Bordeaux er hovedstad i det franske departementet Gironde og er en havneby i regionen Aquitaine i den sørvestlige del av Frankrike. Selve bykommunen har ca. 230 000 innbyggere, mens hele byområdet har rundt én million innbyggere. Byen ligger ved Gironde der elvene Garonne og Dordogne flyter sammen.

Historie. Allerede rundt 300 f.Kr var det en bosetting av keltere (gallere) på stedet. Byen Bordeaux ble først grunnlagt som Burdigala av romerne, som var de som tok med vindruene til Sørvest-Frankrike. Byen ble grunnlagt på grunn av sin strategiske beliggenhet. På 400-tallet ble byen plyndret av vandaler, vestgoter og frankere, i 732 av araberne (maurerne) og på 800-tallet av vikingene.

I perioden 1154-1453 hørte Bordeaux til England, og var en rik havneby med store markeder for vin. Byen var også et utgangspunkt for engelske militære felttog nord- og østover i Frankrike, spesielt på slutten av 1300-tallet. I 1441 ble universitetet i Bordeaux grunnlagt. Bordeauxborgerne var slett ikke glade for å bli franske i 1453, fordi de mistet markedene sine i England.

Nok en gylden tidsalder kom på 1700-tallet, da Bordeaux var involvert i handelen mot de franske koloniene, inkludert slavehandelen. Etter nedgangen som følge av Napoleonskrigene kom det til ny oppgang på grunn av oppdyrkingen av myrer og sumper i Les Landes-området rett sør for byen på 1800-tallet.

Vin. Bordeauxområdet lager noen av verdens beste viner, og helt tilbake til romertiden hadde vinene fra Bordeaux godt rykte på seg. Men det var først på 1300-tallet at Bordeaux fikk sin storhetstid. Det var alliansen med engelskmennene som fikk vinhandelen i gang. På den tiden kom vinene fra Bordeaux fra et område lengre syd, som i dag heter Sud-Ouest. Médoc som vi kjenner til i dag var ikke en gang kultivert. I godt over 300 år dominerte engelskmennene handelen av vin i Bordeaux. Selv kalte de vinene for «clariet» - senere kom termen «claret», en term som brukes den dag i dag.

Kilde: Wikipedia