Katmandu (nepali काठमाडौं, काठमान्डु, newari यें) er hovedstaden i Nepal. Byen ligger i Katmandudalen mellom Himalaya i nord og Mahabharat-fjellene i sør på 1325 meter over havet. Byens opprinnelige navn og navn på det lokale språket newari er Kantipur. Administrativt er byen en del av Katmandu distrikt, som ligger i Bagmati sone (der byen er sonehovedkvarter) i Sentralregionen. Folketallet er omlag 800.000.

Katmandu ble grunnlagt i 723 og var et selvstendig kongedømme frem til 1769 da herskerdynastiet Shah erobret byen og slo den sammen med de to andre bykongedømmene i Katmandudalen. Disse to byene var Patan, rett sør for Bagmatielven, og Bhaktapur 12 km sørøst for Katmandu. Byen var i flere århundre isolert fra omverdenen, og ble ikke åpnet for utenlandsk bistand og immigrasjon før i 1950-årene. Dette har skapt et unikt område med en rekke bygninger som står på UNESCOs verdensarvliste.

I Katmandu holder både kongefamilien og regjeringen til. Dette er den administrative og kulturelle hovedstaden til et folk som bor i noen av de mest isolerte områder på jorden. Det er en fengslende, annerledes by, hvor eldgamle tradisjoner fremdeles lever i beste velgående.

Katmandu var allerede et velbrukt knutepunkt for folk som brukte de gamle asiatiske handelsveiene. "Swinging" 60-tallet satte igjen Katmandu ettertrykkelig på kartet som en magnet for pilegrimstrafikk og åndelig utvikling, og for dem som ville oppleve en del av Asia høyt oppe i Himalaya. I dag har Katmandu en unik historisk attraksjon med sine templer og helligdommer, mens behovet for eventyrlyst fremdeles kan tilfredsstilles i fjellene som omkranser byen.

Turistområdet Thamel tilbyr ikke bare overnatting og et internasjonalt kjøkken, men også bokhandlere, basarer og miljøvennlig opplevelse. Noe som gjør dette til en perfekt base for å utforske severdighetene i nærheten.

Durbarplassen (slottsplassen) er sentrum i gamlebyen, et område av hovedstaden fullt av templer og hellige steder. Dette er trekkplaster nummer èn for alle turistene som kommer hit. Durbarplassen står på UNESCOs verdensarvliste, og er et iøynefallende kompleks med gårdsplasser, templer, pagoder og palasser midt i byen. Her arrangeres forskjellige festivaler og opptog hele året. Det oppsiktsvekkende stedet som formelig brer seg utover, er sentrum for hele det kulturelle og åndelige livet i byen.

Den tradisjonelle tempel- og palassarkitektur bygger på nordindiske forbilder, og utgjør det eneste bevarte før-muslimske bymiljø på den indiske halvøy. Denne arkitekturen kan sees i de ”kongelige byene” Katmandu, Patan og Bhaktipur. Dette er en sammensmelting av hinduistiske, buddhistiske og tibetanske tradisjoner, og karakteristisk er templenes pagodestil, rike utsmykning i form av treskurd og gullbelagte tak og portaler. Her er også guddommelige statuer som tiltrekker seg en strøm av tilbedere og pilegrimer.

Omgivelsene ville virket helt antikke og utrangert hvis ikke det hadde vært for alle dem som driver sin daglige handelsvirksomhet her. Her er et utall markedsboder, butikker og studioer hvor lokale kunstnere og håndverkere viser frem sine produkter. Dette er imidlertid ikke ødeleggende for atmosfæren, og området med sine flombelyste templer gir bygningene en ytterligere aura av mystikk.

Byen ligger på en svært jordskjelvutsatt plass, og har flere ganger vært nærmest jevnet med jorden. En regner med at det vil komme et nytt skjelv innen kort tid som vil få katastrofale følger. Bygningsmassen er lav, men den er ikke bygd for å stå i mot jordskjelv. Folk bor tett og vannkvaliteten er elendig.