Det var i Italia det romerske riket vokste frem og senere spredte seg til store deler av Europa, Midtøsten og Nord-Afrika, noe særlig Europa bærer preg av den dag i dag. Arkitekturen og kunsten fra romertiden utgjør i dag noen av Italias best besøkte severdigheter, sammen med arkitektoniske og kunstneriske severdigheter fra Renessansen som også hadde sitt utspring her. Sammen med vakker natur og flotte strender, har Italia noe å by på for enhver smak.

Nordvest i Italia finner du et variert tilbud. Det er her du finner de italienske alpene, og vinterstid er dette et flott sted for skisport. Sommerstid kan du gå på fotturer i de samme fjellene, eller du kan ta en båttur på Maggioresjøen eller Comosjøen. Sommer som vinter kan du besøke de termiske badene, og du kan besøke byene Bergamo som mange mener har en av landets vakreste piazza, og Milano, et mekka for shopping, opera, fotball og natteliv. Om det heller er strandliv som lokker er det her du finner den italienske rivieraen, og langs denne kyststripen finner du også større byer som La Spezia og Genoa. Vil du heller besøke sjarmerende, pittoreske fiskelandsyer anbefales Cinque Terre: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza og Monterosso. Skulle du bli tørst, er denne delen av Italia hjemsted til viner som Asti og Barolo.

Den nordøstre delen av Italia kan by på mye av det samme som den nordvestre delen. Her kan du stå på ski i den italienske delen av Sør-Tyrol, og du kan ta en båttur på den vakre Gardasjøen. Langs kysten til Adriaterhavet finnes flotte strender, og du kan besøke den selvstendige republikken San Marino. Av byer som er verd å avlegge et besøk kan nevnes Bologna - en vakker by med et av den vestlige verdens eldste universiteter, Ravenna som er mest kjent for sin bysantinske basilika med vakker mosaikk, Parma - vakker middelalderby og hjem til parmaskinken og parmesanosten, Rimini - livlig og vennlig by ved kysten rettet mot turisme, og Venezia med sine kanaler og kjente landemerker som Dodgepalasset, Rialtobroen, Sukkenes bro og Markusplassen.

Sentralt i Italia ligger Toscana som med sine vingårder, slott, villaer, landsbyer og praktfulle landskap har gitt inspirasjon til mang en kunstner. I denne regionen ligger byen Pisa med sitt skjeve tårn, og vakre Firenze: arnested for Renessansen, og en kunsnerisk og arkitektonisk perle. Fra Toscana kommer også vinen Chianti. I det sentrale Italia ligger selvfølgelig også hovedstaden Roma - den evige stad. Her er det et vell av severdigheter fra antikken og Renessansen, der de viktigste kan sies å være Petersplassen og Vatikanet, Spansketrappen, Trevifontenen, Pantheon og Colosseum og Forum Romanum. Byen har også gode shoppingmuligheter med noen av Italias eldste gullsmeder og klesbutikker, samt restauranter og et aktivt natteliv, så her mangler man ikke ting å gjøre!

Sørenden av Italia er minst utviklet i forhold til turisme, og særlig på spissen av "støvelen" - regionen Calabria - kan være et fint sted å stikke seg vekk. Her finner man et vakkert landskap med flotte strender, og fjellsider med landsbyer, greske templer og bysantinske kirker spredt omkring. Den største byen i denne delen av landet er Napoli som ligger ved foten av vulkanen Vesuv. Byen har ikke mindre en 448 kirker, og er hjembyen til klassiske italienske matretter som pizza og spagetti, samt osten mozzarella. Ved Napoli ligger også de to romerbyene Pompeii og Herculaneum som ble begravd av aske da Vesuv hadde utbrudd i 79 e.Kr, og som gir et unikt innblikk i romernes dagligliv.

Sicilia har blitt invadert mange ganger av ulike folk, blant annet fønikere, grekerne, romerne, vandalene, normannere og arabere. Denne påvirkningen fra ulike kulturer har gitt utslag i et spennenende kjøkken som har en litt mer arabisk innflytelse enn det man ellers finner på fastlandet. Øya produserer også mye god vin, for eksempel Marsala, så her ligger forholdene til rette for et godt måltid, eller fler! En av de store attraksjonene på øya er vulkanen Etna som fortsatt er aktiv, men som ikke regnes for å være spesielt farlig. Palermo er øyens hovedstad, og har på grunn av sin mangfoldige bakgrunn en arkitektur som er en sammensmeltning av flere stilerarter, for eksempel arabisk-normannisk der et godt eksempel er Cappella Palatina som er slottskapellet i Palazzo dei Normanni.

Sardinia er ikke så veldig utviklet i forhold til turisme, og utenfor byene er det ikke så mange som snakker engelsk. Det er likevel mye å ta seg til her: langs kysten er det gode muligheter for bading, dykking, seilbrett og kiting, og i innlandet kan man gå på fotturer gjennom det vakre landskapet eller klatre. Liker man å seile er området Costa Smeralda velegnet for dette.