Nikosia eller Levkosia (tyrkisk) er Kypros største by og hovedstaden for den greskkypriotiskkontrollerte sydlige del av Kypros, og for det ikke internasjonalt anerkjente tyrkiske Nord-Kypros. Byen har en befolkning på cirka 200.000.

Nikosia ligger på Mesaoriasletten, nord for Troodosfjellet. Byen har et historisk sentrum fra 1600-tallet. I gamlebyen, på innsiden av en stjerneformet gammel festningsmur, finner du trange brosteinsbelagte gater og fine, gamle mursteinshus. Mange av husene er etter hvert blitt restaurert med fine smijernsbalkonger og treskodder.

Gågatene i Laiki Yeitonia-området er full av travle butikker og caféer som strekker seg ned Ledragaten mot FN-sonen, også kalt "Det grønne beltet", som deler det greskkypriotiske søndre del av øya fra den tyrkiskkypriotiske delen i nord.

I Nikosia kan du finne flere vakre, gamle kirker og flere museer. Her kan nevnes Agios Ioannis-katedralen og Det kypriotiske museum , som ligger vest for bymurene og som er et must for alle arkeologiinteresserte.

Adresse : 1 Mouseiou
Åpent : Mandag - lørdag kl 09.00 - 17.00 og søndag kl 10.00 . 13.00.

 


Riisnæs reisemål:

 

Nikosia - den delte byen