Irland har en lang og rik historie som omfatter hungersnød og utvandring, krig og okkupasjon, men også en rik kultur med sang og dans, legender og sagn, øl, whisky, gjestfrihet og vakker natur. Er man kjent med Storbritannia fra før av, vil ikke Irland virke så fremmedartet, men forskjellen ligger i de små detaljene. Man kan gjerne dra på en weekendtur til Dublin - ta en titt på byguiden for Dublin nederst på siden for en mer utfyllende guide - men Irland er så mye mer enn bare sin hovedstad, og skal man virkelig oppleve Irland må man komme seg lenger ut på landet. Det beste er å leie en bil og dra rundt på egenhånd, kjøre rundt på småveiene, leie et rom for natten på en bed & breakfast i en liten landsby, og prøve ølet på den lokale puben. Gamle slott og klosterruiner omgitt av grønne enger og sauer har landet mer enn nok av, men det er også mye annet å se og oppdage.

Øst i Irland ligger steinaldermonumentet Brú na Bóinne som du kan lese mer utfyllende om under Riisnæs' reisemål nederst på siden. Hvorfor monumentet ble bygget vites ikke med sikkerhet, men det er en imponerende struktur.

Glendalough er ruinene etter et munkekloster og tilhørende bygninger. De eldste bygningene er fra 500-tallet, mens de fleste er fra mellom 900- og 1100-tallet. Stedet rakk å få sin storhetstid og ble et viktig relgiøst sentrum, før det ble rasert i 1398. Den mest kjente strukturen er et tårn med en høyde på 34 meter og en omkrets på 16 meter.

Har man lyst til å se noe fra nyere tid kan man ta turen innom Lough Boora. I dette våtmarksområdet er det reist 20 moderne skupturer, og adgangen er gratis. Dette er også en fin anledning til å strekke på bena og gå en tur på stiene i området, og se på det lokale fuglelivet.

Den østre delen av Irland er også den minst befolkede, og jordbruk er hovedsysselen i denne delen av landet. Det er også her du finner flest folk som fortsatt snakker irsk gælisk, noe som gir seg utslag i at mange av veiskiltene kun har stedsnavnene på gælisk.

Connemara sies å være et av de mest naturskjønne områdene på østkysten, med grønne fjell og lavtliggende skyer. Man kan også ta seg en tur ut til Aranøyene - en liten øygruppe på tre øyer - og oppleve det ville og barske landskapet der.

Innerst i Galway Bay byen Galway vakkert til. Den er den største byen i området med 70 000 innbyggere, og er en sjarmerende liten by. Her er det ikke så mange museer å besøke, men det er en handlegate, og mange restauranter og kafeer. Særlig vakkert er det å sitte på en av restaurantene eller kafeene med utsikt mot Galway Bay og se solen gå ned - om det er pent vær.

Lenger sør, i den delen av landet som kalles Shannon etter elven som renner gjennom regionen, finner du Moher-klippene. Disse strekker seg 8 km langs kysten, og på sitt høyeste reiser de seg 214 meter over Atlanterhavet. Klippene har et rikt fugleliv, og er et spektakulært skue.

I nærheten av klippene finner du den lille landsbyen Doolin. En av Irlands mest kjente folkemusikere kom herfra, og når han ikke var ute på reise pleide han å spille på den lokale puben, og Doolin ble etterhvert et folkemusikalsk "hotspot". Selv om han han nå er død, har landsbyen holdt tradisjonen i hevd, så vil du få med deg irsk folkemusikk, tar du turen innom her.

En annen landsby som kan være verd å få med seg er Adare som er en svært pittoresk liten landsby med strå på takene, og med et slott, et par kirker, og ruinene etter et munkekloster.

I landsbyen Bunratty ligger Bunratty Castle som er Irlands best bevarte middelalderfestning, og som ble bygget i 1425 av jarlen av Thomond. I 1954 ble det restaurert og pusset opp, og dekorert med møbler, veggtepper og kunstverk fra 1400- og 1500-tallet, for å gi slottet et så autentisk preg som mulig. I parken rundt slottet har man også bygget en middelalderlandsby med ca 30 hus, "bebodd" av skuespillere man kan besøke og snakke med, alt for å gi besøkende et inntrykk av hvordan det var å leve i middelalderen. Om man bestiller i forveien, kan man oppleve en middelaldersk bankett med fire retter på slottet.

Den sørøstre delen av Irland er kjent for å ha det peneste været, og det kan være greit å vite når man ferierer i et land som er kjent for å være ganske fuktig. I denne delen av landet ligger byen Kilkenny med en vakker gamleby fra middelalderen, og med et normanisk slott med omkringliggende hage. Ellers arrangeres det flere festivaler i byen gjennom sommerhalvårat, blant annet en musikkfestival, en komediefestival og en kunstfestival. Ellers er Kilkenny godt egnet for shopping, og har også et livlig natteliv.