Med sin strategiske plassering i Middelhavet og sine naturlige havner, har Malta hatt en rik og turbulent historie. Øygruppen har vært bebodd siden steinalderen, og har noen av verdens eldste steinaldermonumenter som fortsatt står, og har vært invadert av fønikerne, grekere, romere, arabere, normannere, korsfarere, fransmenn og briter; sistnevnte koloniserte Malta frem til 1964.

I denne lille øygruppen er det bare tre av øyene - Malta, Gozo og Comino - som er bebodde. Malta er den største: ca 27 km lang og ca 14 km på det bredeste. Her ligger også hovedstaden Valetta - en by bygget med kraftige forsvarsverker - hvis grunnsten ble lagt ned av stormester i Johanitterordenen, Jean Parisot de la Valette, i 1566. Det er ikke store byen, og det går fint an å komme seg rundt til fots. Den største attraksjonen er katedralen. Den er ikke mye å se til fra utsiden, men går du inn vil du oppdage et av de mest imponerende kirkebygg i Europa. Taket er en eneste stor freske - livsverket til kunstneren Mattia Preti, og under gulvet er det begravet et stort antall riddere, hvis graver er vakkert dekorert med mosaikk i flerfarget marmor. I museet som tilhører katedralen kan du se to malerier av maleren Caravaggio, ett av dem et av hans mest kjente: "Johannes døperens halshugging".

Buġibba er en mindre by på nordøstkysten av Malta, og har blitt ødelagt av masseturisme. Her har billige leiligheter og hoteller fått springe opp uten noen særlig regulerng, og har rensket den lille byen for det særpreget den engang hadde. Det eneste av interesse her er et av Maltas mange steinaldertempler... som har fått et kasino bygget rundt seg. Du må gå igjennom lobbyen på hotellet for å komme til.

Mdina var hovedstaden på Malta før Valetta ble bygget, og dette vises i arkitekturen: her bygget Maltas rikeste og mest fornemme sine hus og villaer. Kun fastboende får ta en bil inn i byen, men de fleste gatene er uansett for trange til å kjøre bil i, og det tar uansett ikke mer enn 10 minutter å gå gjennom byen. Også i denne byen er det katedralen som er den største severdigheten, og her vil du finne vakre gravsteiner i marmormosaikk på gulvet, og flotte fresker. Ellers er byens trange gater omgitt av middelalderhus i stein en severdighet i seg selv.

Byen Rabat var en gang forstaden til Mdina ("rabat" betyr forstad på arabisk), helt til araberne skilte de to med en vollgrav og festningsverk, og de ble to separate byer. Historien vil ha det til at Paulus ankom Malta som skipbrudden etter at skipet som skulle frakta ham til Roma for rettergang forliste. Ved grotten der han angjivelig søkte ly er det i dag bygget en kirke, og man kan fortsatt besøke grotten. Ellers kan man også besøke katakombene som ligger i byen, der tidlig kristne begravde sine døde. Av enda eldre dato er en romersk villa. Denne har man bygget en kopi av for å vise hvordan den så ut i sin storhetstid, med mosaikk og skulpturer fra originalen. På utstilling er også gjenstander man har funnet fra romerne, bysantinerne og araberne.

På sørvestkysten finner du to av steinaldertemplene Malta er så kjent for: Hagar Qim og Mnajdra. Området er noe øde, men det går busser ut hit. Nærmest parkeringsplassen ligger Hagar Qim som er fra ca. 3000 f.Kr., og som ligger på en fjelltopp med utsikt mot havet. 500 m unna ligger Mnajdra, som er fra ca. 3600 f.Kr. Begge templene har fått beskyttelse fra vær og vind av takstrukturer i seilduk - ikke så pittoresk, kanskje, men det bevarer templene for senere generasjoner. Venusstatuer og lignene som ble funnet under utgravingen kan sees på et museum i Valletta.

På nordvestkysten av Malta ligger Golden Bay - en av Maltas vakreste strender. På tross av dette er området relativt uberørt, selv om det finnes en café og restaurant, parasollutleie o.l. Vakre solnedganger har gjort denne stranden et yndet sted for grilling på kvelden.

Comino er den minste av de tre bebodde øyene, og ligger mellom Malta og Gozo. Øya var lenge ubebodd, helt til pirater slo seg ned der. Piratene trakk seg i midlertidig unna da ridderne fra Malta bygget et vakttårn der. Da britene styrte over øyene opprettet de en koloni for spedalske på Comino, og sammen med vakttårnet er bygningene fra den tidligere kolonien for spedalske det eneste av severdigheter på øya. Det beste stedet å bade er Cominos blå lagune på nordvestsiden av øya med sitt asurblå vann. Derfor lønner det seg å komme tidlig om morgenen, før stedet oversvømmes av andre turister. Ellers er Comino et av de bedre stedene å dykke i Middelhavet, da vannet er veldig klart. Flere steder på øya leier ut utstyr og tilbyr dykkerkurs, og et anbefalt sted å dykke er Santa Maria-grottene.

Gozo er den nordligste av de tre bebodde øyene, og mindre utbygd for turisme enn Malta. Øya virker derfor mer uberørt og autentisk, som virker mer tiltalende for mange. Hovedstaden er Victoria, men blir av mange kalt Rabat, men må ikke forveksles med Maltas Rabat. Gozos Rabat er en liten by. Som tilfellet er i mange maltesiske byer er det byens katedral som er den største attraksjonen, og lite annet.

Hovedattraksjonen på Goxo er steinaldertempelet som kalles Ġgantija - "tilhører kjempene" - og som ligger i byen Xaghra. Dette tempelet tilhører den samme steinalderkulturen som bygget templer rundt omkring på øygruppen, og er eldre enn både Egypts pyramider og britiske Stonehenge.