Hotell i Barcelona

Barcelona er hovedstaden i Catalonia, en region i det nordøstlige Spania. Byen ligger ved Middelhavskysten, mellom utløpene til elvene Llobregat og Besòs, rundt 120 km fra fjellkjeden Pyrineene. Med sine 1,6 millioner innbyggere er Barcelona også Spanias nest største by. Stor-Barcelona har nesten 5 millioner innbyggere, som er rundt 70 % av Catalonias befolkning.

Barcelona er et viktig økonomisk sentrum. Byen er også et populært turistmål. Den har en rik kulturarv, blant annet flere arkitektoniske verker av Antoni Gaudí og Lluís Domènech i Montaner, som står på UNESCOs verdensarvliste. Barcelona er fødeby for kunstnerne Joan Miró og Antoni Tàpies. Byen arrangerte sommer-OL i 1992, og er hjemby for fotballaget FC Barcelona.

Barcelona er travel døgnet rundt, men det er først på kvelds- og nattetid at spanjoler og turister virkelig vrimler rundt i gatene og slapper av på de mange hundre barer og restauranter som fins rundt i byen.

Verdt å få med seg:

Barcelonas hovedgate, La Rambla, starter ved den store plassen Plaça de Catalunya, og går nedover mot havnen til den stopper ved Colombusmonumentet, en høy søyle med en statue av Cristofer Colombus på toppen. La Rambla har alltid et yrende folkeliv og masser av gateartister, kunstnere, menneskelige statuer og selgere. Det er også boder hvor det selges blomster, kjæledyr og fugler, samt et godt utvalg restauranter og butikker. Langs la Rambla er det flere interessante bygninger, slik som Palacio de la Virreina, markedet la Boqueria og det berømte teateret Liceu. Sidegatene til la Rambla byr også på interessante steder. En av dem fører til Plaça Reial, en palmefylt plass omringet av gamle bygninger, som har mange restauranter, barer og utesteder.

La Sagrada Familia tegnet av Gaudi, er utvilsomt Barcelonas mest kjente bygning. Den uferdige katedralen er meget unik med flere kirkespir som rager over hundre meter opp i luften. Konstruksjonen av katedralen begynte i 1882 og Gaudi overtok prosjektet i 1884, dedikerte seg selv til prosjektet, og holdt på med det til han omkom i en ulykke i 1926 der han ble overkjørt av en trikk. De siste år av sitt liv hadde han skrinlagt alle andre prosjekt for med nærmest religiøs besettelse å kunne jobbe utelukkende med dette prosjektet.

Etter Gaudis død har diskusjonene gått på om man skulle la katedralen bli stående som den var da Gaudi døde eller om man skulle fullføre bygget i Gaudis stil og ånd. Siden 1950-tallet har man fortsatt byggingen, men progresjonen har vært utrolig langsom. Katedralen er full av symboler og de tolv spirene symboliserer de tolv apostlene. I underetasjen på katedralen er det et museum som i ord og bilder forteller om den mer enn hundre år lange byggeprosessen.

Åpningstider: Daglig Nov - Feb (09 - 18), Mars (09 - 19) og Apr - Sept (09 - 20). Inngang: € 18. Gratis for barn/ungdom under 11år. 

I den gotiske bydelen holder Picasso-museet til. Det har en viktig samling av noen av de mindre kjente verkene til kunstneren som selv bodde i Barcelona i sine yngre år. Svært mange av verkene skriver seg fra denne perioden før han ble kjent. Utstillingen følger Picassos kunstneriske fremgang fra et stort antall blyanttegninger i ungdommen via arbeid inluert av parisisk kunst ved århundreskiftet til de mer kjente blå og kubistiske periodene. Det er også en interessant samling keramikk som er laget av kunstneren.

Museet holder til i fem vakre, gamle middelalderpalass, og har også utstillinger av kortere varighet i tillegg til de permanente utstillingene. Selv om det kan bli nokså folksomt i sommermånedene, er det absolutt verdt et besøk. Pass på at du også tar en tur innom museumsbutikken da de har et godt utvalg trykksaker (kort, plakater, bøker) og souvenirer.

Adresse: Calle de Montcada 15 - 23. Telefon: +34 93-319-6310
Åpningstider: Tirsdag Til søndager: 9 til 19:00 (inkludert helligdager) -Torsdag: Inntil 09:30 * -Mandag: Stengt (inkludert offentlig ferie mandager)
Adgang: € 11

Andre museer

I Barcelona finner man også Fundación Joan Miró og Fundación Antoni Tàpies. Catalonias Nasjonale Kunstmuseum på Plaça Espanya har en av verdens viktigste samlinger med romantisk kunst. Et annet populært museum er FC Barcelonas museum. Det ligger ved fotballstadion Camp Nou, og en tur inn på stadion er en del av den guidede turen. Det nye vitenskapelige museet Cosmo Caixa ligger ved foten av Tibidabo. Nedenfor la Rambla ligger Det Maritime Museet, som særlig er dedikert til Middelhavets sjøfartshistorie. Museu d`Historia de Catalunya (Museet for Catalonias Historie) finnes også i samme område. Barcelonas sjokolademuseum er i nærheten av Arc de Triomf.

Strender. For dem som har lyst til å slappe av på stranden er det også gode muligheter. Takket være ombyggingen av kystområdene i 1992 har Barcelona i dag seks strender med en samlet lengde på over 4,2 kilometer. Strendene er veldig sentrale, og ligger få minutter fra de fleste steder i byen. De seks strendene er, fra øst til vest, la playa de San Sebastián, Barceloneta, Nueva Icaria, Bogatell, Mar Bella og Nueva Mar Bella. Ved Barceloneta ligger to høye bygninger, som er Barcelonas høyeste, og Port Olímpic ("Den olympiske havna") med mange restauranter og barer.

Shopping

Barcelona er også et yndet sted for de shoppingglade. Hva man ønsker å kjøpe er opp til den enkelte, men byen har et stort utvalg butikker som tilbyr kunst og designprodukter, siste mote innen klær og ikke minst sko og vesker i alle prisklasser. I tillegg kan markedene tilby et stort utvalg i matvarer av høy kvalitet som for eksempel Serranoskinke, Chorizo pølse og Turron (en slags nougat).

Den mest kommersielle delen av byen er midt i det historiske sentrum: i gatene Portaferrisa, Pelayo, la Rambla, Portál del Ángel og plassen Plaça Catalunya lever de små butikkene sammen med de store shoppingsentrene. Litt nord for Plaça Catalunya i Passeig de Gràcia, la Rambla de Catalunya og la Avinguda Diagonal, finner man butikker med de kjente internasjonale merkene og skinn og smykker. For dem som liker den mest moderne designen, anbefales butikkene i bydelen Borne. I bydelen Gràcia og spesielt i gatene Travesseria de Gràcia og Gran de Gràcia finnes det mange små, individuelle butikker som er billigere enn på paradegatene Diagonal og Passeig de Gràcia.

Åpningstider: De store varehusene har åpent hele dagen fra klokken 10 - 20 eller 21, mens du må regne med et par timers siesta på den varmeste tid på dagen i de mindre butikkene. Det er variabelt om butikkene har åpent på søndagen, men de store shoppingsentrene pleier å ha åpent hele dagen fra klokken 10 - 21.

Uteliv

Barcelona er kjent for et dampende uteliv, og dette har bidratt til den store turistflommen. Hovedområdet for utesteder er mellom el Raval, på den ene sida av las Ramblas, og Barri Gòtic på den andre siden. Dette inkluderer blant annet området rundt Plaça Reial. Det er et stort antall turister og utlendinger på disse stedene, og et mindretall av innfødte. Mange av nattklubbene er sentrert i bydelen Eixample. Bydelen har fått tilnavnet Gaixample på en generell vennlig innstilling til homofile og lesbiske samt et stort tilbud av nattklubber og barer som besøkes av homofile. Homofile klubber og tradisjonell barer er hovedsakelig lokalisert i gaten Carrer de Valencia.

De mest kommersielle områdene er ved Poble Espanyol på Montjuïc, i komplekset Maremàgnum i enden av la Rambla og Port Olímpic. Ved Port Olímpic er det et stort antall barer og dansesteder, og flere større diskoteker. Disse stedene har blitt obligatoriske utesteder å besøke for utlendinger i Barcelona. De mest populære utestedene for folk med penger ligger i Sant Gervasi og Tibidabo.

Anbefalte restauranter

Albac R, moderne minimalistisk,
Alba (familievennlig, uformell kvartalsrestaurant),
Alba Granados, Ca l'Isidere, uformell,
Cal Pep, folkelig tapas,
Casa Leopoldo,
Colibri, kreativt kjøkken til hyggelige priser,
Commerc 24, uformell,
Estrella de Plata, klassisk tapasbar,
Gaig, klassisk spansk,
Hofmann R kjendiskokk,
La Provenca, klassisk katalansk

 

 

 

Barcelona