Kongeriket Thailand er et land i Sørøst-Asia med Bangkok som hovedstad. Thailand grenser mot Laos, Kambodsja og Den thailandske golfen i øst, Malaysia i sør, og Andamanhavet og Myanmar (tidl. Burma) i vest. Thailand er også kjent som Siam, som var landets offisielle navn frem til 11. mai 1949. Ordet thai (ไทย) betyr «frihet» på thailandsk.

Thailands nordlige områder består av fjell, med Doi Inthanon på 2576 moh. som høyeste punkt. I nordøst dominerer Khoratplatået, avgrenset i øst av Mekongelven. Thailands sentrale deler består hovedsakelig av den flate elvedalen Chao Phraya. I sør smalner landet i det trange Kraeidet, før landskapet igjen vider seg ut mot den malaysiske halvøy.

Thailand tilbyr en uslåelig kombinasjon av det eksotiske Østen og den moderne Vesten, som hvert år tiltrekker seg 10 millioner mennesker til landets vakre strender og magiske landskap.

Innbyggerne her er kjent for å være vennlige og gjestfrie, til tross for den massive tilstrømningen av utenlandske besøkende de siste årene. Også kjent som ”Smilets land”, Thailand tilbyr et mangfold av smaker og syn en bør oppleve. Mange blir positivt overrasket over hvor moderne landet er. Dette er mest tydelig i den pulserende hovedstaden Bangkok, hvor en blomstrende, 21. århundrets by vokser opp rundt århundregamle fortidsminner.

Thailand tiljubles for sine fantastiske strender, fra Koh Changs tilbaketrukkete sanddyner nær Kambodsja, til de verdensberømte strandfestene ved Koh Phang-Nga og Phukets luksuriøse rekreasjonssteder. Og selvfølgelig er det en herlig rik og tilgjengelig kultur å utforske, fra Bangkoks templer til fjellandsbyene i Chiang Mai.

Thailand er fortsatt en rimelig destinasjon som har noe å tilby reisende med ulike reisebudsjetter – og turistene som tar turen er ofte minst like varierte og interessante som de fastboende.

I tillegg til alt dette får man mye delikat mat og et godt klima; en blir raskt sjarmert i senk av dette spennende og gjestfrie landet.

Klimaet er tropisk, og er preget av monsunvinder. Fra midten av mai til september hersker en sørvestlig, regnfull og varm monsun, og fra november til midten av mars preges landet av en kjøligere og tørrere, nordøstlig monsun. I sør er det som regel alltid varmt og fuktig.

Verdt å få med seg:

Bangkok . Skjønt dette er en by full av høydepunkter, kan besøkendes første inntrykk av Bangkok være noe negativt. Ved første øyesyn er den overfylt, stressende og full av trafikkaos – men byens sjarm og kulturelle rikdommer kompenserer for dette.

Det er utallige templer (wat) og uvanlig vakre bygninger å se, inkludert verdens største bygning av teak – det fantastiske Vimanmekpalasset. Du vil bli fascinert av dagliglivet i byen med miksen av det eldgamle og det moderne. Markedene er stedet hvor man oppdager byens sanne mentalitet. Nattelivet er legendarisk; når solen går ned er det bare å forberede seg på en berg-og-dal-bane-tur av opplevelser.

Det kongelige slottet med sine glinsende, gyldne spir og tak er et storslagent midtpunkt blant Bangkoks kulturelle attraksjoner. Det er utallige bygninger og museer en kan se, en bør i det minste sette av én dag hvis en vil få med seg en del av det.

Kongefamilien bor ikke lenger i slottet, og flere av rommene kan nå tilreisende beskue. Blant disse den tradisjonelle tronsalen Dusit.

Det nærliggende Phra Kaeo-tempelet inneholder blant annet Emerald Buddha laget av jade, som sies å ha helbredende krefter og som har blitt stjålet fra tempelet flere ganger gjennom hundreårene. I galleriet er veggmalerier som avbilder Ramayana, og ved porten står noen gigantiske, mangefargede demonstatuer som skal beskytte tempelet mot det onde.

I templene må en være anstendig kledd, med langbukser eller skjørt, dekkete skuldre og tette sko (ingen sandaler).

Beliggenhet : Na Phralan, Phra Nakhon-distriktet. Telefon: +66 (0)2-623-5500
Åpent : daglig kl. 08.30-16.30.
Adgang : 250 THB inkluderer inngang til Vimanmek (2007).

Se forøvrig egen byguide for Bangkok.

Chiang Mai er Thailands mest visuelt appellerende og attraktive by. Den ble grunnlagt i 1296, er rik på historie og veldig kompakt. Det er ideelt å ta beina fatt for å utforske byen, og en kan bl.a. velge mellom 300 templer.

Dette er Thailands nest største by, og Chiang Mai er veldig ulik i karakter fra Bangkok. Atmosfæren er betraktelig mindre frenetisk enn i hovedstaden. Dette kan ha litt med temperaturen å gjøre: Chiang Mai ligger i det nordlige Thailand og er alltid noen få, velkomne grader kjøligere enn hovedstaden. Men det har også noe med de lokale innbyggerne å gjøre, som ikke er så influert av vestlig tenkning som det man er i Bangkok.

De fullpakkede nattklubbene i hovedstaden er her erstattet med et noe roligere natteliv – barene er mindre overfylte, mens folk er mer tilbøyelige til å bruke tid på kulturelle attraksjoner som markeder og hyppige festivaler. Og fjelltoppene rundt byen er særdeles passende for fotturer.

Koh Samuis strender har palmer og gylden sand, en perfekt øy som du kan se avbildet på mange postkort. Den ligger like ved kysten sørøst i landet, og er lett tilgjengelig med ferge fra Surratham og Phuket, eller med fly fra alle deler av landet.

Tidligere var stedet et mekka for ryggsekkturister, nå har turistinfrastrukturen på øyen utviklet seg kraftig. Skjønt det fortsatt er noen urørte strender og fredelige landsbyer en kan utforske. Klart vann og godt vær året rundt gir ideelle betingelser for dykking, snorkelling og svømming.

Det er nok av ting å se og gjøre utenom strendene også. Kokosnøttplantasjene, som produserer mer enn to millioner frukter hver måned, er utvilsomt et imponerende syn, men det finnes også kulturelle attraksjoner som den store Buddhastatuen og Buddhahagen i innlandet av øyen. Sommerfuglhagen og slangefarmen vil introdusere deg for mangfoldet av dyr som flyr, kryper og glir rundt omkring i Thailand og Sørøst-Asia, selv om du i slangefarmen også kan se dyr som kjemper og spiser hverandre - noe neppe alle liker å bivåne.

For folk flest er Koh Samui stedet for å finne seg en strand og slappe av i solen. I det minste inntil kvelden kommer og nattelivet starter opp.

Ayutthaya . Thailands gamle hovedstad var hjemsted til mer enn 30 etterfølgende kongelige ledere før den ble ødelagt av burmeserne i det 18. århundret. På dens høyde ble byen av handelsreisende sett på som minst like storslagen som Europas storbyer.

I dag utgjør byen en fredelig men interessant utflukt fra Bangkok. Lei en sykkel og bruk en dag på å utforske de mange fortidsruinene og Buddhastatuene som finnes her.

Markeder . Thailand har utmerkede markeder spredd rundt om i landet, som reflekterer mangfoldet til innbyggerne og deres produkter. Prøv det fabelaktige nattmarkedet i Chiang Mai, Bangkoks uimotståelige helgemarked på Chatuchak eller det døgnåpne blomstermarkedet.

Intet kjøp på markedet kan gjøres uten den nødvendige runden med pruting. Husk å kjøpslå hardt, men bevar litt sans for humor.

Ekstremsport .Geografisk mangfold og en entusiastisk tilnærming til å oppfylle turistenes ønsker betyr at Thailand er en perfekt destinasjon for dykking, fjellklatring, kanoturer, fjellvandringer og elefantridning. Ta turen nordover til området rundt Chiang Mai for fjellturer og terrengsykling, mens øyene i syd er perfekte for dykking og snorkelling. Krabi er internasjonalt kjent for fjellklatring, og de fleste besøkende som er interessert i klatring kommer hit for å utforske noen av de mange hundre rutene.

Helsevesenet i Thailand er generelt sett bra, men sørg for å ha tilfredsstillende forsikring før du gir deg i kast med ekstremsport.

Phuket . Thailands største øy og mest populære feriested heter Phuket, og er et meget vakkert sted. Den økte tilstrømningen av utenlandske turister har gjort sitt til at stadig større deler av øya har blitt gjort om til rekreasjonssteder. Men den naturlige skjønnheten til buktens kalkstensklipper og de nærmest uberørte sandstrendene gjør dette til en av verdens beste områder for å oppleve sol, sjø og sand.

Men det er mer å gjøre i Phuket enn bare å døse på stranden. Innlandet består av en rekke fjell og skjulte daler som er ideelle for fjellturer, mens man i de mange byene vil finne energiske samfunn med storartede, tradisjonelle attraksjoner i tillegg til moderne fasiliteter. Ved kysten finner vi Andamanhavet, som med sitt klare vann og rike maritime liv, er ett av verdens beste steder å dykke. Det er nok av uutforskete plasser som tiltrekker seg scubadykkere året rundt, og det er mange avsidesliggende øyer hvor du kan unnslippe de største folkemassene.

De fleste besøkende bor ved Patong, skjønt det er mer enn nok av andre steder å bo rundt omkring på øya.

Thaleh Ban nasjonalpark dekker mer enn 100 kvadratkilometer og er en Thailands største naturskatter. Den ligger i sør, nær grensen til Malaysia, og er mest kjent for sine områder med sjelden, hvit merantiregnskog. Dette er langt fra den eneste attraksjonen for besøkende, parken omfatter også betydelig mengder fugle- og dyreliv – inkludert de nysgjerrige macaque-apene.

Det er også flere fossefall det er verdt å legge merke til, særlig Nam Ton Tok Pliu. I tillegg finnes det kalksteinsklipper, huler og bratte fjell som er verdt å utforske eller klatre i. I midten av parken finner vi en stor lagune med campingplass og turisthytter - bygget i den tradisjonelle "langhus"-stilen som gir oppholdet et autentisk preg.

Nasjonalparken er en perfekt kontrast til storbylivet i Thailand; en kommer seg ikke stort lenger vekk med mindre man forlater landet. Det tar deg en dags reise å komme fra Bangkok til Satun, byen som ligger nærmest parken. Og herfra igjen må en ta ny buss eller haike for å komme inn i parken.

Thailandsk kokekunst. Uansett hvor du går, eller hva slags budsjett du opererer med, maten i Thailand er tvers gjennom utmerket. Det thailandske kjøkken er en gnistrende kombinasjon av søt, sur, sterk og krydret mat – skapt for å tilfredsstille så vel øyet som ganen.

Alle de fire store regionene i landet har sine distinkte retter som de lokale er stolte av. Typiske eksempler er sprø svinehud med en krydret aubergine-saus i nord, marinert grillet kylling med brennhet papayasalat og ris i nordøst, søte karriretter fra innlandet, og karri laget av fiskenyrer i sør.

Hver av landets 76 provinser er i tillegg kjent for en eller annen delikatesse – mektig eggekrem fra Petchaburi, stekt svinekjøtt med kaffe fra Trang, tamarind fra Petchabun og stekte nudler med krabbe fra Chanthaburi – for å nevne noe.

Ikke nok med det; i Thailand er det å spise en sosial begivenhet, og en får ikke bedre anledning til å bli kjent med de lokale enn ved å dele bord med dem, og gå løs på en fest av smaker og kultur.