold som har gjort sveitserne så diplomatiske - eller i det minste nøytrale: Sveits har ikke deltatt i en internasjonal krig siden 1815, ble ikke medlem av FN før i 2002, og deltar som fredsmeglere i internasjonale konflikter. Om du vil oppleve et mangfold av kulturer og vakkert fjellandskap, er Sveits stedet å dra.

De franskspråklige delene av Sveits ligger i den vestre delen av landet, mot grensen til Frankrike. Denne regionen preges av fransk kultur: glade i vin, og med en avslappet holdning til livet og annet. Om du snakker fransk er det til god hjelp, men i motsetning til franskmenn er sveitserne langt mer villige til å snakke fremmedspråk, og du vil klare deg godt med engelsk også.

Er du intressert i sveitiske gjøkur eller mer moderne armbåndsur, bør du ta en tur til den nordlige delen av regionen, da det var her sveitsiske klokkemakere bygde opp kompetanse og ble virkelig gode til å bygge klokker på 1800- og 1900-tallet, og det er mange ting relaterte til dette å se her. Ellers har denne delen av landet mange større og mindre byer, ofte med en hyggelig gamleby fra middelalderen, og byen Yverdon-Les-Bains har også termiske bad og muligheter for spa.

Lenger sør, ved foten av de sveitsiske alper, ligger Genfersjøen som er den nest største ferskvassinnsjøen i Sentral-Europa etter Balatonsjøen. Sveits deler denne sjøen med Frankrike, og langs de sveitsiske breddene finner du byene Lausanne, Genève og Montreux. Lenger oppe i fjellene ligger flere alpelandsbyer, og om du er interessert i skikjøring eller fotturer i fjellet, er disse fine inngangsportaler sommer som vinter.

Rhônedalen ligger helt sør i den fransktalende delen av Sveits. Gjennom denne L-formede dalen renner elven Rhône, som starter i isbreene oppe i fjellene og renner ut i Genfersjøen. Her ligger det høyeste fjellet i Alpene, Matterhorn (tysk)/Monte Cervino (italiensk)/ Mont Cervin (fransk), og i fjellsidene i denne dalen finner du også noen av Sveits' beste slalombakker og høyfjellshotell. Om sommeren finner du de samme fasilitetene, så her kan du slappe av ved bassengkanten eller ta spa etter en dag med vandring i fjellene.

Sør i Sveits, i den delen som heter Ticino, er den italiensktalende delen av landet. Denne delen av landet har ikke så gode forhold for slalombakker da hellingen på bakkene er i bratteste laget, og snøen forsvinner fort. Det går selvfølgelig an å gå på fotturer i fjellene om sommeren, men det er de vakre sjøene man gjerne kommer hit for å se: Luganosjøen og Maggioresjøen (Comosjøen ligger rett over grensen i Italia). De største byene ved disse sjøene er henholdsvis Lugano og Locarno, og herfra kan man ta båtturer på sjøene, bade, og ellers nyte livet på sveitsisk-italiensk vis.

Den tysktalende delen av Sveits omfatter de nordlige, sentrale og østlige deler av landet. I den nordlige delen av landet finner du byen Zurich som er landets største i både utbredelse og befolkning, og landets økonomiske sentrum. Her vil du finne mange moderne kontorbygninger som huser multinasjonale selskaper, men for turister befinner det meste av interesse seg i gamlebyen som ligger langs elven og ved sjøens bredder, blant annet gamle kirker og museer.

Baden ligger ved elven Limmats bredder, og er en mindre by med en koslig gamleby og et lite slott man kan besøke. Byen har også en moderne halvdel som domineres av firmaer som Alstom og ABB, men tradisjonelt var det de geotermiske badene som tiltrakk besøkende, og gjør det enda den dag i dag.

Basel har også en koslig gamleby, der spesielt katedralen i romanesk stil og rådhus fra renessansen er verd og nevne.  Ellers arrangerer byen også et karneval før fasten - Fasnacht - som varer i tre dager fra mandag til askeonsdag, og som har en litt annen atmosfære enn de spektakulære karnevalene i Rio og New Orleans: en mer høytidelig og nærmest poetisk stemmning.

Det var i det sentrale sveits den sveitsiske konføderasjonen hadde sin begynnelse, og det er også her legenden om Willhelm Tell finner sted. Området har mange alpianlegg tilknyttet landsbyer i kjent sveitserstil, bl.a. Grindelwald, Interlaken, Murren og Wengen, der man selvfølgelig også kan gå på fotturer om sommeren.

Byen Bern er Sveits' hovedstad, men er kun en mellomstor by. Byen ble grunnlagt i 1191 og ligger på en halvøy dannet av meanderingen av elven Aare. Bern har en godt bevart gamleby fra middelanderen som er særlig kjent for sine mange gamle brostensgater, med særegne hvelvede bueganger på hver side av gaten, og med flere klokketårn og fontener som også bidrar til gamlebyens særpreg.

I den østlige delen av Sveits snakkes også tysk, men i tillegg snakkes også retoromansk, som er et romansk språk, i kantonen Graübunden av omtrent en tredjedel av befolkningen, men mange har det riktignok som andrespråk. I de helt sørlige delene snakkes også italiensk.

I denne delen av landet finner du også kjente vintersportssteder som St. Moritz, Klosters og Davos - sistnevnte er også årlig vertsby for Verdens økonomiske forum. I Vals kan du også stå på ski, men det er de termiske badene på flotte Hotel Therme man kommer hit for.

Sveits har med andre ord mye å by på både sommer som vinter, enten du vil sette utfor bakkene vinterstid, gå i fjellene sommerstid, eller rett og slett sitte stille og nyte utsikten. Om du også liker å gå rundt i gamlebyer fra middelalderen, og kanskje også setter pris på en god Gouda, ja, da er Sveits feriedestinasjonen for deg!