Finland er som kjent et av våre naboland, men i motsetning til Sverige og Danmark, er Finland ikke spesielt hyppig besøkt av nordmenn, og veldig få velger å bosette deg der. Finland har imidlertidig vakker natur og en kultur som skiller seg fra øvrig skandinavisk kultur, og kan være verd en tur om man ikke vil dra så langt men likevel oppleve noe annerledes.

Den sørlige delen av landet er preget av hovedstaden Helsinki og urbaniseringen i de omkringliggende områdene. Byen ble grunnlagt i 1550, og ble hovedstad i 1812 da den ble gjenoppbygget av den russiske tsaren i empire-stil med St. Petersburg som forbilde. Her kan man derfor se påvirkningen fra både øst og vest, noe man ikke finner i de nordiske hovedstedene.

Byen er omkranset av mange øyer som er fine å dra på utflukter til. På øyen Seomenlinna ligger et festningsverk som ble bygget på midten at 1700-tallet for å forsvare byen. I dag er festningen et museum, men er også bygget om til å huse kafeer, restauranter og teater. På øyen Sevrasaari finner man den finske utgaven av Folkemuseet: her er gamle hus fra hele Finland flyttet og gjenreist, og guidene er kledt i tradisjonell finsk klesdrakt. Øyen Pihlajasaari er kjent for sine strender - også en nudiststrand - og øyen Korkesaari er mest kjent for sin dyrehage.

Er man interessert i kirker og arkitektur kan man besøke Tuomiokirkko, en luthersk katedral fra 1852 som med sin flotte, hvite fasade har blitt det symbol for byen. Av nyere årgang er Temppeliaukion kirkko fra 1969, som ble gravd ut av berget og dekket med et tak av kopper. På grunn av sin flotte akustikk, er denne kirken et yndet sted for konserter.

En av byens mest kjente turistattraksjonen er parken viet til landets mest kjente komponist, Jean Sibelius, og særlig monumentet skapt av kunstneren Eila Hiltunen i 1967: 600 orgelpiper sveiset sammen, med en vekt på 24 tonn.

Sauna er noe som hører med når man besøker Finland, og i Helsinki er det flere offentlige saunaer man kan besøke. Den eldste offentlige saunaen er Arlan sauna, mens Kotiharjun sauna er den siste offentlige vedbrennende saunaen.

Vest i Finland ligger byen Turku (Åbo), og regnes for å være landets eldste by. Byen har et vakkert slott fra 1280-årene som er restaurert, og guidede turer gir et godt innblikk i slottets historie og finsk middelalder. Reiser man med barn (eller barnet i seg) anbefales det å legge turen innom Mummiland i Naantali (Nådendal). Her kan man møte alle de kjente og kjære karakterene fra Tove Janssons verden, og besøke Mummihuset, Mummimammas smultringfabrikk og Mummipappas båt, for å nevne noe. Har man lyst på naturopplevelser kan man besøke Salamajärvi nasjonalpark, der man kan gå på merkede stier eller off-trail sommer som vinter, og det er mulig å leie hytter eller bare sette opp telt.

Utenfor vestsiden av Finland ligger øygruppen Åland som består av ca. 6000 ubebodde og 80 bebodde øyer, og er en av de få stedene i Finland der det bare snakkes svensk. Øygruppen har en stor grad av selvstyre, og har blant annet eget parlament, egne frimerker, og er demilitarisert. Hovedstaden er Mariehamn, der størstedelen av befolkningen også bor. I Mariehamn kan du besøke museumsskipet Pommern, et gammelt seilskip som lar deg oppleve hvordan det var å leve på en seilskute. Av andre severdigheter kan nevnes slottet Kastelholm som ble bygget på 1380-tallet, og som i sin tid var hjem for svenske konger den gang Finland tilhørte Sverige, og Åland lå midt i riket. Rett ved Kastelholm ligger også Ålands versjon av Folkemuseet, der gamle ålandske hus har blitt flyttet, samt to 18-hulls golfbaner.

Finland blir kalt "de tusen sjøers land", og selv om det finnes adskillig fler enn tusen sjøer i Finland, er det i den østre delen av landet du finner mange av dem. Her finner du nemlig det typisk finske landskapet: skogkledte åser og sjøer. Finlands største sjø, Saimaa, med sine 1147 kvadratkilometer ligger her, og på noen øyer i sjøen ligger byen Savonlinna som er mest kjent for sitt godt bevarte middelalderslott. Den østre delen av Finland huser flere nasjonalparker der man kan nyte naturen sommer som vinter, og i Koli nasjonalpark prøver man ikke først og fremst å bevare uberørt natur, men satser på å bevare gammelt kulturlandskap skapt av svedjebruk som har lange tradisjoner i dette området. Har man lyst på litt luksus finnes det spa-hoteller i byer som Imatra, Kuopio og Savonlinna, der man selvfølgelig kan ta sauna på finsk vis med et avkjølende bad i en nærliggende sjø. Det som sies å være verdens største trekirke finner man i den lille byen Kerimäki. Kirken har 3000 sitteplasser plasser, eller halvparten av byens befolkning den gang den ble bygget på midten av 1800-tallet, noe som var viktig for den lokale pastoren den gang.

Den delen av Finland som ligger mellom det sørlige Finland og Lappland kalles Oulu, etter regionens største by, som forøvrig er Finlands teknologiske hovedstad: sentrum av byen har gratis wifi, og mange finske IT-selskaper, for eksempel Nokia, har kontorer her. Regionen er forøvrig mest kjent for sine mange alpinanlegg, der mange også tilbyr andre aktiviteter som blant annet sledekjøring med hund, sledekjøring med reinsdyr, snøscooterkjøring osv.

Alpinanlegg finnes også i Lappland, med bakker for alle ferdighetsnivåer. I likhet med anleggene i Oulu tilbyr også disse alternative aktiviteter. Om sommeren kan man oppleve naturen ved å gå på fotturer i nasjonalparkene, og det fines selvbetjeningshytter man kan overnatte i. I motsetning til hva man er vant med fra Norge er det i midlertidig ikke mat i disse hyttene, så det må man sørge for selv.

Nordmenn flest mener at julenissen bor på Nordpolen, men finnene har klart å markedsføre byen Rovaniemi som julenissens hjem. 8 km nord for byen har man bygd julenissens landsby der barna kan få møte nissen, kjøre med reinsdyr- eller hundeslede, sende brev fra postkontoret med eget spesialfrimerke, se på isskulpturene, kjøpe souvernirer osv. En turistfelle i Disney-stil, men gøy for ungene.