Firenze ligger ved elven Arno som ligger på en slette ved foten av fjellkjeden Appenninene, og har et innbyggertall på omkring 400.000 mennesker inklusiv forsteder. Firenze er regionhovedstad i Toscana og er et knutepunkt for handel og finans. Byen blir sett på som fødestedet for den italienske renessanse og humanisme, og var lenge styrt av Medicifamilien. Firenze er også berømt for storslått kunst og arkitektur og ble opptatt på UNESCOs verdensarvliste i 1982.

Kunstsamlingene, de mange historiske minnesmerkene og den intakte senmiddelalderske arkitekturen, har gjort Firenze til et meget populært turistmål.

Bakgrunn. Renessansen og humanismen er uløselig knyttet til Firenze. Byen anses i kunsthistorien som stedet der Romerriket og de gamle grekeres kunstidealer for alvor ble gjenoppdaget og videreutviklet. Mange av renessansens betydeligste representanter levde og virket her, blant andre Michelangelo,Leonardo Da VinciGiotto og Dante. Firenze hadde på denne tiden også betydning for utvikling av politisk tenkning, særlig uttrykt i Machiavellis arbeider. Mange av renessansekunstnernes hovedverk og de overdådige kunstsamlingene som de rike handelsslektene samlet seg, finnes den dag i dag i byens mange museer, palasser og kirker. For de skjønnhetssøkende kunstnerne under Romantikken spilte byen og området rundt Toscana en viktig rolle. Mange av romantikkens betydeligste kunstnere besøkte Firenze og lot seg bevege av dens nærmest endeløse mengde av det de anså som eksempler på klassisk skjønnhet og perfeksjon.

Når man ser byen, som ligger midt i det vakre landskapet i Toscana, er det klart at Firenze er noe helt spesielt, selv blant alle Italias byer. Til og med den vanligste bygning eller gate er et kunstverk i seg selv, og demonstrerer den enkle, klassiske skjønnhet som kjennetegnet renessansen. Overalt hvor du går vil du se verker av Michelangelo, Donatello, Brunelleschi og mange andre av de store kunstnerne fra Italias gullalder.

De fleste av Firenzes kostbarheter er samlet i museene og galleriene. Disse kan ikke helt måle seg med museer som f.eks. Louvre når det gjelder størrelse, men det er ingen steder i verden hvor Firenzes kvalitet blir overgått. Skjønt Firenzes kunstsamlinger er uvanlig rikholdige, er det ett verk som skiller seg ut og rager over alle andre – Michelangelos David. Det er ingen overdrivelse å si at skulpturen er hele byen blikkfang; dens naturlige utstrålig gjøre inntrykk på selv den mest likegyldige forbigåer. Statuen er blant verdens mest fantastiske kunstverk, og ble hugget da kunstneren bare var 29 år gammel.

Men selv i denne overfloden av kulturelle tilbud er det umulig å glemme at Firenze er en pulserende og livlig by. Gater og torg er fulle av fasjonable butikker – og enda mer fasjonable mennesker – og kafeen utgjør fortsatt en sentral bit av det sosiale livet. Byen våkner for alvor til liv om kvelden, når gatene kryr av besøkende og lokalbefolkning. Firenzes innbyggere er glade i å ta seg en rolig spasertur (passeggiata), slik de har gjort i tusener av år. Firenze kan tilby en kombinasjon uten sidestykke; renessansens glans, de siste motene og en avslappet livsstil. Dette er bare noen av de tingene en kan fremheve av byens utallige kulturelle og historiske attraksjoner.

Verdt å få med seg:

Katedralen. Firenzes praktfulle katedral ble påbegynt i 1294 og stod ferdig i 1436. Den masssive kuppelen ble designet av Filippo Brunelleschi, en av Italias fremste arkitekter, og er sannelig et av mesterverkene blant det 15. århundrets ingeniørkunst. Kuppelen skulle vise seg å revolusjonere måten kirker ble bygget på i de neste århundrene. Giotto designet katedralens klokketårn. Blant kunstverkene en kan finne inne i bygningen er Vasaris fantastiske Dommedagsfreske, og della Robbias lekkert emaljerte terrakottarelieffer som finnes ved de to inngangene til sakristiet. Under skipet, i gravhvelvet, finnes rester av den nåværende katedralens forgjenger, som daterer seg helt tilbake til romersk tid.

Adresse. Piazza Duomo. Telefon +39 055-230-2885.
Åpningstider: katedral: 10.00-17.00, kuppelen: 08-30-19.00, dåpsrom: 08.15-10.15/11.15-19.30, klokketårnet: 08.15-19.30, krypten: 10.00-17.00,
museumeet: 09.00-19.30
Adgang: 15 euro for en billett som gir deg inngang til alle monumenter, som katedralen, kuppelen, dåpsrom, klokketårn, krypten og museumeet.
Vest for katedralen finner vi en separat bygning som ble brukt til barnedåp, og som er antatt å være den eldste bygningen i byen – vel verdt et besøk.

Katedralens kunstmuseum. Like bak katedralens østre ende finner vi katedralens kunstmuseum (Museo dell'Opera del Duomo), som inneholder et vell av uvurderlige kunstverker. Blant disse hører Michelangelos ufullendte mesterstykke Pieta så vel som Arnolfo di Cambios Madonna. Utstilt er også arbeider av Donatello (legg særlig merke til skulpturen av profeten Habbakuk), Luca della Robbia og Pisano.

Pitti-palasset (Palazzo Pitti) er Firenzes største slott, og ligger ved torget med tilsvarende navn: Piazza Pitti. Slottet ble tegnet av Brunelleschi på vegne av Pitti-familien, rivaler av den noe mer kjente Medici-familien. Mediciene fant seg ikke i å bli overgått, og fikk senere lagt beslag på slottet. I dag huser palassets Palatina-galleri (Galleria Palatina) store deler av Medici-familiens store kunstsamling, med kunstverk av Raphael, Rubens, Tintoretto, Titian og Veronese hengende i de svært så luksuriøse rommene.

Åpent: Tirsdag - søndag kl 08.15 - 18.50. 
Adgang: 6,50 euro (prisen stiger ved spesielle utstillinger). 

Palasset inneholder også et galleri for samtidskunst, en spennende kostymesamling og en utstilling med luksuriøse kunstprodukter – noe misvisende kjent som ”Sølvmuseet” (Museo degli Argenti).

Åpent galleriet for samtidskunst: Tirsdag - søndag kl 08.15 - 18.50. 
Adgang: 8,50 euro. 
Åpent Museo degli Argenti08:15 til 16:30 (november-februar); 08:15 til 17:30 (mars); 08:15 til 18:30 (april, mai, september og oktober); 08:15 til 17:30 (i oktober når sommertid slutter); 08:15 til 19:30 (juni-august). 
Inngang: 6,67 euro. 

Palazzo Vecchio (Det gamle palasset) er Firenzes rådhus, og ligger på det travle della Signoria-torget. Bygningen ble påstartet i det 14. århundret, men ble bygget om og redekorert to århundrer senere. Da la Mediciene et utendørs skulpturgalleri og mange vakre fontener til bygget. Blant de mest interessante rommene er Salone dei Cinquecento, en gigantisk aula, og Sala d'Udienza, en gang audiensværelset til republikken og med et forgylt tak laget av da Maiano. I tillegg har man Sala dei Gigli hvor man kan se Donatellos restaurerte Judith og Holofernes.

Adresse: Piazza della Signoria. Telefon: +39 055-276-8224.
Åpent
MUSEUM OG ARGHEOLOGICAL SITE Fra oktober til mars: Man / Tirs / ons / fre / lør / søn 9 a.m - 19:00 Torsdag 9 på morgenen - 14:00 Fra april til september: Man / Tirs / ons / fre / lør / søn 9 a.m - 23:00 Torsdag 9 på morgenen - 14:00 MEZZANINE-Loeser BEQUEST Hver dag unntatt torsdag: 9 på morgenen - 19:00 Torsdager og ukedag helligdager: 9 på morgenen - 14:00 Tårn og tinder Fra oktober til mars: Man / Tirs / ons / fre / lør / søn 10 klokken ett om natten - 17:00 (ingen opptak etter 16:30) Torsdag 10. klokken ett om natten - 14:00 (ingen opptak etter 13:30) Fra april til september: Man / Tirs / ons / fre / lør / søn 9 a. m. - 21:00 Torsdag 9 på morgenen - 14:00 
Adgang: museum-archeologial site: 18 euro, museum+tower and battlement:14 euro.

Ponte Vecchio er en av verdens aller mest kjente broer, og ble bygget i 1345 for å erstatte en gammel trebro. Den slapp såvidt unna ødelggelse da nazitroppene trakk seg tilbake i 1945 – den eneste broen i byen som ikke gikk med.

Denne overbygde konstruksjonen er full av sprø tilbygg, flere av dem ser ut til å lene seg over vannet på livsfarlig vis. En søylegang fra det 16. århundret løper på broens øverste nivå, og binder sammen palassene Uffizi og Vecchio på den ene siden av broen med Pitti-palasset på den andre. Ponte Vecchio er en av byens lettest gjenkjennelige attraksjoner, og full av butikker, for det meste gullsmeder.

Uffizi-museet. Tvers over veien for Palazzo Vecchio finner vi Uffizi (italiensk for ”kontor”). Tidligere var det nettopp det som var her: regjeringskontorene ble bygget i 1560. Vasari, arkitekten som tegnet søylegangen på Ponte Vecchio, tegnet også denne bygningen. Den øverste etasjen ble tidligere brukt til å huse Francesco de Medicis kunstsamling, og de påfølgende generasjonene av Medici-familien la til flere kunstverker ettersom årene gikk. Det siste gjenlevende medlemmet av familien, Anna Maria Lodovica, overlot samlingen til folket av Firenze.

Selv om mange av skulpturene er blitt flyttet over til Bargellomuseet, er det som er igjen – Uffizigalleriet, Galleria degli Uffizi – kanskje den beste kunstsamlingen i hele Italia. Den er kronologisk ordnet og illustrerer historien til florentinsk kunst. Her finner vi mesterverker som Botticellis Venus’ fødsel, Michelangelos Den hellige familie og Titians Venus av Urbino.

Adresse: Piazzale degli Uffizi, 6. Telefon: +39 055-238-8651.
Åpent: Tirsdag - søndag kl 08.15 - 18.50. 
Adgang: 8 euro. Inngangsprisen kan være noe høyere ved spesielle utstillinger. 

La Galleria dell' Accademia. Opprinnelig var det en tegneskole, men galleriet ble omgjort til et mer generelt kunstakademi i 1760-årene. 20 år senere stiftet storhertug Pietro Leopoldo Galleria dell'Accademia like ved. Her fikk man samlet kunst fra undertrykte, religiøse retninger så vel som altertavler fra ulike Firenze-kirker. 
Akademiets mest enestående kunstverk er Michelangelos David, verdens mest kjente skulptur – meislet ut i 1504 da kunstneren var bare 29 år gammel. 

Adresse: Via Ricasoli, 60. Telefon +39 055-238-8609.
Åpent: Tirsdag - søndag kl 08.15-18.50. 
Adgang: 8 euro. Hvis en betaler et reservasjonsgebyr på 3,00 euro kan en forhåndsbestille besøket. 

Bargello-museet (Museo Nazionale del Bargello) befinner seg bak Palazzo Vecchio, i via del Proconsolo. Museet er inne i det kolossale Bargello-palasset (Palazzo del Bargello) som ble påbegynt i 1255. Museeet inneholder Italias mest omfattende samling av skulpturer fra middelalderen og renessansen.

Her kan en se verker av Michelangelo, bl.a. hans første betydelige skulptur, en forfyllet Bacchus (vinguden), laget da han var bare 22 år. Annet inkluderer Donatellos David og verker av della Robbia, Verrocchio og Ghiberti

Adresse: Via del Proconsolo, 4. Telefon: +39 055-238-8606.
Åpent: Tirsdag - søndag kl 08.15 - 14.00. 
Adgang: 8,00 euro. 

Santa Croce. Det hellige korsets basilika i Firenze - Basilica di Santa Croce di Firenze – er fransiskanernes hovedkirke i Firenze, og ble påbegynt i 1294. Kirken er i seg selv en vakker bygning, men den er minst like kjent som gravsted for mange av Firenzes mest betydningsfulle borgere. Alle veggene er prydet med monumenter, og mer enn 276 gravstener ligger langs midtgangen. Blant beboerne er Michelangelo, Galileo, Machiavelli og Rossini. Den berømte Dante har også en grav her, men knoklene hans har ennå ikke returnert til byen som han i sin tid ble utvist fra. Kirken inneholder også verker av Giotto og della Robbia, og den er et praktfullt monoment til kunst så vel som religion.

Adresse: Piazza Santa Croce. Telefon: +39 055-246-6105.
Åpent: Mandag - fredag kl 09.30-17.30, søndag kl 14.00-17.30. 
Adgang: 8,00 euro. 

San Lorenzo. Ikke langt fra katedralen finner vi Medicifamiliens hovedkirke San Lorenzo, grunnlagt helt tilbake til det 4. århundret. Skjønt mesteparten av dagens bygning, tegnet av Brunelleschi, er fra 1425. Blant høydepunktene i kirken er et kapell konstruert av Michelangelo, noen storslagne skulpturer av samme person laget til Giulianos og Lorenzos graver, samt Donatellos to prekestoler av bronse. Michelangelo har også laget en praktfull trappeoppgang som er å se i det nærliggende Laurenziana-biblioteket.

Adresse: Piazza San Lorenzo. 
Åpent: Mandag - lørdag kl 10.00 - 17.00. 
Adgang: 2,50 euro. 

Det arkeologiske museet (Museo Archeologico) befinner seg i via della Colonna, og inneholoder den beste samlingen av arkeologiske kunstprodukter i Nord-Italia. 
Her finnes det en stor samling av etrusker-oppdagelser, sammen med utstillinger om det gamle Hellas og Roma. Museets mest kjente klenodium er en etruskisk bronsestatue fra det 4. århundret som viser en kimera – et fantasidyr med løvehode, geitekropp og slangehale. Den egyptiske samlingen er også noe en må få med seg, og inneholder bl.a. en sjelden hittiter-vogn fra det 14. århundret f.Kr. 

Adresse: Via della Colonna, 38. Telefon: +39 055-235-750.
Åpent: Mandag: 8,30 til 14,00, fra tirsdag til fredag: 8,30 til 19,00 
Lørdag og søndag: 8,30 til 14,00  
Adgang: 4,00 euro.

Santa Maria Novella ble bygget på 1300-1400-tallet og var en av Firenzes første, store kirker. Den hører fortsatt til byens mest attraktive bygninger. Fasaden er smykket med sort og hvit marmor som minner om detaljert mosaikk, og er blant kirkens mest tiltalende særpreg. Som mange andre av byens bygninger fungerer kirken nå som et oppbevaringssted for kunstverker. For kunsthistorikere er det klart at Masaccios Den hellige Treenighet er blant de mest interessante, en av renessansens store hjørnestener.

Adresse: Piazza Santa Maria Novella. Telefon: +39 055-215-918.
Åpent: Mandag - fredag Fra april til september Tidspunkt: 09,00-19,00 (Påmeldings 18.15) oppføring fredag fra 11:00 Fra oktober til mars Tidspunkt: 09,00-17,30 (Påmeldings klokken 16.45) oppføring fredag fra 11:00 Lørdag og søndag RELIGIØS Fra september til juni Tidspunkt: 09,00-17,30 (Påmeldings klokken 16.45) Juli og august Tidspunkt: 09,00-18,30 (Påmeldings på 17,45) Søndag og helligdager religiøse Fra september til juni Timer: fra 13.00 til 17.30 (Påmeldings klokken 16.45) Juli og august Timer: fra 12.00 til 18.30 (Påmeldings på 17,45)
Adgang: 5 euro.