Romareiser - mer info om Roma
Hotell i Roma

Introduksjon

Roma er hovedstaden i Italia og blir med rette kalt "Den evige stad". Byen ble grunnlagt rundt 750 f Kr og var hovedstaden i Romerriket. Gjennom byen renner elven Tiber.

Vatikanet, en enklave der paven, overhodet i den romersk katolske kirken regjerer, ligger også i Roma og Peterskirken og Det sixtinske kapell er severdigheter som man absolutt burde få med seg. Colosseum,der de gamle romerne koste seg med brød og sirkus mens gladiatorene kjempet for livet mot hverandre og mot ville dyr. Forum Romanum som var hovedsete for Cæsars romerrike og Pantheon er andre historiske severdigheter på "må se"- listen.

Dette er en av verdens mest elegante storbyer, der historiske monumenter og overdådig arkitektur kjemper om plassen og hvert gatehjørne byr på stadig nye kulturskatter eller uforglemmelige landskap med romerske søyler, middelalderske kirker, utsmykkete fontener, og utsøkte renessansepalass. Roma er en by som oppleves best til fots - så godt fottøy kan anbefales. Vakre åpne plasser, vanligvis med fontener og flotte historiske bygninger fins overalt. Nevnes her må Trevifonten der alle anbefales å kaste en mynt over venstre skulder - dette skal sikre at en kommer tilbake.

Men Roma byr også på mer moderne gleder, som for eksempel det aller ypperste av moter og matkultur, samt et av verdens mest populære shoppingområder. Det er denne blandingen som gjør Roma til en av Europas mest fascinerende storbyer, og et absolutt ”must” for enhver turist! Spansketrappen og Spanskeplassen er et livlig minglested like ved de mest sentrale, eksklusive shoppinggatene og Borgheseparken like ved er en grønn lunge der en kan trekke pusten om bylivet blir for hektisk.

Verdt å få med seg

Roma er et kunstverk i seg selv der du kan vandre rundt i timevis for å beundre byens arkitektoniske perler, trange smug og koselige uteplasser. Det ville ta et helt liv å skulle utforske alle byens kunstskatter, men har du ikke tid til den slags, kan du nøye deg med høydepunktene som vi nevner her. I den forbindelse, kan det lønne seg å anskaffe et Roma Archeologica kort; det koster €20 og er gyldig i 7 dager. Dette kortet gir deg adgang til alle stedene som tilhører de romerske najonalmuseene. samt Colosseum og Forum Romanum, for å nevne noe. Kortet kan blant annet kjøpes på turistkontoret i Roma (5 Via Parigi) eller på de ovennevnte stedene.

Colosseum. Ingen reise til Roma kan anses som komplett uten et besøk til Colosseum, som er et symbol på Roma slik Eiffeltårnet er det for Paris. Amfiteatret stammer fra det første århundret etter Kristus og i romertiden var det her de legendariske gladiatorkampene og de store forestillingene ble holdt. Et galleri i andre etasje gir deg informasjon samt utsikt over sirkelen der den blodige underholdningen foregikk.

Adresse: Piazza del Colosseo, via dei Fori Imperiali. Telefon: +39 06-3996-7700 Åpningstider: Alle dager fra 08.30 til 16.30 (Okt - Mars) og 08.30 -19.00 (Apr - Sep) . Inngang: Billettpris er € 16 inkl autoguide. Metro: Colosseum

Forum Romanum. Det økonomiske og politiske hjertet i romerriket var uten tvil Forum Romanum, som inneholder over 1000 år med romersk historie. Her finner du blant annet templet til Castor og Pollux, templet til Saturn, vertinnenes hus, samt senatet, der Cæsar i sin tid ble myrdet på trappen.

Adresse: Foro Romano. Inngangene befinner seg i via dei Fori Imperiali (metro: Colosseum), Largo Romolo e Remo og Piazza di St. Maria Nova. Åpningstider: Alle dager fra kl 09.00 til en time før solnedgang. Inngang: Gratis.

Pantheon. Dette imponerende bygget ble første gang reist av Marcus Vipsanius Agrippa 27-25 f.Kr. og var da ment som et tempel til ære for de romerske gudene. Dessverre brant Agrippas pantheon ned i 80 e.Kr. før det så ble gjenoppbygget av Keiser Hadrian i 125 e.Kr. Til ære for Agrippa, la man da til denne latinske teksten på forsiden av bygningen: M. Agrippa L F Cos Tertium Fecit, det vil si ”Marcus Agrippa, sønn av Lucius, konsul for tredje gang, bygde dette.”

På 600-tallet ble Pantheon gjort om til en kristen kirke, og det er i dag utvilsomt den best bevarte antikke bygningen i Roma. Kuppelen på Pantheon er den største i Roma, og er til og med større enn kuppelen som pryder Peterskirken i Vatikanet. Gravlagt i Pantheon finner man for øvrig den italienske kongefamilien samt Raphael. Bygget lyses opp om kvelden og er derfor et vakkert syn også om natten.

Adresse: Piazza della Rotonda. Det er ingen offentlig transport som går direkte til Pantheon, men plassen er lett tilgjengelig til fots fra Largo Argentino. Telefon: +39 06-6830-0230 Åpningstider: Mandag til lørdag kl 08.30 - kl 19.30, søndag kl 09.00 - 18.00. Inngang: Gratis.

Vatikanmuseet med Det Sixtinske Kapell. Et besøk i Vatikanets enorme museum, fylt med skulpturer, bøker, malerier, møbler og veggtepper, kan lett ta en hel dag. Samlingen er enorm og rommer både romersk, etruskisk, og egyptisk kunst, men mange besøkende foretrekker faktisk galleriene med antikvariske kart fra hele verden samt veggmalerier av Raphael. Høydepunket er like fullt det enestående Sixtinske Kapellet der Michelangelo har malt fresker med skapelseshistorien (1508-1512) i taket og dommens dag (1534-1541) på alterveggen. Vær forberedt på mye folk og lange køer nesten uansett når på dagen du måtte komme.

Åpningstider: Mandag til lørdag kl 09.00-18.00 (men de slipper ingen nye besøkende inn etter kl 16.00) Inngang: € 28.50, gratis den siste søndagen i måneden. Telefon: +39 06-6988-4947

Peterskirken, St Peters Basilika. Målet med denne basilikaen var å gi besøkende et varig inntrykk av saligheten, æren og makten til den romerskkatolske kirke. Og med Berninis gedigne plass foran, en enorm kuppel tegnet av Michelangelo og en prangende fasade designet av Moderno, kan man nok trygt si at basilikaen klarer å skape ærefrykt hos de fleste. Blant skattene inni kirken, finner man Berninis ”St Peters stol”, Peterstatuen av Cambio og den svært rørende ”Pieta” av Michelangelo. Det er også mulig å besøke toppen av kuppelen, men vær oppmerksom på at det er nesten 500 trappetrinn opp til toppen! Heisen går kun en tredjedel av veien, så en heftig klatretur kommer man ikke unna om man vil til topps.

Adresse: Basilica San Pietro, Piazza del Risorgimento. Åpningstider: Hver dag fra kl 07.00 til 19.00 (april til september) og 7.00 til 18.00 (oktober til mars), med unntak av onsdag morgen ved enkelte anledninger. Åpningstidene kan variere for kuppelen og andre severdigheter. Inngang: Gratis til selve basilikaen, € 5 for å ta heisen til kuppelen eller € 4 for å ta trappene opp til kuppelen. € 5 til museet (2010). Det er også mulig å forhåndsbestille turer for å besøke krypten.

Galleria Borghese. Selv hvis det hadde stått tomt, ville det oppsiktsvekkende Casino Borghese ha vært et høydepunkt på en reise til Roma, så slående er arkitekturen i dette bygget. Men Galleria Borghese huser i tillegg en av byens kanskje flotteste skulptur- og malerisamlinger, som gjør et besøk her til en uforglemmelig opplevelse for enhver kunstelsker. Høydepunktene i samlingen inkluderer Canovas meget livaktige statue av Paolina Bonaparte, Berninis skulptur av Apollo og Daphne, Caravaggios ”Gutt med fruktkurv” og ulike verker av Tizian. Ved galleriet ligger det en stor park som også inkluderer en dyrehage.

Adresse: Piazzale Scipione Borghese. Telefon: +39 06-855-5952 (informasjon og bestillinger) Åpningstider: Tirsdag til søndag kl 08.30 - 19.30. Inngang: € 20 inkludert reservasjonsgebyr. Billetter må bestilles på forhånd og besøket ditt vil bli lagt til et tidsrom på to timer. Du må hente billettene minst 30 minutter før tidsrommet du har blitt tildelt, ellers mister du reservasjonsgebyret.

Kapitolmuseene og Campidoglio. Selv om Roma har et utall åpne plasser (piazzi), er Campidoglio nok uten tvil en av de vakreste. I antikken var piazzaen, som heter Kapitolplassen på norsk, Romas religiøse sentrum, og både plassen samt bygningene rundt ble tegnet av selveste Michelangelo. På den tiden fantes det også et tempel med takstein av rent gull her, til ære for den romerske guden Jupiter.

I dag er det Kapitolmuseet som holder til i de nylig restaurerte sidebygningene. Museet huser en stor samling med antikke skulpturer og malerier, og stammer fra slutten av det 15. århundre da pave Sixtus IV donerte store mengder kunst til byen, blant annet den kjente bronsestatuen av en ulv som gir bryst til Romulus og Remus, Romas grunnleggere. De mange arkeologiske utgravingene som fulgte, samt pave Pius V.’s vegring mot å vise frem hedenske avbildninger og gjenstander i Vatikanet, gjorde at Kapitolmuseets samlinger bare fortsatte å vokse de neste årene. Museet ble derfor utvidet fra det opprinnelige palasset, Palazzo dei Conservatori, til å inkludere Palazzo Nuovo som ligger på den andre siden av Kapitolplassen samt stadig nye fløyer og gallerier. Samlingen konsentrerer seg om statuer, malerier og gjenstander kun fra Roma, og ikke fra resten av landet.

Adresse: Piazza del Campidoglio 1. Telefon: +39 06-3996-7800 Åpningstider: Tirsdag til søndag kl 09.30 - 19.30. Inngang: € 15 for voksne, € 4.50 for barn. Tilleggsgebyrer kan forekomme i forbindelse med spesialutstillinger.

Piazza Navona. På den svære, ovale Piazza Navona finner man Berninis Fontanoa dei Quattro Fiumi, De Fire Elver-fontenen, som skulle symbolisere noen av verdens største elver: Ganges, Nilen, Rio de la Plata og Donau. Resultatet er et spektakulært midtpunkt på en av de flotteste plassene i byen. Ellers er Piazza Navona et populært sted for å ta seg en pause på en av de mange fortauskaféene på stedet. I antikken var plassen en arena der man hadde til dels meget blodige ”leker”, og levningene fra den gang kan fortsatt sees under bakkenivå.

Trevi-fontenen. Fontenen ble utformet i 1732 av Nicola Salvi og er et av byens mest kjente landemerker. På plassen av samme navn finner man fontenen der Anita Ekberg og Marcello Mastroianni badet i Fellini-klassikeren La Dolce Vita fra 1960. Fontenen er et magisk syn til tross for de mange besøkende som er der til enhver tid, men tar du en liten kveldstur her slipper du unna den verste turiststrømmen. For øvrig vil mytene ha det til at dersom du kaster en mynt over venstre skulder i fontenen, vil du en dag komme tilbake til Roma.

Fontenen ligger litt bortgjemt i forhold til bysentrum, men du kan enten finne den ved å følge via Muratte eller fra bunnen av via Nazionale, der du går inn via della Pilotta og så følger veien frem til fontenen.

Piazza di Spagna. Et annet kjent og kjært landemerke er Spanskeplassen og den tilhørende trappen, som er et meget populært samlingssted i Roma. Navnet kommer av at den spanske ambassaden befinner seg på plassen. Dette er et ypperlig sted dersom du liker å se på folk, men skulle du gå lei av dette kan du i stedet gå opp trappen for å få sett en av Romas beste utsikter. Bokelskerne bør for øvrig merke seg at den engelske dikteren John Keats bodde i huset rett til høyre for trappen.

Piazza di Santa Maria di Trastevere. Den flotte, brostensbelagte plassen inkluderer en fontene fra 1600-tallet og en praktkirke viet Jomfru Maria i bydelen Trastevere, romernes Grünerløkka. Ifølge religiøse legender oppsto det en kilde med olje på denne plassen da Jesus ble født. Den mirakuløse oljen rant ned til Tiber på veien som nå heter via delle Fonte dell’Olio (oljekildeveien). Man tror at den første kristne kirken ble bygget her en gang mellom 220 og 330 e.Kr., og Santa Maria di Trastevere er i så fall byens eldste kirke.

Den nåværende bygningen ble reist rundt 1140 og har blitt tilpasset og ombygget flere ganger siden da. Kirken er spesielt berømt for 1200-tallsmosaikken på fasaden foran, der ligningen om de 5 kloke og de 5 uforstandige brudepikene (Matteus 25, 1-13) er avbildet. Mosaikkene inni kirken er også i utmerket stand og er opptil 700 år gamle.

Det romerske nasjonalmuseet. Dette er bare en mindre del av den statlige kunstsamlingen som stilles ut i Roma, men Palazzo Altemps stammer fra 1500-tallet og har nylig blitt vakkert restaurert, og er derfor verdt et besøk i seg selv. Kunstsamlingen inneholder blant annet en Bernini-statue av Ares og kopien som Julius Cæsar bestilte av Den døende galler, etter en original som står på Akropolis i Hellas. Et annet høydepunkt er den store sarkofagen, som avbilder romerske soldater i ferd med å slakte ned barbarer; dette er en interessant variasjon i forhold til de religiøse ikonene som ellers dominenerer de fleste av Romas gallerier.

Adresse: Museo Nazionale Romano, Palazzo Altemps, Piazza Sant’Apollinare 46. Telefon: +39 06-3996-7700 Åpningstider: Tirsdag til søndag kl 09.00-19.45. Inngang: € 10 som er gyldig i 3 dager (2010).

Galleria Spada. Beliggende i et fantastisk 1500-tallspalass, har ikke Galleria Spada byens største kunstsamling, men den inneholder like fullt et mindretall svært imponerende kunstverker. For eksempel, finner man Barbieris maleri fra 1631, ”La Morte di Didone” og Pietro Testas ”De uskyldiges massakre” samt, noe mer overraskende, malerier av flamske og nederlandske malere, som for eksempel et landskapsbilde av Van Breughel. Man bør også få med seg Cerquozzis maleri av et gateopptøy som fant sted i Napoli i 1647.

Adresse: Piazza Capo di Ferro. Telefon: +39 06-32-810 Åpningstider: Tirsdag til søndag kl 08.30-17.30. Inngang: € 5 for voksen og gratis for barn/ungdom under 18 år. 

Shopping

Roma er ikke samme motemetropol som Milano, men har rikelig å tilby også som shoppingby. Som du kan vente er italiensk mote godt representert, ikke bare klær, men også sko, vesker og annet tilbehør, særlig i de litt høyere prisklasser.

Hva bør man kjøpe?

Uten tvil er det vel mote de fleste har lyst til å få med seg fra Roma. Handlegatene er fulle av verdenskjente designbutikker. Ønsker du siste mote, må du imidlertid være forberedt på å betale for det. Til gjengjeld er du trolig alene om det når du kommer hjem - i det minste i noen måneder. Skinnvesker, sko og andre lærartikler er stort sett rimeligere enn hjemme, selv om kjente designermerker sjelden tilbyr røverkjøp. Ellers er det alltid populært å ta med matvarer hjem, både spekeskinke og oster som parmesan og pecorino tåler transporten godt. Fersk pasta egner seg derimot ikke til å ta med hjem. Italiensk vin kan også være et godt kjøp, utvalget av god kvalitetsvin er stort, men hjemtransporten kan dog være en utfordring.

Hvor bør man shoppe?

Området rundt spansketrappen som via Condotti, via Babuuino, via Borgognona og via Frattina, er stedet der man finner de mest eksklusive designbutikkene med tilhørende høye priser. Om shoppingbudsjettet ikke strekker helt til, kan vindusshopping likevel være en morsom fornøyelse i slike gater. Her finner du tungvektere som Valentino, Versace. Armani, Prada Volce & Gabbana med flere. Topp skodesignere som Sergio Rossi, Fratelli Rosetti og Polini fins også i dette strøket.

Via del Corso som går fra Piazza Venezia til Piazza del Popolo, er stedet for mote fra designere til noe rimeligere priser. Her finner du blant annet Max Mara, Trussardi, Strada m.v. Midtveis i denne gaten ligger Rinascente, en av Romas få varehus. Er du ute etter mange butikker under ett tak, kan du forsøke Roma Downtown.

Via Nazionale, som går fra Piazza della Repubblica til Piazza Venezia, er stedet for den økonomiske shopperen med et sort utvalg ulike butikker. Her kan du særlig finne et godt utvalg i sko, skinnvesker og lærvarer og sjansen for et røverkjøp er mye større enn i området rundt Spansketrappen.

Cola di Rienzo, som går fra Piazza del Risorgimento (nær Vatikanet) ned mot elven, er stedet der de innfødte pleier å shoppe. Du finner et stort utvalg av butikker og gaten er vanligvis ikke så full av folk som mer sentrale shoppingområder. Her finner du mange klesbutikker i tillegg til at Romas mest kjente delikatessebutikk, Castroni, ligger her.

Hvis shopping er det du har kommet for, kan McArthur Glen Designer Outlet være stedet for deg. Det ligger i utkanten av Roma i Castel Romano rundt 25 km sør for sentrum. Her er det virkelig mulig å gjøre røverkjøp på både klær og sko.

Åpningstider:

Vær klar over at de fleste butikker har stengt i en utvidet lunsjperiode slik at åpningstidene gjerne er kl 9.30 - 13.00 og 16.00 - 20.00 fra mai til midten av oktober mens det på ettermiddagen er vanlig med 15.30 - 19.30 i vinterhalvåret. Der fins unntak med mange butikker som har åpent hele dagen midt i bykjernen. Designbutikker stenger vanligvis for lunsj hele året gjennom.

 

 

 

Roma