Helsinki (svensk: Helsingfors) er hovedstaden i Finland og ligger sør i landet. Byen har 565.000 innbyggere og et areal på 689 km².

Helsinki ble grunnlagt av den svenske kongen Gustav Vasa i 1550 ca 300 år etter at svenskene hadde etablert seg i landet. Formålet med byen var at den skulle være en rival til hansabyen Reval (Tallinn). På begynnelsen av 1800-tallet hadde byen fremdeles bare 4000 innbyggere. Forandringen kom da russerene inntok landet i 1808 og Finland ble et storfyrstedømme under den russiske tsar.

I 1812 bestemte tsaren at den finske hovedstaden skulle flyttes fra Åbo på sørvestkysten til Helsinki fordi byen lå nærmere St. Petersburg. Et nytt sentrum i empirestil ble bygd opp rundt Senatintori/Senatstorget med praktbygg som Storkyrkan. Byen opplevde en sterk vekst, og gikk snart forbi Åbo/Turku i betydning. Den sterke innflyttingen gjorde også at finsk fra ca. 1900 ble flertallsspråket i Helsinki, selv om byen ligger i et opprinnelig svensktalende område. Oktoberrevolusjonen i Russland ble vendepunktet og 6. desember 1917 ble Finland erklært selvstendig.

Finland er en grønn og hyggelig hovedstad. Helsinkis beliggenhet på en halvøy innebærer at uansett hvor du går er du ikke langt fra sjøen samtidig som byen her et noe mildere klima enn resten av landet.

Du må faktisk bruke båt for å komme til en av Helsinkis mest interessante attraksjoner – det imponerende festningsanlegget Suomenlinna (Sveaborg) som ligger høyt oppe på en øy like ved fastlandet. Festningsanlegget går tilbake til tiden da Finland var under svensk styre, og ble bygget i det 18. århundret for å beskytte mot russisk invasjon.

På fastlandet er det gamle fiskemarkedet, Salutorget, ved havneområdet svært karakteristisk hvor det ikke lenger bare selges fisk, men også alle andre typer varer som frukt, grønnsaker og håndverksprodukter – veldig fint å rusle rundt på formiddagen. Suomenlinna klarte ikke å stå imot all russisk innflytelse, og i Helsinki finner du mange spor etter de nære forbindelsene mellom de to landene i tillegg til at du ser det igjen i det finske kjøkken og kultur. Et av de mest overveldende minnene er den russiskortodokseUspenskijkatedralen, et byggverk med en gylden kuppel som virkelig stråler og som skiller seg sterkt ut i nabolaget med mer tradisjonelle bygninger.

Helsinki har imidlertid sin egenutviklede arkitektur som kommer tydelig frem i mange stilige, topp moderne bygninger som er satt opp i de siste 50 årene. Det mest fremtredende er Finlandiahuset designet av den verdenskjente finske arkitekten Alvar Aalto, samt Kiasma – Museet for samtidskunst.

Og om du ønsker å komme unna byens mas, behøver du ikke å reise langt fra sentrum. I utkanten av Helsinki ligger mange fine parker og Nuuksio nasjonalpark med innsjøer og åpent slettelandskap ligger heller ikke langt fra hovedstaden. Og for dem som liker å bade, har øya Seurasaari flotte sandstrender.

Verdt å få med seg:

Det er mer enn nok å se og gjøre i Helsinki – du kan glede deg over den travle atmosfæren på markedet, besøke den gamle øyfestningen Suomenlinna eller ta den moderne arkitekturen til Alvar Aalto nærmere i øyesyn.

Suomenlinna/ Sveaborg: En av de mest imponerende severdighetene i Helsinki er denne store 18.hundretalls militærfestningen som befinner seg på flere sammenhengende øyer direkte overfor bykjernen. Festningen ble bygget rundt år 1700 og var en militærinstallasjon helt frem til 1973.

Den ble en turistattraksjon først omkring 1950, samtidig som de olympiske sommerlekene ble arrangert i Helsinki i 1952. Høydepunktene på øya omfatter et interessant historisk museum, flere åpne kunstnerstudioer og en utendørs teaterscene. Her finnes også flere mindre museer, gavebutikker og mange restauranter, noe som gjør det enkelt å tilbringe en hel dag her ute. Spesielle arrangementer, konserter og seminarer holdes daglig. Selv om Suomenlinna har mest besøk om sommeren, er stedet en helårsattraksjon.

Besøkssenteret og Suomenlinna museum. Suomenlinna turistinformasjon, telefon: +358 (0)9-4050-9691. Ferger og “vannbusser” trafikkerer flere ganger daglig mellom øya og Salutorget.
Åpent: 10.30-16.30.
Adgang: gratis. 

Ateneum kunstmuseum. Kunstelskere bør så absolutt gå gjennom denne 125 år gamle hallen, som huser den permanente samlingen til Finlands nasjonalgalleri. Det har i alle år vært et senter for skjønne kunster – men ikke alltid som et museum. Faktum er at hallen i nesten 100 år ble benyttet av forskjellige kunstskoler til undervisning.

I 1990 ble det renovert og gjennomgikk et moderniseringsprogram. Det fremstår nå i forgyllet prakt som det overlegent beste stedet å beundre finsk kunst. Samlingen består hovedsakelig av finske malerier, skulpturer, tegninger og trykk, men man finner også vel ansette arbeider av internasjonale mestere som Degas, Gauguin, Modigliani and Bonnard samt en samling japanske tresnitt.

Adresse: Kaivokatu 2. Telefon: +358 (0)9-1733-6401.
Åpent: Tirsdag og fredag kl 10.00 - 18.00; onsdag - torsdag kl 10.00 - 20.00; lørdag - søndag kl 10.00 - 17.00. 
Adgang: 15 EUR for voksne og gratis for barn. 

Nasjonalmuseet. Lett gjenkjennelig takket være sitt mursteinsfargede spir som rager over alle de andre bygningene i nærheten, er nasjonalmuseet det ideelle sted å lære om tradisjonell finsk kunst og kultur. Innenfor denne imponerende, hvelvede bygningen finner du permanente og spesielle utstillinger som gir innsikt i finsk historie. Bygningen er i seg selv en leksjon i finsk arkitektur. Den ble designet ved inngangen til det 20. århundret, og selv om den aldri er brukt som kirke, ble den bygget for å likne de storslagne gudshusene som var typiske for middelalderen.

Adresse: Mannerheimintie 34. Telefon: +358 (0)9-4050-9544.
Åpent: Tirsdag-søn: 11.00-18.00
Adgang: 10 EUR for voksne – barn gratis adgang. 

Uspenskijkatedralen. Denne iøynefallende russiskortodokse kirken i sentrum av Helsinki er den største av sitt slag i Skandinavia. Med sitt overlessede mursteinseksteriør og 13 forgylte kupler, med inspirasjon fra de legendariske bysantinske kirkene, ser den ut som et lite stykke Russland som en liten påminnelse om sin store nabo i øst.

Kirken ble ferdigbygd i 1868 for å brukes av de mange russerne som hadde slått seg ned i Finland gjennom det 19. århundret, da det svenske styret opphørte og russerne overtok styringen av landet. Innvendig er kirken et vidunder med gylne kors og oppsiktsvekkende ikoner, og det er en strålende utsikt over byen der den ligger på en liten høyde ikke langt fra Salutorget.

Adresse: Kanavakatu 1. Telefon: +358 (0)207-220-683.
Åpent: Mandag - fredag kl 09.30 - 16.00; lørdag kl 09.30 - 14.00, søndag kl 12.00 - 15.00 
Gratis adgang. 

Sibeliusmonumentet. Finlands mest berømte komponist og skaperen av Finlandia har et monument dedikert til seg i Sibeliusparken. Denne kontroversielle konstruksjonen som er utformet av Eila Hiltunen var vinneren i en konkurranse for å skape et monument over den store musikeren, som døde i 1957.

Da den ble avduket I 1967 var det lange diskusjoner om hvorvidt monumentet var passende, på grunn av uvanlig konsept og utseende. Det er i virkeligheten laget av en samling gigantiske sammensveisede metallrør som likner på kjempestore klokkespill. Vinden som suser mellom rørene lager en slags musikk, og besøkende kan gå under dem og mellom dem. Det finnes imidlertid også en mer konvensjonell statue av komponisten slik at også kritikerne ble fornøyde. Rammen rundt parken er rolig og pittoresk, og er en god bakgrunn for fotografering eller piknik.

Adresse: Sibelius Park, Mechelininkatu 38, Taka-Töölö distriktet.
Åpent daglig så lenge det er lyst. 
Gratis adgang. 

Salutorget og den gamle markedshallen. Opplev en herlig blanding av gamle dagers sjarm og moderne liv og røre på torget. Det ligger like ved havnen, og er et sted hvor det skjer noe hver dag. Om morgenen kommer selgerne med mengder av fisk, lokale bønder selger fersk frukt og grønnsaker og husflids- og kunsthåndverker byr frem sine varer. I markedshallen, som ligger like ved holder, selges alt fra røkt reinsdyrkjøtt til utskjærte treornamenter.

Torget er et sentralt møtepunkt for innbyggerne i Helsinki, og omkranses av rådhuset og andre storslåtte, neoklassiskse offentlige bygninger. Det går ferger herfra, og mange busser og trikker har holdeplasser I nærheten.

Innendørs marked åpent: Mandag - fredag kl 08.00 - 18.00; lørdag kl 08.00 - 16.00. 
Utendørs marked: Mandag - fredag kl 06.30 - 18.00; lørdag kl 06.30-16.00; søndag kl 09.00 - 16.00 (Søndagsåpent bare om sommeren.) 
Gratis adgang.

Alvor Alto og moderne arkitektur. Alvar Alto var en av de lysende stjernene innen den funksjonalistiske arkitekturbevegelse, og designet et stort antall møbler, husholdningsartikler og svært originale bygninger over hele verden. Når du går omkring i Helsinki blir du klar over den spesielle blandingen av arkitekturstiler – alt fra vakre, tradisjonelle bygninger til noen utrolig moderne konstruksjoner – og mange av disse er designet av Aalto.

For mange av hans tilhengere er høydepunktet i hans karriere Finlandiahuset i Mannerheimintie 13e i Helsinki. Det er utført i massiv hvit Carrara marmor og sort granittstruktur for å likne på et piano. Hovedbygningen ble ferdig i 1971, kongressvingen i 1975 og brukes fremdeles til konserter, utstillinger og konferanser.

Andre bygninger du bør se etter i Helsinki er “Academic bookshop” fra 1960 på Pohjoisesplanadi 39, som ikke har noe spesielt eksteriør, men som har en hel verden av hvit marmor og lys innendørs. Ateljee Aalto, artistens studio, ble fullført i Tiilimäentie 2 i 1955 og er så absolutt verd å titte på. Aaltos tidligere hjem ligger i Riihitie 20 i forstaden Munkkiniemi. Dette ble bygget i 1936 og designet i romanisk, modernistisk stil av både Aalto og hans kone, Aino, som også var arkitekt og som hadde en aktiv medvirkning i mange av hans arbeider.

Tempelkirken. En av de mest underlige eksemplene på arkitektur som du bare må se, er “Temppeliaukio” - som også er kjent under navnet Stenkirken av grunner som er ganske så tydelige.

Denne bygningen som er fra 1960-årene er rett og slett skjært ut av et granittbrudd og dekket med et koppertak. De røft tilhuggede steinveggene gir kirken en naturlig, jordisk stemning, og selv om den er ekstrem enkel i design uten et spir eller annen pryd, synes de fleste besøkende at kirken er veldig fredelig. Kirken ligger i Töölö-distriktet, og er blitt et viktig landemerke i Helsinki.

Lutherinkatu 3. Åpent: Man & ons kl. 10.00-17.00; tirs 10.00-12.45 & 1415-17.00; tors-fre 10.00-.20.00; lør 10.00-18.00; søn 11.45-13.45 & 15.30-18.00. Gratis adgang. Tlf: +358 (0)9-2340-5920.

Museet for samtidskunst, Kiasma. Som en del av Nasjonalgalleriet – selv om det ligger på et eget område – huser Kiasma en samling moderne kunst hvor arbeider etter 1960 er dominerende, samt et teater hvor det hovedsakelig oppføres eksperimentell drama.

Den hvite kurvede bygningen som er tegnet av amerikaneren Steven Holl og fullført i 1998 er hovedgrunnen til at mange kommer for å besøke museet. Selv om den moderne stilen opprinnelig vakte debatt, er bygningen i dag godt likt av storparten av befolkningen. Noen av utstillingene er permanente, noen kortvarige.

Adresse: Mannerheiminaukio 2. Telefon: +358 (0)9-1733-6501.
Åpent: Tirsdag kl 10.00 - 17.00; onsdag-fre: 10.00-20.30, lør:10.00-18.00 og
søn: 10.00-17.00
Adgang: 12/10 euro og gratis for barn.

Sauna. Finnene oppfant saunaen, og regner den for å være helse for kropp og sjel, spesielt når du dukker i kaldt vann etter oppholdet i badstuen. Sauna kan du i følge finnene ta når som helst; rett etter at du har stått opp, like før du legger deg eller for den saks skyld etter at du har satt til livs mange sterke drammer.

De fleste hoteller har egen sauna. Og selv om mange finner har sin egen private sauna hjemme, er det fremdeles offentlige saunaer i og utenfor Helsinki - enkelte av disse er gamle, tradisjonelle institusjoner, andre helt topp moderne innretninger i spa-anlegg.

I byen kan du leie sauna i Töölönlahti rekreasjonssenter (Mäntymäentie 1, tlf: +358 (0)9-4776-9760) men det mest tradisjonelle stedet er den 70 år gamle Kotiharju (Harjutorinkatu 1, Kallio-området. Telefon: +358 (0)9-753-1535) hvor det fyres med ved (i motsetning til de fleste som oppvarmes med elektrisitet) og hvor du også opplever det unike å bli skrubbet på kroppen av en sterk kvinne med en ru klut.