New Zealand er en fantastisk feriedestinasjon, med kun én ulempe: Det tar sin tid å reise dit. Mange lar et besøk i New Zealand inngå som del av en større tur, som ofte omfatter Australia.

Imidlertid har dette også en fordel: Når man først har kommet seg hit, blir man gjerne mer enn bare par dager. Da får man tid til å se mye av hva dette fascinerende landet har å by på.

De tre største byene i landet har totalt forskjellig atmosfære og karakter; hvis du har sett én har du altså ikke sett alle. Christchurch har beholdt mye av sin koloniale sjarm, Wellington på side har alle attraksjoner en hovedstad bør ha, og er fylt opp med parker, teatre og restauranter. Auckland er den livlige ”storbyen” i New Zealand, skjønt besøkende vil finne ut at den er langt mer avslappet enn ryktet tilsier.

Når det gjelder den rikholdige landsbygda er også den mer variert enn man først kunne anta. Det som ved første øyekast kan se ut som en typisk europeisk, skogkledd åsside, kan tenkes å være deler av en unik, temperert regnskog, full av bregner, eviggrønne planter og fugler som klenger seg fast på siden av en aktiv vulkan!

Verdt å få med seg:

Å plukke ut høydepunkter har vært en vanskelig oppgave. Det finnes mye mer enn det som listes opp nedenfor. Her finner du imidlertid noen typiske turistattraksjoner samt andre ideer til hva en kan bruke tid på i NZ.

Wellington . Som hovedstad i New Zealand og geografisk sentrum i landet er Wellington kjent for sitt livlige kulturliv og progressive utseende. Med beliggenhet nederst på Nordøya, ligger byen rundt det herlige havneområdet, mens fantastiske naturområder bare ligger en kort biltur unna.

Det blir gjerne hevdet at Wellington har alt hva en sofistikert, internasjonal metropol skal ha – kombinert med småbyens sjarm. For andre er Wellington den vindfulle byen – offer for sterke stormbyger.

Men alle er skjønt enige om at dette vakre stedet, stappfullt av storartede restauranter og attraksjoner, gjør maksimalt ut av sine rike naturomgivelser.

“Te Papa” betyr “Vårt sted”, og er navnet på det nye nasjonalmuseet ved Wellington havn. En tur til Te Papa er nærmest obligatorisk ved et opphold i Wellington. Museet er delt inn i ulike seksjoner som tar for seg maorikulturen, natur og miljø, vitenskap og teknologi. Utmerket for familier, og for alle som ønsker å bli bedre oppdatert på landet en besøker.

Beliggenhet : Cable Street. Telefon: +64 (0)4-381-7000.
Åpent : Daglig kl 10.00 - 18.00 (kl 21.00 torsdag).
Gratis adgang.

Tropisk paradis; The Bay of Islands . Lengst nord på New Zealand ligger Bay of Islands, et tropisk paradis med perfekte strender og maorikulur. Det er også gode forhold for fisking, seiling, svømming, kajakking og – selvfølgelig – det avslappende strandlivet.

Vannet er varmt og klart, og gjør det til ett av de beste dykkerstedene i verden med utallige rev og vrak som kan utforskes. Båten Rainbow Warrier, senket av den franske etterretningstjenesten ved Auckland, ligger nå på havbunnen ved Matauri Bay og har blitt bopel for mange maritime dyr og planter. Med mindre du er ekspert, bør du sørge for å få grundig veiledning før du dykker her. Sterke tidevannsbølger og underdønninger forekommer.

Bay of Islands er den mest populære feriedestinasjonen på New Zealand, med lokale så vel som internasjonale gjester. Omgivelsene og atmosfæren er rett og slett uforglemmelige.

Lake Taupo . På midten av Nordøya ligger Lake Taupo, ett av de mest besøkte feriestedene på New Zealand. Særlig er det mange av landets egne innbyggere som ferierer her. Årsaken? Det voldsomme aktivitetstilbudet. Alle typer vannsport du kan tenke deg, det beste ørretfisket på Nordøya, og det sier ikke rent lite, termiske bad, fotturer, golf, risikosport... alt i et utrolig vulkansk landskap.

Uansett hvor du går, vil du se en vulkan, og selve sjøen ble laget av et massivt utbrudd for tusener av år siden. I byen Taupo og den vesle landsbyen Tokaanu kan besøkende ta termiske bad med mineralrikt vann. Mount Ruapeho ligger like i nærheten med gode muligheter for å stå på ski.

Auckland er New Zealands største og livligste by. Her er det nok å ta seg til. Allikevel klarer byen å ta vare på en avslappet atmosfære, samt gi de besøkende følelsen av at det er rikelig med plass. Dette skyldes mye plassering ved sjøen og det åpne havneområdet med utsikt utover Stillehavet samt de mange parkene som finnes i byen.

Hjertet av Auckland befinner seg bare et steinkast fra havet, sentrert rundt det travle shoppingområdet i Queen Street. Her finner du også de fleste overnattingsstedene samt tallrike restauranter og barer. I tillegg er det et par store attraksjoner her, blant annet Sky Tower og den imponerende Harbour Bridge.

Auckland strekker seg over et stort område. Skjønt det er mye å ta seg til i sentrum, kan det anbefales å ta turer litt lenger ut. Da kan du få med deg attraksjoner som Howick Historical Village , eller nyte atmosfæren i forsteder som Ponsonby eller vakre Mission Bay .

For mange besøkende er nærheten til den herlige landsbygda et stort pluss. Det er mange strender her, samt vakre øyer. Her får man virkelig det beste av to verdener. Du kan tilbringe dagen med turer i skog og mark eller avslapning på stranda, og på kvelden ta en tur i teateret eller nyte et måltid på en god restaurant. Alt i alt har Auckland noe å tilby alle. Uansett interesser, vil du raskt føle deg hjemme her.

Art deco-byene: Napier og Hastings. I 1931 ble byene Napier og Hastings nærmest jevnet med jorden. Grunnen var ett av de verste jordskjelvene som noensinne har blitt registrert på New Zealand.

Byene ble bygget opp på nytt, for det meste i Art deco-stil. Resultatet er spektakulært. Bli med på en guidet tur i en av byene, eller ta en spasertur på egen hånd. Det er mye å se på.

Mens du først er her ville det vært synd og ikke ta turen innom et par av New Zealands vingårder. Noen av landets beste ligger i denne regionen.

“Tramping”. For Kiwi-folket er ikke tradisjonelle fotturer på en dag eller to nok. En tur kan være alt fra noen dagers fottur i en nasjonalpark til over en ukes utforskning med fjellklatring, brevandring og liknende.

Flesteparten av de gode stiene er på Sørøya, inkludert den 54 km lange Milford Track. Det er mulig å booke guidede turer i forkant, eller man kan følge rutene på egen hånd – såfremt man har nødvendig utstyr og ferdigheter. Hyttene langs rutene varierer fra luksus – dvs de med madrasser og komfyr – til de mer sparsommelige med kun gulvplanker, fire vegger og tak. Husk å ta alle nødvendige forhåndsregler, og gi deg ikke ut på turer som overstiger din fysiske form eller ferdighetsnivå.

I enkelte områder trenger man tillatelse for å gå. Ta kontakt med Great Walks Booking Desk på telefon: +64 (0)3-249-8514 for nærmere informasjon.

Vintersport . New Zealand er ikke bare en sommerdestinasjon. Dette er også et sted for snøelskere: Skimulighetene er fantastiske uansett ferdighetsnivå . Anleggene er ikke fullt så godt utviklet eller travle som i Europa eller Nord-Amerika. Hvorvidt dette er positivt eller negativt, er opp til den enkelte å avgjøre.

Valgmulighetene er mange også utover vanlig slalom, langrenn og snowboard. Her er det mulighet for blant annet heliskiing og skiturer på isbreer.

Det er anlegg både på Nordøya og Sørøya, men det mest kjente stedet er Mount Ruapehu på Nordøya. Dette er den største aktive vulkanen på New Zealand. Den hadde sitt foreløpig siste utbrudd i 1996. Vulkanen er i dag slumrende, og man kan besøke krateret før man kjører ned løypene.

Ekstremferie: Queenstown. Mange typer ekstremsport har sitt opphav på New Zealand, og Queenstown er nærmest hovedstad i ekstremsportens verden. Dette er byen hvor det første strikkhoppet ble gjennomført, og den er fortsatt helt i toppen når det gjelder adrenalinfremkallende opplevelser.

Om vinteren er dette ett av de beste områdene for skisport, og på sommeren kommer alle ”galningene” hit for å hoppe ut fra bygninger og det som verre er. Men selv om du ikke er noen stor fan av basehopping, er det fortsatt mange grunner til å komme hit. Queenstown er en gjennomført vakker bosetning, veldig turistvennlig og et storartet sted å ha som ”base” for utforskning av Sørøya.

Christchurch . Et stykke ned på østkysten av South Island finner vi Christchurch. Den ble opprettet tidlig på 1800-tallet, og er fortsatt den mest engelske av New Zealands byer.

Det er et livlig sted med rikelig av uteliv, kulturelle arrangementer samt lett tilgang til strender, skiområder, rafting og noe utenom det vanlige: Antarktis. Chch (som det forkortes) er et viktig utgangspunkt for vitenskapsmenn og utforskere som skal ut på ekspedisjoner. Et besøk i ” Antarctic centre ” er en fornøyelig måte å tilbringe noen timer.

Marae . For et innblikk i maorikulturen samt en herlig opplevelse, tilbring litt tid i et ”marae” – stammens møtelokale. En måte å gjøre dette på er å besøke Christchurchs Marae of the Four Winds , det største urbane møtelokalet i landet.

Det er åpent for besøkende på hverdager, og på kvelden er det tradisjonell maoriunderholdning. Et mindre organisert og antagelig mer autentisk alternativ er å besøke en av de omlag hundre maraene i East Cape-området på Nordøya. En trenger tillatelse for å komme inn, men du vil sannsynligvis få det uten problemer. Det forventes at man gjør en tradisjonell ”hongi”-hilsen –presser sin nese mot den andre personens nese.

Unik flora og fauna. Ett av de mest fascinerende aspektene ved New Zealand er den unike naturen. Hvis du reiser fra nord til sør i landet vil du passere gjennom et nærmest forvirrende utvalg av omgivelser.

Kiwien er den mest kjente av de lite flyvedyktige fuglene som utviklet seg her, i fraværet av innfødte rovdyr. Det er også mange andre, rare skapninger som bebor landsbygda i New Zealand. Legenden sier at det til og med finnes et par moaer – fuglen på 3,5 meter som ble utryddet av tidlige maorikolonister.