Athen eller Aten er hovedstaden i Hellas. Navnets etymologi er ikke kjent; en teori om at det kommer fra byens skytsgudinne Athena er ikke mulig å bevise, da gudinnen kan ha sitt navn fra byen der hennes kult sto sterkest. Det gammelgreske navnet er i flertallsform, et fenomen man finner i flere greske bynavn der byen har vokst frem fra flere mindre landsbyer.

Byen ligger på den sentrale sletten i Attika, som grenser til fire fjell: Aegaleo i vest, Parnitha i nord, Penteli i nordøst og Hymettus i øst. Mot sydvest ligger den Saroniabukta. Athen dekker nå hele sletten, og kan i liten grad vokse utover på grunn av disse naturlige grensene. Grunnen er steinete, og det er lite dyrkbar mark. Byens naturlige og historiske sentrum er Akropolis, og det er i dette området man også finner de eldste spor etter mennesker. Det moderne sentrum er Syntagmaplassen (Grunnlovsplassen), der parlamentet ligger. Havnebyen Pireus var opprinnelig en egen by, men har blitt innlemmet i stor-Athen.

Uten grekerne ville det kanskje ikke vært noen vestlig sivilisasjon. Byen er fødestedet for den vestlige kultur. Demokrati og moderne naturvitenskap har sin opprinnelse her. Store deler av den kunnskapen vi i dag tar for gitt, kan vi takke den antikke kulturen som oppstod for rundt 3000 år siden i dette lille hjørnet av Middelhavet.

De store, greske tenkerne som Pythagoras, Arkimedes, Sokrates og Platon er velkjente navn den dag i dag – ikke verst for en gjeng filosofer og matematikere som har vært døde i årtusener. Hvis du besøker Athen vil levningene fra det gamle, greske imperiet få deg til å undres over hvordan livet var her på deres tid, og hvordan ting artet seg på agoraen – byens sosiale og økonomiske sentrum.

Byen har adskillige arkeologiske minner, og høyt over byen troner Akropolis. Athen har også en moderne side. Sentrum av byen befinner seg klart og tydelig i det 21. århundret. Spaserturen fra Aktopolis og til de moderne bygningene midt i byen tar deg gjennom 3000 år med menneskelig sivilisasjon – en unik opplevelse.

Byen vokste sterkt etter Den andre verdenskrig, særlig fram til ca. 1980. Dette har medført stor forurensing, et problem som i de senere år har ført til store investeringer i infrastruktur. Spesielt mye har blitt gjort etter 1996, da Athen ble tildelt de olympiske sommerlekene i 2004. Mye av midlene til dette har kommet fra EU. Dagens Athen er en storby på nesten 4 millioner innbyggere.

Men Athens bydeler – spesielt gamlebyen Plaka med sine avslappede kafeer og utmerkede markeder – er på ingen måte kun noen levninger fra fortiden. Det å gå rundt og kikke i de travle og livlige markedsplassene her kan være et kjærkomment avbrekk fra oldtidens ruiner.

Mange feriegjester ser kanskje på Athen kun som et overnattingssted på vei til øyene. Men Hellas’ hovedstad er virkelig en gullgruve, med sine kulturelle rikdommer og som selve kjernen i landets identitet.

Verdt å få med seg:

Det er på Akropolis, den antikke høyborgen som hever seg over dagens Athen, hvor du vil finne de mest spektakulære restene etter oltidssamfunnet. Parthenon, Athene Nike-tempelet og Erechtheion-tempelet er alle å se her. Til sammen skaper de et spektakulært og minneverdig bakteppe som få byer i verden kan måle seg med. Rett utenfor inngangen ligger Areopagos, høyden der Folkedomstolen hadde sitt tilhold. Ved trappen opp på denne høyden står en bronseplate med utdrag fra Apostlenes gjerninger til minne om Paulus' forkynnelse i Athen.

 

Nedenfor Akropolis ligger Athens agora, som var byens torg i antikken. Dette er i dag en arkeologisk utgravningsområde. På et høydedrag over agoraen ligger Hefaisteion, som regnes som verdens best bevarte doriske tempel. Det er på Akropolis, den antikke høyborgen som hever seg over dagens Athen, hvor du vil finne de mest spektakulære restene etter oltidssamfunnet. Parthenon, Athene Nike-tempelet og Erechtheion-tempelet er alle å se her. Til sammen skaper de et spektakulært og minneverdig bakteppe som få byer i verden kan måle seg med.

Akropolis er høydepunktet på de flestes visitt i Athen, og den er en av de viktigste samlinger av antikke monumenter i den vestlige verden. I det en kommer inn til bygningskomplekset gjennom den orginale porten (propylaia), får man øye på Parthenon, Athene-tempelet og Erechtheion-tempelet. Sannelig et imponerende syn for hver og en. Skjønt bygningene nærmest smuldrer opp og derfor trenger konstant renovering, er deres prakt umulig å overse. Det kan være vanskelig å fatte at disse konstruksjonene daterer seg nesten to og et halvt årtusen tilbake.

Parthenon ble bygget mellom 447 og 438 f. Kr., og er oppkalt etter Athena Parthenos – Athens gudinne. Så og si hele Parthenon er bygget med fin, hvit Pentelikon-marmor, og bygningen har lenge vært Hellas’ høyest elskede monument. Konstruksjonen har alltid vært en viktig plass for religion. Til å begynne med var den et tradisjonelt, gresk tempel, men senere i historien ble den brukt både som kirke og moske.

Erechtheion-tempelet er først og fremst kjent for de elegante skulpturene (caryatid) som er med på å støtte opp bygningen, selv om de som vises frem i dag faktisk bare er kopier. Fem orginaler er til utstilling i Akropolismuseet, en sjette oppbevares i British Museum i London. De av klenodiene som ikke er blitt fraktet bort til London er i stor grad å finne i Akropolismuseet. Det ligger rett bak Parthenon, og inneholder en betydelig mengde skulpturer som har blitt vakkert renovert, og ehar et stort utvalg med andre kunstprodukter.

Åpent: Daglig kl 08.00-17.00 for det arkeologiske funnstedet, tirsdag - søndag kl 08.00 - 18.00 og mandag kl 11.00 - 18.00 for museet.
Adgang: 20 euro for voksne, gratis for barn. Hvis en har kjøpt ”Acropolis Pass” er det gratis inngang.

Den antikke agoraen var helt sentral for dagliglivet i Athen så langt tilbake som det 6. århundret f. Kr. Det var sentrum for det sosiale og økonomiske så vel som det politiske livet i byen. Det har blitt utført nøye utgravninger her, som har gjort sitt til at et stort antall monumenter nå er synlige. Dette gir oss et innblikk i hvordan dagliglivet i det antikke Hellas må ha fortont seg. Mest bemerkelsesverdig er kanskje Zevs Eleutherios’ stoa (søylehall). Den er fra det 5. århundet f. Kr., og er stedet der man tror Sokrates og hans følgesvenner ofte møttes. Annet som bør nevnes er det utrolig godt bevarte Hefaisteion-tempelet, også kjent som Theseion.

Addresse: Adrianou, Monastiraki. Tlf: +30 210-321-0185.
Åpent: Daglig kl. 08.00-15.00. 
Adgang: 8 euro for voksne, gratis for barn. Hvis en har kjøpt ”Acropolis Pass” er det gratis inngang. 

Den romerske agoraen omfatter mange velbevarte monumenter. Blant disse er Athene Archegetis-porten, som daterer seg tilbake til Julius Cæsars regjeringstid, og marmorbygget kjent som ”Vindens Tårn”. Noe tilsvarende som for den antikk agoraen: under den romerske okkupasjonen utgjorde dette sentrum for byens økonomiske og sosiale liv. Under senere okkupasjoner tok bysantinere og tyrkere og bygde over denne plassen. Det er forøvrig bare nå i det siste at området har gått gjennom omfattende utgravninger og restaureringer.

Adresse: Hjørnet av Pelopida og Eolou, Aerides. Telefon: +30 210-324-5220.
Åpent: Daglig: 08.00-17.00, sommer: 8: 00-18: 30 Den 30. og 31. oktober arkeologiske utgravninger vil forbli åpen til solnedgang (17.00), på grunn av time shift.


Adgang: 6 euro for voksne, gratis for barn. Hvis en har kjøpt ”Acropolis Pass” er det gratis inngang. 

Olympeion, tempelet for den Olympiske Zevs. Dette var det største tempelet i det antikke Hellas. Byggingen startet opp i det 6. århundet f. Kr. og det tok om lag 600 år før det stod ferdig. Tempelet for den Olympiske Zevs hadde opprinnelig 104 korintiske marmorsøyler, i dag er det bare 13 av disse som fortsatt står. Ruinene blir ofte referert til som Kolonnes (= søylene). Med tanke på hvor imponerende disse ruinene ser ut i dag, er det lett å forstille seg at hele bygningen må ha vært svært praktfull.

Adresse: Hjørnet av Vas Olgas og Amalias, Plaka. Telefon: +30 210-922-6330.
Åpent: Daglig kl. 08.00-18.30. 
Adgang: 6 euro for voksne, gratis for barn. Hvis en har kjøpt ”Acropolis Pass” er det gratis inngang. 

Det nasjonale arkeologiske museum. I et land velsignet med så mange antikke skatter og klenodier er det ingen overraskelse at Det nasjonale arkeologiske museet er en spektakulært opplevelse. Museets underverker inkluderer bl.a. en vakker samling med klassiske skulpturer og brosjer som har blitt funnet på ulike arkeologiske funnsteder: forhistoriske gjenstander, antikk gresk keramikk og egyptiske kunstgjenstander. Hele denne massive samlingen er umulig å få med seg i løpet av én visitt. Dersom tiden tillater det, er det best å planlegge to eller tre separate turer ut hit hvis en ønsker å se alt som museet har å by på – uten å bli helt utbrent.

Adresse: Patission 44, Exarchia. Telefon: +30 210-821-7717
Åpent: Man: 13.00-20.00, tir-søn: 09.00-16.00.
Adgang: 15 euro for voksne, gratis for barn, Inngang er gratis for alle besøkende på følgende dager: 06.03 (Memory of Melina Mercouri) . 18 april (International Monument Day) . 18 mai (International Museum Day), den siste helgen i september (European Days of Cultural Heritage) . 28 oktober (National Holiday) . den første søndag i måneden i perioden mellom 1. november og 31. mars. 

Syntagmaplassen (syntagma = grunnlov) er en mer moderne del av byen. Hovedfokus her vil være på parlamentsbygningen, som opprinnelig ble bygget som et kongelig palass i det 18. århundret. I dag er plassen ofte åsted for politiske demonstrasjoner. Men de fleste turister er nok mer interessert i å bli tatt bilde av sammen med palassets masjerende vakter - Evzone. Ikke la de forseggjorte kostymene og skoene (som ser mer ut som hårete tøfler) lure deg. Disse vaktene er noen av de ypperste greske soldatene, og de er voldsomt stolte – og tøffe. Det er vaktskifte og stor seremoni her hver søndag kl 11.00.

Panathenian stadion (olympiske stadion). Dette stadionet er stedet hvor de første moderne olympiske leker ble holdt i 1896, skjønt det finnes bevis for at leker av en eller annen sort tok plass lenge før den tid. Stadionet fra 1896 ble bygget på samme sted der en romersk arena lå, og det er et passelig symbol for verdens fremste sportsbegivenhet. Det har nå blitt restaurert to ganger og har en kapasitet på totalt 70.000 tilskuere. Stadionet ble så og si gjennopplivet til de olympiske lekene i 2004. De aller fleste øvelsene ble holdt i moderne, mer hensiktsmessige arenaer. Men Panathenian huset bueskyting-konkurransen og var stedet hvor marathonløperne kom i mål.

Adresse: Vas. Konstantinou, Mets. 
Åpent: Mars til oktober: 08:00 - 19:00 siste billetten solgt til 19:00 November til februar: 08:00 til 17:00.
Adgang: 5 euro for voksne og gratis for barn.

Lykavittoshøyden utgjør det høyeste punktet i Athen, og ble (i følge legenden) skapt av Athene da hun slapp ned en stor kampestein som var ment å treffe Akropolis. Navnet kan oversettes til ”ulvehøyden”, men det ser ikke ut til at noen av dyrene har blitt igjen i den moderne byen som nå omgir høyden. Fra toppen har en praktfull utsikt utover hele Athen så langt som Piraeushavnen. Men en må gjøre en viss innsats for å gå opp bakken til fots da stien opp er nokså bratt. Eventuelt kan en unngå hardslitet ved å ta taubanen opp fra Kolonaki. Det er til og med en restaurant på toppen, hvor en kan nyte en drink mens Athen ligger spredd for dine føtter. For å få tilgang til taubanen fra Evangelismos stasjon, gå til Ploutharou. Taubanen koster 4,50 euro for begge veier.

Plakadistriktet er det beste stedet i Athen for å ta seg en liten spasertur. Det inneholder mange av byens fineste monumenter, attraksjoner og restauranter og har klart å bevare noe av den gamle, antikke atmosfæren. Om dagen er det varmt, travelt og støvete her, mens det om kvelden er mer avslappet og trivelig. Plaka er også stedet for en permanent og livlig gatekultur av souvenirselgere og utendørsmarkeder som virkelig gir liv til gatene.