Tallinn (til 1918: Reval) er hovedstaden i og den største havnebyen i Estland. Byen har rundt 400.000 innbyggere og ligger helt nord på den baltiske halvøy, 80 km sør for Helsinki. Folk som kommer til Tallinn forventer en pittoresk by fra middelalderen som sakte, men sikkert distanserer seg fra sin russiske fortid. I stedet får de en baltisk tiger med nok sjarm og trøkk til å gjøre den til en av de hotteste bydestinasjonene i det ”nye Europa”.

Den ble erobret av danskene i 1219 og solgt til Den tyske Orden i 1346. Byen var under svensk herredømme fra 1561, til svenskene tapte sine besittelser i Baltikum til Russland under Den store nordiske krig i 1710. Den var hovedstad i det selvstendige Estland fra 1919 frem til den sovjetiske okkupasjonen etter andre verdenskrig, og ble hovedstad på ny etter Estlands selvstendighet i 1991.

Byens gamleby, Vanalinn, ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1997. Gamlebyen har en fin miks av severdigheter og hyggelige caféer, restauranter og butikker. Byen er kjent for sitt julemarked som finner sted fra slutten av november frem til julaften. Som ett av Europas best bevarte middelaldersentre er den uimotståelig fotogen. Høyden Toompea ligger midt i hjertet; det var her ridderne i det 12. århundret grunnla byen. Dette er også det høyeste punktet i byen, og de gamle bymurene gir deg en utmerket utsikt over Tallinn.

Selv om Tallinns middelalderbakgrunn med rette fremheves, er det mye mer enn godt bevart historie å oppleve. Innbyggerne synes å være mer opptatt av fremtiden, og kaster ikke bort tiden når det gjelder å a igjen resten av Europa. Barene og kafeene ville passet inn i enhver moderne hovedstad, mens den klassiske underholdningen er av høyeste kvalitet.

Den sovjetiske okkupasjonen frarøvet Tallinn den fremgang og modernisering som fant sted hos de skandinaviske naboene, men på den annen side ble mye av byen sjarm beholdt. Men nå endres ting – og de endres hurtig. Tallinn er blitt den ideelle europeiske byen å dra til – den kombinerer all mulig sjarm og visuell tiltrekningskraft som et historisk senter med en infrastruktur og komfort som forventes av en moderne by i det 21. århundret.

Verdt å få med seg:

Det er mange grunner til å besøke Tallinn. Den er en av de best bevarte gamle byene i Europa, har fascinerende og virkelige unike museer og et vibrerende natteliv som innbyggerne selv verdsetter like mye som de besøkende.

Alexander Nevskikatedralen. Toompea er kanskje det opprinnelige stedet for Tallinns fødsel, men den viktigste bygningen er uten tvil den feiende flotte ortodokse Alexander Nevskikatedralen, bygget i 1900.

Katedralen er et minne om tiden da Estland var en del av det russiske keiserdømmet. Katedralen har sitt navn etter prins Novgorod Alexander Nevski, som stoppet den teutonske ekspansjonen mot øst i det 13. århundret. Katedralen er dominerende for Tallinns bybilde, og fortsetter å oppfylle tsarens intensjoner om at den for alltid skulle være et symbol på den russiske makt over byens innbyggere.

Med bakgrunn i Estlands opplevelser med sovjetisk okkupasjon under den annen verdenskrig, er det ikke underlig at mange estlendere forakter bygningen. Noen går til og med inn for å flytte hele bygningen til et annet sted.

Adresse: Lossi Plats 10. Telefon: +372 644-3484.
Åpent: Kl 08.00 - 19.00. 
Gratis adgang.

Rådhusplassen. Den sjarmerende rådhusplassen (Raekoja Plats) har vært senter for byens innbyggere i mer enn 1000 år, helt siden de første markeder ble holdt her på broleggingen.

De viktigste gatene i gamlebyen går sammen her, og byr på kafeer, restauranter og forskjellige butikker som vender ut mot den brosteinsbelagte plassen. Om sommeren arrangeres konserter, og om vinteren julemarkeder med rimfrost.

Den viktigste bygningen på plassen er rådhuset (Raekoja), det eneste gjenværende gotiske rådhuset i de baltiske landene. Det ble bygget mellom 1371 og 1404, og er den oppblomstrende Tallinns stolthet og viktigste kjennetegn i byens historie. Det kjæreste elementet er spirets værhane, Gamle Toomas, som er Tallinns symbol.

Telefon: +372 645-7900
Åpent: Mandag - lørdag kl 10.00 - 16.00 (juli og august; september - juni adgang kun etter avtale). 
Adgang: 35 EEK.

På nordsiden av plassen ligger Rådhusapoteket, som er ett av verdens eldste apotek som fremdeles er i bruk. Herfra har det vært solgt medisin siden 1422, og i de siste århundrer har ti generasjoner av samme familie har vært ansvarlige for driften. Den nåværende fasaden går tilbake til det 17. århundret.

St. Olavs kirke. Denne kirken er et landemerke i Tallinn, og er mest kjent for sitt enorme tårn – som gjorde at dette var den høyeste bygningen i verden på slutten av det 15. århundret, selv høyere enn de store pyramidene i Egypt. To ganger, i 1625 og 1820, ble spiret rammet av lynnedslag som førte til at hele kirken brant ned til grunnen. Det hevdes faktisk at brannen var synlig helt til Helsinki. Under Sovjetokkupasjonen brukte KGB spiret som radiomast, og hadde også rykte for å ha brukt noen rom til forhør.

Adresse: Lai 50. Telefon: +372 641-2241.
Åpent: Tårnet er åpent alle dager kl 10.00 - 18.00 (april - oktober).
Adgang: 30 EEK. 

Kiek in de Kök. I skråningen ved Toompea inneholder dette kraftige forsvarstårnet et fascinerende museum, med estisk historie og to etasjer med moderne kunst. Se etter de bisarre legeuniformene fra 17. tallet utstyrt masker med nebb for beskyttelse mot sykdommer. Masken inneholdt kraftfulle urter og hemmelige stoffer som var ment å beskytte mot pest under konsultasjoner – en nødvendig sikkerhetsforanstalting når bare 1962 av byens befolkning på 10.000 overlevde epedimien.

Utvendig på tårnet bør du se etter Ivan IVs kanonkuler. Ni av dem ligger synlig i veggen, etterlatt som spennende souvenirer fra middelalderkrigene.

Adresse: Komandandi 2. Tlf: +372 644-6686.
Åpent: Tirsdag - søndag kl. 10.30 - 18.00 (mars - oktober); tirsdag – søndag kl 10.30 - 17.00 (november - februar). 
Adgang: 25 EEK for voksne, 8 for barn. 

Ytterligere informasjon om lokal historie finner du på Tallinns bymuseum, som arrangerer innovative utstillinger om Tallinns liv gjennom århundrer.

Adresse: Vene 17. Telefon: +372 644-6553.
Åpent: Onsdag - mandag kl 10.30 - 18.00 (mars - oktober); onsdag – mandag kl 10.30 - 17.00 (november - februar). 
Adgang: 35 EEK. 

Kadriorg slott og park. Denne store parken i utkanten av byen har mange attraksjoner. Selve stoltheten er Kadriorgpalasset, som ble bygget av Peter den Store i 1718 og oppkalt etter hans kone Cathrine I. Palasset huser Estlands museum for utenlandsk kunst, som har viktige samlinger av flamske arbeider fra det 17. og russiske portretter fra det 18. århundret. Hagene rundt palasset vedlikeholdes på en utmerket måte, og det overdådige presidentpalasset ligger like ved.

For å komme til parken tar du trikk 1 eller 3 til endestasjonen. Alternativt kan du få gratis bytur med det såkalte Tallinnkortet, eller spasere i ca. 20 minutter fra gamlebyen. Den sistnevnte muligheten tar deg langs Poska Plats, som har sjarmerende 19. hundretalls trehus.

Adresse: Weizenbergi 37. Telefon: +372 606-6400.
Åpent: Tirsdag - søndag kl 10.00 - 17.00 (mai - september); kl 10.00 - 17.00 onsdag - søndag (oktober - april). 
Adgang: 45 EEK. 

Suur Töll isbryter. Suur Töll ble bestilt i 1914, og er verdens best bevarte dampdrevne isbryter. Gjennom skipets begivenhetsrike historie ble det kapret av bolsjevikene i 1918, rekruttert til den sovjetiske marine for innsats under den annen verdenskrig og til slutt krevd tilbake fra Russland av Estlands maritime museum i 1988.

I dag ligger Suur Tõll permanent midt i byens havnebasseng, og besøkende kan gå omkring på dekket, se på de innendørs salongene og lugarene og de imponerende maskinrommene. Man ledsages av entusiastiske guider – som regel snakker de dessverre bare sitt lokale språk. Omvisning etter avtale. Telefon: +372 641-1410. 
Det nylig åpnede Minemuseet som ligger like i nærheten (og som eies av Maritimt Museum) er verd et besøk når du har sett på Suur Tõll. Museet huser en stor kolleksjon sjøminer, som går fra tidlige modeller aktivert med håndliner på land til mer moderne utstyr med sonartriggere. Her er også utstilling av arbeider av den lokale artisten, Mati Karmin, som bruker uskadeliggjorte bomber for å lage spennende møbler. 

Adresse: Uus 37. Telefon: +372 641-1004.
Åpent: Onsdag - søndag kl 09.00 - 17.00. 
Adgang: 20 EEK. 

Sangområdene. Omtrent 1 kilometer fra sentrum ligger “Sangområdene”, som er ett av Estlands viktigste kulturelle områder. I 1989 samlet 300.000 estlendere seg her for å synge den forbudte nasjonalsangen, et arrangement som er blitt kalt ”Den syngende revolusjon”. Men hvis du besøker dette stedet uten at det er noen tilstelning her, vil du ha problemer med å tenke deg hvordan det var å høre tusenvis av estlendere synge de tradisjonelle sangene som holdt deres nasjonale identitet i live, samt håpet om frihet fra Sovjet-okkupasjonen.

På selve “Sangstanden” er det plass til 30.000 sangere. Den første sangfestivalen ble arrangert her i 1869.
Et annet eksempel på Estlands musikalske dyktighet er at landet vant Eurovision Song Contest (også kjent som Grand Prix) i 2001, og av den grunn fikk anledning til å arrangere det prestisjetunge arrangementet i 2002. Turistmyndighetene regner med at denne begivenheten resulterte i en 30 % økning i besøkende det året. 
Pirita strand. Hvis du er i Tallinn en varm sommerweekend, lurer du sikkert på hvor alle er fordi byen synes relativt folketom. Svaret ligger ca. 5 kilometer nord for bykjernen ved Piritastranden, hvor innbyggere av alle slag flokker seg sammen om sommeren. De kommer for å nyte den fine hvite sanden, tumle omkring i vannet, spille volleyball eller holde på med andre aktiviteter som surfing eller rulleskøyter. I tillegg til at det er masse folk her, er ulempen med Tallinns viktigste strand dybden. Du må vasse nesten en halv kilometer ut før det blir så dypt at du kan svømme. 

Du bruker ca. 15 minutter fra byen til Pirita enten med offentlig transport eller egen bil. Fra postkontoret kan du ta buss 1, 1A, 34 eller 38 til stoppestedet Pirita. Andre strender i nærheten er Stroomi (buss 40 or 48; stopp: Randla) og Kakumäe (buss 21 fra togstasjonen; stopp Kakumäe).

Sovjetisk arkitektur. Både i selve byen og rundt Tallinn finnes mange monumenter og bygninger fra den sovjetiske okkupasjonen av Estland (1940-1991). Et antall av disse ble oppført som hastverksarbeider da Estland var ansvarlig for å arrangere all seiling under olympiaden i Moskva i 1980. Mange vil mene at det ikke er bryet verdt å besøke disse bygningene enkeltvis, men samlet gir disse forskjellige betongkonstruksjonene et spennende innblikk i mentaliteten og holdningen til okkupantmakten.

Linnahall er et enormt betongmonster, unnfanget i stilen som likner et babylonsk tempeltårn i form av en trappepyramide eller et aztekertempel. Linnahall var opprinnelig kjent som ”Lenins kultur- og sportspalass”, skjønt de store intensjonene som dette navnet innebar, ble underminert av det hastige konstruksjonsarbeidet. Bygningen ligger i nærheten av havnen, og her arrangeres rockekonserter og andre store arrangementer. Det er også en kafé her, samt en skøytebane. Adresse: Mere Plats 20.

Et annet fint eksempel på sovjetisk arkitektur er begravelseskomplekset Maarjamäe ved Pirita. Dette ambisiøse stykket med betonglandskap ble designet som og minnes sovjetiske krigere under annen verdenskrig. Innbyggerne i Tallinn kaller det ”Pinnochios nese”. 
TV-tårn. Litt utenfor den opprinnelige byen er det sovjetiskinspirerte TV-tårnet et “must” for de som ønsker å utvide sin viten om Tallinns komplekse identitet.
Det 314 meter høye tårnet var en av mange bygninger som ble bygget til 1980-olympiaden i Moskva, og tjente også som hovedkommunikasjonstårn for byen. I vestibylen på grunnplanet konfronteres besøkende med en stor, buet vegg av farget glass, hvor hvert panel representerer en antatt fordel som fjernsyn gir seerne. Nærmere lesning på panelet gir innsyn i Sovjets visjoner om bruken av TV til sosial indoktrinering.

Restauranten Galaxy 170 meter oppe i luften gir en unik kombinasjon av sovjetisk dekor fra 1980-tallet og en flott utsikt over byen med god mat.

OBS: restaurant og visningsplatform er for tiden stengt pga. sikkerhetsårsak.

Adresse: Kloostrimetsa 58. Tlf: +372 623-8250.
Åpent: Alle dager kl 10.00 - 24.00. 
Adgang: 50 EEK.