Mange tenker nok på Slovenia som et tidligere østblokkland, men teknisk sett var Slovenia aldri en del av de Sovjet-styrte landene i Øst-Europa. Etter andre vedenskrig ble Slovenia en del av Titos Jugoslavia, som distanserte seg fra Sovjet, selv om det var kommunistisk. I 1991 løsrev Slovenia seg fra det øvrige Jugoslavia, en løsrivelse som var relativt fredelig sammenlignet med borgerkrigen som skulle komme på Balkan. I 2004 ble landet medlem av både EU og NATO, og i 2010 også medlem av OECD. Slovenia er i dag en republikk med at parlamentarisk demokrati.
Nordvest i Slovenia finner du et av landets mest populære reisemål, nemlig området Bled. På en fjelltopp ligger et slott fra 1600-tallet, som i dag er et museum. Herfra har du en utrolig utsikt til fjellene rundt, og til fjellsjøen Bled som ligger vakkert til i dalen under fjellet. I sjøen ligger det en liten øy, og på denne øya har lokalbefolkningen tilbedt guddommer i uminnelige tider. I dag ligger det en barokk kirke bygd 1698, som erstatter en tidligere gotisk kirke som lå på samme sted. Dagens kirke har vakre fresker med motiver fra livet til Jomfru Maria, og det sies at hvis brudgommen klarer å bære bruden opp alle de 99 trappetrinnene fra bryggen og inn i kirken, vil ekteskapet bli godt.
Kranjska Gora er et vintersportssted og arrangerer årlig slalåm- og storslalåmrenn i verdenscupen i alpint, mens skiflygningsbakken Letalnica ligger like ved, i dalen Planica. Selve byen er liten og kan virke noe steril; det er ikke her du kommer i kontakt med ekte slovensk kultur, men det er her du finner det beste alpinanlegget i Slovenia, og det kan jo være verd turen.
I Slovenia finnes det det rundt syv tusen dryppsteinsgrotter, men blant de flotteste er Škocjan-grottene. De består av totalt elleve grotter, og på en guidet ut som tar rundt 90 minutter får du se to av dem. Dette inkluderer i tillegg til vakre stalakitter og stalagmitter en av de høyeste hulene i Europa, fossefall, kløfter, og en naturlig bro over en av kløftene.
Langs det lille som er av Slovakias kyst mot Adriaterhavet ligger byen Izola. Denne trivelige lille middelalderbyen bli opprinnelig bygget på en øy - derav navnet - og forsterket med kraftige bymurer. Byen var koblet til fastlandet med en bro. Da tidene ble fredeligere rev man bymuren og brukte restene til å fylle igjen det lille som skilte Izola fra fastlandet, og lagde dermed en permanent forbindelse. Et besøk til Izola bør inneholde en spasertur i byen for å se på den særegne arkitekturen, og et måltid bestående av lokal sjømat som skylles ned med den lokale vinen.
Byen Piran ligger også ved kysten, og sies å være en av Slovakias vakreste kystbyer. Litt av grunnen er at byen var under Venezias herredømme fra 1200-tallet frem til slutten av 1700-tallet, og byen har flere vakre bygninger fra denne epoken. Også her tas byen best i øyesyn på en vandring gjennom byen.
Byen Portorož er Slovenias eneste kystby preget av masseturisme. Det er vanskelig å finne noen naturlig sjarme blant de store hotellkompleksene og casinoene i betong, men stranden er lett tilgjengelig, restaurentene er relativt billige, og det er lett å utforske andre deler av kysten herfra.
De vakre, hvite Lippizanerhestene fra Den spanske rideskole er kjent verden over, men de kommer opprinnelig fra byen Lipica, der du finner stutteriet der hestene har vært avlet siden 1580. Man kan få en guidet tur av stutteriet, og enkelte dager kan man også få se en oppvisning i dressurridning.
I Postojna er det nok et underjordisk hulesystem, som er det største i regionen. En guidet tur tar deg dypere inn i hulene med et lite tog før omvisningen på 90 min begynner. Grotte- og tunnellsystemet har en totallengde på 20 km, og grottenene når 50 meter på sitt høyeste.
9 km nord for hulene ligger slottet Predjama, som ser ut som om det vokser ut av hulene bak. Det var tilholdssted for ridderen Erazem Predjamski, som ertet på seg Habsburgerne da han drepte en offiser som igjen hadde fornærmet æren til en av Erazems avdøde venner. Slottet ble beleiret i et år og en dag, og Erazem ertet soldatene bl.a. ved å kaste kirsebær på dem, som ingen skjønte hvor han fikk fra. Det de ikke visste var at hulesystemet bak slottet ledet til en landsby i nærheten hvor han fikk kjøpt proviant, blant annet kirsebær. Erazem ble i midlertidig forrådt av en tjener, som ved hjelp av flagg fikk signalisert til soldatene når Erazem gjorde sitt fornødne i et noe utsatt uthus. Erazem ble tatt med buksene nede, bokstavelig talt, da et velrettet skudd fra en kanon traff uthuset.
Celje er en av Slovenias eldste byer, og er landets tredje største. "Keleia" var opprinnelig befolket av keltere som støpte sølvmynter, og under romertiden var "Celeia" økonomisk og militært sentrum. Celjes vakre gamleby er som så mange andre gamlebyer på kontinentet fra middelalderen, og på en høyde litt utenfor sentrum ligger slottet Stari Grad som ble bygd på 1400-tallet. Det var i eie av flere aristokrater, men på 1600-tallet begynte det å forfalle. I 1846 begynte restaureringen av slottsruinene - et arbeid som pågår den dag i dag, og som gjør slottet til det lengste vedvarende restaureringsarbeidet i landet. Det går an å få guidede turer av slottet, og man kan faktisk også gifte seg på slottet - om det skulle være ønskelig.
Ljubljana med sine 300 000 innbyggere er en av de minste hovedstedene i Europa. Det er enkelt å komme seg rundt i denne vakre, lille byen som gjennom den kalde vinteren har et veldig sentraleuropeisk preg, men som om sommeren plutselig virker mer søreuropeisk. Byen er stolt av sin lange historie, og her kan man se ruiner fra romertiden, samt slottet fra middelalderen og bygninger med barokke fasader i gamlebyen. Du kan lese mer om Ljubljana i reiseguiden nederst på siden.