Australia er en stat i Oseania beliggende sør for Indonesia og Papua Ny Guinea. Hovedstad er Canberra . Det er verdens sjette største land regnet etter flateinnhold, og opptar mesteparten av det kontinent det er del av. På den østlige siden av landet ligger Stillehavet, på den vestlige Det indiske hav. Det bor i overkant av 20 millioner mennesker i Australia.

Tusenvis av kilometer fra alt annet; Australia er virkelig i en egen verden. I tusener av år var landet kun bebodd av de fredfulle aboriginer-stammene. I løpet av de siste 250 årene har store byer sprunget opp, og flytrafikk har åpnet Australia for omverdenen. I dag er landet en populær destinasjoner for reiseglade ferierende.

Australias 7.686.850 km2 store landmasse ligger på den Indo-Australske plate, og er omgitt av Det indiske hav, Sørishavet og Stillehavet. Det er adskilt fra Asia av Arafurasjøen og Timorsjøen, har en kystlinje på 25.760 km, og gjør krav på en økonomisk sone på 8.148.250 km2, ikke inkludert det australske antarktiske territoriet.

Verdens største korallrev, Great Barrier Reef , strekker seg 2.000 km langs den nordøstre kysten. Verdens største monolitt, Mount Augustus, ligger i Vest-Australia. Det høyeste punktet er Mount Kosciuszko på 2.229 meter.

Australia er det tørreste bebodde kontinentet, det flateste, og har den eldste og minst fruktbare jorden. Kun det sørøstre hjørnet av kontinentet har et temperert klima, og mesteparten av befolkningen bor langs den tempererte og subtropiske kysten i sørøst. Den nordlige delen av landet har et tropisk klima, og vegetasjon som består av regnskog, skog, slettelandskap, mangrovesumper, og ørken. Klimaet er sterkt påvirket av havstrømmer, og spesielt El Niño-fenomenet som fører til periodisk tørke, og tropiske lavtrykkssystemer som lager sykloner i det nordlige Australia.

Australia er et selvstendig land, men er medlem av Det britiske samveldet og den engelske dronningen regnes som statsoverhodet. Landet er også delt inn i 6 stater og 2 territorier, som har sitt eget styre, flagg og emblem.

Oppdagere valfartet hit på 17- og 1800-tallet, overbevist om at det australske landskapet skjulte like mye gull som den ville vesten i USA. Men det er først ganske nylig at verden har satt pris på Australias virkelige ressurs; den vakre naturen. Landet omfatter store områder med gylden kyst, snøkledde fjell, sandfylte ørkener og klart sjøvann.

Australia måle seg med det meste av hva man finner andre steder i verden, samt tilby ting helt utenom det vanlige. Alle kjenner til landets fremste severdigheter: Great Barrier Reef, Ayers Rock (Uluru) og den storartede Outback . Men det finnes mer. Strendene langs Gold Coast i delstaten Queensland samt det klare vannet er verdt turen i seg selv. I innlandet kan man se raviner nesten like dype som Grand Canyon og ørkener like golde som Sahara.

De som ikke er interessert i villmarka kan glede seg over Australias storbyer. Vakre Sydney er for mange inngangsporten til landet. Byens eldste kvartaler stammer fra de tidlige koloniårene, mens det mer moderne representeres av Operahuset, Harbour Bridge og Stadium Australia. Men om Sydney er Australias San Francisco er Melbourne landets versjon av Los Angeles – motesentrum og en dynamisk by med mye energi. Glem heller ikke landets andre store byer; Adelaide , Cairns, Darwin og Perth har alle sin unike sjarm.

Men Australias virkelige magi ser en først når man sammenlikner med andre regioner. 80 prosent av landets flora og fauna finnes ikke andre steder, og ikke alt er giftig. Aboriginer-kulturen er et unikt fenomen, et eldgammelt trossamfunn som speiler Australias mangfoldighet.

Verdt å få med seg:

Rundt omkring i landet finner man attraksjoner helt uten sidestykke. Den eneste ulempen er at det ofte er store avstander mellom dem. Skal du på et kortere besøk, er det viktig å være selektiv. Det er antagelig lurt å konsentrere seg om én av landets regioner.

Uluru – Ayers Rock, Northern Territory. Det mest slående bildet av Australia er den imponerende konturen av Ayers Rock, eller Uluru som den egentlig heter. Lokalisert nesten eksakt midt i landet, denne 350 meter høye monolitten har vært et hellig sted for aboriginer-stammene i tusener av år.

Det lokale Anangufolket ser helst at de besøkende respekterer Ulurus kulturelle og spirituelle betydning ved å frastå fra å klatre opp til toppen. Dersom du likevel ønsker det, er det markert hvor man kan gå opp. Men vær obs på at det kan være en anstrengende tur. Ta en tur innom kultursenteret for å få større forståelse og kunnskap om de lokale omgivelsene samt folkene som bor her.

King’s Canyon og Kata Tjuta (The Olgas) er innen rekkevidde av Uluru, og er verdt et besøk. Bunnen av King’s Canyons 250 dype kløft er fylt med frodig vegetasjon kjent som ”Edens hage”. Det står i sterk kontrast til det omkringliggende ørkenlandskapet. Kata Tjutas kupler ruver 200 meter høyere enn Uluru, og er for mange minst like imponerende som deres mer berømte nabo. Det er 36 separate høyder, og mellom dem er flere hellige aboriginer-steder som en bør omgås med respekt.

Great Barrier Reefs og Whitsunday Islands (Queensland). Ved kysten av Queensland strekker Great Barrier Reef seg over 2000 km. Revet er en av verdens mest spektakulære naturattraksjoner. Det er hjem til millioner av maritime arter, og har et unikt økosystem som myldrer av fargerikt liv til tross for at det er noe skjørt. Naturlig nok er det et av verdens mest populære steder for dykking og snorkelling. Glitrende klart vann betyr at revet er synlig fra båter hvis du ikke ønsker å bli våt selv.
I tillegg til dykking og snorkelling kan man fiske, eller rett og slett bare slappe av på en av de 74 Whitsunday Islands – et paradis på jord.

Byer . Mange forestiller seg Australia som enorme vidder med krattskog, fjell og ørken – og mye av landet er slik. Men byene er verdt din oppmerksomhet. Mange vil få øynene opp for Sydneys kulturelle sjarm, men sjekk også ut Brisbanes nærmeste overveldende vennlighet.

Melbourne på sin side er en fasjonabel og hyggelig by, full av fortauskafeer og sjarmerende trikker. I vest kan du kombinere utforskningen av de store landområdene med en dose byliv i Perth . Og en av de minst besøkte byene er faktisk blant de mest komfortable: Kompakte Hobart på øya Tasmania har mye å tilby besøkende som vil bort fra de største folkemengdene.

Sydney (New South Wales). Australia er et gyllent land, og Sydney er utvilsomt kronen på verket. Vær forsiktig med å si det til en som holder til i Melbourne, men for de fleste er Sydney Australias hovedstad – i alt annet enn navnet. Metropolen har en naturlig skjønnhet, og kan tilby hva enn det skulle være.

Sydney var den første byen som ble etablert i Australia. Den ble opprettet av britene allerede i 1788, 50 år før Melbourne. Dette har vært med på å gi Sydney en historisk karakter som de fleste andre byer i Australia mangler, noe som er særlig tydelig i The Rocks – den gamle bydelen. Byen gir deg storslagne naturopplevelser, fra havneområdets blå vann til fjellkjeden Great Diving Range som reiser seg i vest.

Byen er både Australias største og travleste. I 2000 var den vertskap for de Olympiske sommerlekene; viden anerkjent som ett av de beste idrettsarrangementene i moderne tid. Man kan få omvisning i vakre Stadium Australia hvor mange av øvelsene fant sted.

Sydneys tvillingikoner er Operahuset og Harbour Bridge. En omvisning i førstnevnte og en spasertur opp sistnevnte er minner for livet (ja, man kan faktisk gå opp til toppen – ikke noe for de med høydeskrekk!). Australias beste kunstgallerier og museer er også å finne i byen, mens et internasjonalt utvalg av restauranter, klubber og barer gjør sitt til at de besøkende blir underholdt. Men det beste er den vennlige atmosfæren, som gjør Sydney til mange besøkendes favorittdestinasjon i Australia.

Strender . Australiere har ikke bare omfavnet det moderne strandlivet – de har definert det. Hele kysten er utførlig dekket av vakre strender. For folk som bor i nærheten er stranden essensiell for rekreasjon og det sosiale liv.

Fra Surfer’s Paradise og Gold Coast til mer forlatte strekninger i sørvest – her finner du mer gyllen strand enn man strengt talt har behov for. Spankuler og fisk litt langs med de avsidesliggende strendene på vestkysten. Eller lei deg et surfebrett, la håret vokse og kjemp mot bølgene på Bondi.

Vinturer . Australsk vin har etablert seg internasjonalt, og er nå velkjent for mange. Det produseres vin i stor skala i de fleste delstatene, men to av de beste regionene er Big River Country og Barossa Valley i South Australia, samt Hunter Valley i New South Wales. I sistnevnte er det mer enn 70 vinprodusenter. De fleste tar imot besøkende, og det er som regel mulighet til å få en liten smaksprøve. Sjekk kartet for å finne ut hvilken vingård som er nærmest der du bor.

Kimberleys, Western Australia. Selv om Kimerleys ikke er Australias mest kjente destinasjon er det definitivt verdt et besøk. Regionen er lokalisert i den nordvestlige delen av landet, en landsdel som fortsatt kan oppleves som et uoppdaget grenseområde. Her er det mye villmark, hundrevis av kilometer fra nærmeste storby.

I sør finner vi Great Sandy Desert (australierne liker å kalle en spade for en spade), mens selve Kimblerleys tilbyr sandsteinsfjellet Bungle Bungle og en imponerende elvekløft som en gang var del av et korallrev. Når regnsesongen setter inn, er det som om man blir forflyttet til en annen, forhistorisk tid.

Området er bosted for drøyt 30.000 mennesker. Selv om en kan føle seg litt isolert her, er det nok av små landsbyer og store rancher rundt omkring i innlandet. Tar du turen langs kysten, finner du noe større landsbyer med flotte, uberørte kyststrekninger mellom, som skapt for fisking og båtliv.

Aktiv ferie . Australierne er et eventyrlystent folkeferd. De er vant med å ha store områder å boltre seg på, og de er innstilt på å få så mye spenning og glede ut av livet som mulig. Enhver form for opplevelses- og utendørsaktivitet er rikelig representert, og blir gått løs på med en interessant blanding av avslappet likegyldighet og pumpende adrenalin.

Rafting, strikkhopping, fallskjermhopping, dykking, seiling, surfing, klatring, ski, fiske, ballongturer… Listen er endeløs. Turistbyer som Sydney og Brisbane tilbyr masser av muligheter til å utforske aktiviteter langs kysten. For heftige vinteraktiviteter, sett kursen mot Snowy Mountains i New South Wales.

Gå ikke glipp av sjansen til å dykke ved Great Barrier Reef. Hvis du virkelig ønsker å utforske området kan det være smart å bli med på en organisert tur eller hyre en erfaren guide.

Australias villmark. 80 prosent av Australias flora og fauna er ikke å finne andre steder i verden. Alle har sin plass i dette unike økosystemet: Fra den søte koalabjørnen til den fryktinngytende Bushmasterslangen.

Du kan være med på safari inn i villmarken – the Outback – eller besøke en av de mange nasjonalparkene. Her kan du få se dyrene i sine naturlige omgivelser. Også når man kjører rundt på egen hånd vil du få øye på noen av Australias merkverdige skapninger. Kenguruer finnes i rikelig antall, men man kan også se slanger, øgler og koalaer – for å nevne noen. Enkelte av dyresortene kan man nesten bare se i fangenskap, for eksempel nebbdyret (verdens eneste giftige pattedyr). Og taipan- og brunslanger er det definitivt best å se fra andre siden av en tykk glassrute.

Alle større byer i Australia har moderne fasiliteter hvor dyr blir tatt vare på. Ta turen innom den lokale dyrehagen hvis du ikke har tid til å dra ut i villmarken.

Aboriginerkulturen . Allerede 50.000 år før den europeiske kapteinen Cook kastet anker utenfor Botany Bay vandret aboriginerfolket rundt på Australias sletter. De utviklet en sofistikert kultur basert på tette bånd mellom naturen og den spirituelle verden. Deres historie er fascinerende, men også tragisk på grunn av den marginalisering de ble utsatt for da nybyggerne kom.

I dag blir aboriginerarven ivaretatt av den nåværende generasjon innfødte, samt av moderne kulturinstitusjoner i Australia. Man kan utforske den eldgamle kulturens historier, steinaldermalerier og kunstformer, og lære om hvordan de klarte å overlevde i den tøffe villmarka i tusener av år. Det gir deg en større forståelse for historien, landskapet samt menneskene og dyrene i Australia.