Hotell i Bangkok

 

 


 

Bangkok  er hovedstaden og den største byen i Thailand. Byen ligger på begge sider av elven Chao Phraya. Bangkok har cirka 8,2 millioner innbyggere, mens Stor-Bangkok området har ca. 10 millioner. På dagtid kan dette tallet komme opp i så mye som 15 millioner, p.g.a pendlere fra andre provinser som reiser inn til byen for å jobbe.

For folket i Thailand er Bangkok “Krung Thep” – Englenes by. Hvor engelaktig denne pulserende, tidvis frenetiske byen er, kan man nok stille spørsmålstegn ved. Men kombinasjonen av alle smaker, syn og opplevelser er himmelsk, og forfører de fleste besøkende. Bangkok er en av de raskest voksende byene i verden, og har 1000 registrerte skyskrapere. Økonomien til Bangkok har de seneste årene nesten vært på høyde med Singapore, og er en av Sørøst-Asias viktigste byer.

Siden 1782 har Bangkok vært hovedstad i Thailand. Byen balanserer mellom den tradisjonelle thaikulturen og moderne utvikling. Førstnevnte kommer tydelig til syne i wat-templer og matretter. Kveldsunderholdningen i Bangkok er legendarisk, og strekker seg fra kickboksingkamper til en fredelig spasertur rundt for å se på nattelivet. 
Byen er med rette kjent for sine trafikkøer og sin støyende, kompromissløse stil. For europeiske turister kan sommervarmen være noe vanskelig å venne seg til. Likevel er slike ulemper en liten pris å betale for å oppleve denne fengslende og spennende byen. 
Her er det stekende varmt, unektelig sprøtt, tettpakket med overraskelser og totalt uforglemmelig. 
Bangkok er en av verdens mest populære turistmål, med ca. 15 millioner turister årlig.

Verdt å få med seg:

Bangkok har lenge vært et sentrum for reisende. Ikke rart ettersom den tilbyr en vinnerkombinasjon av lave priser og utmerkede turistfasiliteter. Mange tar turen hit fra vestlige land for å få med seg essensen av livet i øst. De fleste blir overrasket over hvor kosmopolitisk Bangkok er. Enkelte får nok ikke med seg all skjønnheten som befinner seg under de moderne fasadene. Dette er en by som krever et åpent sinn for å få øye på englene.

Bangkok er en by med mange skatter, og man bør gjerne ha en uke for å få med seg høydepunktene.

Det kongelige palass og Wat Phra Kaeo. Det kongelige palass, med sine gyldne spir og tak, er et storslagent midtpunkt blant Bangkoks kulturelle attraksjoner. Det er mange bygninger og museer her som bør sees, og minst en halv dag bør settes av for å yte de rettferdighet.

Palasset er ikke lenger bebodd av kongefamilien, og flere av rommene er åpne for publikum. Blant disse finner vi den europeisk inspirerte hovedhallen, samt den tradisjonelle tronsalen Dusit.

Det nærliggende Phra Kaeotempelet inneholder bl.a. Emerald Buddha laget av jade, som sies å ha helbredende krefter og som har blitt stjålet fra tempelet flere ganger. I galleriet er veggmalerier som avbilder Ramayana, og ved porten står noen gigantiske, mangefargede demonstatuer som skal beskytte tempelet mot det onde.

I palasset og templene må en være anstendig kledd, med langbukser eller skjørt, dekkete skuldre og tette sko (ingen sandaler).

Beliggenhet: Na Phralan, Phra Nakhon-distriktet. Telefon: +66 (0)2-623-5500.
Åpent: Daglig kl 09.00 - 16.00. 
Adgang: 500 THB inkluderer inngang til Vimanmek (se under). 

Wat Pho er det eldste og største av Bangkoks 400 templer, og mest kjent for sin 46 meter lange statue av en hvilende Buddha. Særlig innslagene av perlemor i statuens føtter er vakkert. Mengder av turister og troende besøker tempelet, mange legger igjen en mynt eller to i bønneskålene.

Beliggenhet: Ligger ved siden av det kongelige palasset. Telefon: +66 (0)2-225-9595.
Åpent: Daglig kl 08.00 - 17.00. 
Adgang: 100 THB. 

Wat Traimit. Her finner du den berømte Gyldne Buddha, med sine 5 tonn og 18 karat. Denne 700 år gamle statuens sanne identitet ble først oppdaget i 1954. Da ble en stor (og overraskende tung) gips-Buddha flyttet med kran, og man fikk øye på den gyllne fargen til statuen. Man tror at statuen var blitt dekket med gips for å forhindre at den burmesiske hæren skulle stjele den.

Igjen må en passe på at man er anstendig kledd, samt opptre passende når man tar bilder. Dette blir sett på som et veldig hellig sted av mange thailendere, og mange er her på pilgrimsreise.

Beliggenhet: Traimit. Telefon: +66 (0)2-225-9775. 
Åpent: Daglig kl 08.00 - 17.00. 
Adgang: 100 THB. 

Khao San (Banglamphu). Khao San har blitt beskrevet som et dekompresjonskammer for alle som kommer til eller drar ut fra Asia. Bildet er presist, ettersom dette er en energisk blanding av øst og vest, av buddhisme og materialisme, av det eksotiske og det velkjente.

Området tilbyr mange muligheter for rimelig innkvartering, innkjøp og vestlig mat. Gatene er fulle av reisebyråer med heftige rabatter, skreddere og bruktforretninger.

Vimanmek. Verdens største gyldne bygning av teak er vakker, og tjener som et ideelt fristed fra varmen og galskapen som er å finne i Bangkok. Palasset fyller tre etasjer, og har 81 rom, saler og forværelser. Like ved inngangen er en unik samling av 13 kongelige, hestetrukne passasjervogner fra regjeringstiden til den høyt aktede kong Rama V. Palasset ble bygget i 1901, og har blitt restaurert til sin tidligere prakt.

Beliggenhet: Rajavithi, Dusit. Tlf: +66 (0)2-628-6300. 
Åpent: Daglig kl 09.30 - 16.00. 
Adgang: 100 THB inkludert guide. 

Nasjonalmuseet. En kort spasertur fra det kongelige palasset finner vi Nasjonalmuseet, en herlig introduksjon til thaikultur og Thailands historie. Med tusener av utstillinger fra neolittisk tid fram til våre dager er museet ett av de mest allsidige i Sørøst-Asia. 
Bygningen ble reist i 1782 og er omringet av vakre paviljonger, og er virkelig en sann skattekiste. Blant høydepunktene finner vi et galleri med historiske kunstgjenstander, gullsmykker som tilhørte tidligere kongelige og et rødt trehus fra 1700-tallet med all slags prydgjenstander. 

Beliggenhet: Naphra That. Telefon: +66 (0)2-224-1333.
Åpent: Onsdag - søndag kl 09.00 - 16.00. 
Adgang: 200 THB (voksen/barn). 

Chao Phraya. Hver storby har sin hovedelv, og i Bangkok har Chao Phraya vært en vesentlig del av menneskenes liv i århundrer. 
En god måte å utforske elven på, og se alle severdighetene på dens vei, er å ta en elvedrosje fra piren Tha Wat Ratchasingkhon (mange busser går hit) og ned til Nonthaburi. Fra båten vil du få innsyn i dagliglivet i Bangkok. Man ser mengder av trehus, barn som svømmer og et voldsomt oppbud av lyder, syn og lukter. 
Turen tar ca. tre timer én vei og koster om lag 20 THB. 

Chinatown. Dette fascinerende distriktet har et særegent uttrykk, og er et fint sted for en spasertur. I utkanten finner du ”Tyvenes marked” og et indisk område. 
Sampeng er en av hovedgatene i området som tidligere beriket seg på opiumhandel og prostitusjon. I dag finner du utallige markedsboder og rimelige spisesteder her. 

Wat Mahathat. Dette tempelet huser et universitet, samt utgjør hovedkvarter for landets Vipassana meditasjonsskole. Informasjon, instruksjon og meditasjon tilbys daglig, men er avhengig av at munkene har anledning.

På buddhistenes helligdager er det blomstrende marked utenfor tempelet, hvor man kan kjøpe tradisjonell thaimedisin.

Beliggenhet: Ved Thanon Na Phrathat. Telefon: +66 (0)2-222-7984. 
Åpent: Daglig kl 08.00 - 17.00. 
Gratis adgang.

Hoteller. I Bangkok kan man finne flere av verdens beste hoteller, men man kan også finne mange rimelige hoteller i Bangkok med relativt bra standard som gir mye for pengene.

Shopping

Bangkok er kjent for å være et shoppingparadis. Uansett om man er ute etter billige klokker eller dyre design-klær, finner man det i Bangkok. Fra utendørs markeder som selger billige kopivarer, til enorme kjøpesentre med varer fra eksklusive merker som Louis Vuitton, Emporio Armani, Gucci, Hugo Boss, Burberry og Prada. De mest kjente kjøpesentrene er CentralWorld, Siam Paragon, Siam Discovery, Siam Center, Emporium, Gaysorn og MBK. I Bangkok finner du mer enn 250 kjøpesentre og varehus. Det bygges også et ti-tall nye.

Chatuchaks helgemarked. Dette intense og vannvittig varierte markedet er et høydepunkt for de som er på jakt etter et røverkjøp eller ting utenom det vanlige. Dette er også et sted for de som vil oppleve thaikultur uten voldsomme mengder turister. Blant det mangfoldige utvalget av lokale produkter finner du giftige slanger, billige olabukser, frityrstekte insekter og stort sett det meste du kan tenke deg.

Markedet ligger overfor den nordlige bussterminalen ved enden av skytrain-ruten, en praktisk 30 minutters reise fra sentrum av byen. Markedet er åpent i helgene.

MBK: 2.500 butikker og boder. 8 etasjer. 105.000 besøkende daglig.
De fleste kjøpesentrene finner man langs Sukhumvit Road og ved Siam Square. Chatuchak helgemarked ligger litt lengre nord i Bangkok. Hit tar man Skytrain (BTS) til endestasjonen Mo Chit.

Siam Paragon: Siam Siam Ocean World (sør-øst-Asias største akvarium). 30 baners bowlinghall i 4. etasje. Major Cineplex kino med 14 skjermer i 6. etasje. Konserthall med plass til 5.000 mennesker.

CentralWorld: Gulvareal på hele 550.000 kvadrat-meter (verdens tredje største). Major Cineplex kino med 6 skjermer og en 24 baners bowlinghall i 7. og 8. etasje. SFWorld kino med 15 skjermer i 7. til 9. etasje. 500 butikker. Har daglig 150.000 besøkende.

Thaimassasje. Tradisjonell thaimassasje kan være en avslappende, nytelsesfull og oppkvikkende opplevelse – uten den slibrige undertonen som en ofte forbinder det med her i vest. Massasje blir sett på som en legende øvelse, og blir praktisert og instruert med stor dyktighet. Du kan få opplæring i teknikkene, men de fleste er fornøyde med å overlate det til de profesjonelle og la seg bli skjemt bort.

Wat Pho har en massasjeskole som er åpen for vestlige tilreisende, og for om lag 200 THB får man en time med tradisjonell massasje. Thailandsk urtesauna kan være en utmerket oppvarming før massasjen – sjekk ut fasilitetene rundt Thanon Surawong.

Thaiboksing. Kickboksing er kjent som muay thai, og er veldig populært blant befolkningen i Thailand. Det arrangeres kamper jevnlig på to stadioner: Lumphini (Thanon Rama IV) og Ratchadamnoen (Thanon Ratchadamonoen Nok).

Din oppmerksomhet vil antageligvis bli delt likt mellom de livlige tilskuerne og de uvanlig smidige slåsskjempene. Prisen på billetten avhenger av hvor nær ringen man sitter (fra 150 til 800 THB).

 

Transport

Kollektivt. En av de beste måtene å ta seg frem i Bangkok på, er med Skytrain (BTS) eller T-banen (MRT). BTS er et 2 linjet, opphøyd togsystem, som har stasjoner ved alle de største kjøpesentrene i byen. Noen BTS-stasjoner er knyttet til MRT stasjonene. Både BTS og MRT bygges nå ut med flere linjer som vil dekke flere steder i byen. Det finnes også mange bussruter i byen, men det kan være vanskelig å finne ut av hvor de går, for skiltene står som regel bare på Thai..

Veiene i Bangkok er bra utbygd med vanlige motorveier og opphøyde motorveier på nesten alle de store veiene i sentrum. Men det er likevel lange køer i morgen- og ettermidags/kveldsrushet på hverdager. Thailand har venstrekjøring.

Flyplasser. Suvarnabhumi International Airport (uttales So-wanna-poom) er Bangkoks hovedflyplass og ble åpnet for trafikk 28. september, 2006. Den ligger ca. 25 km øst for Bangkok. Flyplassen kan ta i mot 45 millioner passasjerer i året og er verdens nest største flyplass om man regner arealmessig. Kontrolltårnet til flyplassen er på 132 m, og er dermed verdens høyeste. Når flyplassen er fullt utbygd, vil den kunne ta imot 100 millioner passasjerer årlig.

Don Muang er Bangkoks gamle hovedflyplass. Den ble stengt for passasjertrafikk samme dag som Suvarnabhumi åpnet. På det meste betjente den 38 milloner mennesker i året. 27. mars, 2007 ble den gjenåpnet, men bare for innenlandstrafikk. Dette var for å lette trafikken på den nye hovedflyplassen, som allerede er nesten full.

Kilde bl.a. Wikipedia