Moskva , russisk Москва (fransk Moscovie, engelsk Moscow, tysk Moskau), var før 1712 og har etter 1917 vært hovedstaden i Russland, samt hovedstad i Sovjetunionen. Mellom 1712 og 1917 var St. Petersburg hovedstad. Byen har rundt 10 millioner innbyggere, i storbyområdet bor det mellom 12 og 16 millioner.

Moskva ligger ved Moskvaelven, og byen har vært et viktig åndelig og kulturelt sentrum i Russland i mer enn 850 år. Den røde plass, i sentrum av Moskva, er utgangspunkt for de brede gatene som går ut i alle retninger, disse er igjen forbundet med et system av ringveier.

Moskva har i generasjoner vært et fristende reisemål for ambisiøse, vesteuropeiske turister. Byen var lenge utenfor rekkevidde på grunn av Sovjetunionens holdninger og paranoia. Dette til tross for at den ligger i den vestre delen av den russiske føderasjonen (verdens største land), og bare et par hundre kilometer fra grensen.

To tiår etter glasnost er Moskva endelig reelt åpen for turister, og den skuffer ikke. Moskovittene var kjølige og reserverte på den kalde krigens tid, men har nå kviknet til samtidig som turisttilstrømmen har tatt av. Det sovjetiske fokus på utilitarisme klarte ikke å dysse ned Moskvas skjønnhet, som nå kommer til syne i all sin glans. Den røde plass og Kreml hører til blant verdens vakreste og best dekorerte bygninger, og i Bolsjojteateret kan du oppleve verdens dyktigste dansetrupper.

Levningene fra sovjettiden er også fascinerende. Stalins ”Syv søstre” er de lettest gjenkjennelige symbolene for den ekspansive sovjetiske visjonen, mens Lenins mausoleum på Den røde plass viser en filosofi over funksjonalitet. Men for moskovitter er ikke dette en fortid de ønsker å dvele ved. De gleder seg gjerne over katedralene og arkitekturen i Kreml som har vært til stede i byen i åtte århundrer, men ikke de grandiose bygningene som fulgte med 50-tallets kommunisme.

Gjenoppstandelsen av den ortodokse kirken er bare ett av tegnene på at russerne trives med dagens frihet, noe som også gjenspeiles i klesstilen, bilene og manérene til Moskvas unge. Hvis du stikker innom byens ledende barer, klubber og restauranter vil du få inntrykk av at dette kunne ha vært hvor som helst i Europa. Det virker som om alle ser fremover og ønsker å spille en rolle i det nye Russland.

Verdt å få med seg:

Moskva er rett og slett en av de mest fascinerende byene som finnes. Dens tidligere utilgjengelighet gjør bare sitt til at den virker enda vakrere. Ettersom den utgjør hjertet i det største landet i verden, er den et naturlig sted for enorme samlinger av kunst og andre klenodier.

Utenlandske turister bør merke seg at det ofte er to ulike priser for attraksjonene: Én for russiske statsborgere og én (mye høyere) pris for utenlandske tilreisende. Enkelte steder blir priser oppført i dollar, men alle kontantbetalinger må skje med rubler. Ikke tilby å betale med dollar. Prisene kan også variere noe.

Mange av attraksjonene har religiøs betydning, og fotografering er mange steder forbudt . Enten det eller at fotografering bare er tillatt hvis man kjøper en tilleggsbillett. Vær oppmerksom på skilter. Ta ingen bilder av militært personell eller utstyr.

Den røde plass er det lettest identifiserbare stedet i hele Russland, og ligger midt i det moderne Moskva. Den ble opprinnelig bygget som et marked, og alle byens hovedveier ledet rett til den. Plassen er grovt regnet en kilometer lang og en kvart kilometer bred, og med alle Moskvas mest kjente attraksjoner like ved: St. Basilkatedralen, Kreml og Historisk Museum for å nevne de mest fremtredende.

Før man kommer inn på Den røde plass fra nord, via Tverskayagaten, må besøkende passere gjennom samme port som den mektige sovjetiske hæren (den røde armé) marsjerte gjennom hvert år på 1. mai. Inne på plassen kan du også se ” Lobnoe Mesto ”, stedet hvor den russiske tsaren talte til folket i tidligere århundrer. I tillegg finner vi Lenins mausoleum . Køene for å se den tidligere lederens balsamerte legeme består nå for det meste av turister og ikke russere. Og det går rykter om at liket vil bli fjernet i takt med at Russland forsøker å unnslippe noe av sin fortid, men inntil videre forblir det noe av det en ”må” få med seg når man besøker Moskva. Like bak mausoleet finner vi gravene til mange andre berømte russere og politikere, bl.a. Stalin og Jurij Gagarin – det første mennesket i verdensrommet. Den røde plass huser en fantastisk nyttårsfest ved hvert årsskifte.

St. Basilkatedralen (Vasilijkatedralen). Få ting symboliserer Russland på en slik måte som St. Basil-katedralen gjør, særlig på kveldstid når kuplene blir flombelyst. Katedralen forbindes med Russland og med det ortodokse. Den er nylig restaurert og fremstår nå mer eller mindre som da den først ble innviet. Med sine flerfargede, løkformede kupler og små, overfylte kapeller ligner ikke katedralen veldig mye på dem vi kjenner fra Vest Europa. Den ble bygget av Ivan den grusomme i årene 1555-61 for å feire hans felttog mot mongolene. En populær legende sier at Ivan beordret at øynene på arkitekten som hadde tegnet katedralen skulle bli stukket ut, slik at han ikke ville være i stand til å designe noe så storartet igjen. Det spørs om dette er sant, men det er i alle fall en noe makaber historie om en flott bygning. Karakteristisk, russisk kunst og ikonografi inne i katedralen er verdt å få med seg. Katedralen har fått navn etter Basilios den store, hvis levninger befinner seg i katedralens krypt.

Telefon : +7 (8)495-298-3304
Åpent : 1 september til 25 oktober: 11:00 til 18:00, 8 november til 30 april: 11:00 - 17:00
Adgang : 350 rubler og gratis for barn.

Kreml . Bare noen få skritt bort fra Den røde plass ligger selve hjertet i Russland. Kreml, Moskvas gamle festning, er et stort bygningskompleks med en veldig ansamling av attraksjoner. Opprinnelig ble Kreml bygget på 1150-tallet, men det har gjennomgått mange endringer i de vel 850 årene som har gått siden da. Muren som omgir borgen ble først føyd til i middelalderen, og kirkene som stod her tidligere ble revet på 1400-tallet for å gi plass til den nåværende festningen. Her finner en mange katedraler, disse rommer mange av Russlands mest hellige klenodier. Den mest fremtrendene blant katedralene er Uspenskijkatedralen med sine fabelaktige malerier og fresker, samt storslagen ikonografi.

Rustningskammeret (Oruzhenaya Palata) inneholder tsarens rikdommer, deriblant juvelene brukt ved keiserlige kroninger. Disse uvurderlige samlingene omfatter den statlige diamantsamlingen (tilgjengelig via separat inngang) og utstillinger med alt fra gårdsklær til kongelige vogner. Det er også en praktfull utstilling med unike Fabergé egg.

Du burde også ta deg tid til å besøke Fasettpalasset (Granovitaja Palata) for å oppleve dets fantastiske hvelving og ”Røde trappeoppgang”. På andre siden av plassen finner vi Ivan den Stores klokketårn . Ved foten av tårnet er den 200 tonn tunge tsarklokken – den største ringeklokken i verden. Klokken har for øvrig aldri slått ett slag. Under en brann i Kreml i 1737 ble det hellet vann over klokken som da fortsatt lå i støpeformen, og dette fikk en 11 tonn tung bit til å dette av. Tsarkanonen er også et ingeniørarbeid i stor skala. Den er fra slutten av 1500-tallet og veier over 40 tonn, og er plassert i den nordre enden av klokketårnet.

Noen deler av Kremlkomplekset er forbudt område for besøkende, men det er likevel mer enn nok å se innenfor de imponerende murene. Pass på at du holder deg innenfor områdene merket for turister, de patruljerende politibetjentene vil advare deg dersom du vandrer utenfor lovlig område. Sett av minst en halv dag hvis du skal få sett litt av området her, og en bør ta seg et par turer hit hvis man vil få med seg absolutt alt uten å bli helt utslitt.

Åpent : Daglig kl 10.00 - 17.00 (stengt torsdager). Ikke tillatt å gå med shorts.
Adgang : 300 rubler for å komme inn på plassen og i katedralene (2007). For å se enkelte av museene må man ut med litt ekstra.

Ulitsa Arbat . Ingen tur til Moskva er komplett før man har vandret litt rundt i Ulitsa Arbat. Dette er en 1,5 km lang gågate som ligger like ved Kreml, omkranset av pastellfargede hus som vekker til live minnene om en annerledes og behagelig del av Russlands historie. Arbat har manges sjarmerende fortauskafeer, gatehandlere, artister og kunstnere. Stedet var hjem for mange undergrunnspoeter og forfattere under sovjettiden, og har fortsatt en vag aura av opprør over seg. Området er blant Moskvas beste severdigheter i de lange sommerdagene, når moskovittene og turister sitter på fortauskafeene og titter på folkemassene som fyller gatene.

Tretyakovgalleriet. Rett sør for Moskva-elven finner vi tsaren blant alle Russlands kunstmuseer. Det finnes ingen bedre samling med russisk kunst enn den du kan beskue i Tretyakovgalleriet. Galleriet kan måle seg med et hvilket som helst annet europeisk museum, og huser verdens mektigste samling av russiske ikoner, en rekke mesterlige malerier og kunst fra før revolusjonen. Kunstsamleren Pavel Tretyakov gav hele sin samling til byen Moskva i 1892, siden den gang har samlingen vokst kraftig og har også verker fra det 20. århundret. En del av de nyere kunstverkene er å finne i museets avdeling like sørvest for det originale galleriet, rett ved Gorkyparken.

Telefon: +7 (8)495-230-7788
Åpent : Tirsdag, onsdag, torsdag - 10,00 til 18,00 (billettkontor og inngang  til 17.00 , Torsdag, fredag, lørdag - 10,00 til 21,00, (billettkontor og inngang  til 20.00, fridag - mandag

Kirkegården for falne monumenter. Like bak Tretyakovgalleriets nye avdeling finner vi ”Kirkegården for falne monumenter”. Det er her alle statuene av de tidligere kommunistheltene har blitt deponert. Det er en storslagen, dog noe merkelig samling med sovjetstatuer som på sin måte forteller en historie om nyere russisk historie.
Som en kanskje kunne forventet finner en rikelig med figurer av Stalin, Lenin og Brezjnev i parken, sammen med statuer av noe mindre kjente personer. Blant disse er en del politisjefer og politikere. Det er en noe sær, men veldig interessant attraksjon som gir deg rikelig med fotograferingsmuligheter, spesielt for de historieinteresserte. Fra ”kirkegården” vil du få lett øye på den massive og kontroversielle statuen av tsar Peter den Store. Statuen er laget av skulptøren Zurab Tsereteli og ble reist på slutten av 1990-tallet, til store protester. Tsaren har nemlig ennå ikke blitt tilgitt for at han i sin tid gjorde St. Petersburg til hovedstad i Russland.

Pushkinmuseet for kunst. Ikke langt fra Kreml og Den røde plass finner vi Pushkinmuseet for kunst. Dette er Moskvas beste museum for utenlandsk kunst, og huser mange av verdens mest kjente kunstverk innen impresjonisme og postimpresjonisme. Museet kan også skryte av et utmerket utvalg statuer og europeisk kunst fra tiden etter renessansen.

Den opprinnelige kunstsamlingen bestod at enkeltborgeres private samlinger, men den ble nasjonalisert etter den russiske revolusjonen og har vokst betraktelig siden den tid. Et vitalt bidrag i så måte er alle kunstverkene som ble tatt fra tyskerne etter annen verdenskrig. Russland innrømmet først i 1995 at de var i besittelse av disse, og til forferdelse for mange bestemte den russiske Dumaen at kunstverkene var statens eiendom. Den nåværende samlingen kan vise til kunstverk av personligheter som Monet, Picasso, Matisse og Cezanne, og strekker seg over flere perioder i europeisk kunst. Det er også utstillinger av religiøse ikoner, og en interessant samling oldtidskunst og klenodier fra alle deler av verden.

Adresse : Ulitsa Volhonka. Telefon: +7 (8)495-203-9578/7998
Åpent : tir-søn: 11.00-20.00, tor-fre: 11.00-21.00.
Adgang 300 rubler for voksne, 500 rubler for voksne på fredager fra 17:00, 150 rubler redusert avgift, 250 rubler redusert avgift på fredager fra 17:00, Inngang for barn under 16 er gratis

Novodevichyklosteret er mest kjent som hjemmet til Peter den Stores avsatte halvsøster, Sofia. Hun ønsket ikke å gi opp tronen da han hadde nådd myndighetsalderen, men han fikk sendt henne av gårde hit i 1689. Klosteret ble opprettet i 1524 for å feire overtakelsen av Smolensk fra Litauen, og ble bygget ved Moskvaelvens bredder. Dens beliggenhet har betydning i kraft av å være det stedet hvor ikonet av Guds mor (som en tror ble laget av evangelisten Lukas) ble returnert til byen etter å ha blitt fjernet av tsaren. Bare katedralen ”Jomfruen av Smolensk” er igjen av de opprinnelige bygningene. Resten ble bygget under Sofias korte periode på tronen.

Dette var en gang det rikeste klosteret i landet og er omgitt av avskrekkende murer, og er på mange måter designet for å ligne på Kreml. Det sies at Napoleon prøvde å sprenge i stykker klosteret under sin fatale invasjon av Russland i 1812. Men som det meste annet i det felttoget mislyktes man. Stedets kirkegård er en av de mest prestisjefylte hvilestedene for berømte russere.

Åpent: Daglig kl 10.00 - 17.30 (stengt torsdager).
Adgang til plassen og kirkegården: 150 rubler + 400 rubler for en lokal guide (én per gruppe) (2007).

Kitay Gorod. De trange passasjene og smale gatene øst for Den røde plass kalles for Kitay Gorod. Det er en av de eldste delene av Moskva, og er absolutt verdt et besøk.
På tur rundt i gatene her vil du bl.a. se den gamle russiske børsen og trykkeriet hvor Russlands første bok ble til. I tillegg finner vi Zaryadie-museet (viet historien om Romanovfamilien før de ble tsarer, keiserer og keiserinner) og Det engelske hus (hjem til de første engelske utsendingene fra tiden til Elizabeth I).

I den nordre enden av Den røde plass finner vi Statlige historiske museum . Her får man innblikk i Russlands historie, helt fra steinalderen og frem til vår tid. Over fire millioner klenodier er samlet her. Den arkeologiske seksjonen er særlig omfattende, men det er også betydelige samlinger av kunstverk og skriftlig materiale som følger landets kunstneriske utvikling i de siste århundrene. Interiøret i bygningen er også verdt å se, en er nå i gang med å renovere mye av det.

Telefon : +7 (8)495-292-3731
Åpent : Daglig kl 10.00 - 18.00 (stengt torsdager)