Island ligger på den midtatlantiske ryggen der den aurasiatiske og den nord-amerikanske glir fra hverandre, noe som gjør stedet til et "hot spot" - et sted med mye vulkansk aktivitet. Øyen har oppstått som følge av denne vulkanske aktiviteten, og det er mye vulkansk aktivitet på øyen den dag i dag, noe som gjør landskapet og naturen dramatisk og spektakulær.
Da de aller fleste besøkende kommer til Island med fly via flyplassen Keflavík, er hovedstaden Reykjavík det naturlige utgangspunktet for de fleste. Selve byen minner mye om byer slik nordmenn kjenner dem fra Vestlandet: en liten bykjerne omkranset av eneboliger bygget i tre. Reykjavík må riktignok få sies å være adskillig livligere enn en gjennomsnittelig vestlandsbygd, med et bedre tilbud av gode restauranter, barer og nattklubber enn det man kunne forevente av en såpass liten by.
Siden byen ikke er større enn den er, oppleves Reykjavík best rett og slett ved å bruke apostlenes hester. Laugavegur er byens shoppinggate, og her kan du bl.a. kjøpe gode kleskupp av både islandsk og internasjonal design. Har du tenkt deg utenfor byen kan man gjerne kjøpe en håndstrikket islandsk ullgenser - lopapeysa - for den kan komme godt med uansett årstid, og så er de et flott minne fra turen! Av bygninger av interesse kan nevnes Dómkirkjan í Reykjavík som er landets største luterske kirke, Hallgrímskirkja som er byens katolske kirke, Perlan som er bygd på toppen av fem store varmtvannstanker og som har en restaurant (noe dyr og ikke spesielt bra) på toppen som gir en flott utsikt til byen g området rundt, og Ráðhúsið (rådhuset) som er et flott eksempel på moderne arkitektur og som er bygd delvis inn i Tjörnin - byens dam.
Fra Reykjavík går det flere bussturer til severdighetene i området, men den absolutt beste måten å se landet på er å leie en firhjulstrekker og kjøre rundt på egen hånd. Den beste årstiden å besøke landet på er om sommeren, da mange av veiene er stengt om vinteren, og en firhjulstrekker er absolutt å anbefale da mange av veiene i innlandet er ufremkommelige uten. Om man kan ri er det beste alternativet til bil å se Island fra hesteryggen. Flere steder i landet tilbyr rideturer gjennom landet, med varierende lengde, og man er garantert en uforglemmelig opplevelse!
Rett sør for Reykjavík stikker landtungen Reykjanes ut i havet. Om du ikke har mange dager på Island, bør du i hvert fall dra hit. Landskapet er tydelig formet av vulkansk aktivitet, med gamle vulkankratre og lavastrømmer dekket av en tykk, grå-grønn mose. Bruk gjerne noen timer på å kjøre rundt, stoppe bilen på siden av veien (området er lite traffikert), gå bort til et flott krater og utforske det. Dagen kan du avslutte på Den Blå Lagune, Islands mest kjente heitur pottur - varme bad. Det vakre, blå vannet holder en temperatur på rundt 40 grader, og det er særlig flott å bade her når det regner og vinden pisker deg i ansiktet. Vannet er rikt på mineraler, og sies å være godt for de som lider av hudsykdommer. Egentlig er ikke Den Blå Lagune en ekte heitur pottur der vannet kommer rett opp fra bakken. Vannet er nemlig spillvann fra det geotermiske kraftverket Svartsengi som ligger i nærheten. Før området begynte å tiltrekke seg turister hendte det rett som det var at lokalfolket klatret over gjerdet for å få seg et bad, men da kunne det hende de fikk seg et sjokk hvis kraftstasjonen plutselig slapp ut en mengde varmt vann! I dag er forholdene langt mer ordnede, med inngangspenger, garderober med dusj og kafeteria. Enkelte innfødte savner å kunne snike seg inn over gjerdet til kraftverket, men i disse dager slipper man i hvert fall å bli skoldet.
På vestsiden av Island stikker nok en landtunge ut i havet, og denne heter Snæfellsnes. Ytterst på denne landtungen ligger nasjonalparken Snæfellsjökull, oppkalt etter isbreen med samme navn som befinner seg her. Man kan gå eller kjøre snøscooter til toppen av isbreen, men den lider samme skjebne som mange andre isbreer, og blir mindre år for år. Har man lyst å overnatte i nærheten, kan den lille byen Stykkishólmur anbefales. Her finnes noen få danske handelshus fra dengang Island var under dansk herredømme, og gir et innblikk i hvordan islandske byer så ut for 1-200 år siden, da de kun bestod av noen få hus.
De nord-vestre delen av Island domineres av fjorder og et røft landskap. Området er tynt befolket, men fra byen Ísafjörður kan det arrangeres rideturer, og man kan gå fotturer, padle kajakk og se på fuglelivet.
Den nordre delen av Island har et flott og dramatisk landskap med fjorder omkranset av høye fjell, der noen har isbreer på toppen. Jordbruk og fiske pleide å være hovedinntektskildene i dette området, men i de senee årene har man satset mer på turisme. Flere steder kan man leie hester, og området er eller godt egnet for andre utendørsaktiviteter. Akureyri er den største byen i nord, og i byene Húsavík og Dalvík kan man se hval. Omtrent hver eneste lille by har et offentlig svømmebasseng, men vil man besøke en heitur pottur kan Grettislaug i nærheten av Skagafjörður anbefales. Goðafoss - gudenes foss - er en av Islands flotteste fossefall, og Ásbyrgi er en uvanlig steinformasjon som sies og være et avtrykk etter Odins hest Sleipner. Sjøen Mývatn ligger i nærheten av Akureyri, og ble dannet av et vulkanutbrudd for 2300 år siden. Det er fortsatt geotermisk aktivitet i området i dag. Sjøen har fått sitt navn etter all knotten som finnes i området (det finnes ikke mygg på Island), og er kjent for sitt rike fugleliv og for de flotte vulkanske formasjonene i området rundt. Spesielt kan neves Dimmuborgir - et omåde hvor lavaformasjonene er spesielt flotte, og som på folkemunne sies å være Helvetes porter.
Østsiden av Island domineres av isbreen Vatnajökull som dekker 8 % av landet. Den er Europas største i volum, og nest størst i areal etter Austfonna på Svalbard. Nasjonalparken med samme navn som breen ligger i er Eurpoas største. Ved breen organiseres det guidede brevandringer, eller man kan kjøre snøscooter eller drive med isklatring. Det går også an å leie off-road sykler hvis man vil sykle rundt i nasjonalparken, eller man kan rett og slett ta beina fatt.
På sørsiden av Island ligger mange av øyas mest kjente og også lettest tilgjengelige severdigheter, og har man kun få dager på Island bør man prøve å få med seg de tre mest kjente som inngår i "The Golden Triangle": Geysir, Gullfoss og Þingvellir. Det går flere bussturer ut til disse stedene hver dag, men kan kan også leie bil og ta turen selv. Geysir er et område med mye geotermisk aktivitet som resulterer i at varmt vann spruter opp av hull i bakken - en geysir. Nå er selve geysiren Geysir ikke lenger særlig aktiv, men Stokkur spruter fortsatt ut vann med noen minutters mellomrom. Gullfoss er et av Islands flotteste fossefall, og Þingvellir er stedet der man kan se kløften der kontintentalplatene driver fra hverandre, og også sete for landets og verdens første parlament.
Har man mer tid kan man dra til den lille byen Vík som er kjent for sine lundefugl, en svart basaltformasjon i havet som ifølge sagnet er to troll som prøvde å dra et skip på land, og sine svarte, vulkanske strender som egner seg godt til surfing. Landmannalaugar er et område med vulkanske formasjoner og bergarter rike på mineraler som gir steinen forskjellige farger, og som derfor er et uvanlig og flott skue. Av fosser andre enn Gullfoss kan nevnes Seljalandsfoss og Skógafoss. Førstnevnte er populær fordi det går en sti bak denne fossen, slik at man kan se den fra baksiden, mens Skógafoss med sine 60 m i høyde og 25 m i bredde sies å være en av islands vakreste fosser. Sagnet sier at en mann ved navn Þrasi Þórólfsson gjemte en kiste full av gull bak fossen, men den er det ingen som har funnet... Fra Þorlákshöfn og Landeyjahöfn kan man ta båt ut til Vestmannaeyjar som er en øygruppe på 15-18 øyer der den største er Heimaey. I 1973 var det et vulkanutbrudd her, der lavaen ødela store deler av bebyggelsen. Byen er bygget opp igjen, og lavafeltene er et flott skue. Øya er også kjent for festivalen Þjóðhátíð som holdes helgen før den første mandagen i August. Festivelen ble første gang feiret i 1874 da dårlig vær hindret importen av drikkevarer i anledning feiringen av 1000-års jubileet for den første bosettingen av Island, så dermed måtte feiringen utsettes til været bedret seg. Dette utviklet seg til en årlig tradisjon, og festivalen er nå Islands største utendørsfestival og tiltrekker seg mange mennesker hvert år.
Har man lyst på en ferie utenom det vanlige kan man leie seg en firhjulstrekker og besøke Islands innland. Her er det masse flott og spennende vulkansk landskap å utforske, men det er ingen byer her, og omtrent folketomt, så man må forberede seg godt og ta med seg det man trenger: Telt, sovepose, varme klær, mer mat enn man trenger, bensin, og reservedeler og verktøy å reparere bilen med i tilfelle det blir nødvendig. Vær oppmerksom på at det er dårlig mobildekning i dette området, så gi også beskjed til noen om hvor du drar som kan gi beskjed om du ikke kommer tilbake til avtalt tid.