Ljubljana er hovedstaden i Slovenia, en av statene i det gamle Jugoslavia. Slovenia slapp lettere unna kommunismens fall enn øvrige stater i gamle Jugoslavia. Slovenia er medlem i EU og har euro som valuta. Byen er fortsatt spart for horder av turister og kan derfor anbefales som reisemål for dem som ønsker å komme litt før alle andre.

Ljubljana har et kompakt bysentrum. Gamlebyen har mange vakre bygninger, de eldste fra 1600-tallet mens de fleste er bygget på 1800-tallet i barokk stil. Byen har rundt 35.000 studenter på universitet som setter preg på bybildet, og det fins nok av barer, trendy caféer og gallerier med moderne kunst.

Gå ikke glipp av severdigheter som Ljubljana slott som ligger på en høyde over byen, opprinnelig bygget på 900-tallet mens nåværende bygninger skriver seg fra 1600-1700-tallet. Byens tidligere forsvarsverk inneholder nå et ultramoderne kunstgalleri, Ljubljana bymuseum, lekeområder for barn og auditorium beregnet for alt fra moteoppvisninger til musikkfestivaler. Den nyeste del av slottet, det 150 år gamle utkikkstårnet, kan by på 360 graders utsikt over byen.

Gamlebyen med sine brostensbelagte gågater og gamle, vakkert restaurerte bygninger, har gitt byen rykte som "lille Praha" eller "nye Krakow". En hyggelig spasertur gjennom gatene byr på både trendy butikker med alt fra antikviteter til designer butikker. I tillegg er det en mengde barer, caféer og restauranter.

Rådhuset er en av byens fineste gotiske bygninger, opprinnelig fra 1500-tallet men gjenoppbygd på begynnelsen av 1800-tallet. Den imponerende fontenen foran rådhuset, Robbov vodnjak, ble laget i 1751 av italieneren Franscesco Robba og er dedikert til de tre elvene i regionen.

St Nicholas katedralen er en imponerende barokk kirke som ligger mellom elven og Ciril Metodov trg. Den første katedralen ble bygget på 1300-tallet, men ble senere ødelagt i en brann. Nåværende bygg daterer seg til 1700-tallet.

De tre broer og Presernov torg. Alle veier og en flott bro, fører til Presernov torg, like over broen for gamlebyen. Torget er alle kikkeres drøm, stedet for å se og bli sett. Hovedattraksjonen er "de tre broer" som går fra Ljubljana over til gamlebyen. Den er laget av tre adskilte broer, en hovedbro og to fotgjengerbroer som ble laget av mesterarkitekt Plecnik hundre år etter den første. Vestover fra torget går Copovagaten med fin arkitektur, butikker og gateartister mens den mer trendy, men lavmelte Trubarjevagaten med en mengde butikker strekker seg nordover.

Marked. Det er bare ett stort marked i Ljubljana, men størrelsen og utvalget gjør at det er Slovenias beste. Det ligger på Vodnikov torg, avgrenset av Ljubljana elv og St Nicholas katedralen. Nærmest kirken ligger et kjempestort blomstermarked deretter følger et område med lokale produkt før en kommer til frukt og grønnsaksmarkedet som virkelig er kjempestort.