Hotell i London

London er hovedstaden i Storbritannia og Europas største by, men til tider kan byen virke ubritisk og til og med ueuropeisk på grunn av sitt sterke internasjonale preg. Gjennom mange hundre år har denne metropolen tiltrukket seg mennesker fra hele verden, og dette mangfoldet har bidratt til å skape en ny og enestående sammenblanding av kulturer som man ikke finner noe annet sted.

Likefullt er Londons landskap fylt av britisk historie og tradisjoner. De erkeengelske attraksjonene Buckingham Palace, Trafalgar Square og Big Ben er en konstant påminnelse om det britiske imperiets fordums storhet. Likevel er det nok undergrunnsbanen the tube samt de røde toetasjers bussene som er selve symbolet på London ikke bare for turistene men også for de fastboende. Med tre millioner passasjerer daglig, regnes den offentlige kommunikasjonen som byens egentlige hjerte.

Det skal ikke nektes for at London kan være et relativt dyrt reisemål, men samtidig får du veldig mange opplevelser igjen for pengene her ettersom det fins et nytt museum, minnesmerke, eller severdighet uansett hvor i byen du beveger deg. I tillegg tilbyr London et sammensurium av restauranter, gatemarkeder og butikker fra alle verdenshjørner, der man virkelig kan finne noe for enhver smak. Resultatet er en storby som aldri slutter å fascinere selv den mest hardbarkede verdensmann og som gir deg minner for livet; det er denne egenskapen som gjør at man vender tilbake til London igjen og igjen.

Verdt å få med seg

London har litt av alt, og selv om folk flest besøker de mer tradisjonelle severdighetene i byen, som en gang var hjertet av det største imperiet i moderne tid, er det også mange nyere attraksjoner man bør få med seg.

Westminster Abbey. Med sin over tusen år lange historie, har klosterkirken i Westminster vært vitne til utallige kroninger, vielser og begravelser i den britiske kongefamilien. Gravlagt her finner man også noen av Storbritannias mest kjente forfattere, inkludert Chaucer, Tennyson og Charles Dickens, samt den ukjente soldatens grav, et minnesmerke til ære for de mange britene som har falt i strid.

Adresse: Westminster, rett ved siden av Parliament Square. Telefon: +44 (0)20-7654-4900 Åpningstider: Mandag til fredag 9.30 til 15.30 På søndager er katedralen kun åpen for gudstjenester og bønn. Inngang: £20 for voksne, £17 for studenter, £9 for barn, £40 for familier (2 voksne+1 barn), £45 (2 voksne+2barn).
Metro
: Westminster eller St James’s Park.

British Museum. Det britiske museet er og forblir Englands største kulturelle severdighet. Museet er fylt til randen av kunstskatter fra det britiske imperiet og man finner nesten flere mesterverker her enn i resten av byen til sammen. Midtpunktet i bygget er i dag Great Court, som med sin fantastiske arkitektur faktisk er verdt et besøk i seg selv. I sirkel rundt denne store, overbygde plassen finner man over 80 gallerier med kunst og historiske ting. Samlingene dekker hele verden og utforsker ulike kulturer og samfunn gjennom gjenstander brukt til alt fra husstell til krig. Naturlig nok er Storbritannia godt representert med utstillinger av for eksempel Mildenhallskatten (en uvurderlig samling av romersk sølv som ble oppdaget i Suffolk på 1940-tallet) og levningene av Lindow Man, en forhistorisk brite gravd ut i Cheshire. Mer interessant for nordmenn er kanskje det britiske museets egyptiske samling, som er en av de største i verden utenom Kairo, samt de omfattende greske, romerske, og japanske galleriene. Noen av gjenstandene som stilles ut er svært kontroversielle; for eksempel har grekerne lenge forlangt at marmorutsmykkingene som Elgin tok med til Storbritannia må føres tilbake til Athen.

Adresse: Great Russel Street. Telefon: +44 (0)20-7323-8299 Åpningstider: Daglig 10.00 til 17.30 og fredager til 20.30. Enkelte gallerier, som for eksempel Halikarnassos’ mausoleum, har begrenset åpningstider. Inngang: Gratis. Metro: Holborn, Tottenham Court Road eller Russel Square.

London Eye. The British Airways London Eye er et av verdens høyeste pariserhjul og siden oppstarten i 2000 har det blitt en av de mest populære turistmålene i byen. Opprinnelig var hjulet bare ment å bli stående i fem år, men suksessen har vært så overveldende at det kommer til å bli værende på the South Bank frem til 2025. I 32 glasskapsler tar ”øyet” passasjerene med på en halvtimes tur over byen. På det høyeste punktet, 137 meter over Themsen, har man en enestående panoramautsikt over absolutt hele byen dersom været er pent og sikten er klar. Det kan lønne seg å reservere på forhånd (www.londoneye.com) for å unngå de lange køene.

Adresse: Thames South Bank Telefon: 0870-500-0600 (innen Storbritannia) Åpningstider: Hver dag fra 11.00 til 18.00 (September til mai), 10.00 til 20.30 (juni til august). Se på https://www.londoneye.com/visitor-information/opening-times/
for akkurat åpningstider. Metro: Waterloo eller Westminster.

Tower of London. Da William Erobreren bygde Tower of London for over 900 år siden, var det ment å være et kongssete og en festning som skulle forsvare London by fra så vel utenlandske inntrengere som interne opprør. Den eldste delen er i dag kjent som det hvite tårnet (the White Tower); opp gjennom tidene har ulike monarkier bygget ut og forlenget murer og forsvarsverker til den imponerende størrelsen festningen har i dag.

I tillegg til å fungere som garnison for forsvarsstyrkene til London by, ble tårnet brukt som kongelig arsenal og til og med som privat dyrehage. Dyrene her ble senere grunnlaget for London Zoo. Mest av alt er likevel Tower of London kjent som fengsel og henrettelsessted i middelalderen for blant annet Walter Raleigh, Thomas More, Elizabeth I, samt Anne Boleyn og Katherine Howard, to av konene til Henry VIII. Det ”blodige tårnet” er også beryktet som åsted for flere mord.

De tradisjonelle Yeoman-vaktene, populært kalt Beefeaters, gir rundturer der de forteller myter og legender om festningen samt historier om de historiske personene som bodde i tårnet. I våpenarsenalet kan du se rustningen til Henry VIII samt diverse våpen, mens Jewel Tower viser frem de britiske kronjuvelene. Skal du utforske Tower of London skikkelig, bør du ha gode sko og sette av minst en halv dag.

Adresse: Tower Hill. Telefon: +44 (0)870-756-6060 Åpningstider: Fra November til Februar Tirsdag til lørdag 9.00-16:30, søndag og mandag 10.00-16:30 og fra Mars til Oktober Tirsdag til lørdag 9.00-17:30, søndag og mandag 10.00-17:30  Inngang: £25  for voksne, £12 for barn. Metro: Tower Hill

Buckingham Palace. Når slottet er åpent for besøkende fra juli til september, er det ikke mange turister som klarer å motstå fristelsen med å ta en kikk innenfor palassets murer. Du får ikke tilgang til kongefamiliens private rom, men det overdådige interiøret og portrettgalleriet gjør dette likevel til et besøk som er vel verdt pengene. Også utenom sesongen bør man ta turen hit, ikke minst for å få opplevd vaktskiftet utenfor slottet som foregår hver dag kl 11.30 om sommeren, annenhver dag om vinteren. De beste utkikkspunktene er foran Victoria-minnesmerket (Victoria Memorial) og ved gjerdene nær inngangen, men sørg for å være der tidlig for å få den beste utsikten. Å se på seremonien er selvfølgelig helt gratis.

Adresse: The Mall. Telefon: +44 (0)20-7321-2233 (reservasjon med kredittkort) Åpningstider: Hver dag fra 09.30 til 17.30 (22 Juli til 31 August) og September & Oktober 09:30 til 18:30. Inngang: £23 for voksne, £13 for barn. Metro: St James’s Park eller Victoria

Tate Modern Art Gallery. Museet for samtidskunst, holder til i et kjempestort nedlagt kraftverk på sørsiden av Themsen, og regnes for det mest vellykkete av Millennium­prosjektene i London. På forsiden av museet finner man Millenniumbroen, som knytter museet til St Paul-katedralen på den andre siden av elven. I løpet av det første året etter åpningen ble museet besøkt av utrolige 5,5 millioner mennesker, og mange mener derfor at Tate har skapt en revolusjon for samtidskunsten i Storbritannia. De stadig skiftende utstillingene gjør at folk kommer tilbake gang etter gang, men i tillegg er det en fast samling av verker av blant annet Tracey Emin, Damien Hirst, Marcel Duchamp og Salvador Dali.

Adresse: Thames South Bank Telefon: +44 (0)20-7887-8008 Åpningstider: søndag til torsdag 10.00-18.00, fredag og lørdag 10.00-22.00. Inngang: Gratis til de faste utstillingene, prisen for de midlertidige utstillingene varierer. Metro: Blackfriars eller London Bridge

Vitenskapsmuseet. Vitenskapen kommer til live gjennom de nyskapende utstillingene man finner ved Londons Science Museum, der man hele veien har lagt vekt på samspill med de besøkende. Museet er derfor underholdende og lærerikt både for voksne og barn. Blant de mange høydepunktene er en flysimulator man kan prøve selv; Digitopolis, der de besøkende kan utforske hvordan teknologi påvirker hverdagen vår; og det fascinerende Secret Life of the Home der man tar en titt under overflaten på dagligdagse produkter. De to øverste etasjene i museet er viet medisinsk- og veterinærhistorie, med over 5000 gjenstander fra hele verden. Tradisjonelle emner som fysikk, ingeniørarbeid og astronomi er også godt representert.

Adresse: Exhibition Road, South Kensington.Telefon: +44 (0)870-870-4868 Åpningstider: Hver dag fra 10.00 til 18.00. Inngang: Gratis for alle. Metro: South Kensington

Leicester Square og Covent Garden. Dette området er en klassisk turistmagnet for enhver turist i London. Med hundrevis av restauranter, barer og nattklubber, er denne plassen et naturlig utgangspunkt for å utforske Londons uteliv. Fra den berømte plassen, omkranset av svære kinoer, er det bare fem minutters gange til beryktede Soho. Går du opp Charing Cross Road, kommer du til alle bokelskeres paradis: Mer enn 30 bokhandlere som dekker alt fra det mer generelle, som for eksempel Waterstones, til de mye mer spesialiserte antikvariatene. Nærmeste metro er Leicester Square.

Rett i nærheten finner du også Covent Garden; dette viktorianske markedet er omkranset av store, åpne plasser der jøglere og andre gateartister sørger for underholdning for store og små. Her finner man også uterestauranter om sommeren samt utallige små og store butikker for den som ønsker å shoppe. I tillegg er det vel verdt å få med seg en komedie eller musikal ved et av de mange teatrene som ligger i dette området. I sommermånedene kan man for øvrig også se utendørsforestillinger hos operaen. Nærmeste metro er Covent Garden.

Shakespeare’s Globe Theatre. Globen ble bygd for første gang i 1598 og var Shakespeares faste teater der mange av hans mest kjente skuespill hadde sin premiere. Bygningen hadde stråtak og en meget uvanlig sylinderform der de velstående i gamle dager satt på sidene, mens allmuen sto i midten på bakken foran scenen. Det originale globeteatret brant dessverre ned under en svært entusiastisk forestilling av Henry VIII og selv om en erstatning ble bygd relativt raskt, var akustikken dårlig og designen heller svak. I de 20 årene etter Shakespeares død i 1616 ble Globen derfor revet og restene begravd.

I 1970 bestemte den amerikanske skuespilleren Sam Wanamaker seg for å få bygd opp igjen teatret etter samme design og på samme sted som den opprinnelige Globen. Resultatet sto klart i 1987, og siden 1996 har teatret begynt å sette opp Shakespeare igjen slik at man i dag kan delta i et autentisk Londonritual mer enn 400 år etter at Julius Caesar ble fremført første gang. Dersom du kun ønsker å ta en titt på selve teatret, er the Globe Exhibition verdt å få med seg: I tillegg til utstillinger av originale manuskripter og kostymer fra dronning Elizabeths tid, er det regelmessige guidede turer som viser deg hva som pågår bak scenen.

Adresse: New Globe Walk. Telefon: +44 (0)20-7902-1500 Åpningstider for utstillingen: Hver dag fra 10.00 til 17.30 (oktober til april), 9.00 til 12.00 og 12.30 til 17.00 (mai til september). Guidede turer holdes hvert kvarter/halvtime. Inngang til utstillingen: £16 for voksne, £9 for barn, £12.50 for studenter og pensjonister, og £43 for en familiebillett (opp til 2 voksne og 3 barn). Billettpriser for forestillinger koster fra £5 (ståplass) til £31. Metro: London Bridge

St Paul-katedralen ble reist av Englands mest berømte kirkebygger, Sir Christopher Wren, etter den store bybrannen i 1666. Det tok 10 år å tegne det store kirkebygget og over 40 år å bygge, men selv i dag, flere hundre år etterpå, er den massive domen og den fabelaktige akustikken gjenstand for beundring av arkitekter fra hele verden.

Under andre verdenskrig ble katedralen et symbol på britisk motstand, for mens andre deler av byen ble redusert til støv av tyskernes bomber, var domen på katedralen så sterk at den til og med sto i mot et direkte treff av en av Luftwaffes bomber. I dag omringes katedralen av skyskraperne som er en del av the City, Londons finansielle sentrum, men den er like fullt et lett gjenkjennelig landemerke i byen.

Klatrer du de 530 trappetrinnene opp til the Golden Gallery får du en fremragende utsikt over byen og du kan i tillegg teste ut den utrolige akustikken i the Whispering Gallery. Begravet i krypten er levningene av noen av Englands store helter, inkludert admiral Horatio Nelson, general Wellington, Florence Nightingale og arkitekten selv, Christopher Wren.

Adresse: Cannon Street Telefon: +44 (0)20-7236-4128 Åpningstider: Mandag til lørdag 8.30 til 16.30. Inngang: £18 for voksne, £8 for barn, og £44 for en familiebillett (opp til 2 voksne og 2 barn). Det er gratis inngang på søndager under gudstjenesten, men du har da ikke anledning til å besøke hele katedralen. Metro: St Paul’s

Nasjonalgalleriet,The British National Gallery, huser en omfattende samling av europeiske malerier fra det 13. til det 19. århundre, inkludert alle de store navnene fra Van Gogh til Leonardo da Vinci. Det fins utmerkede audioguider på ulike språk samt et mikrogalleri der du kan søke gjennom samlingen på CD-rom for så å skrive ut reproduksjoner av dine favorittverker.

Adresse: Trafalgar Square. Telefon: +44 (0)20-7747-2885 Åpningstider: Alle dager fra 10.00 til 18.00 (Fredag frem til 21.00). Inngang: Gratis for alle. Metro: Leicester Square eller Charing Cross

Båttur på Themsen. Mange av Londons største attraksjoner ligger langs breddene av elven Themsen, og en båttur er derfor en avslappende og hyggelig måte å få sett mye av byen på. Flere ulike selskaper har et ”hopp på, hopp av” system med båter som drar fra Embankment eller Westminster, eller du kan ta en båttur ned til Greenwich eller Richmond.

Prisene starter rundt £16.50 for en rundtur, men har du et London Travelcard vil du få rabatt. Metro: Embankment

Hyde Park. London er en relativt grønn storby med dusinvis av mindre parker, men Hyde Park, som ligger midt i hjertet av byen, er helt klart en av de mest populære parkene. Denne kjempestore parken er en skikkelig grønn lunge der du kan gå på rollerblades, spille fotball, eller rett og slett slappe av på et pledd. Du kan også ri på hester langs Rotten Row, leie en båt på Serpentine Lake, eller høre på

talere ved Speakers’ Corner. Metro: Lancaster Gate, Hyde Park Corner eller Marble Arch

(nærmest Speakers’ Corner).

Greenwich. En helgetur til idylliske Greenwich kan også anbefales. I denne landlige småbyen finner du et loppemarked, ulike håndverksboder, og diverse restauranter og kaféer. Rett ved siden ligger den restaurerte seilskuten Cutty Sark, som på slutten av det 19. århundre var verdens raskeste skipet i sitt slag. I Greenwich bør du også få med deg det maritime museet samt observatoriet der du kan gå langs nullmeridianen samt besøke et museum viet til klokker og navigasjon. For øvrig huser universitetet i Greenwich en kirke og et auditorium med utsøkte vegg- og takmalerier.

For å komme til Greenwich kan du enten ta the Docklands Light Railway til Cutty Sark, eller dra til Island Gardens for så å gå gjennom gangtunnelen under Themsen. Alternativt kan du kombinere et besøk til Greenwich med en båttur på Themsen. Båtene drar fra Westminster Pier og Tower of London.

Shopping

Med omkring 30.000 butikker, kan London tilby et fabelaktig utvalg av butikker med varer i alle varianter og prisklasser, de er flinke til å eksponere varene slik at shoppingen blir både hyggelig og underholdende. På offentlige fridager, kan noen butikker ha stengt, men i sentrum er det sjelden dette påvirker åpningstidene. I tider som nå med sterk kronekurs der pundet ligger rundt en tier, er det lett å gjøre gode kjøp og virkelig føle at du får mye for pengene.

Åpningstider: Ordinære åpningstider er mandag – lørdag kl 09.00 – 17.30 eller 18.00, søndag kl 10.00 – 17.00. Mange butikker stenger senere på torsdager og har stengt på søndager.

Hva bør man kjøpe?

London er verdenskjent for mote og mange besøkende ønsker å sjekke ut noen av byens mange motebutikker. Motehusene Burberry, Aquascutum og Alfred Dunhill tilbyr klassisk engelsk stil. For mer trendy mote, se etter lokale helter som Alexander McQueen, Stella McCartney og Clement Ribeiro. For å komplettere bildet, ta en tur innom Jimmy Chop og Johnny Moke og se etter sko, mens Lulu Guinness, Bill Arnberg og Georgina von Etzdorf er stedet for tilbehør.

Bruktbutikker med enestående moteklær kan fines i strøket rundt Soho, mens den berømte Carnaby Street er kjent for retro mote, der noe av klesplaggene ikke ser ut til å være endret siden 60-tallet. Dessverre kan ikke det samme sies om prisene, som virklig har fulgt med tiden.

Bøker. I et land som har avlet forfattere som Dickens og Shakespeare, er det ikke overraskende at litteratur er noe av det vanligste å kjøpe med fra London. Bøker er relativt rimelig i England, selv om du også her må betale en del for innbundne bøker av god kvalitet. Se etter antikvariat og moderne bokhandlere i og rundt Charing Cross Road.

Antikviteter fins i godt utvalg, men er ikke rimelig midt i sentrum av London. Covent Garden er et bra sted å starte jakten på antikviteter, men spesialbutikker finnes overalt i London. Ser du etter smykker, både antikviteter og i moderne design, finner du det beste utvalget i Kensington, Chelsea og lignende områder.

Engelske varer. Det beste landet har å tilby, er også å få kjøpt i de mer tradisjonelle shoppinggatene, så se etter krystall fra Edinburgh, porselen og keramikk fra Stoke og bestikk fra Sheffield. Se også etter mer internasjonale varer – særlig utenfor bysentrum. Det kan høres rart ut å komme hjem fra London med et persisk teppe, men dette er en av de mest kosmopolittiske byer i verden slik at dette faktisk er mulig.

Og så til slutt, du kan ikke unngå å legge merke til at hele byen er full av gateselgere og butikker som tilbyr politihjelmer i plast, masker av dronningen og absolutt alt du kan tenke deg dekorert med det britiske flagget ”Union Jack” – kjøp noe om du føler du må.

Hvor?

Den største konsentrasjonen av butikker er i shoppernes ”gyldne triangel” Regent Street, Bond Street og Oxford Street, et område på et par kilometer som besøkes når man virkelig ønsker litt seriøs shopping. Her kan du virkelig få tak i hva du måtte ønske i noen av Storbritannias største varehus. Ta noen avstikkere i sidegatene, og du vil finne mindre, mer originale og hyggeligere butikker med mer personlig service.

For utsøkt konfeksjon og skreddersøm er Savile Row og Jermyn Street stedet, men lommeboken vil merke innhugget om du lar deg friste av noen av verdens dyktigste skreddere. Hvis du er ute etter bøker, kan du forsøke utsalget til Waterstones på Piccadilly – Europas største bokhandel. Charing Cross Road er også et fint område for bokelskere med mange bokhandlere. Like ved ligger Covent Garden, et område med litt av hvert innen mange vareslag, men er særlig et fint område for gaver, antikviteter og pyntegjenstander. I tillegg er dette et hyggelig område for en god lunsj mens en ser på folkelivet.

London er de fleste shoppernes paradis nesten hvor i byen du måtte befinne deg. Mange butikker har mer enn ett utsalg i tillegg til hovedbutikken i Oxford Street-området.

Varehus

London har noen av verdens fineste varehus. Besøk for eksempel Selfridges (t-bane: Bond Street) eller den sjarmerende gourmetbutikken Fortnum & Mason (t-bane: Piccadilly) om du er på jakt etter et stort og godt utvalg av te, marmalade og andre finere matvarer.

Trolig det mest berømte varehuset av dem alle er Harrods (t-bane: Knightsbridge), et luksuriøst eventyrland for shoppingglade. Forsøk den berømte mathallen og kjøp gjerne med deg noen gode ingredienser til en minneverdig piknik – om du er der i passe årstid for det, og ta en tur i de andre avdelingene for å nyte synet av de best engelske og internasjonale varer som er å få kjøpt.

Like rundt hjørnet for Harrods finner du et annet velkjent varehus, Harvey Nichols, omtrent like eksklusivt men med en noe yngre og mer trendy stil og kundegrupper.

Marked

Markedene I London er nærmest en kunstform og en morsom opplevelse å få med seg. Portobello Road (lørdag, t-bane; Notting Hill Gate) byr på en blanding av brukt og antikviteter, mens Spitalfields (søndag, t-bane; Liverpool Street) kan tilby et broket utvalg av varer fra kunst og håndverksprodukter til brukte klær. Forsøk gjerne en hodemassasje eller en mongolsk restaurant om du føler det blir i meste laget og har behov for en pause.

Petticoat Lane i nærheten (søndag, t-bane: Liverpool Street) selger klær, kofferter, vesker og andre bruksgjenstander til virkelige bunnpriser. Dette er ett av Londons eldste marked og har vært i virksomhet i mer enn 400 år.

Camden Market (lørdag og søndag, t-bane; Camden) tilbyr London's billigste klær og størst bredde av besøkende med folk av alle slag – har du klaustrofobi er du herved advart, det blir utrolig fullt av folk på ettermiddagen.

Covent Gardens antikvitetsmarked ligger milevis unna det man forbinder med et vanlig marked; kjøpere og selgere ser mistenkelig velstående ut og tog prisene er kunstig høye. Her fins ingen mulighet for røverkjøp, men utvalget er meget bra og kvaliteten er alltid førsteklasses. Er du en seriøs samler eller ønsker å kjøpe en mer eksklusiv souvenir, er dette stedet å gå til.

Borough Food Market (t-bane: London Bridge) er et matmarked som tilbyr fest for sansene. Her finner du et stort utvalg ferske produkter, sammen med unike, hjemmelagede gårdsprodukter og eksotiske eller sjeldne globale delikatesser. Markedet holder til i en restaurert viktoriansk bygning i nærheten av Southwark-katedralen.

 

 

 

London