Sofia (bulgarsk: София) er hovedstaden og den største byen i Bulgaria. Den har omlag 1.250.000 innbyggere. Byen ligger i den vestlige delen av landet, i Sofiadalen ved foten av fjellet Vitosja, og er det administrative, kulturelle og økonomiske senteret i landet.

Sofia er en av de eldste hovedstedene i Europa, og har en historie som strekker seg tilbake til 700-tallet, da trakerne bosatte seg her. Byen har også vært romersk bosetning. Navnet på byen kommer fra gresk og betyr «visdom», og byen har hatt mange forskjellige navn gjennom tidene, og man kan fortsatt se spor etter byens lange historie.

Under 2. verdenskrig ble Sofia bombet av allierte luftstyrker, og ble senere okkupert av Sovjetunionen. Bulgarias regime, som allierte landet med Nazityskland, ble styrtet og Sofia ble hovedstad i den kommuniststyrte Folkerepublikken Bulgaria (1944-1989).

Geografi . Sofia ligger strategisk til på Balkan, og er omgitt av fjell på tre sider. Tre fjelloverganger går gjennom byen, som derfor siden antikken har ligget ved en svært viktig vei fra Adriaterhavet og Sentral-Europa til Svartehavet og Egeerhavet.

Flere mindre elver renner gjennom byen, bl.a. Vladajska og Perlovska. Iskar renner nær de østlige delene av Sofia. Byen er også kjent for mange mineralkilder. Det siste hundreåret er det blitt bygd flere kunstige innsjøer.

Byen ligger 150 km nordøst for Plovdiv, den nest største byen i Bulgaria, 390 km vest for Burgas, 470 kilometer vest for Varna, som er den største havnebyen i Bulgaria ved kysten av Svartehavhet.

Kultur . Sofia er en av de eldste hovedstadene i Europa, og blander historien sin med nåtiden med en merkverdig arkitektstil. Historiske landemerker er bl.a. Bojana-kirken fra 900-tallet (en del av Bulgarias verdensarv), og Alexander Nevskij-katedralen (en av verdens største ortodokse kirker), og den tidlige bysantiske St. Sofia-kirken.
Mer moderne arkitektur kan man se på den bulgarske nasjonaloperaen og balletten, Ivan Vazov nasjonalteater, Rakovskigaten teaterdistrikt, Slavejkovtorgets utendørs bokmarked, og Kulturens nasjonalpalass, som er Sørøst-Europas største kultur- og kongressentrum.

Det finnes 16 universiteter i byen, bl.a. Sofia universitet, grunnlagt i år 1888. Sofia er også setet for en øst-ortodoks og en romersk-katolsk stiftelse.

Museum. I Sofia finnes det mange museum, bl.a det historiske nasjonalmuseet, det bulgarske naturhistoriske museum, jord- og menneskemuseet, det etnografiske museet, det militærhistoriske nasjonalmuseet, det nasjonale polytekniske museet, og det nasjonale jordbruksmuseet. I tillegg finner en Sofia kunsthall, det bulgarske nasjonalgalleriet for kunst, det bulgarske nasjonalgalleriet for utenlandsk kunst i tillegg til flere private kunstgalleri

Kilde: Wikipedia