Kypros er en delt øy: den nordlige delen kontrolleres av Tyrkia, mens den sørlige delen kontrolleres av Hellas. Årsakene til dette ligger langt tilbake i tid, og øya har vært en del av det bysantinske riket, republikken Venezia, det osmanske riket og Storbritannia. På grunn av sin geografiske plassering var øya også en kilde til konflikter mellom antikkens grekere og persere.

Siden øya ble selvstendig fra Storbritannia i 1960 har striden gått ut på om øya skal være selvstendig eller være en del av Hellas. Resultatet etter flere tiår med stridigheter er at kun myndighetene på den sørlige delen av øya anerkjennes av FN, og det er også bare den sørlige delen som er medlem av EU. Kun Tyrkia anerkjenner myndighetene i den nordlige delen, som Tyrkia har okkupert. FN har fredsbevarende styrker på øya som kontrollerer grenseområdene mellom nord og sør, mens man stadig vekk jobber for en løsning på konflikten. I de senere år har det i midlertidig ikke vært åpen konflikt på øya, og det regnes som trygt for turister å dra dit.

Slaraffenliv på stranden er det naturligste å bedrive tiden med på Kypros, og langs hele østkysten - både på den nordlige og den sørlige delen av øya - er det flotte strender. Det er også på den nordøstlige delen av det sørlige Kypros du finner byen Ayia Napa: kjent for sitt natteliv som tiltrekker seg den yngre garde av ferierende.

Litt lenger sør finner du byen Larnaca som er Kypros' eldste by. Det er ikke en stor by, men den har en vakker strandpromenade som er fin å spasere langs om kvelden. Den største attraksjonen her er i midlertidig å dykke ned til vraket av bilfergen Zenobia som sank på sin jomfrutur i 1980.

Helt sør på Kypros ligger øyas nest største by, Limassol, som også er den største havnebyen på den sørlige delen. Det er likevel ikke store byen, men den har flotte strender, et gammelt slott fra middelalderen der Rikard Løvehjerte giftet seg i 1191, og byen har også et karneval i februar-mars og en vinfestival i september.

I samme område, ved foten av Troodosfjellene, ligger landsbyen Pachna. Dette regnes for å være kjerneområdet for kypriotisk vinproduksjon, og landsbyen har to vingårder å skilte med. Har du lyst å smake på kypriotisk vin, kan du legge turen innom.

Vil du forøvrig få en avveksling fra å ligge på stranden, kan en fottur i Troodosfjellene anbefales: i tillegg til vakker natur vil du også finne flotte, gamle middelalderklostre som kan besøkes.

På vestsiden av Kypros ligger byen Paphos, og ifølge mytologien var det her Afrodite vasset i land etter at hun ble født av bølgeskummet. Byen har en øvre, administrativ del, og en nedre del der du finner de fleste hotellene, resturantene og steder av historisk interesse, blant annet en arkeologisk park med to romerske villaer kjente for sin vakre mosaikk.

I nord, nærmest midt i landet, ligger Nicosia - verdens siste delte hovedstad. Her det naturlig nok ingen strender, og heller ingen gamle ruiner av interesse: det man kommer for å se i Nicosia er delingslinjen mellom den greske og den tyrkisk delen, komplett med piggtrådgjerder og vakttårn. Byen er forøvrig øyas største, så her er det gode muligheter for shoppig, og har man lyst til å prøve tyrkisk bad kan man besøke Hamam Omerye: en bygning fra 1300-tallet som i tur og orden har vært både kirke og moské, og som nå er restaurert til å fungere som tyrkisk bad. Forøvrig kan du lese mer om Nicosia i byguiden og Riisnæs' reisemål nederst på denne siden.

Har man lyst til å besøke den tyrkiske delen av Kypros, er Nicosia ett av stedene der man kan krysse grensen. Mange velger å bare ta en dagstur, så man får oppleve forskjellen mellom den gresk-kypriotiske og den tyrkisk-kypriotiske delen av byen.

Av steder av interesse i den tyrkiske delen av byen kan nevnes den flotte og særegne Selimiye-moskeen: en katedral fra 1228 som har fått to minareter og blitt omgjort til moské.

Büyük Han ble bygget av ottomanerne i 1572, og er et vertshus i sentralasiatisk stil: en kvadratisk bygning som omgir et stort portrom, og som sies å være en av øyas vakreste bygninger. I midten av portrommet i Büyük Han befinner det seg en moské og en fontene til å vaske seg i før bønnen. I dag er det kunstutstillinger, souvernirbutikker og kafeer her.

Det tyrkiske utendørs- og innendørsmarkedet er også verd et besøk. Her finner du alt fra mer eller mindre ekte designerklær, frukt og grønnsaker, olivenolje og lokale oster. Et flott sted å finne en souvernir fra turen!

Har man lyst til å besøke resten av det norlige Kypros, bør man ta tuen innom Kyrenia som er en sjarmerende, liten havneby. Byen var engang under veneziansk herredømme, men det er byens festning som ble bygget på av både bysantinere og korsfarere som er byens største attraksjon. I festningen ligger også et museum for vraket av et gammelt handelsskip i tre datert til 306 f. Kr. som inneholdt amforaer fylt med oliven og mandler. Rett ved Kyrenia finner du landsbyen Bellapais, kjent for sine vakre klosterruiner med gotiske buer.

Halvveis mellom Nicosia og Kyrenia ligger St. Hilarion-borgen, det best bevarte av Kypros' tre borger, eller festninger. Rikard Løvehjerte beleiret og inntok borgen i 1191 på vei til Jerusalem. Borgen inneholder blant annet en kirke som er noe overdimensjonert i forhold til resten av borgen, og som vitner om stedets opprinnelse som kloster.

Den helt nordlige delen av øya har flotte strender, men er lite utviklet i forhold til turisme. På østsiden ligger byen Famagusta som er den største byen i området. Gamlebyen har en av de flotteste venesianske forsvarsverkene i det østlige Middelhavet, og mange vakre, gamle bygninger. Mange av dem ble riktignok ødelagte da tyrkerne beleiret byen i 1571, og i noen av bygningene og forsvarsverkene kan man fortsatt se kanonballer. Særlig interessant er St. Nicholas-katedralen som ble gjort om til en moské etter den tyrkiske invasjonen.