Beijing (Wade-Giles: Pei-ching; Postal System Pinyin: Peking), er hovedstaden i Folkerepublikken Kina. Den er en av Folkerepublikken Kinas fire bykommunener, hvilket vil si at byen er direkte underlagt staten i likhet med provinser.

I selve bykjernen bor omlag 8 millioner innbyggere, mens det i Beijings forvaltningsområde bor 15,2 millioner, av disse er 11,85 millioner registrerte innbyggere, og 3,4 er midlertidig bosatte.

Beijing er Kinas politiske og kulturelle sentrum, mens Shànghai kan sies å være landets økonomiske sentrum. På grunn av sin lange historie har Beijing en enestående kulturarv. Mest kjent er TiananménDen himmelske freds plasskeiserpalasset og templene i GùgongDen forbudte by, som siden 1987 har stått på UNESCOs lister over verdens kulturarv.

Du finner antagelig ikke noen annen by i verden med en like fascinerende blanding av gammel og moderne kultur som Beijing. Den slående kontrasten mellom de overdådige, keiserlige palassene, byggverkene fra kommunistperioden og tilnærmingen til moderne kommersialisme er inspirerende – og til tider litt forvirrende.

Selv om du fremdeles kan støte på eldre mennesker i Maoinspirerte uniformer i gatene, forsøker Beijing desperat å komme bort fra det tidligere ”grå østblokkuttrykket” til fordel for et nytt, skinnende image. Overalt i byen dukker det opp storslåtte varemagasiner, hoteller og restauranter som lokker folk med vestlige merkevarer og en luksuriøs livsstil. Side om side med disse ligger gamle ”hutongs” – tradisjonelle gater med virkelig atmosfære. Små tebutikker og skrøpelige markedsboder med frukt og grønt er noe av det man finner her.

Når du først er her, må du få med deg en utflukt til Den kinesiske mur. Den ligger ikke langt unna, og er like imponerende og fryktinngytende som det man forventer av et slikt majestetisk byggverk.

Ikke minst er Beijing stedet å reise til hvis du virkelig setter pris på kinesisk mat. Mattradisjoner fra hele landet er representert i byen; å spise på restaurant er blant de lokale innbyggernes favorittbeskjeftigelse.

Beijing arrangerte Sommer-OL i 2008.

Litt historie. Litt før vikingtiden overtok Tangdynastiet, som kalte byen Yu Chou, men i år 986 ble den rasert av inntrengere fra Mandsjuria. De kalte byen Nan Jing som betyr den sørlige hovedstad, til forskjell fra sin egen hovedstad i Mandsjuria.

På 1000-tallet fikk byen hete Yen jing, men i 1135 ble den erobret av Jinfolket som kalte byen for Chung. I 1264 kom mongolene under Kublai Khan, og de bygde en by litt lenger nord og kalte den Da Du som betyr den store hovedstad, også kjent under navnet Khanbalic. Hit var det Marco Polo kom fra Venezia og han kunne fortelle om en høyt utviklet sivilisasjon som hadde både krutt og papir.

I 1368 overtok Mingdynastiet som kalte byen for Bei Ping, som betyr nordlig fred. I 1403 fikk byen atter en gang et nytt navn og Mingdynastiet ble drevet vekk.

Langt inne i det 20. århundret fortsatte navnekarusellen. I 1928 bestemte nasjonalistregjeringen at hovedstaden skulle hete Nan Jing, men det varte bare i cirka 21 år, for i 1949 ble Folkerepublikken Kina opprettet, og hovedstaden fikk navnet Beijing. Kilde historie: Wikipedia

Verdt å få med seg:

Som hovedstad i verdens mest folkerike land, er det ikke rart at Beijing nærmest koker over av aktivitet. Bare det å oppleve det hektiske dagliglivet er en attraksjon i seg selv. Det er imidlertid flere attraksjoner en simpelthen må få med seg i løpet av oppholdet.

Den forbudte by er viktig for Beijing, og for historien som hovedstad i Midtens rike. Det majestetiske, 600 år gamle palassområdet – hjem for 24 Ming- og Qing-keisere – er storslagent. De imponerende paviljongene, gårdsplassene og alle de utsmykkede bygningene utstråler en keiserlig prakt. Mer enn 900.000 kulturgjenstander er å finne i palassmuseet alene. En dagstur til Den forbudte by er en viktig del av et besøk til Beijing, og gir et fascinerende innblikk i livet og rutinene til mandarinene.

Et storstilt renovasjonsarbeid i Den forbudte by er nå i gang, som ikke forventes å være ferdig før i år 2020. Det vil fortsatt være åpent for besøkende, men litt brydderi kan det medføre.

Inngang fra Tiananmen-plassen. Telefon: +86 (0)10-8511-7049.
Åpent: Daglig kl 08.30 - 17.00. 
Adgang: 40 CNY Nov-Mar, 60 CNY Apr-Okt.

 

Utmerket audioguiding er tilgjengelig ved inngangen for 30 CNY på flere språk (den engelske versjonen leses av Roger Moore). 

Himmelens Tempel (Tian Tan). Dette slående eksemplet på Mingdynastiets arkitektur er blitt et populært symbol på Beijing. Tempelet var sted for keiserens årlige ritual med faste og bønn, som skulle sørge for gode avlinger det kommende året. Tempelparken er fylt opp med tusenvis av gamle sypresstrær, og det er enkelt å finne en plass hvor man kan slappe litt av. Tar du turen hit tidlig om morgenen vil du se de fastboende utøve tai-chi mellom trærne. Sent på ettermiddagen samles en del for å synge gamle folkesanger.

Beliggenhet: Tian Tan Dong Lu, Chongwen. Tlf: +86 (0)10-6702-2617.
Åpent: Fra 1. mars til juni 30: 08:00-17:30 Fra 1. juli til 31. oktober: 8: 00 til -18: 00 Fra 1 november til 28 februar: 8: 00 til -17: 00.
Adgang: 30 CNY. 

Den himmelske freds plass, Tiananmen Square. Denne gigantiske plassen har stor nasjonal og symbolsk verdi. Den er lett gjenkjennelig med sitt store bilde av formann Mao hengende på plassen. Området er for evig risset inn i manges minne. Plassen var ikke bare åsted for det blodige studentopprøret i 1989, det var også her Mao proklamerte opprettelsen av Folkerepublikken Kina i 1949.

Selv om stedet er skremmende kjent, hersker det i dag en ubekymret feriestemning her. Barn leker med draker, og familier tar bilder foran mange av de kjente landemerkene på og omkring plassen. Plassen ligger rett sør for Den forbudte by og nord for Qianmenporten – en velbevart levning fra byens gamle forsvarsverk. For å komme til plassen, ta undergrunnsbane til Tiananmen Dong (øst).

Maos mausoleum. For mange er formann Maos siste hvilested mer et noe obskurt sted heller enn en attraksjon. Kommer du om sommeren, kan du se enorme køer med pilegrimer som er kommet for å få et glimt av deres beryktede, tidligere leder. Mausoleet ble bygget over flere måneder i tiden etter Maos død i 1976. Det huser også minnesmerker til noen av hans følgesvenner, som Zhou Enlai, i tillegg til formannens eget legeme.

Besøkende må bevege seg gjennom hallene forholdsvis raskt, noe som kanskje får noen til å spørre seg hvorvidt all ventingen var verdt strevet. Men det er en unik og spesiell opplevelse som du ikke glemmer med det første, og i ettertid vil man se at det var verdt slitet. Utenfor selges det utallige Maorelaterte suvenirer til en billig penge.

Åpent: Mandag - lørdag kl 08.30 - 11.30; mandag, onsdag og fredag kl 14.00 - 16.00. 
Gratis adgang. 

Sommerpalasset (Yi He Yuan). Qing-dynastiets keiserlige sommerpalass er et av Beijings historisk sett viktigste og estetisk sett mest tilfredsstillende steder. Det er flere attraksjoner her, inkludert den ekstravagante marmorbåten ved bredden av Kunming-sjøen, bygget til keiserinnen Dowager Cixi. I tillegg finner man en vakker Buddha-statue, som gir fantastisk utsikt utover Kunming-sjøen og palassområdet. Svømming og båtturer er populært om sommeren, om vinteren er det mulig å gå på skøyter.

Beliggenhet: Yi He Yuan, Haidian. Telefon: +86 (0)10-6288-1144.
Åpent: daglig kl. 08.30-17.00. 
Adgang: 20/30 CNY

Dongyuetempelet. Dette rolige og avslappede taoisttempelet er nærmest gjemt bort midt i det travle Chaoyangmenområdet, og gir deg en innføring i taoistsystemet. I hvert rom finner man leirfigurer med dyrehoder og i sterke farger i ulike tilstander av lykke eller smerte.

På innsiden finner man høytidelig ansamling søyler, samt et lite museum som viser deg hvordan hverdagslivet til folk i Beijing var i overgangen til det 21. århundret. Typiske klesantrekk, møbler og annen innredning er utstilt. Forklaringer på engelsk finnes i hvert rom.

Beliggenhet: Chaoyangmen Waidajie, på nordsiden av gaten mellom Landau handlesenter og Full Link Plaza. Telefon: +86 (0)10-6553-4437.
Åpent: Tirsdag - søndag kl 06.00 - 19.00. 
Adgang: 10 CNY. 

Hou Hai. I Beijing blir gamle nabolag revet ned mens nye, blanke høyhus skyter i været med voldsom hastighet. Ett av få områder hvor det fortsatt er mulig å opplevde den avslappede sjarmen i “gamle Beijing” er ved Hou Hai. Den omkringliggende labyrinten av hutonger er fortryllende. Gamle menn i Maouniformer sitter utendørs mens de røyker pipe og spiller på wuziji, gamle damer slapper av på dørtrammen.

Det er anbefalt å ta en tur hit på kvelden, til en av de gode restaurantene eller barene med utsikt over sjøen. For organiserte, guidede turer (på engelsk) rundt i hutongene med pedicab (sykkeltaxi), tlf: +86 (0)10-6615-9097. Det er omvisninger morgen og ettermiddag, og prisen ligger rundt 200 CNY. For å komme hit til fots, ta undergrunnsbanen til Gu Lou stasjon og spaser sørover.

Beihaiparken (Bei Hai Gong Yuan). Midtpunktet i denne parken er en hvit tibetansk stupa (gravbygg eller kultbygning), bygget i anledning Dalai Lamas besøk på 1600-tallet. Denne er å finne på øya i midten av innsjøen. Selve parken assosieres ofte med den store Kublai Khan, som på 1200-tallet bygget sitt palass på samme sted som stupaen befinner seg i dag. Å leie en robåt eller padlebåt og ta seg en tur rundt på sjøen kan være befriende på en ettermiddag. Men unngå å komme hit i helgene med mindre du er veldig glad i store folkemengder.

Beliggenhet: Parken ligger like nordvest for Den forbudt by. Telefon: +86 (0)10-6403-1102.
Åpent: Daglig kl 06.00 - 21.00. 
Adgang: 10 CNY. 

Lao Shes residens i Beijing (Lao She Ji Nian Guan). Gjemt bort i en trang hutong rett utenfor et av Beijings travleste handleområder finner vi en rolig gårdsplass. Huset tilhørte Lao She, en populær kinesisk skribent og forfatter, og gir et innblikk i Beijings turbulente tid i årene i forkant av Kulturrevolusjonen. Museet inneholder mange av forfatterens originale møblement, samt noen av Shes brev og fotografier.

Beliggenhet: 19 Feng Fu Hutong, like ved Dengshikou Xijie. Dengshikou Xijie ligger like nordvest for Wangfujing.
Åpent: Tirsdag - søndag kl 09.00 - 15.30. 
Adgang: 5 CNY.