Vientiane er hovedstaden i Laos, og har ca. 730.000 innbyggere med forsteder. Byen ligger på Mekongflodens nordlige bredd, på grensen mot Thailand. «Vientiane» er den franske skrivemåten for byens navn. Vientiane ble hovedstad i det franskstyrte Laos i 1899.

Vientiane hovedstad fremstår nærmest som en landlig småby. Det er få nasjonale landemarker her, skjønt man kan finne noen viktige symbolske bygninger. De viktigste bygningene er alle knyttet til religion, enten det er buddhisme, hinduisme eller animisme. Det er noen fine buddhisttempler i sentrum, og det er vanskelig å komme unna Pha That Luang – den store stupaen som er Loas’ nasjonalhelligdom.

Hvis du har anledning bør du ta en tuk-tuk (motorisert rickshaw) ut av byen til Xieng Khuans buddhapark , like ved grensen til Thailand. Parken har en fantastisk samling av betongstatuer som viser hindi- og buddhistguder. Takket være en frodig fantasi fikk den eksentriske munken Bunleau Sulilat reist parken på 1950-tallet.

Hovedstaden er et fint sted for avslapning. En kan beundre villaer i kolonistil, mange er blitt restaurert tilbake til sin tidligere storhet. Ta et lite måltid i en vestliginspirert kafé eller restaurant, eller spaser langs elvebredden og se de innfødte fiske i Mekongelven.