Singapore er en republikk i Sørøst-Asia. Landet er i hovedsak en øy ved sørspissen av Den malaysiske halvøy. Den grenser i nord til Malaysia gjennom Johorestredet og mot Indonesia i sør gjennom Singaporstredet.76% av befolkningen har kinesisk bakgrunn.

Dynamiske Singapore er by, øy og land – alt på én gang! Blandingen av asiatisk kultur og vestlig innstilling har ført til at landet har en av de mest stabile økonomier i området, samt at det er den logiske inngangsporten til Sørøst-Asia. Byen tiltrekker seg derfor mye handel og turister fra hele verden og er et av de største finanssentrum i Asia.

Landet er med rette stolt av sin effektivitet, renslighet og høyt utviklede infrastruktur. De luksuriøse handlesentrene og restaurantene i verdensklasse som smykker Singapore bys moderne forretningsstrøk kunne vært plassert i ethvert større vestlig byområde. Men det er også mange tegn på Singapores rike kulturarv i de fascinerende distriktene Little India, Arab Street og Chinatown.

Andre distraksjoner omfatter den alltid populære Sentosa Island , stillheten i de kinesiske hagene, miniatyrreservatet Bukit Timan og det verdenskjente nattsafarien gjennom dyrehagen i Singapore.

Singapore blir stadig mer attraktivt som en reisedestinasjon, og er den ideelle introduksjon til den kaleidoskopiske kulturen i Sørøst-Asia. Det er et hyggelig sted å oppholde seg noen dager for å utforske den eksotiske blandingen av utmerket mat, shopping og de elskverdige innbyggerne.

Verdt å få med seg:

Singapore tenkes ofte på som bare et stoppested på veien til andre land fremfor et eget bestemmelsessted. Men ”Løvenes by” innen sine begrensede, geografiske rammer har et overraskende mangfold av aktiviteter og attraksjoner. De forskjellige turistinformasjonene rundt om i byen holder deg oppdatert om hva som skjer til enhver tid. Hovedkontoret har adressen:

Hovedkontoret turistinformasjonen:
Adresse : 1/F Plaza Singapura, 68 Orchard Road,
Telefon : +65 6332-9298.
Åpent : Daglig kl 10.00 – 22.00.

Dyreparken i Singapore og nattsafari. Singapores dyrepark er en av de flotteste i hele Sørøst-Asia. Den har nesten 3.000 dyrearter og alle innkvarteres i toppmoderne, store innhegninger som likner dyrenes naturlige omgivelser. Mange dyr er atskilt fra publikum med vollgraver og grøfter i stedet for barrierer. Mindre dyr vandrer til og med rundt på egen hånd i hele parken. Du kan være glad for at dyreparkens sjeldne Komodo-drager ikke har denne friheten. Disse øglene kan bli opp til tre meter lange og påstås både å angripe og spise mennesker – men dette hindrer ikke de besøkendes entusiasme for disse dyrene.

Nattsafarien ligger vegg-i-vegg med dyreparken. De besøkende får en unik anledning til å observere dyrenes nattlige oppførsel ved hjelp av spesiell, diskré belysning. Ved inngangen går du om bord på en trikk som kjører gjennom åtte forskjellige geografiske soner – fra Himalayas fjelltopper til dampende søramerikanske regnskoger. Langs veien ser du fantastiske dyr som malaysiske tigere, spesielle indonesiske griser med to 2 støttenner og imponerende, store mørkhårede okser.

Vi anbefaler at du besøker dyrehagen om ettermiddagen når det er litt kjøligere (og dyrene er også mer aktive) og så går på nattsafari etterpå.

Dyrehagen har åpent: Daglig kl 08.30 – 18.00.
Adgang : USD. 28  for voksne og 18 for barn (2014).

Nattsafarien har åpent: kl 19.00 – 24.00 (siste adgang kl 23.15).
Adgang : 39 USD for voksne og 25 for barn (2014).
Telefon : +65 6269-3411.

Bukit Tima naturreservat. Dette lille området er siste rest av Singapores tropiske skoger, og tilbyr avslapning fra byens mas og jag. Den ble etablert i 1883, og er unik i og med at resten av Singapore så å si er tømt for all skog.

Store trær, slyngplaner og bregner samt de bråkete makak-apekattene gir et glimt av hvordan denne delen av verden så ut før man oppfant skyskrapere. Selv om plassen er liten, har reservatet flere plantearter enn hele Nord-Amerika.

Informasjonssenteret er et egnet sted å starte turen. Her får du basisinformasjon om hva du bør se etter i parken og hvordan du kan oppdage de mest vanlige trær og dyr. Det er flotte stier som snor seg gjennom parken – totalt 12 kilometer – og også noen sykkelveier. I parken kan du også bestige Singapores høyeste punkt – 163 meter over havet.

Jurong krokodille- og fuglepark. Fugleparken er verd et besøk. Her holder ca. 5.000 tropiske og eksotiske fugler til – alle i flotte omgivelser så lik deres naturlige omgivelser som mulig. Her har man ikke spart på noe – og det mest spektakulære er nok ”Waterfall Aviary” med et 30 meter høyt fossefall. Vakre fjærdekte fugler flyr rundt i vanntåken i full frihet. Parkens ”Panorail” gir deg mulighet til å sveve mellom trekronene, hvor du kan se fugler som ruger eller er oppe i luften. Den siste attraksjonen i parken er ”Riverine” – en gjenskapning av en ferskvannselv, og hjem for vannfugler som gjess og ender. Vanntanken du oppholder deg i gjør det mulig å se både over og under vannets overflate. Få med deg foringstidene på hvert sted, slik at du får optimalt igjen av besøket.

Adgang : 25 USD for voksne, 16 for barn (2014).

Sentosa Island. Inntil 1967 var Sentosa – som betyr ”ro og stillhet” – et britisk militærfestning. I 1970-årene begynte regjeringen å utvikle øya til et feriested for innbyggerne i den stadig mer overfylte byen. Resultatet er et rekreasjonsområde hvor du også kan oppleve forskjellige former for underholdning. For å komme dit, tar du den oransje Sentosa-bussen som går til og fra busstasjonen ved havnen.

Adkomst : Busser går fra busstasjonen ved havnen kl 07.00 - 23.00 (søndag - torsdag), kl 07.00 - 12.30 (fredag - lørdag).

Alternativt kan du ta taubanen og samtidig nyte en flott utsikt underveis. Taubanen går fra havnetårn 2 kl 08.30 - 22.00, og koster 26 USD for voksne, 15 for barn (2014).

Den flotteste attraksjonen er nok den storartede Underwater World – et tropisk oceanarium med en nedsunket, gjennomsiktig tunnel som gjør at de besøkende kan oppleve mer enn 250 marine dyrearter på nært hold. Foringstid er kl. 10.00 og 17.00 hver dag. Området er forbundet med den like flotte Dolphin Lagoon, hvor rosa delfiner opptrer for publikum.

Åpningstider : kl 10.00 – 17.00.
Adgang : 29,90 USD for voksne, 20,60 for barn (inkl. Dolphin Lagoon) (2014).

Andre høydepunkter på øya er Fort Siloso , et genuint 19-hundretalls militæranlegg. Du kan følge historien via utstilingsgjenstander og kunst.

Åpningstider : Daglig kl 10.00 – 18.00.
Adgang : 12 USD 8 for voksne, 9 for barn (2014).

Ellers på Sentosa finner du restauranter, barer, golfbaner, kinoer og annen underholdning for ethvert alderstrinn. Det overrasker ingen av øya er blitt et weekendparadis for Singapores beboere.

Changi Village. Helt øst på øya har Changi Village en fin stand og en rolig, avslappet atmosfære - ganske så forskjellig fra det hektiske livet i byen. Restaurantene med sjømat er spesielt gode. Du kan også ta en såkalt bumbåt (små, motoriserte vanndrosjer) herfra til omkringliggende øyer som Ubin. Her er livet tilnærmet slik det var i området for noen tiår siden, og hvor man kan se tradisjonelle hus bygd på pæler.

Selv om Changi ikke lenger har tradisjonelle bygninger, er atmosfæren mer lokal og landlig. Turistattraksjonen ved siden av selve atmosfæren er Changifengslet. I 1980-årene bygde de innsatte et kapell som er helt likt det som ble brukt av fangene som satt fengslet her under den annen verdenskrig under den japanske okkupasjonen. Changi var åsted for mange grusomheter, og museet gjenspeiler krigsfangenes opplevelse gjennom bilder og gjenstander. Det holdes fremdeles messe i kapellet på søndager, og besøkende kan gjerne delta.

Den beste tiden å besøke Changi på er i ukedagene når folk flest oppholder seg i byen – i weekendene blir det fort overfylt.

Botanisk hage. Singapore har hatt botaniske hager helt siden Raffles dager – guvernøren som anla den første i 1822, like etter at han ankom kolonien. Dagens hage daterer seg noen tiår senere og ble etablert i 1850-årene. Dette er et idyllisk sted som de lokale innbyggerne ofte besøker for å slippe unna den travle bykjernen.

Hagen er inndelt i forskjellige segmenter, men den mest spektakulære er nok den nasjonale orkidéhagen, hvor besøkende går på stier og kan beundre disse sjeldne og vakre blomstene. Det er også en rosehage, som selvsagt ble etablert av de viktorianske, britiske kolonistene – og som gjorde denne delen av Det fjerne østen til en evigvarende del av England. ”Symphony Lake” midt i hagen brukes som teaterscene for konserter og musikaler i Shaw Foundation Symphone Stage. Singapores symfoniorkester har gratiskonserter (”Classics in the Park”) i sesongen.

Det er gratis å komme inn i selve hagen, men man må betale 5 SGD for å komme inn i orkidéanlegget.

Øyer i solen. I tillegg til hovedøya består Singapore av ytterligere 60 mindre øyer – noen helt ideelle for en dag i solen med strandliv og snorkling.

De beste når det gjelder bading er St. John’s og Sikters Islands, som er mer usjenert enn hovedøya. Palau Ubin og Kudu Island er større og har mer kulturell appell, med templer og naturreservater. Disse er også de beste stedene for å se de tradisjonelle husene, som er bygget på pæler og omtales som kelongs. Palau Ubin er spesielt berømt for sine mangrovesumper – et sjeldent stykke villnis i Singapores nærområde. Den beste måten å komme hit er med bumbåt fra Changi. Ellers kan alle øyer nåes med ferger fra World Trade Centre.

Pepper Crab. Sjømaten i Singapore anses for å være den beste i verden, og krabber fra Sørkinahavet er en av øyas spesialiteter.
Prøv pepper crab på en av de lokale restaurantene – kanskje sammen med en fruktig hvitvin eller kaldt Tigerøl, og du skjønner hva man snakker om. Noen av de beste sjømatrestaurantene ligger på østkysten – et godt valg er Jumbo’s Seafood (East Coast Seafood Centre) som tilbyr uteservering sammen med lokalbefolkning og fraflyttede beboere som fremdeles oppsøker stedet.

For mer info om Singapore, se også under bye Singapore.