Spania er det landet nordmenn mer enn noe annet land forbinder med sol, strandliv og charterturisme, og er mer eller mindre synonymt med "Syden". Det er kanskje ikke så rart, da Spania ble det første reisemålet for skandinavisk charterturisme. Er det sol og strandliv man ønsker er Spania et godt reisemål, men landet har mye mer å by på enn som så!

Helt nord i Spania ligger den spanske delen av Baskerland, som Spania deler med Sør-Frankrike. Denne regionen er kjent som en gastronomisk perle, og er det god mat du er på jakt etter bør du legge turen innom San Sebastian. Her finner du også flotte strender som ikke er like fulle som de som ligger ved Middelhavet. Det spektakulære Guggenheimmuseet i Bilbao er verd turen selv om du bare ser museet fra utsiden, og er du av den virkelig tøffe typen kan du prøve deg på okseløp i Pamplona. Er du ute etter god drikke kan du besøk vinområdet La Rioja; byen Haro er særlig kjent for sine mange bodegas - vingårder.

I det sentrale Spania finner du hovedstaden Madrid der du kan besøke en rekke kunstmuseer, det kongelige palasset, vandre gjennom en av de mange plazaene, slappe av i en av parkene eller ta del i det livlige utelivet. Forøvrig preges landskapet og byene i det sentrale Spania av landets historie. I Mérida finnes en rekke godt bevarte romerske ruiner, blant annet et amfiteater, en bro og et tempel. Canceres, Toledo og Cuenca er gamle middelalderbyer: Toledo var hovedstaden frem til 1500 da hoffet flyttet til Madrid, og Cuenca er kjent for sine casas colgadas, eller "hengende hus".

Regionen Andalusia ligger helt sør i Spania, og er mest kjent for strandlivet på Costa del Sol. Her finner du havnebyen Málaga, som har en mer rolig og avslappet atmosfæe enn Madrid og Barcelona. Det var også i denne byen maleren Pablo Picasso ble født, og man kan besøke huset han ble født i og et museum viet til hans kunst. Eller bærer denne delen av Spania preg av flere hundre år under maurisk herredømme, noe den gamle arkitekturen i flere av byene vitner om. Det mest kjente eksempelet på maurisk arkitektur er Alhambra i Granada. Alhambra ble bygget som både palass og festningskompleks, og var det siste stedet maurerne holdt stand før de ble drevet ut av Spania i 1492. Men Andalusia trenger ikke bare være sol og strand: her finner du også fjellene Sierra Nevada med Europas sørligste vintersportssted.

Øst i Spania ligger regionen Murcia der du finner Mar Menor. Dette er en lagune som skilles fra Middelhavet av en sandstripe, og på grunn av sitt høye saltinnhold flyter man lett i dette vannet, noe som gjør denne lagunen til et flott sted å trene på vannsport. I regionen Valencia finner du Costa Blanca som også er kjent for sine strender, og byen Valencia har paellaen sine aner. Byen er kjent for sin Fallas-festival, der store figurer av pappmasje blir brent til ære for byens helgen Sankt Josef. Ellers kan byen by på ny og gammel arkitektur, sitt kunst- og vitenskapsmuseum og kafe- og uteliv.

Nordøst i Spania ligger regionene Aragon og Catalonia. Aragon har gode muligheter for rafting og fjellklatring, mens Catalonia er kjent for Costa Brava - steinete klipper med en blanding av stein- og sandstrender. Her finner du også klosteret i Montserrat som ligger på toppen av en uvanlig steinformasjon, og som er et viktig pilgimssted på grunn av sin svarte madonna. Byen Barcelona er Spanias nest største by etter Madrid, og har en lang og rik historie som begynte med romerne. Byen var vert for de olympiske leker i 1992, noe som førte til en gjennomgående opprustning av hele byen med fokus på design, og i dag er Barcelona en vakker my med en blanding av gammel og ny arkitektur. Ellers er byens mest kjente attraksjon Sagrada Família: Basilikaen ble tegnet av arkitekten Antoni Gaudí, og byggearbeidene  ble påbegynt i 1883. Byggingen ble forsinket av den spanske borgerkrigen og at mange av skissene gikk tapt i en brann i Gaudís atlier. Arbeidet forventes ferdigstilt i 2026, men selv i sin nåværende tilstand er Sagrada Família et imponerende skue.

Kanariøyene er et reisemål de fleste har hørt om. Disse vulkanske øyene ligger uten for Afrikas vestkyst og består av seks øyer: Grand Canaria er den største, Fuerteventura er ypperlig for seilbrett, Lanzarote har flotte vulkanske landskap, Tenerife har mange museer og monumenter, samt det vulkanske fjellet Teide som har en høyde på 3718 moh, La Gomera har fine muligheter for fotturer, og El Hierro som er den minste av øyene.

Øygruppen Balearene ligger i Middelhavet utenfor Spanias kyst. Her står strender og badeliv i høysetet, og på øyene Mallorca, Minorca og Formentera finner du nok av strender og hoteller å velge mellom. Øya Ibiza kan i tillegg skilte med et meget livlig natteliv.