Brussel er hovedstaden i Belgia og en av landets tre føderale regioner. På Belgias tre offisielle språk heter byen Bruxelles (fransk), Brussel (nederlandsk) og Brüssel (tysk). Hovedstadsregionen Brussel er tospråklig fransk-flamsk med en fransk majoritet. Regionen har omlag én million innbyggere, mens kommunen har cirka 145.000. 

 

Det kan komme som en overraskelse på noen at Brussel har et vell av historisk arkitektur og kultur. Hvis du tror at den kun har triste og kjedelige politikere og byråkrater å by på, så tar du feil. Særlig er området rundt Grand Place, som er oppført på UNESCOs verdensarvliste, hyggelig med et vel av gode restauranter. 

 

Brussel er også EUs hovedstad, sete for Europakommisjonen og Europaparlamentet. I tillegg ligger NATOs hovedkvarter i byen. Regionen Brussel tilhører verken det nederlandsktalende Flandern eller det fransktalende Vallonia, men har siden 18. juni 1989 vært en likeverdig autonom region med sitt eget parlament og regjering.

 

Statlige representasjonskontoer og en velutviklet handelsvirksomhet forklarer byens rike utvalg av restauranter med Michelin-stjerner og eksklusive møtelokaler. Ølsortimentet kommer i en egen meny, og det ville nærmest vært synd å ikke smake på trappist-brygget som er tilgjengelig på hvert eneste gatehjørne, i barer og kafeer. Brussel er også godt kjent for sitt rike natteliv. Her er det et vell av barer og et mangfoldig utvalg av underholdning, fra kule og hippe klubber til lune, tradisjonelle puber – og hele spekteret mellom.

 

La likevel ikke det sterke ølet sløve sansene dine for mye. Du har også et rikt kulturtilbud å få med deg i form av byens museer og storslåtte bygninger i barokkstil. Hvis du vandrer litt rundt på Grand Place – det elegante bysentrum – vil du raskt se hvorfor Brussel kan få frem følelser i folk. Brussel har en kosmopolitisk karakter som kan måle seg med enhver by, men likevel klarer den å fremstå som ren, rolig og med masser av plass til folk.

Selv med alle disse kvalitetene så er det en liten, tissende gutt, Manneken Pis, som utgjør bilde av byen – kanskje det er dette som regnes som Brussels humor...

 

Verdt å få med seg:

 

Grand Place er det historiske hjertet av Brussel og utvilsomt et av Europas fineste bytorg. Nærmest hele Brussel, turister så vel som de lokale, har en tendens til å komme sammen her på torget. Dette gjør det til et kjernepunkt for byens aktiviteter og til et livlig sted døgnet rundt. Når du kommer inn på torget kan du ikke unngå å bli imponert av de elegante laugsbygningene som omgir det, de fleste datert til det 18. århundre og bygget i tradisjonell, flamsk stil. Gå litt rundt, og du vil oppdage et voldsomt oppbud av statuer, våpenskjold og steinutskjæringer dekorerer de utsmykkete fasadene på bygningene. 

 

Midtpunktet på torget er det middelalderske rådhuset. Dette er den eneste bygningen som er fra tiden før kong Ludvig den 14. bombet sentrum av Brussel i 1695, og så og si alt ble jevnet med jorden. At rådhuset skulle overleve er noe ironisk, siden det var særlig den bygningen Solkongen ønsket å få ødelagt. Rådhuset er et gotisk mesterstykke utenom det vanlige, og har en særegenhet ved at tårnet og hovedporten ikke er helt på linje. Dette gjorde sitt til at arkitekten bak bygget tok selvmord av skamfullhet ved å hoppe i døden fra tårnet. 

 

Til tross for sin imponerende historie, for de fleste besøkende så er dette først og fremst et sted for underholdning. Og det er definitivt ingen mangel på steder med mat og drikke, alt fra barer som tilbyr en mengde typer belgisk øl til restauranter som serverer moules frites (musling med pommes frites) og kafeer hvor du kan sitte ute og se på verden fly forbi. Det er ofte også et lite marked i midten av Grand Place, som regel bestående av blomsterselgere. 

 

Bryggerier

Som en av verdens ledende ølprodusenter er Belgia hjem til om lag 130 bryggerier og i overkant av 400 ølmerker. Få av Brussels besøkende har lyst til å gå glipp av å prøve ut litt av landets produksjon i løpet av oppholdet. Det er et stort antall barer rundt omkring i byen som sikrer at du får anledning til det, og mange av dem tilbyr ganske så mange valgmuligheter når det gjelder ulike ølvarianter. Hvis du er interessert i å finne ut mer om hvordan de unike ølsortene brygges, så er det vel verdt å delta på en omvisning i et bryggeri. De fleste tilbyr selvfølgelig smaksprøver av sin produksjon til besøkende.

 

Et av de beste stedene for å se tradisjonell brygging i utførelse er hos det familiedrevne Cantillionbryggeriet, som ligger i utkanten av sentrum. Det lille bryggeriet har vært i drift siden 1900, og følger fortsatt eldgamle metoder kjent som spontangjæring for å lage det spesielle Gueuze-Lambic, et deilig og bittert øl som ofte smaksettes med friske kirsebær, druer eller bringebær. Besøkende går på selvguidede turer rundt i bryggeriet, og er så invitert til å smake på produksjonen sammen med den trivelige innehaveren, som er mer enn villig til å svare på et hvilket som helst ølrelatert spørsmål. 

 

Cantillon Brasserie

Adresse: Rue Gheude 56. Telefon: +32 (0)2-521-4928. 

Åpent: Mandag - Fredag kl 08.30 - 17.00, lørdag 10.00 - 17.00. Onsdag er stengt 

Inngang: € 8 (inkluderer ett glass øl). 

 

Hvis du ikke har tid til å dra ut til Cantillonbryggeriet så vil Det belgiske bryggerimuseum, La Maison des Brasseurs, på Grand Place gi deg fakta om din favorittdrikk og bryggeprosessen, i tillegg til å gi deg praktisk undervisning i ølsmaking. Prøv en kriek (med kirsebær) eller en søt faro før du gir deg i kast med hveteøl (blanche) eller litt kraftig trappist-brygg som Chimay eller Orval. 

 

Adresse: Grand'Place 10. Telefon: +32 (0)2-511-4987. 

Åpent: Daglig kl 10.00 - 17.00. 

Inngang: € 5. 

 

Kunstmuseum. Brussel har et utmerket utvalg av malerier og skulpturer i de fire samlingene som utgjør Det kongelige kunstmuseum, hvorav de to viktigste er museet for oldtidskunst og museet for samtidskunst. Førstnevnte av de to rommer en imponerende samling av dominerende flamske kunstnere, bl.a. Rubens, Bosch, Van Dyck og spesielt Pieter Bruegel den eldre. Museets stolthet, ”Ikaros’ fall”, viser som mange av Bruegels bilder artistens velkjente sans for humor kombinert med kryptiske beskjeder. Her finner vi også mange arbeider av hans sønn, Pieter Brueghel den yngre (som til forskjell fra faren tok med h’en i etternavnet) og fascinerende fremstillinger av livet blant det 16. århundrets bondestand. 

 

Vegg i vegg, i museet for samtidskunst, finner vi surrealistiske verker av Magritte som er blandet med andre av Delvaux, Wouters og den makabre James Ensor. Samlingens eldste verker er fra sent i det 19. århundre, og strekker seg over alle de større epokene i det siste hundreåret eller så – helt frem til vår tid. Fan av René Magritte burde også besøke museet i huset hvor han en gang bode, i Rue Esseghem 135. 

 

Museet for oldtidskunst (Musee d’Art Ancien): Rue de la Regence 3. Telefon: +32 (0)2-511-4987.

Museet for samtidskunst (Musee d’Art Moderne): Place Royale. Telefon: +32 (0)2-511-4987.

Åpent: Tirsdag -Fredag kl 10.00 - 17.00. Lørdag og søndag kl 11.00 - 18.00

Adgang: € 8 for voksne (26 år - 64 år), € 2 for barn/ungdom (6 år - 25 år). 

            Combi entre til Musee d'Art Moderne og Musee d’Art Ancien € 13 for voksen (26 år - 64 år), € 3 for barn/ungdom (6 år - 25 år) 

 

Atomiummonumentet. Atomium er kjent fra talløse postkort og nærmest øyeblikkelig gjenkjennelig, og er en av det 20. århundrets mest lovpriste turistattraksjoner. Det ble bygget i 1958 til verdensutstillingen i Brussels, og feirer menneskehetens beherskelse av molekylene, som utgjør vår verden. Med sine 102 meter er det omtrent 165 milliarder ganger størrelsen på jernkrystallet det representerer. Monumentet ligger ved byens messeområde.

 

På innsiden av strukturen vil du finne utstillinger, oppdagelsessentre og en av verdens raskeste heiser. Hovedutstillingen endres hver 12. måned eller så, men fokuserer mest på verdensutstillingen av 1958 og tankegangen rundt denne bemerkelsesverdige strukturen. Av og til er det også ustillinger av moderne kunst eller teknologi, noe som passer til bygningens status som et av de modigste arkitekturverker i det forrige århundret. 

 

Adresse: Boulevard du Centenaire. Telefon +32 (0)2-474-8977

Åpent: Daglig kl 10.00 - 18.00. 

Inngang: barn under 6 år er gratis, € 6 for barn (6 år - 11 år), € 8 for ungdom (12 år - 17 år), € 12 for voksne (18 år - 59 år), og € 9 for 60 år+. 

 

Manneken-Pis fontenen. Som ved ethvert bysymbol er det delte meninger om Manneken-Pis – en fontene i form av en tissende gutt. Mange av de lokale føler det upassende at synet av en bronsegutt som tisser vann skal være det varige bildet av et besøk i en by med så rik kulturell og politisk arv. Andre insisterer på at dette spøkefulle og uærbødige verket er den perfekte fremstilling av et avslappet og moderne folk. I alle tilfeller, ditt besøk i Brussel vil ikke være komplett uten en rask titt. 

 

Fontenen finner du på hjørnet av Rue de l'Etuve og Stoofstraat. Statuen er ofte kledd opp i antrekk som byttes om lag hver måned; en samling av den lille karens tidligere antrekk oppbevares i det nærliggende bymuseet. 

 

Brussel Bymuseum er plassert i det storslagne Kongens Hus (Maison du Roi), og her kan du følge byens utvikling fra sine dager som sentrum for fortreffelige billedvever til dens nåværende maktposisjon som sentrum i Den europeiske union. 

 

De permanente utstillingene inkluderer Brussels flotteste porselen og billedvever, mens kunstsamlingen omfatter mange arbeider av Belgias mest kjente kunstnere siden middelalderen. Hedersplassen er gitt til Pieter Bruegel den eldre sitt mest kjente maleri, Bondebryllup, som henger sammen med bilder av Rubens og andre kjente kunstnere. Dette er også stedet hvor du kan se mer enn 600 antrekk som er gitt av ulike designere og embetsmenn for å kle opp Manneken-Pis, men ikke la deg distrahere av dette – det er massevis av andre interessante ting i tillegg. 

 

Adresse: Grote Markt/Grand'Place. Telefon: +32 (0)2-279-4350.

Åpent: Tirsdag - søndag kl 10.00 - 17.00. 

Inngang: € 8 for voksen og gratis for barn under 18år. 

Art Noveau arkitektur. I jaget etter å smake på øl og sjokolade er det mange besøkende som overser det faktum at Brussel er sted for et stort antall vakre Art nouveau bygninger. Selv om du ikke er spesielt interessert i arkitektur, vil det å utforske noen av byens mange bakgater for å se noen av de vakre bygningene være en fin måte å bruke en ettermiddag. Det er også en fin måte å kikke på noen fine nabolag som du ellers ikke ville ha fått med deg. 

Det beste stedet å starte din arkitekturrunde er området rundt Square Ambiorix og Square Marie-Louise. Like ved sistnevnte finner vi den vesle plassen Square Gutenberg, som har et par utsmykkete Art nouveau fasader. Fortsett gjennom vakre Square Marie-Louise og du kommer til Avenue Palmerston og Hôtel van Eetvelde (ved Avenue Palmerston 4), designet av Victor Horta. Like sør for Parc du Cinquantenaire, det vakre Cauchiehuset i Rue des Francs 5, har en praktfull fasade og ble bygget av arkitekten til eget bruk i 1905. Huset er åpent for publikum den første uken av hver måned, kl 11.00 - 13.00 og kl 14.00-18.00. Adgang: € 4.

 

Du kan finne ut mer om Belgias mest innflytelsesrike arkitekter fra slutten av 19./begynnelsen av det 20. århundre i Victor Horta-museet, Hortas tidligere hjem og studio. Begge er dekorert med mosaikk og farget glass og gir et fascinerende innblikk i designerens liv og produksjon. 

 

Adresse: Rue Americaine 25. Telefon: +32 (0)2-543-0490.

Åpent: Tirsdag - søndag kl 14.00 - 17.30. 

Inngang: € 7. 

 

Det er også prominente Art nouveau bygninger andre steder i Brussel, flere av dem er blitt gjort om til museer. Dette gjelder f.eks. Museet for musikkinstrumenter (Rue Montagne de la Cour 2) og Tegneseriemuseet (Rue des Sables 20), et tidligere lagerhus bygget av Victor Horta. Hvis du har lyst til å spise og drikke i elegante Art deco-omgivelser så forsøk brasseriet La Rotonde på hjørnet av Rue de l'Enseignement og Croix de Fer, eller restauranten La Vierge Noire på Rue de la Vierge Noire 12. 

 

Museum for musikkinstrumenter er en av byens eldste – og underligste – attraksjoner. Det ble stiftet i 1877 på basis av to personlige samlinger med instrumenter som ble donert til det Kongelige musikk-konservatorium. I 1999 fant den over hundre år gamle samlingen et permanent hjem, i praktfulle Art nouveau-omgivelser i det som før var varehuset ”Old England”. 

 

Dette er virkelig en nytelse for musikkinteresserte, museet med sine fire etasjer og 1500 forskjellige instrumenter. Besøkende kan lytte til 200 ulike lydopptak, alt fra musikken til de gamle grekerne til studier av hvordan kjente instrumenter produserer lyd i det interaktive lydlaboratoriet i kjelleren. Mest fascinerende er kanskje de unormale, merkelige instrumentene som har blitt samlet fra fjern og nær. Museets samling har ting fra alle verdenshjørner, en av de første donasjonene til museet var prins Rajah Sourindro Mohun Tagores private samling av over 100 indiske instrumenter. 

 

Adresse: Rue Montagne de la Cour 2. Telefon: +32 (0)2-545-0130.

Åpent: Tir.-Fre. kl. 10.30-17.30, lør/søn. 10.00-18.00. 

Inngang: € 9.50 for voksne og € 5 for barn/ungdom (7 år - 14 år). 

 

Tegneseriemuseet. Beundrere av Herges Tintin kan ikke la være å anerkjenne Belgias bidrag til tegneseriene. I sammenheng med landets kjærlighet for snodig, særegen humor, ble tegneseriestripen kjempepopulær etter andre verdenskrig, og har nå blitt opphevet til status som ”den niende kunstformen”. Det belgiske tegneseriemuseet lovpriser denne nasjonale besettelsen gjennom en rekke utstillinger om tegneseriens historie og dens viktigste bidragsytere, sammen med trinnvise illustrasjoner som viser hvordan tegneserier blir laget. Dette er uten tvil et must for lidenskapelige tegneserieelskere, men det er verdt å ha i mente at museets mål er å lære opp fremfor å underholde. Noen av utstillingene er kanskje ikke så velegnet for barn som du hadde forventet. Museumsbygningen, et mesterstykke av Art Nouveau design, er i seg selv verdt å se.

 

Hvis du foretrekker å se tegneserier ute i friluft, trenger du bare å ta en titt rundt deg; mange karakterer vil dukke opp på din vandring rundt i byen, malt på vegger, i barer og på gatehjørner. Det er et fint utvalg av dem rundt Place Fontainas og Marché au Charbon, noen gater bort fra Grand Place. 

 

Adresse tegneseriemuseet: Centre Belge de la Bande Dessinée. Rue des Sables 20. Telefon: +32 (0)2-219-1980.

Åpent: Tirsdag - søndag kl 10.00 - 18.00. 

Inngang: € 7,50 for voksne og € 3 for barn. 

 

Europaparlamentet. Avhengig av ståsted, er dette enten stedet hvor framskrittsvennlige, føderale ideer blir implementert, eller hvor maktgale eurokrater lager latterlige lover. I begge tilfeller kan det være interessant å se hvordan slike beslutninger blir tatt, og det å besøke Europaparlamentet - med komplett audioguiding - er mulig. Den guidede turen vil ta deg til debattkammeret, hvor du kan sitte på galleriet – noen ganger mens møter pågår. Rundturen forklarer deg mye av det arbeidet som blir gjort i parlamentet, som sysselsetter rundt 4500 mennesker, og hvordan lover blir vedtatt.

 

Dette kan være en noe tørr attraksjon, og er kanskje ikke av største interesse med mindre du er en dedikert EU-tilhenger. Området rundt parlamentet er ganske interessant, simpelthen fordi det er annerledes enn resten av byen; en ultramoderne jungel av glassbygninger, adskilt av Leopoldparken rett bak parlamentet. Parken er et fint sted for en spasertur der du ofte kan se en merkelig blanding av parlamentarikere med ulike nasjonaliteter, lokal skoleungdom og studenter. 

 

Adresse: Rue Wiertz 43.

Åpent for 30 minutter lange audioguidede turer: Mandag - torsdag kl 10.00 og 15.00, fredag kl 10.00. 

Gratis inngang, men aldersgrensen er 14 år.

For mer informasjon, kontakt: [email protected]

 

Katedralen. Skjønt ikke så imponerende som noen mer berømte bykirker, katedralen i Brussel er uansett et vakkert, gotisk byggverk. De elegante, hvite buene og søylene gir rom til noen fargede, nydelige glassvinduer. Et av de mest attraktive delene av katedralen er det barokkinspirerte Maes-kapellet, prydet med en altertavle av marmor og alabast som viser Jesus Kristus. Byggingen av katedralen begynte i det 13. århundret, og det tok over 300 år å fullføre det. I bygningens indre finner vi gravkamre fra det 17. og 18. århundre, i tillegg har arkeologiske utgravninger funnet ruiner etter en eldre Romanesque-kirke som er datert til år 1047. 

 

Adresse: Parvis Sainte-Gudule. Telefon: +32 (0)2-217-8345.

Åpent: Mandag - fredag kl 08.00 - 18.00, lørdag - søndag kl 08.30 - 18.00. 

Adgang til katedral: Gratis. 

Adgang til skattkammeret og Romanesque-ruiner: € 1.