Portugal ligger sammen med Spania på den iberiske halvøy, men er mer ulik Spania enn man kanskje skulle tro. Landet har sin egen kultrur og tradisjoner som portugiserne er stolte av og hegner om, og som besøkende bør man verdsette og utforske disse. Ellers har landet et variert landskap med et noe kjøligere, fuktigere, brattere og skogkledt landskap i nord, til et varmere, tørrere og flatere landskap i sør. Prismessig er Portugal et av de rimeligere i Sør-Europa, og er man golfinteressert har landet flere flotte golfbaner.

Nord i landet finnes flere nasjonalparker med skogkledte fjell. Granitten fra disse fjellene har blitt brukt til å bygge regionens flotte relgiøse og historiske monumenter, blant annet flere slott man kan besøke. Elven Douro renner gjennom regionen, og i de vakre elvedalene dyrker man druer som brukes til å produsere portvin, som denne delen av landet er så kjent for. Ved Douros utløp ligger byen Porto. Dette er Portugals nest største by, og var fra gammelt av hjertet i Portugals økonomi. Herfra ble portvin eksportert, og treskuter kastet loss for å oppdage den nye verden og grunnlegge kolonier. Selve byen er i stor grad bygget i granitt, og mange steder er husene bygget inn i fjellet for å få mer plass. Arkitektonisk er byen en blanding av gammelt og nytt, men Riberia er byens historiske sentrum og er et godt utgangspunkt for å utforske byen. Man kan også kjøpe en guidet tur til byens vinkjellere, og smake på vinen som området er så kjent for.

Lenger sør finner du fortsatt skogkledte fjell og nasjonalparker, og vil du ha en aktiv ferie kan dette området by på fotturer, fjellklatring, kanoturer, paragliding og mye annet. Om dette ikke frister, finner du mange flotte strender langs kysten. I byen Coimbra ligger Portugals eldste universitet, og dets bibliotek fra barokken er verd et besøk.

Hovedstaden Lisboa oppleves best ved å vandre rundt i gatene. Bydelene Alfama og Mouraria er fra middelalderen, og her kan du tydligst se den mauriske innflytelsen på arkitekturen. Herfra kan du gå opp til slottet Castelo de São Jorge og nyte utsikten til byen og elven. I bydelen Rossio ligger en stor plass som fungerer som møtested for hele byen, og bydelen Chiado er stedet for nattklubber og uteliv. Bydelen Baixa er Lisboas setrum og velegnet for shopping, og i forstaden Belém kan du besøke det flotte Jerónimos-klosteret.

For en litt mer avslappet atmosfære kan du ta turen til byer rett utenfor Lisboa. Cascais er en sjarmerende liten by som tidligere var sommerresidensen for de kongelige, og som var en pioner innenfor portugisisk turisme. Fra Cascais kan du spasere langs strandpromenaden til søte Estoril som huser et kasino. Langs Estorilkysten slår vinden og bølgene fra Atlanterhavet inn, noe som gjør denne kysten til et yndet sted for surfing, brettseiling og body-boarding. I dette området ligger også noen av Portugals flotteste golfbaner. I fjellene bak kysten ligger byen Sintra, som er kjent for sin romantiske arkitektur; poeten Lord Byron var særlig begeistret for denne byen. Her ligger et kongelig palass som ble bygget på 1800-tallet, samt maurerpalasset Pena og restene av et maurerslott.

Sør for Lisboa er landskapet noe flatere og åpnere enn i nord, med dyrket mark og enger. I fjellene Serra d'Ossa ligger klosteret São Paulo som er omgjort til et hotell, og som er et fint utgangspunkt for å uforske landskapet rundt. Ellers er store deler av denne kysten et naturreservat, med en unik flora og fauna, og flere sjeldne arter.

Algarvekysten er kjent for sine strender, og har ikke mindre enn 200 km med flotte strender for ethvert behov, enten man er på familieferie, ønsker å surfe, ønsker en strand med rolig sjø, eller ønsker å gjemme seg vekk. Men Algarve har mer å by på enn bare strender: også her finner du flotte golfbaner, du kan gå på fotturer, og du kan besøke gamle mauriske slott. Byen Silves var engang den mauriske hovedstaden i regionen, og har et gammelt maurisk slott. Nå er det byen Faro som er hovedstaden, og også her ser man mange spor etter Portugals mauriske fortid. I høysesongen bør man like badeliv og coctails for å være her, men vinterstd er dette et fint sted å dra da det er roligere, men fortsatt mildt.

Rett utenfor sørkysten av Portugal ligger øygrupen Azorene. Disse ni øyene er vulkanske, og utenom sol og strandliv er det det vulkanske landskapet som er hovedattraksjonen her. Mange av øyene har flotte kratre og kratersjøer, der det har blitt dannet et vakkert og frodig landskap som er et flott sted for fotturer. Lagoa das Furnas er et aktivt krater med kokende søle og geysirer.

Øygruppen Madeira ligger rett nord for Azorene, og består av to bebodde øyer - Madeira og Porto Santo - samt flere mindre ubebodde øyer. Øyene har et mildt, subtropisk klima året rundt, og egner seg derfor som feriested sommer som vinter. Her kan du selvfølgelig bade og sole deg, men du kan også dra på delfin- og hvalsafari eller gå på fotturer i det vakre landskapet.