Hotell i Paris

 


Paris er en europeisk storby og Frankrikes hovedstad. Byen ligger ved elven Seinen nord i Frankrike, i hjertet av regionen Île-de-France ("Région parisienne"). Befolkningstallet innenfor bygrensen er 2,2 millioner, mens storparis utgjør en befolkning på rundt regnet 10 millioner.

Introduksjon

Paris ser på seg selv som verdens vakreste hovedstad, og er et Mekka for kunst, gastronomi og mote. Har du vært der selv, er det vanskelig å si seg uenig!

I hjertet av Paris kan du ofte få inntrykk av at du har vandret inn i et filmopptak; store deler av byen har blitt renovert i de senere år og sentrum har aldri vært lekrere enn det er nå. Byens innbyggere er selve definisjonen på stil, arkitekturen inkluderer noen av de mest spektakulære bygningene og monumentene i Europa, og atmosfæren veksler mellom spennende, forlokkende og romantisk.

Den franske hovedstaden deles i to av elven Seinen, som slynger seg gjennom byen. Man snakker derfor om Rive Droite (høyre elvebredde) på nordsiden av sentrum, og Rive Gauche (vestre elvebredde) på sørsiden. Begge sider konkurrerer med hverandre om å ha de beste museene, kirkene, monumentene, butikkene, hotellene og restaurantene, mens midten av elven domineres av Notre Dame-katedralen på øya l’Ile de la Cité.

Men denne rivaliseringen fins i virkeligheten bare på overflaten, for Paris er en fullkommen enhet som inneholder alt, og pariserne selv er ekstremt stolte av hjembyen sin. Helt siden den franske revolusjonen har byen og dens innbyggere nytt en frihet og selvstendighet som har tiltrukket kunstnere og filosofer fra hele Europa. I løpet av en dag kan du gå i fotsporene til historiske berømtheter som Sartre, Voltaire, Hugo, Rousseau og Descartes. Det er ikke rart at Paris kalles Lysets By!

Den kreativiteten som inspirerte disse mestrene finner man også i dag og kan kanskje best oppleves ved å vandre gatelangs i byen. Det er muligens derfor Paris har fått sitt romantiske rykte; ingen andre steder kan skilte med den samme lidenskapen eller føles så levende.

Verdt å få med seg

Paris er en by som er åpen døgnet rundt, og uansett hvilken tid på året du besøker byen vil du aldri kjede deg der. Byens mest kjente turistattraksjoner er berømte verden over, men det er også mye annet å se i denne svære metropolen av en by.

Det kan være nyttig å vite at Paris er delt inn i 20 arrondissementer, det vil si administrative kvartaler som ligger i en spiral rundt sentrum. De fleste større severdighetene ligger i de lavest nummererte arrondissementene, særlig den første (1er) til og med den åttende (8e), og det er vanlig at de ulike attraksjonene oppgir hvilket arrondissement de tilhører.

Eiffeltårnet.

Et av verdens mest berømte monumenter, La Tour Eiffel er et umiskjennelig kjennetegn i Paris’ landskap. Tårnet ble konstruert av Gustav Eiffel for verdensutstillingen i 1889, og var på det tidspunktet verdens høyeste bygning med sine 300 meter. Det er ingen overdrivelse å si at Eiffeltårnet er et symbol ikke bare på Paris, men på hele landet. Selv om det ikke lenger er verdens høyeste bygg, er det like fullt et av de beste stedene å få full oversikt over Lysets By. Den flotteste utsikten får du om du tar heisen helt opp til tredje og øverste nivå.

Opprinnelig var tårnet ment å bli stående bare så lenge utstillingen varte, men i dag, over hundre år senere, er det stadig like solid. For å unngå de verste køene bør du besøke tårnet tidlig om morgenen eller om kvelden når det opplyses av over 10.000 lys.

Adresse: Champ de Mars, 7e. Telefon: +33 (0)1-4411-2323. 
Åpningstider: Hver dag fra kl 09.30 - 23.00 og  kl 09.00 - midnatt fra midten av juni til først uka i september. 
Inngang: € 17 til nivå 3, € 11 til nivå 2, € 4.80 til nivå én for voksen.

              € 14.50 til nivå 3, € 8.50 til nivå 2, € 3 til nivå én for ungdom (12-24 år).

              € 8 til nivå 3, € 4 til nivå 2, € 2 til nivå én for barn (4 -8 år).

Metro: Bir-Hakeim eller RER Champ-de-Mars.

Triumfbuen. 

Med sin beliggenhet på Rive Droite, neste direkte nord for Eiffeltårnet, var Arc de Triomphe ment å være et monument til ære for Napoleons militære bedrifter og ble bygget på oppdrag av den lille generalen selv i 1806. Triumfbuen har siden vært sentrum for mye av Paris’ historie, med både den tyske okkupasjonsmakten og de allierte frigjørertroppene marsjerende gjennom den under andre verdenskrig.

For øvrig er Triumfbuen også midtpunktet for statlige begravelser – Napoleon selv og Victor Hugo er bare to av de mange historiske personene hvis begravelsesferd har passert gjennom dette monumentet. Fra toppen av bygget kan du se mye av sentrum av Paris, spesielt langs den store aksen som går fra La Défense, det moderne businessentret, til hovedgaten Champs-Elysées og Louvre-museet.

Adresse: Place Charles de Gaulle, 8e. Telefon: +33 (0)1-5537-7377
Åpningstider: kl 10.00 - 22.30 (oktober til mars), kl 10.00 - 23.00 (april til september)
Inngang: € 9 for voksne, barn gratis. Gratis for alle den første søndagen i måneden i perioden februar til mai.
Metro: Charles de Gaulle-Etoile

Båttur langs Seinen. 

Et cruise langs Seinen er en ypperlig måte å bli kjent med Paris på. Turistbåtene går under navnet bateaux-mouches eller vedettes, og de mest populære utfluktene starter fra den vestre delen av Ile de la Cité og broen Pont de l’Alma, som ligger nær Eiffeltårnet. Turene varer normalt en time og kjøres store deler av dagen med unntak av når det er flom. Du kan regne med å betale rundt €9. Det er muligheter for middag på enkelte utflukter. De følgende cruiseselskapene tilbyr ulike reiseruter:

Les Vedettes du Pont-Neuf Adresse: Square du Vert Galant, 1er. Telefon: +33 (0)1-4633-9838
Metro: Pont-Neuf

Bateaux Parisiens Tour Eiffel Adresse: Port de la Bourdonnais, 7e. Telefon: +33 (0)1-4411-3510
Metro: Trocadéro

Bateaux Vedettes de Paris Adresse: Port de Suffren, 7e. Telefon: +33 (0)1-4418-1960
Metro: Bir-Hakeim

Notre Dame og l’Ile de la Cité. 

På øya l’Ile de la Cité i midten av Seinen ligger den praktfulle gotiske katedralen Notre Dame, Cathédrale Notre Dame de Paris, som nå har blitt restaurert. Du kan vanligvis se bare en begrenset del av kirkens indre, men den er likevel vel verdt et besøk for å få se de vakre roseformede vinduene, og er du katolikk bør du så absolutt bli med på en messe her. Mot et lite gebyr kan du også klatre til toppen av tårnene i Notre Dame og kikke ned på byen sammen med gargoylene som sitter på toppen av katedralens murer.

Adresse: Place du Parvis Notre Dame, 4e. Telefon: +33 (0)1-4234-5610
Åpningstider: hver dag fra 8.00-18.45.
Inngang: Gratis også med guide som tilbys på ulike språk.
Metro: Cité/St-Michel

Louvre. 

På Rive Droite finner man Louvre, et kjempemessig kongelig slott som senere har blitt gjort om til et av verdens største kunstmuseer, Musée du Louvre. Hovedinngangen er via den egenartede glasspyramiden som ble designed av Ieoh Ming Pei og åpnet i 1989. Ved første besøk pleier de fleste å gå rett til Leonardo da Vinci’s Mona Lisa, som er en del av den omfattende italienske samlingen ved museet, men galleriet har også et fremragende utvalg av franske mesterverker samt fenomenale franske og utenlandske skulpturer. Og som om dette ikke var nok, inneholder dette store palasset også en av verdens største samlinger av antikke skatter, inkludert egyptiske gjenstander som ble brakt til Frankrike under Napoleon.

Adresse: Palais du Louvre, 1er. Telefon: +33 (0)1-4020-5317
Åpningstider: Åpent alle dager unntatt tirsdag fra kl 09.00 til 17.30. Mandag og onsdag er det kveldsåpent til kl 21.30.
Inngang: € 9 for voksne, gratis for barn. Gratis for alle besøkende den første søndagen i måneden, men da er det ekstra smart å være tidlig ute for å unngå lange køer.
Metro: Palais-Royal-Musée du Louvre

Sacré Cœur og Montmartre.

 Med sine mange hvite kupler og en sentral beliggenhet på høyden av Montmartrekvartalet, er Sacré Cœur-basilikaen synlig fra store deler av Paris og kan nesten ligne mer på et orientalsk palass enn en kirke. Benediktinernonner og salmesang sørger for at kirken blir et pustehull i en ellers travel storby, men Sacré Cœur er også verdt å besøke på grunn av den flotte utsikten man får over Paris. Ved siden av basilikaen ligger den vakre gotiske St Pierre-kirken, det eneste som står igjen av det kongelige Montmartreklosteret som ble ødelagt under den franske revolusjonen. Like bak katedralen ligger torget, Place du Tertre, på Montmartre, ”Martyrenes ås”, som er oppkalt etter de første kristne som ble forfulgt av romerne. Montmartre ble tilholdsstedet for utallige kunstnere i det 19-ende århundre og praktisk talt alt i området er viet deres minne. Den skjønne Place du Tertre er hjertet av turistenes Montmartre der man kan la seg tegne av ”kunstnere” av ulik kvalitet for en overkommelig penge. Husk at konkurransen er stor, så her er det riklig rom for prutning på prisen. I tillegg ligger det mange koselige caféer og restauranter i området, men utenfor denne plassen fins det også smågater der du kan unnslippe den verste turiststrømmen.

Rett i nærheten finner du Espace Dali(Rue Poulbot, 18e. Tlf. +33 (0)1-4264-4010) der verkene til den surrealistiske spanske maleren kan oppleves og Musée de Montmartre (12 Rue Cortot, 18e. Tlf. +33 (0)1-4606-6111) som huser mye interessant lokalhistorie. For øvrig gir noen gamle vindmøller, Moulin de la Galette og Moulin du Radet, samt noen små vinmarker en nesten landsbyaktig atmosfære til denne bydelen.

Basilique du Sacré Cœur

Adresse: 35 Rue du Chevalier de la Barre, 18e.Telefon: +33 (0)1-5341-8900
Åpningstider: Hver dag fra kl 06.00 til 23.00
Inngang: Gratis til katedralen og til krypten .
Metro: Abbesses/Anvers

Orsaymuseet

Orsaymuseet, Musée d’Orsay, hovedkonkurrenten til Louvre-museet, ligger på Rive Gauche rett ovenfor det kongelige palasset. Dette storartede, pompøse bygget var opprinnelig en jernbanestasjon som ble utformet av Victor Laloux i forbindelse med verdensutstillingen i Paris i 1900. For å redde bygningen fra riving på 1970-tallet, ble den gjort om til et kunstmuseum. Orsaymuseet huser i dag en samling som tar opp tråden for fransk kunst der Louvremuseet slutter, og går helt frem til utbruddet av første verdenskrig i 1914. Høydepunktet i samlingen er uten tvil impressjonistenes mesterverker, og malerne man kan få med seg inkluderer Monet, Renoir, Degas, Van Gogh, Cézanne og Pissarro.

Adresse: Quai Anatole France, 7e. Telefon: +33 (0)1-4049-4978
Åpningstider: Tirsdag, onsdag, fredag og lørdag kl 10.00-18.00, torsdag kl 10.00-21.45, og søndag kl 9.00-18.00.
Inngang: € 9.50 for voksne, gratis for barn. Gratis for alle besøkende den første søndagen i måneden.
Metro: Solférino eller RER Musée d’Orsay

Pompidousenteret. 

Med sine friske farger og rørlegging på utsiden, skapte Centre Georges Pompidou en sensasjon da det først ble åpnet. Hovedattraksjonen på senteret er museet for samtidskunst, Musée National d’Art Moderne, der man kan se verker av ledende malere som skapte furore i kunstverdenen mellom 1900 og 1960-tallet. Det er lagt vekt på franske kunstnere eller malere som bodde i Frankrike, og Picasso, Braque, Matisse og liknende er representerte i samlingen. Dersom du liker kunsten her, er det også verdt å ta turen til Palais de Tokyo der Paris by har sin egen førsteklasses samling av moderne kunst.

Adresse: Place Georges Pompidou, 4e. Telefon: +33 (0)1-4478-1233
Åpningstider: Stengt på tirsdager, ellers åpent alle dager fra kl 11.00 til 21.00.
Inngang: € 12 for voksne, gratis for barn. Gratis for alle besøkende den første søndagen i måneden
Metro: Hôtel de Ville/Rambuteau eller RER Châtelet les Halles

Clunymuseet. 

Middelalderkunst stilles ut på Musée National du Moyen Age, bedre kjent som Clunymuseet. Dette restaurerte, gotiske huset befinner seg på tomten til et gammelt romersk bad og inneholder blant annet veggtepper av ”Damen og Enhjørningen”, statuene av kongene av Judea (som opprinnelig sto på fasaden av Notre Dame), samt noen av de vakreste kirkeskattene i Europa.

Adresse: 6 Place Paul Painlevé, 5e. Telefon: +33 (0)1-5373-7816
Åpningstider: Åpent alle dager unntatt tirsdag fra kl 09.15 til 17.45, skjønt tidene kan variere.
Inngang: € 7.50 for voksne, gratis for barn. Gratis for alle besøkende den første søndagen i måneden.
Metro: Cluny-La Sorbonne eller RER St-Michel

Picassomuseet. 

Picasso tilbrakte mange år i Frankrike, inkludert under krigen, og de svært varierte verkene på Musée National Picasso viser hvordan malergeniet utviklet sin unike stil gjennom forskjellige perioder. Museet ligger i Marais-kvartalet på Rive Droite.

Adresse: Hôtel Salé, 5 Rue de Thorigny, 3e. Telefon: +33 (0)1-4271-2521
Åpningstider: Alle dager (unntatt tirsdag) fra kl 9.30 til 18.00.
Inngang: € 8.50 for voksne, gratis for barn. Gratis inngang for alle den første søndagen i måneden. 
Metro: St.Paul

Conciergerie. 

Du kan få et inntrykk av den franske revolusjonen ved å besøke La Conciergerie, som er restene av et middelaldersk kongelig slott beliggende på l’Ile de la Cité. Bygget ble senere et beryktet fengsel der Marie Antoinette satt fanget frem til hun ble brakt til giljotinen den 16. oktober 1793.

Adresse: 1 Boulevard du Palais, 1er. Telefon: +33 (0)1-5340-6097
Åpningstider: Daglig fra kl 09.30 til 18.00 (mars til oktober), kl 09.00 til 17.00 (november til februar).
Inngang: € 6,50 for voksne, gratis for barn.
Metro: Cité/Châtelet

Gravlundene i Paris. 

Paris er også sted for muligens verdens mest kjente gravlunder. Père-Lachaise(Boulevard de Ménilmontant, 20e) er en stor turistattraksjon for beundrere av så vel Oscar Wilde og Jim Morrison, som Molière, La Fontaine, Balzac og Victor Hugo. Andre kirkegårder som er vel verdt et besøk inkluderer Cimetière du Montparnasse(3 Boulevard Edgar Quinet, 14e) der Baudelaire, Sartre og de Beauvoir er å finne, mens Cimetière de Montmartre (18e) inneholder gravene til Stendhal, Berlioz, Dumas, Degas og Nijinsky.

Invalidedomen, Hôtel National des Invalides. 

Militærhistorien til hele Frankrike, ikke bare Paris, tar opp store deler av det massive komplekset kjent som Les Invalides. Som navnet tilsier, ble disse bygningene opprinnelig brukt som sykehus for de mange soldatene som ble såret under krigene til Louis den 14., men i dag huser byggene i stedet Musée de l’Armée, Musée des Plans-Reliefs og Musée de l’Ordre de la Libération. Frankrikes stolte militærarv kan beskues i et utall malerier, graveringer, uniformer og våpen, og Napoleon er selvfølgelig godt representert. Under selve Invalidedomen i kirken finner man Napoleons enorme grav.

Adresse: 129 Rue de Grenelle, 7e. Telefon: +33 (0)1-4442-3877
Åpningstider: Kl 10.00 - 18.00 (kl 19.00 for Napoleons grav).
Inngang: € 8 for voksne, gratis for barn. En egen avgift må betales for å besøke Napoleons gravsted.
Metro: Invalides/Pont de l’Alma

Panthéon. 

Opprinnelig bygde Soufflot Panthéon, med sin enorme kuppel, som en kirke for Louis den 15., men etter revolusjonen ble den gjort om til et monumentalt tempel til minne om den franske nasjonens store borgere: Voltaire, Rousseau, Hugo, Zola, Marie og Pierre Curie er blant de mange berømte franskmenn som har fått sin plass her opp gjennom tidene.

Adresse: Place du Panthéon, 5e. Telefon: +33 (0)1-4432-1804
Åpningstider: Daglig fra kl 10.00 til 17.45 (sommer) og kl 10.00 til 17.15 (vinter).
Inngang: € 7.50 for voksne, gratis for barn.
Metro: Cardinal Lemoine eller RER Luxembourg

Utsikt over Paris. 

Den 196-meter høye toppen av Tour Montparnassegir deg en av Paris’ mest imponerende utsikter. Bygget er i seg selv ikke stort å se på, men tar du den meget hurtige heisen til 56. etasje vil du få en 360-graders oversikt over byen der landemerker som Eiffeltårnet, Sacré Cœur og lignende kan beskues.

Adresse: Rue de l’Arrivée, 15e. Telefon: +33 (0)1-4538-5256
Åpningstider: Hver dag fra 9.30 til 23.00.
Inngang: € 10 for voksne og € 7 barn.
Metro: Montparnasse Bienvenue

Nesten like god utsikt, og mer interessant arkitektur, får du i hjertet av Paris’ businessentrum der den ultra-moderne Grande Arche de la Défense står som en nymotens utgave av Triumfbuen. En panoramaheis av glass bringer besøkende 110 meter rett til værs til toppetasjen der du har en perfekt utsikt langs paradegaten Champs Elysées.

Adresse: 1 Parvis de la Défense, 8e. Telefon: +33 (0)1-4907-2727 Åpningstider: 10.00-20.00 alle dager. Inngang: € 10 for voksne, € 8,50 for barn (2007). Metro: Grande Arche de la Défense

Shopping

Det er få steder i verden som har bedre shoppingmuligheter enn Paris.

Hva bør du kjøpe? 

Paris har det meste av hva hjertet begjærer; alt fra mote, kunst og antikviteter til smykker, parfyme, kosmetikk, mat og vin. Du kan finne både et vareutvalg i store mengder og i alle kvaliteter, fra det mest eksklusive til mer moderate prisnivå. Her er det bare dine ønsker og behov samt tykkelsen på lommeboken som avgjør hva du vil komme hjem med.

Hvor bør du shoppe?

På høyre bredd (Rive Droite) er de mest poshy områdene for shopping i 1er og 8e arrandissementene på oppsiden av Louvre og Tuileriparken og Champs-Elysée. Den vakre Galerie Vivienne er en av flere vakre, gammeldagse shoppingarkader som kan være morsomme å utforske. Et par andre slike arkader ligger like sør for Place de la Madeleine. Mange av de beste delikatessebutikkene ligger i 8e arraonissement. her finner du både Fauchon og konkurrenten Hédiard. I tillegg ligger det mange fristende sjokoladebutikker i dette området.

Litt hippere og mer trendy er butikkene i Marais (4e) der du kan finne mange spesialbutikker for klær og design samt gallerier, særlig rundt Place de Vosges. I Forum des Halles (1er) som ligger inneklemt mellom Marais og Palais-Royal området finner du bokstavelig talt mer jordnære butikker, siden dette er et senter under bakkenivå.

På venstre bredd (Rive Gauche) er den største tettheten av luksusbutikker i 6e og 7e arrondissementene. Varehuset Au Bon Marché strekker seg på begge sider av Rue du Bac, som markerer den vestre grensen for shopping på denne siden av Seinen. Du bør forsøke både den fantastiske mathallen i dette varehuset, Le Grande Epicerie, og de ulike moteavdelingene i butikken.

Er du ute etter smarte, individuelle boutiquer, kan området rundt kirken St-Germain-des-Prés være stedet. I våre dager er det mote heller enn religion som dominerer i gatene rundt denne kirken. I Rue de Rennes noen få minutter unna finner du skoelskernes paradis, en gate der du vil finne skobutikker i alle varianter, også i de mer moderate prisklasser. Ikke overraskende finner du mange kunstgalleri i området rundt Ecole des Beaux-Arts.

I Latinerkvarteret langs Seinen finner du de velkjente grønne bodene for salg av bruktbøker, magasiner og kort. Dette er tradisjonelt et område for de intellektuelle der du også vil finne mange ordinære bokhandlere, i tillegg til rimelig klesbutikker beregnet på de mange studentene i området.

Varehus

Galeries Lafayette er uten tvil det mest kjente varehuset i Paris og navnet forbindes med fransk sofistikert stil. Et besøk i dette varehuset er et must for alle seriøse shoppere som besøker Paris. Rivalen til Galeries Lafayette er varehuset Printemps på Boulevard Hausmann i 9e arrondissement. Varehuset åpnet dørene en gang på 1870-tallet og brasseriet i øverste etasje synes knapt å være endret siden da. Moteklærne i butikken er imidlertid helt up to date. Bon Marché (7e) som nevnt over, har nok et litt mer moderat prisnivå - bra hvis du er ute etter gode kjøp.

Marked

Liker du loppemarked, må du dra til utkanten av Paris. Det best kjente er Les Puces de St-Queen, som arrangeres lørdag, søndag og mandag ved Porte de Clignancourt. Et annet bra marked er Les Puces de Montreuil som arrangeres de samme dagene ved Porte de Montreuil.

Gode marked for mat finner du særlig på Rive Gauche. Buci markedet i Saint Germain er fantastisk også på søndagene og Mouffetard i nordenden av Rue Mouffetard er vel verdt et besøk. Marché Biologique finner du på Boulevard Raspail (6e) søndag morgen. I tillegg er blomstermarkedet i nærheten av Notre Dame katedralen på Place Louis Lepine, Ile de la Cité (4e) verdt et besøk.

Åpningstider

De fleste større butikker og varehus i Paris har åpent fra kl 09 - 18.30 mandag - lørdag, mens mindre butikker ofte har stengt i perioden fra kl 12 - 14.30. Noen butikker har stengt hele eller halve mandagen.

 

 

 

Paris