Dagens Østerrike er en del av det som engang var et imperie som dominerte store deler av Europa. Keiserriket Østerrike-Ungarn omfattet på sitt største Ungarn, Tsjekkia, Slovakia, Slovenia, Kroatia, Bosnia, deler av Serbia, Romania, Ukraina, Polen og Italia. Keiserriket ble splittet opp i flere deler etter første verdenskrig, og Østerrike ble annektert av Nazi-Tyskland under andre verdenskrig, uten særlig motstand. Under krigen fungerte Østerrike nærmest som en del av Nazi-Tyskland, og østerrikske soldater kjempet på tysk side. Landet ble også bombet av de allierte.

Etter krigen prøvde Østerrike å distansere seg fra hendelsene under krigen, og har etter 1955 hatt en grunnlovsbestemt nøytralitet - et krav Sovjet stilte for å trekke seg ut. Østerrike fikk heller ikke lov til å forene seg med Tyskland igjen. Landet ble likevel medlem av EU i 1995, og fikk euroen som myntenhet i 2002.

Helt vest i Østerrike ligger fjellpasset Arlberg. Her finner du skianlegget Lech Zürs am Arlberg som sies å være et av Østerrikets og verdens beste skianlegg. Her finnes bakker for alle ferdighetsnivåer, og trenger du en instruktør har du kommet til rette sted, da det var her man først begynte med skiskoler. Sommerstid er området et fint sted å gå fjellturer.

Litt lenger mot øst ligger Innsbruck, i den delen av Østerrike som ligger i Tyrol. Byen har arrangert vinter-OL to ganger, og har et av de største skianleggene i Alpene.

Forøvrig er det i den vestlige delen av Østerrike du finner de østerrikske alper, så her vil du finne flere større og mindre byer som kan tilby skianlegg om vinteren og fjellvandring om sommeren.

Erverdige, gamle Salzburg er for mange kjent som Mozarts fødeby, og gamlebyen er kjent for sin barokke arkitektur. Byen og området rundt var en selvstendig stat fra 1300-tallet til 1805, og ble styrt av prinseerkebiskoper. Byen tjente seg rik på saltgruvene sør for byen som også har gitt byen sitt navn (saltborg), og rikdommen ble investert i den vakre arkitekturen. Dette er også grunnen til at sakrale bygninger er mer forseggjorte en verdslige bygninger i Salzburg, sammenlignet med andre østerrikske byer.

Av severdigheter i Salzburg kan nevnes Schloss Hellbrunn, som var sommerpalasset til erkebiskopene av Salzburg. Man kan få omvisning på selve slottet, og gå turer i det vakre hageanlegget rundt slottet, hvor det også befinner seg en dyrehage.

Hohensalzburg festning ligger på en høyde i byen. Herfra er det god utsikt over Salzburg og Alpene. Festningen var prinseerkebiskopenes residens i Salzburg når de ikke var i sommerpalasset, og er en av de største festningene fra middelalderen i Europa. Også her kan man få guidede turer av de flotte rommene, og i festningen er det også et museum for middelalderske våpen.

Man har selvfølgelig laget et lite museum av Mozarts barndomshjem, der familien bodde fra 1747 til 1773, og der Mozart selv ble født i 1756. Her kan man blant annet se brev og andre ting som tilhørte Mozart og hans familie, og er vel verd et lite besøk.

Øst for Salzburg, ca en halvtime å kjøre med bil, ligger området Salzkammergut. Her finner du et vakkert landskap med fjell, sjøer og pittoreske små byer. Det var også her store deler av filmen The Sound of Music ble spilt inn. Ved sjøen Hallstättersee ligger byen Halstatt, og den nærmest klamrer seg fast til den vestre bredden av sjøen. Den lille byen ligger svært vakkert til, og blir kalt "Østerrikets perle".

Har du lyst på et bad anbefales det å dra til Wörthersee, som beste stedet å bade i Østerrike. Selve sjøen har svært rent og klart vann med en temperatur som kan nå opp til 21-23 grader om sommeren, stedet har mange dager med sol i løpet av året, og siden sjøen ligger mellom fjellene blir det heller ingen kalde vinder. Wörthersee har vært sommersted for adelen siden 1800-tallet, og regnes fortsatt for å være noe glamorøst; et sted hvor de rike og berømte drar. I disse dager har det nok tapt litt av sin fordums glans, men prisene gjenspeiler likevel at dette er en tumleplass for de rike. Dette bør likevel ikke avskrekke en fra å nyte noen timer ved denne vakre sjøen.

Wien er Østerrikets hovedstad, samt det kulturelle, økonomiske og politiske sentrum. Wien ble en metropol svært tidlig, da byen var hovedstad for multikulturelle imperier, og mange folkeslag levde side om side i byen, blant annet mange jøder. Dette endret seg etter andre verdenskrig da Østerrike unngikk å komme under sovjetisk kontroll. Østerrike ble dermed avskåret fra naboer som lå innenfor "jernteppet", og byens tidligere multietniske befolkning ble erstattet av hovedsakelig tyskspråkelige østerrikere.

For besøkende kan Wien by på verdensberømte muséer, teatre og operaer, og av bygninger kan nevnes domkirken Stephansdom, keiserens tidligere residens Hofburg, det keiserlige lystslott Schönbrunn og slottet Belvedere. Du kan lese mer om Wien i byguiden nederst på siden.