Kroatia var en del av Jugoslavia for mesteparten av det 20. århundre, frem til landet erklærte selvstendighet i 1991. Fire år med borgerkrig mellom kroater og serbisk-dominerte Jugoslavia fulgte, frem til freden i 1995. Krigen førte til store ødeleggelser, men i årene som har gått har bygninger blitt reparert eller bygget opp igjen, slik at krigens fysiske spor på lang vei har blitt visket ut, og landet fremstår som nytt og moderne. Særlig langs landets lange kyst har det blitt bygget mye nytt, da dette naturlig nok er den delen av landet som tiltrekker seg flest turister.

I tillegg til en vakker kyst med flotte skjærgårder, har landet også flotte fjell med eviggrønn barskog. Sentralt i landet ligger hovedstaden Zagreb som har en sjarmerende gamleby fra middelalderen, og her finner du også mange restauranter, kafeer og barer. Ellers har byen et kunstmuseum med blider av mange av de store mestrene, et arkeologisk museum, og en flott, gammel kirkegård der mange kjente personligheter fra landets historie ligger begravet.

Helt nordvest i landet ligger halvøyen Istria. Dette området har skiftet hender mange ganger: romerne etterlot seg en rekke ruiner, og halvøyen har også tilhørt det bysantinske riket, kongedømmet Østerrike-Ungarn, republikken Venezia, og selvfølgelig Jugoslavia. Istrias kyst sies å være mest utviklet i forhold til turisme i Kroatia, mens innlandet er mer uberørt, og her kan du finne landsbyer inngjerdet av bymurer liggende på toppen av høydedrag, omringet av åkerland og dyrket mark, slik de har ligget i hundrevis av år.

Det er nok likevel Kroatias lange kyststripe mot Middelhavet som tiltrekker flest turister. Kroatias skjærgård er full av øyer av ulik størrelse. De mest kjente er Krk, Rab, Brač og Hvar; sistnevnte er særlig kjent for sine vakre strender, flotte natur og sjarmerende middelalderbyer og -landsbyer. Kroatias kyst har selvfølgelig mange strender og hoteller. Spesielt verd å nevne er de to gamle byene Dubrovnik og Split som du kan lese mer om i byguidene nederst på siden. Dubrovnik var lenge en selvstendig republikk som for det meste overlevde på handel, i likhet med sin argeste konkurrent Venezia. Gamlebyen fra middelalderen er det som gir Dubrovnik sitt særpreg, og byen går for å være en av de vakreste i Middelhavet. Byen Split sprang opp rundt palasset til den romerske keiseren Diokletian, og de godt bevarte ruinene av dette palasset og deler av den romerske byen rundt, kan fortsatt sees den dag i dag.