Malaysia ligger i Sørøst-Asia. Det har landegrenser til Thailand og Brunei i nord, samt Singapore og Indonesia i sør. Hovedstaden Kuala Lumpur ligger nordvest i landet. Malaysia er den kulturelle smeltedigelen i Sørøst-Asia, med smakstilsetninger fra både Orienten, India og Europa.

Malaysia er bygget opp av 13 delstater (derav 9 sultanater) og 3 forbundsterritorier (Kuala Lumpur, det nye regjeringssetet Putrajaya og øya Labuan). Delstaterne Sabah, Sarawak, Penang (inkludert øya Penang) og Malakka blir forvaltet av guvernører, utnevnt av sentralregjeringen.

Statsformen er konstitusjonelt monarki. Kongen velges hvert femte år fra rekken av herskerne av de ni sultanater.

Landet fokuserer sterkt på sin 1000 år gamle hovedstad, Kuala Lumpur. Byens Petronas Towers skinner lang vei. KL som den vanligvis omtales har både den polerte utstrålingen som vestlige hovedsteder, og samtidig det hektiske livet som preger asiatiske byer. Dette gjør den til den ideelle innfallsporten til resten av Malaysia – ja, faktisk til hele Sørøst-Asia.

Klima: Landet har et tropisk klima som endrer seg lite gjennom året. Temperaturen holder seg stort sett rundt 30-32 ºC midt på dagen og rundt 22-25 ºC om natten, men temperaturen blir redusert med ca. 6 ºC for hver 1000 m over havet. Nedbøren er stort sett jevnt fordelt gjennom året, men med en liten økning i overgangsperiodene til monsunen i april-mai og oktober-november. I det store og hele kommer det en regn- eller tordenbyge ca. annenhver dag. Unntakene er de områdene som møter vintermonsunen front mot front, som nordøstkysten av den malaysiske halvøya og nordlige og østlige deler av Borneo. Her kan man få store nedbørsmengder (over 600 mm i måneden) fra november til tidlig på våren, og den årlige nedbørsnormalen er rundt 4000 mm. Kilde: Wikipedia

Et land med store kontraster. Det er vanskelig å fatte at man fortsatt er i samme land når man reiser fra urbane KL og ut på landet. Tre fjerdedeler av landet er dekket av nesten ugjennomtrengelige, gamle regnskoger og det er rikt på naturattraksjoner som vekker eventyrlysten hos de fleste. Drar en på utforskning til Borneo og statene Sabah og Sarawak , finner man malaysiske stammer som fremdeles bor i såkalte longhouse-klynger - landsbyer bygd på pæler. Akkurat som deres forfedre har gjort i århundrer. Virkelig en forbløffende kontrast til den moderne hovedstad.

Selv om også innbyggerne i Malaysia har en hektisk væremåte som er typisk for denne del av verden, er befolkningen likevel heller "laid back" og avslappet. Blant annet fordi turister i århundrer har valgt å besøke Malaysia, uten at landet selv har måttet gjøre særlige anstrengelser for å få dem til å komme hit.

Turister har imidlertid ikke alltid vært like velkomne som dagens, men det betyr ikke at gjestfriheten er mindre. Forbered deg på å skli inn i det sørøstasiatiske dagliglivet!
Malaysia har alt: En blanding av fascinerende byer, spektakulær natur og en sjarmerende, tiltrekkende kultur som gjør at folk stadig kommer tilbake for nye opplevelser.

Verdt å få med seg:

Penang er en travel havneby med en hyggelig atmosfære fra svunne tider. Dette understrekes gjennom de typiske ”Baba-Ngyonya”-husene (Baba-Ngonya-kulturen oppsto etter ekteskap mellom kinesiske immigranter og den lokale malayiske befolkning), bygninger fra kolonitiden og smale, slyngete gater med massevis av butikker.

Nord for byen ligger det populære strandområdet som tar imot tusenvis av turister hvert år. Langs kystveien ligger små fiskelandsbyer som tilbyr landets beste sjømat. Turister kan også ta seg frem på øya på egenhånd med motorsykkel, og ta en stopp i sommerfugl- og skogreservater for nærmere observasjon av naturen.

Penang kan nås via den berømte fergen som går i skytteltrafikk, eller over den 13,5 kilometer lange Penangbroen – en av de lengste broer i verden.

Malakka har helt fra det 12. århundret vært fast stoppested for handelsfolk både fra øst og vest. I dag er byen sterkt preget av de portugisiske og nederlandske kolonimaktene, både i bygningsmasse og tradisjoner. Områdets vakre, små gater har hoteller, butikker, templer, smeder, antikkforretninger og restauranter – alt hulter til bulter. Det gir et vidunderlig innblikk i den kaotiske storslagenheten til den tidligere kolonien Malaysia.

I slutten av juni feires Fiesta San Pedro, som er en nytelse for øyet, øret og smaksorganene – med prosesjoner og fest til ære for byens helgen og beskytter.

Kuching er hovedstad i Øst-Malaysia og ligger ved Sarawakelven. Byen er mer typisk malayisk enn Kuala Lumpur, og er definitivt et sted å besøke hvis du ønsker å komme vekk fra byer med vestlig preg uten å reise for langt.

Det er mye å se i sentrum. Utsikten fra det moderne Civic Centre åpenbarer en by omgitt av grønne lunger og spektakulære høyland. Kinesiske templer og pagoder ligger innimellom bygninger fra den viktorianske perioden og moderne bygninger fra forrige århundre. I Sarawakmuseet kan du se gjenstander samlet fra de mange stammene som tidligere bebodde – og fremdeles bebor – dette varierte landområdet. Det rehabiliterte havnestrøket er en fin plass å ta seg en matbit, mens byens basarer er fulle av små handelsboder og håndverkere som gjerne lar deg prute på prisene.

Å dra nedover Sarawakelven i en sampanbåt gir deg den beste utsikten til malaysiske små landsbyer (kampongs ) som ligger langs elvebredden.
Skogreservater og nasjonalparker. Malaysias skoger dekker et område omtrent på størrelse med Storbritannia. Mange områder er avsatt til reservater, som gir de besøkende anledning til å beundre mangfoldet i naturen i et mikrokosmos. De fleste finnes i Pahang på Malaysiahalvøya, og i Sabah og Sarawak i Øst-Malaysia.

Regnskogene i Taman Negaras skogreservat, ca. 3 timers biltur fra Kuala Lumpur, er trolig bortimot hundre millioner gamle, og er en naturopplevelse du ikke bør gå glipp av. Selv om mange av dyrene har trukket seg lenger inn i skogene, kan du av og til fremdeles se tapir, hjortedyr eller apekatter. Bli med på en tretimers tur oppover Tembilingelven, vink til de innfødte barna og nyt lydene fra skogen.

Noen av parkene du bør få med deg: Gunung Gadingparken (nær Kuching, Sarawak) med verdens største blomster; Rafflesia, Niah og Gudung Mulu nasjonalparker (Nord-Sarawak i nærheten av Miri) med de største kalksteingrotter i verden og tusenvis av flaggermus; og orangutangreservatet i Sepilok (Sabah) for å se ”den ville mannen på Borneo”.

Innsjøer og fosser. Det er ikke mange innsjøer i Malaysia, men de som finnes er verd å nevnes. Tasik Bera som ligger i sørvestlige Pahang øst for Kuala Lumpur er den største innsjøen i Malaysia, og hjemstedet til urinnbyggerne som fremdeles lever sitt tradisjonelle liv. Tasik Chini er ifølge sagnet stedet hvor oldtidsbyen Khmer lå. Sagnene forteller også at det holder til et monster her, som passer på innsjøen og gullbyen som mange tror ligger under vannet.

Det finnes mange fosser. En av de mest populære ligger i Lata Kinjang (to timers kjøring nord for Kuala Lumpur, i nærheten av Tapah) langs fjellveien som går gjennom Cameron Highlands. Tonnevis av vann fosser over klipper over 100 meter høye. Det er flott utsikt fra en bro som går over deler av fossen.

Sarawak kulturlandsby. Området Sarawak på Borneo er det beste stedet i landet for å oppleve tradisjonell, malaysisk kultur. I Sarawak kulturlandsby nær Kuching kan du se forskjellige boliger, samt skikker og sedvaner til mange innfødte stammer. Longhousebebyggelse – som i praksis er overbygde gater og boliger som deles – er en fascinerende anakronisme sammenliknet med stål- og glasslandskapet i KL.

Bidayuhfolket som bor langs dalførene i Sarawak og Sedong har ikke endret særlig på sitt livsmønster på mange hundre år. Du kan fremdeles se sinnrike røropplegg av bambus, spesiell arkitektur i de tradisjonelle boligene og høre musikk spilt på primitive gong-gonger og utskjærte bambusinstrument. Like interessant er hyttene i Panan og jegerne i regnskogen som kan lære deg kunsten å jakte med pusterør. Typiske bondehus fra Melanau og Kina er noen av de større konstruksjonene.

Beliggenhet: Sarawak Cultural Village, Pantai Damai, Santubong, Kuching. Adgang: 60 RM for voksne, 30 for barn (2007). Telefon: +60 (0) 82-846-411.

Dykking og strender. Malaysia påstår å ha noen av verdens beste dykkeområder. Her er det stille, dypt vann og utmerket sikt som gir perfekt tilgang til briljante korallrev og fargerike fiskestimer rundt øyene langs halvøyas øst- og vestkyst.

Østkysten på øya Sabah er også berømt for sine dykketurer og strålende marine liv, selv om det fremdeles forekommer pirater i området selv i våre dager.

Selv om du vanligvis ikke er opptatt av dykking, er øyene på østkysten av halvøya en opplevelse også for dem som sverger til landlivet. Spesielt Tiomanøya er et himmerike på jord – stille og rolig med silkehvite sandstrender hvor du kan slappe av i en hengekøye i skyggen av et palmetre, bysset i søvn av bølgene som slår langs land med en mild bris som rusker i håret. De som er mer opptatt av livet i vannet kan snorkle og svømme i krystallblått vann. Hvis du foretrekker å gå i skogen, har noen øyer som er store nok til at det er lurt å ta med gode joggesko.

Fjellklatring . Den høyeste fjelltoppen i Sørøst-Asia er 4101 meter – oppstigningen til Mount Kinabalu bringer deg fra fuktigheten i ekvatorjungelen opp til snøen og isen. Fjellet ligger på Sabah, og det er litt av en bragd å komme seg helt til topps – men det er selvsagt verd strevet når du står på toppen av Sørøst-Asia! Spesialtrente guider tar deg med opp på fjellet, men du må stå opp grytidlig ved 3-tiden på natten for å få sett soloppgangen.

En annen topp du bør forsøke deg på er Mount Tahan i Pahang. Denne er ikke så høy, men brattere enn Kinabalu. Dette er det høyeste punktet på Malaysiahalvøya, men er ikke lett tilgjengelig. Man bruker flere dager på å komme opp til toppen og ned igjen. Det anbefales at du er i god fysisk form om du ønsker å delta på en slik tur.

Shopping og markeder. Hvis du er opptatt av shopping, kommer du i syvende himmel i KL! Her finner du ikke bare de siste, beste og hippeste produktene – du kan også gjøre fantastiske gode kjøp.Handlesentre og supermarked finnes overalt i Kuala Lumpurs ”gyllne triangel” – hvor du finner produkter fra vestens designere og førsteklasses kjeder.

Nattåpne basarer og markeder er vanlig over hele Malaysia – og her kan du gjerne prute med høy stemmebruk. På østkysten finnes det markeder spesielt for matvarer og dyr, mens det også er mindre markeder som forflytter seg til forskjellige steder i byene for konsumvarer, mat og grønnsaker. Her opplever du den sanne smaken av Malaysia.