Riga (latvisk: Rīga; estisk: Riia; polsk, litauisk: Ryga) er hovedstaden i Latvia. Den ligger i Rigabukten ved Østersjøen. Byen har ca. 750.000 innbyggere, hvorav halvparten er etniske latviere og resten av russisk opprinnelse.. Den er den største byen i de baltiske stater. Latvias nasjonalforsamling Saeima, regjering og president holder også til her.

Travle, komplekse Riga ble grunnlagt for mer enn 800 år siden. Den var en blomstrende hovedstad da Helsinki bare var en sump, og St. Petersburg ikke noe annet enn en liten landsby. Moderne Riga er en by med flott karakter. Den har utviklet seg fra det stormende 20. århundret til å bli en skinnende stjerne på den baltiske scene.

Elva Daugava går gjennom byen, som har tre hoveddeler: Gamlebyen og sentrum på nordbredden og Pardaugava på sørbredden. Gamlebyen og sentrum har mange bygninger i art nouveaustil, og gamlebyen har i tillegg mange bygninger fra middelalderen. Byen er relativt flat, og over takene rager spirene på de mange kirkene, samt det 368,5 meter høye TV-tårnet, det tredje høyeste tårnet i Europa.

Byen gir inntrykk av å være en storby, samtidig som atmosfæren minner om et mindre sted. Den kompakte gamlebyen og de travle kommersielle områdene som omgir den må vike for en temmelig solid byvekst. I utkanten ligger det mange legoliknende grå mursteinsbygninger. De fleste besøkende konsentrerer sitt besøk rundt de sentrale strøkene.

Rigas natteliv står ikke tilbake for noen. Du finner fancy klubber, intime lokale puber, funky barer og vertshus med middelalderpreg. Latvias hovedstad er også kjent for å ha noen av Europas mest dynamiske teatre samt fremføringer av klassisk musikk. Det arrangeres mange forestillinger hver dag hele året, og de fleste innbyggerne – både unge og gamle – har gjort det til litt av livsstilen å oppleve opera, ballett og konserter.

Riga har et maritimt klima, ganske likt det man finner i Stockholm med rå og kjølige vintre. Gjennomsnittstemperaturene er −4,9 °C i januar og +16,9 °C i juli.

Verdt å få med seg:

Byens største attraksjon er gratis og kan tas i øyesyn bare ved å gå rundt i gatene. Byen har den flotteste gjenværende samlingen av tyske Art nouveau-bygninger – mer enn 700 i tallet. De beste eksemplene ligger beleilig samlet i Albertgaten. Stilen er leken, romantisk og langt mer tro mot Rigas karakter enn de tilfeldige, redselsfulle bygningene som ble satt opp under sovjettiden.

Bortsett fra dette, har ikke Riga de aller største turistattraksjonene – og kanskje dette er grunnen til at byen er forskånet for masseturisme. Det er imidlertid masse å se: Den enorme domkirken og den skjebnesvangre St. Stephens kirke, det fantastiske motormuseet og det fargerike markedet. De lokale museene er et “must” ettersom de gir en enestående innføring i Latvias historie. Spesielt Okkupasjonsmuseet forteller en fengslende historie som du bør høre på for å forstå landets befolkning.

Når du planlegger et besøk til Riga er det svært viktig å legge merke til at nesten alle museer er stengt på mandager og tirsdager . Oppholder du deg her bare disse ukedagene, kan du bli frustrert over kun å ha anledning til å se den eksterne arkitekturen til Rigas mange fine bygninger.

Når du er på Turistkontoret, ta med deg brosjyren “Riga til fots” som gir hyggelig veiledning om fotturer rundt i byen, inklusive de mest interessante stedene.

Frihetsstatuen . Frihetsmonumentet – på folkemunne kjent som "Milda" – har den samme betydning for latviere som Frihetsgudinnen har for amerikanere. Monumentet ble satt opp i 1934 for å markere Latvias uavhengighet, og ble et virkningsfullt symbol på latvisk nasjonalisme under Sovjetokkupasjonen.

Det 42 meter høye monumentet har Frihetsstatuen på toppen – en kvinne som holder 3 stjerner høyt til værs. Disse symboliserer provinsene Kurzeme, Vidzeme og Latgale. Ved foten av monumentet er det en gruppe skulpturer som symboliserer nasjonale dyder.

I 1970- og 1980-årene så Sovjetunionen på det å besøke monumentet som en provokativ og politisk undergravende handling. Det er mange historier om folk som ble arrestert når de samlet seg her. Russerne rev aldri ned statuen – kanskje de var redd for de krasse reaksjonene og raseriet som en slik handling trolig ville ført med seg.

Milda finner du ved enden av Brivibasgaten (frihetsgaten) hvor et monument over Peter den Store tidligere sto. Som en refleksjon av Latvias historie med okkupasjon gjennom det 20. århundret ble gaten først omtalt som Hitler Strasse, så Lenins gate før den fikk sitt nåværende navn. På kanten av plassen som ligger mot gamlebyen finner du den berømte byklokken som er sponset av sjokoladeprodusenten Laima.

Jugendstil . Fremfor alt er Riga berømt for sin eksepsjonelle jugendstil - tysk Art Nouveau arkitektur. Etter totalødeleggelsene av tyske byer i annen verdenskrig har Riga i dag de flotteste bygninger i jugendstil som eksisterer i hele verden.

Byens mest berømte eksponent for Art Nouveau var Mikhail Eisenstein. Hans arbeider fremstår som eksempler på det livfulle og selvsikre i jugendstilbevegelsen. Den største konsentrasjonen av hans arbeider finnes i Albertagaten.

I tillegg til Alberta, finnes fine eksempler på hans bygningsstil rundt omkring i byen. Dette er i og for seg ikke overraskende, da man regner med at 40 prosent av Rigas bygninger hører inn under jugendstilen. Gå og besøk det storartede, latviske brannmuseet i Hanza, som går tilbake til 1918. Eller kanskje den nylig restaurerte Rietuma Bank i Blaumana med sitt sjarmerende utvalg av drager, groteske figurer og harper som dekorerer eksteriøret.

Riga Motormuseum huser mer enn 200 motorkjøretøy. Mange av disse har interessant historisk tilknytning. Selve stjernen er Stalins pansrede limousin, med en modell av selve mannen i baksetet, forskanset i sikkerhet bak 9 cm tjukke, skuddsikre glass. Kjøretøyet veier nesten 8 tonn, og er motstandsdyktig mot brann, bomber og landminer.

Andre attraksjoner inkluderer Leonid Brezhnevs RollsRoyce Silver Shadow som ble totalskadd i 1980, og Krutshchovs elskede limousin. Det mest sjeldne utstillingsobjektet er en Auto Union V-16, den ene av to slike raserbiler som fremdeles eksisterer.

Eksteriøret på bygningen er designet for å likne på en bilradiator. Den er et eksempel på glatt industridesign som ikke passer helt inn i en forstad tettpakket med grå boligblokker fra Sovjettiden.

Adresse : S Eizensteina St. Telefon: +371 709-7175. Du kommer dit med trikk 14 eller 18, buss 21 eller taxibuss 105.
Åpent : Daglig kl 10.00 - 18.00.
Adgang: 10 euro og gratis for barn.

Latvias okkupasjonsmuseum (1940 – 1991). Sovjetiske styrker besatte Latvia i 1940, og begynte umiddelbart å endre samfunn og økonomiske strukturer slik at det skulle passe inn i den sovjetiske modellen. Denne perioden ble kjent som terrorårene da tusenvis av latviere ble arrestert, deportert eller henrettet. I 1941 invaderte Nazi-Tyskland Latvia, og ble i første omgang hilst som Latvias frigjører. Denne illusjonen ble knust da nazistene begynte å utrydde den jødiske befolkningen, og forviste de mannlige innbyggerne til å arbeide i sine gulags. Etter krigen tok igjen russerne herredømme over landet. I de kommende 40 år måtte Latvia å innrette seg etter diktatene fra det kommunistiske styret.

Museet som er dedikert til denne ulykkelige tidsperioden bruker personlige gjenstander, fotografier og multimediapresentasjoner for å skildre opplevelsene til den latviske befolkning gjennom okkupasjonsårene. Når de besøkende slentrer gjennom museet får de en god innføring i landets historie i det 20. århundret. Fra undertrykkelse til den vidunderlige oppvåkningen og deretter uavhengigheten til Latvia og de andre baltiske landene i 1991.

Det latviske “riflemonumentet” utenfor bygningen ble satt opp for å hedre latviske soldater som kjempet mot Tyskland i begynnelsen av Den andre verdenskrig, og som senere ble Lenins livvakter. Statuen har skapt stor strid, men er et flott stykke kunstverk.

Adresse : Strelnieku 1. Telefon: +371 721-2715; email: [email protected]
Åpent : Åpningstider Utstilling (Raiņa bulvaris 7) åpent daglig 11:00 til 17:00 Stengt: 23.06.24 (Midsummer's aften og St. Hans), 24 desember 25, 31 og 1. januar KGB Building (Brīvības iela 61) Mandag, tirsdag, torsdag, fredag: 10:00 til 17:30 Onsdag: 12:00 til 19:00 Lørdag, søndag: 10:00 til 16:00 KGB bygningen vil være stengt 18. november (Independence Day). I løpet av juleferien, vil KGB bygningen være stengt 24. desember, 25, 26, 31, og 1. januar.
Adgang : Inngang til museet utstillingen er ved donasjon. Prisen på en guidet tur avhenger av antallet av personer i en gruppe: 1- 3 person 10 € 4-10 person 3 € per person 11 og mer person 2,50 € per person 50% rabatt for studenter. KGB Hus Billettprisen på en guidet omvisning i gangene, celler, kjeller og luftegården: Voksne 5 €, studenter 2 € Besøke utstilling om KGB historie er gratis.

Etnografisk museum. Det latviske etnografiske museet tar vare på bygningene i tradisjonelle latviske landsbyer, slik at besøkende kan se og lære om håndverk og livet til bøndene gjennom mange århundrer. Her finnes mer enn 120 bygninger man kan utforske. De fleste kommer fra landet, og er satt sammen på området som dekker omlag 100 hektar.

Latviere som er kledd i historiske drakter forteller om livet på landet i gamle dager. Håndverksmestere, som representerer 18 forskjellige yrker, er tilstede og demonstrerer sine fag, kunnskap som er i ferd med å dø ut. Museet ligger ved innsjøen Jugla, noen få kilometer utenfor byen. Her er god plass til å gå omkring eller slappe av i solen med en piknikkurv.

Adresse : Brivibas gate 440. Telefon: +371 799-4106.
Åpent : Kl 10.00 - 17.00.
Adgang : 4 euro for voksne og gratis for barn under 6 år.

Latviske krigsmuseum. Dette interessante museet er det perfekte akkompagnement til Okkupasjonsmuseet med hensyn til å oppdatere sine kunnskaper om latvisk historie. Det holder til i et vakkert 15.hundretalls kanontårn – det eneste av 18 som står igjen – og presenterer våpen og hendelser om Latvias deltakesle i mange kriger gjennom århundrene.

Store deler av museet er dedikert til Sovjetokkupasjonen, Latvia i første verdenskrig og rollen til latviske soldater i den russiske borgerkrig fra 1914 til 1918. Totalt inneholder samlingen 200.000 objekter som representerer 700 års militær historie og okkupasjon fra fremmede makter. Dessverre er de fleste utstillingsgjenstandene bare beskrevet på latvisk.

Adresse : Smilsu 20. Telefon: +371 722-8147.
Åpent 10,00 til 18,00 april til oktober 10,00 til 17,00 november til mars 
Adgang : Gratis.

Markedsplassen . Den livlige markedsplassen ( Centralais tirgus) er fargerik og sosial. Nesten alle de ferske varene du finner her er økologiske, men det er ingen som synes det er noe spesielt.

Her kan du kjøpe med deg en kilo røkt islandsk kveite for så lite som 3,50 LS, eller en halv liter skogshonning for under 3 LS. Markedet består av fem enorme hangarer, som opprinnelig ble bygget rundt 1930 for å oppbevare luftskip. I dag er de fylt av tusenvis av uavhengige boder, hvor det selges alle mulige ferske produkter. Utenfor hangarene er det også hundrevis av stands hvor selgerne høylydt roper ut hva de har å tilby – alt fra hjemmelagde CD-er til kjæledyr og bildeler. Markedet ligger i nærheten av jernbanestasjonen, og mange bussruter går også her fra. Markedsplassen ligger bare noen hundre meter fra gamlebyen slik at de fleste besøkende finner frem hit til fots og beundrer forskjellige bygninger og severdigheter på veien. Åpent: D aglig fra kl 08.00 - 18.00.

St Peterskirken ble grunnlagt i 1209 som en katolsk kirke, og var et viktig samlingssted for innbyggerne. Den spesielle og meget fotogene kirken ble først oppført i det 17. århundret, og den nåværende konstruksjonen daterer seg tilbake til 1970-tallet. Dette er det beste utsiktspunktet for en oversikt over gamlebyen.

Tårnet falt første gang ned i 1666, og ble bygget opp igjen som det høyeste tårnet i hele Europa. Da tårnet ble bygget opp igjen drakk arkitekten ifølge overtroen et glass vin fra bygningens høyeste punkt og kastet det tomme glasset fra seg. Glasset gikk selvsagt i stykker, og tårnet skal ifølge sagnet stå i så mange år som antall glassbiter. Legenden sier imidlertid at glasset landet på en høyball, og at det ikke gikk i stykker i det hele tatt. Tårnet brant imidlertid ned innen året var omme.

Selv om historien antagelig er en sannhet med modifikasjoner endres stadig den eksakte datoen. Det er også mange antagelser om episoden foregikk i den første eller en av de mange senere ombygningene – og også om bitene representerte et århundre eller bare et års levetid. Det som imidlertid er helt sikkert, er hva som hendte den siste gangen seremonien ble gjennomført, i 1973. Da ble et glass kastet ned på gulvet med slik kraft at det gikk i tusen knas, noe som burde garantere et langt liv for den nåværende konstruksjonen.

Åpent : tirsdag - lørdag 10,00 til 18,00, billettkontor fra 10.00 til 17.00 / September-april / 10,00 til 19,00, billettkontor 10,00 til 18,00 / mai til august / søndager 12,00 til 18,00, billettkontor 12,00 til 17,00 / September-april / 12,00 til 19,00, billettkontor 12,00 til 18,00 / mai til august / Stengt på mandager
Adgang: 9 euro for voksne og gratis for barn.

Rigakatedralen . Katedralen er den mest fotograferte bygningen i Riga, og er den største kirken i Baltikum. Katedralen ble grunnlagt i det 13. århundret, men den vært ombygget mange ganger opp igjennom tidene. Derfor består den i dag av mange ulike byggestiler, bl.a. romansk, gotisk og til og med litt Art Nouveau. Det mest dominerende gjenstanden er det enorme orgelet, en storartet barokk kreasjon med et vakkert eksteriør og mer enn 7 000 piper - noe som gjør det til ett av de største orgel i verden.

Utenfor ligger Domkirkeplassen, ett av Rigas mest attraktive områder omgitt av attraktive bygninger. Herfra går gatene i stråleform ut mot gamlebyen og nedover mot elven.
Åpen: Juli 1 - september 30 Daglig fra 9: 00-18: 00, unntatt på onsdager og fredager fra 9: 00-17: 00, på torsdager fra 09:00 til 17:30 Oktober 1 - juni 30 Daglig 10: 00-17: 00. Tilgang til Prayer Chapel gratis under åpningstidene som er nevnt ovenfor.
Adgang : Gratis.

Huset til “svarthodene”. Denne bygningen nærmest trygler om å bli fotografert. Den er et monument over middelalderarkitektur med en enestående hollandsk renessansefasade. Bygningen ble først nevnt i 1334, da huset ble brukt til å innlosjere ugifte handelsmenn, som var medlemmer av organisasjonen ”svarthodene”, som var å finne i mange baltiske middelalderbyer.

Originalhuset ble totalt ødelagt i 1941, og den nåværende versjonen ble gjenoppbygd helt fra grunnen for å markere byens 800-årsjubileum i 1991. Dette huset er raskt blitt en av Rigas mest berømte severdigheter. Etter å ha beundret bygningen kan du besøke kafeen som serverer kjempegod kaffe, kaker og enkle småretter. Til venstre for bygningen ligger turistinformasjonen.

Åpent : Tirsdag - søndag kl 11.00 - 17.00.
Adgang

Noen nyttige linker: