Wien (uttales «vi:n», bairisk: Wean) er Østerrikes hovedstad og desidert største by. Den ligger ved Donau og har ca 1,7 millioner innbyggere. Byen er inndelt i 23 distrikter. Wien er også en egen østerriksk delstat (siden 1921), som er fullstendig omsluttet av delstaten Niederösterreich.

Byen er en betydelig turistby og et viktig trafikknutepunkt. Den er sete for mange internasjonale organisasjoner, som OPEC og IAEA, og er dessuten den fjerde FN-byen ved siden av Genève, Nairobi og New York.

Wien er en av Europas mest attraktive hovedsteder, og den belønner sine besøkende med en kosmopolitisk atmosfære og storslagen arkitektur. Wien er ikke bare Østerrikes hovedstad, den er også landets største turistattraksjon. Det er en by som rommer mye av Europas historie, og har vært midtpunkt for både keisere og kriger. Denne ærverdige fortiden appellerer til dem som besøker Wien: En moderne by som har klart å beholde mye av sine tradisjoner og skikker.

Byen er et viktig sentrum for kultur og vitenskap men har også en betydelig industri. Universität Wien ble grunnlagt i 1365 og byen har flere faghøyskoler, et av verdens beste vitenskapelige biblioteker, foruten verdensberømte museer, teatre og operaer, blant annet Burgtheater og Staatsoper . Lokalbefolkningen er særlig stolt av sin kulturarv, som blir tatt vare på gjennom musikkfestivaler, teaterstykker og tradisjonell kokekunst.

Men en må få med seg mer enn bare de vanligste turistområdene. Blant ting som bør oppleves er Heurigen (vinkroer) og de tradisjonsrike kaffebarene hvor innbyggerne har samlet seg i århundrer. En kort busstur unna finner du det storslagne Schönbrunnpalasset, samt Praterparken med sine attraksjoner og grøntområder.

Wien er på mange måter et levende kunstverk, og er fortsatt like vakker som i gamle dager. Dette var hjemstedet til bl.a. habsburgerne, Mozart, Freud.

Wien har evnen til å underholde og glede selv den mest kritiske tilreisende, enten det er snakk om å vandre rundt i de storslagne bygningene eller utforske byens historie.

Verdt å få med seg:

Ringstraße . Wien har en indre kjerne fra middelalderen som inntil midten av 1800-tallet var omgitt av festningsverk. Festningsverket var blitt bygget ut i løpet av det 15. og 16. århundre for å holde fienden ute, i første rekke tyrkerne. Dette førte til at byen etterhvert holdt på å bli kvalt. Et av byens problemer var at det ikke fantes noen naturlige gjennomfartsveier mellom bykjernen og omlandet.

Fra 1809 til 1850 hadde ruinene av festningsverket stått uendret, men i 1857 ga keiser Franz Josef sin tillatelse til at befestningene med en tykkelse på 600 meter kunne rives, og en fikk frigjort et enormt byggeområde. Det ble utlyst en stor konkurranse, og de tre prisvinnernes bidrag ble bearbeidet av regjeringen. Ringstraße, som området ble kalt, består av ca 30 offentlige bygninger, 38 statuer, 7 fontener og 5 parker.

Schönbrunnpalasset .Dette praktfulle slottet har ikke mindre enn 1400 rom og saler, og var tidligere hjem til den habsburgske kongefamilien. Det er bygget med en stil og rikdom som gjorde det til et passende sted for de musikalske duellene mellom Mozart og Salieri.

Palassområdet består også av en labyrint, et teater, det storslagne lysthuset Gloriette samt verdens eldste dyrehage (Tiergarten). Schönbrunn er utvilsomt noe en bør ha sett i løpet av oppholdet i byen.

Telefon : +43 (0)1-8111-3239.
Åpent: 1 april til 30 juni: 8.00 til 17.30, 1 juli til 31 august: 8:00 til 18.30, 1 september til 5 november 08.00-17.30, 1 november til 30 mars 08.00-17.00.
Adgang : ”Imperial Tour” (22 værelser) voksen: € 14,20, barn(6-18): € 10,50, student(19-25), funksjonshemmede: € 13,20.
“Grand Tour” (40 værelser) € 17,50, barn(6-18): € 11,50, student(19-25): € 16,20, funksjonshemmede: €  16,20.

MuseumsQuartier er et bykvartal med ulike museer, og for enhver kulturelsker blir det nesten som å komme til himmelen. Her er flere av de tingene en bør få med seg samlet, som Kunsthalle, Leopoldmuseet og det storslagne museet for moderne kunst (MUMOK).

Kunsthalle er mest et utstillingssenter, mens Leopoldmuseet er det beste stedet for å se moderne, østerriksk kunst. Der finner du mesterstykker av Klimt, Gerstl og Boeckl. Hvis en vil utforske Pop art og fotorealisme er MUMOK rette sted, her vil selv den mest blaserte kunstinteresserte bli imponert over originaliteten.

Hvis det å tilbringe en hel dag innendørs ikke høres aktuelt ut, sjekk ut hagestuen på hovedtorget.

Adresse : Museumplatz 1. Telefon: +43 (0)1-523-5881.
Åpent : Daglig kl 10.00 - 19.00 (museenes åpningstid kan variere noe).
Adgang: 11,00 euro for MUMOK og 13,00 euro for leopold museet.

Belvedere er et praktfullt rokokkopalass. I tillegg til å være et arkitekturisk mesterstykke i seg selv har det en enorm samling av ulike kunstskatter. Det ble opprinnelig bygget av prins Eugene av Savoie, og huser nå to utmerkede gallerier med østerriksk kunst fra middelalderen og fram til vår tid.

Øvre Belvedere fokuserer på kunst fra det 19. og 20. århundre, mens Nedre Belvedere huser kunst fra middelalderen og barokken. Gustav Klimts “Kysset” er bare ett av høydepunktene i samlingen.

Uklanderlig stelte hager og sildrende fontener kompletterer palassets arkitekturiske skjønnhet. En perfekt flukt fra byens trengsel.

Adresse : Øvre Belvedere: 27 Prinz Eugen Strasse. Telefon: +43 (0)1-795-570
Åpent: Daglig kl 10.00 - 18.00.
Adresse : Nedre Belvedere: 6 Rennweg.
Åpent : Daglig kl 10.00-18.00 (onsdag inntil kl 21.00).
Adgang til begge bygg: € 20,00 for voksne, gratis for barn.

Den spanske rideskolen hører til ved Hofburg og er utvilsomt en av Wiens mest fascinerende attraksjoner. En enorm ballsal er stedet for de berømte Lipizzanerhestenes forestillinger med perfekt utførte dressurøvelser til tonene av Mozart og Strauss. Den dårlige nyheten er at billetter er både vanskelige å få tak i og heller dyre.

Et populært alternativ er treningene som finner sted mellom kl 10.00 og 12.00 tirsdag - lørdag. Selv om det er mindre pomp og prakt får du med deg det samme innholdet.

Adresse : Michaelerplatz 1. Telefon: +43 (0)1-5339-0310.
Åpent: 09.00-16.00
Adgang : Billetter fra 24 til 165 euro.

Mozarthuset . Mozart og hans familie bodde i dette huset fra 1787 til 1790, og den geniale komponisten lagde utallige musikkstykker her. Blant disse er ”Figaros bryllup”. Mellom arbeidet tok han gjerne imot besøk av andre musikkikoner som Haydn og Schubert. Bygningens arkitektur er nok ikke like imponerende som den historiske betydningen den har, men det er definitivt et ”must” for musikkelskere. Huset rommer noen interessante utstillinger relatert til komponistens liv og arbeide.

Adresse : 5 Domgasse. Telefon: +43 (0)1-512-1791
Åpent : Daglig kl 10.00 - 19.00.
Adgang :11 euro for voksne, 4,50 euro for barn.

Østerrikes nasjonalgalleri inneholder blant annet verdens største Brueghelsamling og en rekke fremragende verker med vesteuropeisk kunst. Selve galleriet ble åpnet allerede i 1891. Det ble bygget med den hensikt å opprette et lager for habsburgernes omfattende kunstsamling, bygget opp gjennom århundrer med keiserdømme. I tillegg til Breughel finner vi malerier av betydningsfulle kunstnere som Caravaggio, Titian og Rembrandt. De har også en fin samling romerske og egyptiske antikviteter.

På torsdager arrangerer museet en storslagen buffet, hvor kultur og gourmetmat blir forent i perfekt harmoni. Pris: 34 euro. Tlf: +43 (0)1-526-1361.

Adresse : Maria-Theresien Platz. Tlf: +43 (0)1-525-240
Åpent : Tirsdag - søndag kl 10.00-18.00 (torsdag kl 10.00 - 21.00)
Adgang : 10 euro inkl. audioguiding.

KunstHaus Wien. Dette museet er både fascinerende og uvanlig. Det ble laget av den berømte, eksentriske og nylig avdødde østerrikske kunstneren Friedensreich Hundertwasser i 1991.

Galleriet gjenspeiler mye av arkitektens kunst og filosofi. Den noe bisarre bygningen har bl.a. trær som vokser ut av vinduer, skrå gulv og en trivelig kafé hvor man kan ta livet med ro og nyte den unike atmosfæren som er her.

Adresse : Weissgerberstrasse 13. Telefon: +43 (0)1-712-0491
Åpent: daglig kl. 10.00-18.00
Adgang : 12 euro.

Prater er et vidstrakt parkområde som klokelig nok er delt i to: En del er for spaserturer og jogging, i den andre delen finner vi den berømte fornøyelsesparken. Tivoliområdet ble opprettet allerede i 1766. Siden den gang har området gått gjennom store forandringer, og det har stor historisk betydning i tillegg til å være en moderne fornøyelsesplass. Den store attraksjonen her er utvilsomt det store pariserhjulet, et symbol for Wien som ble berømt gjennom filmen ”Den tredje mann”.

Attraksjonene driftes av separate operatører. Men ”Praterverband”, Praters salgsorganisasjon, gir ut rabattkupponger som kan brukes på de fleste attraksjonene her.
Fornøyelsesparken er åpen daglig kl. 09.00-24.00 (de fleste attraksjonene er stengt okt-mar).

Byparken . Johann Strauss’ imponerende statue utgjør midtpunktet blant velpreparerte plener og busker i Wiens hovedpark. Om sommeren har restaurantene her utendørsservering til tonene av tradisjonell østerriksk orkestermusikk.

Når en vandrer rundt på de fredelige gangstiene og beundrer parkens tidløse skjønnhet fremkalles bilder av en mer raffinert tid i byens historie. Barna vil nok foretrekke lekeplassen i midten, hvor de kan ta ut litt energi. Byparken ligger midt i bysentrum, en ideell plassering for de fleste turister.

19. distrikt. For besøkende som er på jakt etter den ”ekte” delen av Wien er en tur til det 19. distriktet perfekt. Her finner man de mest attraktive og autentiske nabolagene.

Ta en spasertur gjennom dette området av byen og du kan nyte synet av denne vakre, historiske forstaden. På vei opp til Kahlenberg, det høyeste punktet i byen, vil du ha mulighet til å besøke en av vinkroene (Heurigen) som er å finne overalt her. Fra Kahlenberg får man en fantastisk utsikt utover hele byen.

Naschmarkt er Wiens mest populære marked. Det ekstraordinære utvalget av varer, mat og mennesker skaper en pulserende og trivelig atmosfære.

Varer og produkter kommer hit fra fjern og nær, bl.a. fra Øst-Asia, Midt Østen og Balkan. Navnet er også treffende, oversatt blir det ”matbitmarkedet”. En kan prøvesmake mat fra alle verdens hjørner når en trasker rundt på torget her.

Beliggenhet : Ligger like ved Linke Wienzeile, nær operabygningen.
Åpent : Mandag - fredag kl 06.00 - 1830, lørdag kl 08.00 - 17.00

St. Stephens katedral. Denne ærverdige, gotiske katedralen har vært et symbol for Wien de siste 800 årene. Bygningen er særlig kjent for de fargerike takstenene og det flotte kirketårnet. Interiøret består blant annet av mange barokkdetaljer. Det anbefales å bli med på omvisningen for å se alle kunstskattene som befinner seg på de avsperrede områdene.

Spesielt katakombene er verdt et besøk. Her finner man det siste hvilestedet til flere medlemmer av det berømte habsburgerdynastiet.

En heis frakter besøkende opp det nordre tårnet, hvor man kan se katedralens berømte klokketårn, Pummerin, og nyte utsikten over byen. Spreke besøkende kan gå opp i det søndre tårnet til fots.

Adresse : Stephansplatz.

Freudmuseet . Freud bodde i Wien fra 1860 til 1938, og tilbrakte mesteparten av tiden i Berggasse 19 som nå huser Freudmuseet. Dette beskjedne huset har nærmest blitt en helligdom for de interesserte og hengivne. Mye av de originale møblene er her fortsatt, i tillegg til at man får følelsen av at bygningen rommer den store doktorens personlighet og utstråling.

Blant hovedutstillingene finner vi en antikk samling, brev, førsteutgaver og et omfattende bibliotek. De har også et videorom med sjeldne arkivopptak. Rett overfor bygningen hvor de seksuelt fortrengte kom for å få terapi, er det i dag en undertøysbutikk – en herlig ironi som Freud selv nok ville satt pris på.

Adresse : Berggasse 19. Tlf: +43 (0)1-319-1596.
Åpent : Daglig kl 10.00 - 18.00. 
Adgang : 12 euro.