Hanoi (vietnamesisk: Hà Nội; kinesisk: 河内) er hovedstad i Vietnam. Byen ligger ved Den røde elv, og har omkring 3,5 millioner innbyggere, hvorav ca 1,3 millioner innenfor bygrensene. Hanoi er også hovedstad for den administrative regionen Dong Bang Song Hong.

Historie . Hanoi ble Vietnams hovedstad allerede i det 7. århundre. Det eldre navnet Đông Kinh, som er en forvanskning fra kinesisk, ble i sin tur forvansket til Tonkin, som av europeere ble brukt om hele regionen. Fra 1010 til 1802 var byen med få avbrytelser det politiske senteret for et uavhengig land, noe som gjør byen til en av de eldste hovedsteder i Sørøst-Asia. Under Nguyendynastiet ble Hanoi imidlertid overskygget av Huế som ble den keiserlige hovedstad.

I 1873 ble Hanoi tatt av franskmennene og etter 1887 ble byen igjen hovedstad i Indokina.

Byen ble okkupert av japanske styrker i 1940. Etter frigjøringen i 1945 ble den sete for den vietnamesiske regjeringen, som året etter ble anerkjent av Frankrike som regjering for et autonomt Vietnam innenfor Den franske union. Kampene mellom Viet Minh og franske styrker ble ledet fra Hanoi, og det var ved flere anledninger harde kamper mellom 1946 og 1954. Det året ble Nord-Vietnam anerkjent som selvstendig stat av Frankrike, og Hanoi ble hovedstad i den kommunistiske staten.

Under Vietnamkrigen ble Hanoi bombet en rekke ganger, både taktisk bombing av broer, jernbanelinjer og industriområder, og strategisk teppebombing. Ødeleggelsene ble normalt reparert nesten umiddelbart. I den vestlige verden var Hanoi i denne tiden et symbol på kommunismens frammarsj, og mange tilhengere av USAs intervensjon brukte slagordet «Bomb Hanoi» under motdemonstrasjoner når radikale demonstrerte til støtte for FNL.

2. juli 1976, 15 måneder etter den sørlige hovedstaden Saigons fall ble Nord-Vietnam og Republikken Sør-Vietnam forent, og Hanoi ble hovedstad for Den sosialistiske republikken Vietnam.

Severdigheter . Vietnams nasjonaluniversitet, tidligere Universitetet i Hanoi, ligger i byen. Man finner også Ho Chi Minhs mausoleum, Det nasjonale historiske museum, Revolusjonsmuseet og flere historiske monumenter.

Kilde: Wikipedia