Kina eller China (tradisjonell kinesisk 中國, forenklet kinesisk 中国, Hanyu Pinyin: Zhōngguó, Wade-Giles: Chung-kuo) er et land i Øst-Asia som siden 1949 de facto er delt i to, med regjeringer som begge gjør krav på å være hele landets rettmessige styre: Folkerepublikken Kina med hovedstaden Běijīng , som omfatter alle fastlandsprovinsene, og Republikken Kina (med hovedstaden Taipei) som kun omfatter provinsen og øya Táiwān (Formosa) og noen små øyer nær provinsen Fújiǎn.

Bakgrunn . Kina er verdens eldste fortsatt eksisterende sivilisasjon. Landets historie kjennetegnes av gjentatte delinger og gjenforeninger mellom skiftende perioder av fred og krig, og voldelige dynastiske skifter. Makten var gjerne konsentrert i den kinesiske keiserens hender, men skiftet noen ganger til mektige embedsmenn og regionale krigsherrer. Landets territorielle utbredelse har variert i historien. I mange århundrer, særlig fra det 7. århundre til og med det 14. århundre, gjaldt Kina som verdens mest avanserte sivilisasjon og var Øst-Asias dominerende kulturelle sentrum. På 18- og 1900-tallet var landet for svakt til å slå tilbake europeisk kolonialisme og japansk invasjon, og led samtidig under interne konflikter som ledet til landets deling. Kommunistseieren i den kinesiske borgerkrig etablerte Folkerepublikken Kina på fastlandet, mens Republikken Kinas regjering fortsatte å kontrollere Taiwan og noen mindre øyer i Østkinahavet.

Kina ble i 2001 medlem av WTO. Kina har verdens raskest voksende økonomi med 9,5% i året. I årets første fire måneder 2007 var det kinesiske handelsoverskuddet på til sammen 63,3 milliarder dollar. Kina har verdens fjerde største økonomi med et BNP på 2000 milliarder USD. Likevel er Kina fremdeles et fattig land som inntil nylig har mottatt støtte gjennom FNs matvareprogram. Omlag tre fjerdedeler av Kinas befolkning er fortsatt sysselsatt i jordbruket, men landet har høy arbeidsledighet på landsbygda og landbrukssektoren utgjør bare 13% av BNP.

Kina er rik på naturressurser som bl.a. kull, olje og jernmalm. Samtidig er Kina også verdens nest største forbruker av olje. Hovedeksporten består av tekstiler, elektroniske produkter, olje og oljeprodukter, kjemikaler og lettere industrivarer og våpen. De senere år har også servicenæringen vokst kraftig og utgjør 40% av BNP. Kilde: Wikipedia

Kina som reisemål. Kina er blitt et stadig mer populært reisemål både fordi det er eksotisk, full av gamle kulturelle minnesmerker og fordi det er et shoppingeldorado. Landet har i de siste årene åpnet sine grenser og tatt imot stadig flere turister som har fått lov til å reise til ganske så fjerntliggende steder. Likevel ansees Kina fremdeles som ett av de få gjenværende mystiske destinasjoner på vår planet.

En ting du må ta hensyn til når du planlegger en reise til Kina er at landet er enormt, og at avstandene mellom de forskjellige attraksjonene er store. Planlegg reiseopplegget ditt omhyggelig og pass på at du får tilstrekkelig med tid på de stedene du ønsker å besøke. Dette er en enestående mulighet til å oppleve skatter fra et virkelig eldgammelt samfunn.

Kina er verdens mest folkerike land med en befolkning på over en milliard og utgjør en femdel av jordens befolkning. Landet er svært variert. Den nordøstre sletten som utgjør det største lavlandsområdet strekker seg helt inn i Mongolia, og står i sterk kontrast til de tørre landområdene i vest. Mot sør finner du svimlende, bratte fjell med noen av Kinas helligste steder, tusener av meter over havet. På østkysten ligger landets mektige byer – moderne storbyer som Beijing , Shanghai og Guangzhou .

Hvert eneste av disse områdene har sine særpreg, sjarm og spesialiteter – noen mange tusen år gamle, andre monumenter er fra nær fortid. ”Alle” kjenner landets store severdigheter – Den kinesiske mur , terrakottakrigerne og Den forbudte by i Beijing. Disse tre er blant verdens viktigste historiske områder. Men Shanghais moderne sentrum er et imponerende symbol på det moderne Kina, som i dag inntar sin rolle i det globale verdenssamfunnet.

Landet er en fascinerende anakronisme – med ærverdige templer side om side med kjempestore, moderne utviklingsprosjekter. Det omfattende ”Three Gorges”-prosjektet er selve krumtappen: En kontroversiell plan for å skape verdens største, kunstige innsjø ved å demme opp elven Yangtse. Det finnes en mengde argumenter for og imot prosjektet, men det føyer seg fint inn i de nye kinesiske idealene. I et historisk perspektiv vil det sikkert finne sin plass blant landets andre store bedrifter.

Verdt å få med seg:

Kinas viktigste turistattraksjoner er berømte verden over, og omfatter mange store og godt bevarte arkeologiske oppdagelser. På UNESCOs verdensarvliste finner du bl.a. Den kinesiske mur og terrakottakrigerne i Xian, som virkelig må oppleves for å bli trodd. Samtidig er de praktfulle fjellene og elvene i Kinas indre uovertrufne naturopplevelser.

Beijing . Du finner antagelig ikke noen annen by i verden med en like fascinerende blanding av gammel og moderne kultur som Beijing. Den slående kontrasten mellom de overdådige, keiserlige palassene, byggverkene fra kommunistperioden og tilnærmingen til moderne kommersialisme er inspirerende – og til tider litt forvirrende.

Selv om du fremdeles kan støte på eldre mennesker i Maoinspirerte uniformer i gatene, forsøker Beijing desperat å komme bort fra det tidligere grå "østblokkuttrykket” til fordel for et nytt, skinnende image. Overalt i byen dukker det opp storslåtte varemagasiner, hoteller og restauranter som lokker folk med vestlige merkevarer og en luksuriøs livsstil. Side om side med disse ligger gamle ”hutongs” – tradisjonelle gater med virkelig atmosfære.

En annen ytterlighet er de overdådige bygningene fra keiserdømmet i Kina. Det mest kjente er den utrolige Forbudte by. Med sine utsøkte møbler og bortgjemte indre gårdsplasser gir palasset et fascinerende innsyn i den overdådige verden til keiseren, hans hoff og evnukker. Byen har også mange vakre gamle templer. Ett av disse er det fredelige Taoist Dong Yue-tempelet, som ligger litt bortgjemt til i en ellers travel handlegate.

Når du først er her, må du få med deg en utflukt til Den kinesiske mur. Den ligger ikke langt unna, og er like ærefryktinngytende som det man forventer av et slikt majestetisk byggverk.

Ikke minst er Beijing stedet å reise hvis du virkelig setter pris på kinesisk mat. Mattradisjoner fra hele landet er representert i byen; det å spise på restaurant blant byens innbyggere er et hyggelig avbrekk i en ellers hektisk hverdag.

Se forøvrig egen byguide for Beijing.

Den kinesiske mur. Kinas viktigste turistattraksjoner er kjent i hele verden. På UNESCOs verdensarvliste står bl.a. Den kinesiske mur og terrakotta-soldatene i Xian – begge må oppleves for å bli trodd! De praktfulle fjellene og elvene i Kinas indre er på sin side uovertrufne naturopplevelser.

Det er virkelig et utrolig eksempel på hva menneskene kan klare, muren går 6.350 kilometer fra øst til vest, selv om dette inkluderer deler som har kollapset og ikke lenger er synlig. Dette historiske minnesmerket ble startet opp som en jordvoll for over 2000 år siden, og ble bygget på i over 1500 år slik at det ble et formidabelt festningsverk som har overlevd frem til i dag. Det mest tilgjengelige stedet for å se muren, er å ta en dagsutflukt fra Beijing. Det mest populære stedet er ved Badaling hvor muren er blitt restaurert tilbake til sin fulle styrke, og du kan se hvilken imponerende konstruksjon det en gang var.

I høysesongen kan det imidlertid være smartere å besøke muren på et litt mindre populært sted, som for eksempel ved Simatai (10 mil nordøst for hovedstaden), eller Jinshaling (15 mil nord for Beijing) hvor turistmassene ikke er fullt så store og muren fortsatt er i sin opprinnelige stand.

Den forbudte by. Her ligger Keiserbyen, det mest prangende minnesmerke over den totalitære makt som ble utøvd av keiserdynastiene i Kina i årtusener. Den var engang kjent som Purpurbyen på grunn av fargen på murene omkring.

Keiserpalasset var senter for statsadministrasjonen i over 550 år, både i Mingdynastiet og senere Qingdynastiet som endte i 1911. De enorme murene omringer et område på mer enn 75 hektar, og har tusenvis av bygninger i tradisjonell, kinesisk pagodestil. Selv med dagens teknologi ville et slikt byggeprosjekt krevd enorme ressurser, og det er helt utrolig at det ble igangsatt på 1400-tallet. Å utforske de mange bygningene tar minst en halv dag da det meste av komplekset nå er åpent for publikum.

Det mest dominerende bygget er Harmonihallen , som ligger ut mot Den himmelske freds plass . Inne i denne hallen og i de andre minnehallene og museene kan du se utstillinger av keiserens rikdommer. De keiserlige hager ligger som en egen oase bak hovedbygningene.

OBS: Det foregår for tiden renoveringasarbeider i Den forbudte by som ikke ventes å være ferdig før i 2020. Området er fremdeles åpent for turister, men regn med litt forstyrrelser på grunn av disse arbeidene.

Mingdynastiet . En fin del av en dagstur for å oppleve Den kinesiske mur, bør inkludere en avstikker til Ming-gravene som ligger 50 km nordvest for hovedstaden. Der får du et fascinerende glimt at den makt og rikdom som rådde i det kinesiske dynastiet som hersket i middelalderen.

På samme måte som pyramidene i Egypt, er dette komplekset svært interessant historisk sett. Det var gravkammer for ikke mindre enn 13 av Kinas keisere under Mingdynastiet. Den sju kilometer lange hellige veien som leder frem til gravkamrene er omkranses av store, fabelaktige statuer; dyr som likner på kameler, nesehorn og elefanter. Gravkamrene ligger spredd utover på et område større enn 40 kvadratkilometer. Under utgravningen av gravkammeret som sist ble oppdaget og som går tilbake til det 17. århundret, ble det funnet et utrolig underjordisk palass som inneholder mange kamre, bl.a. troner for keiseren og hans gemalinner. Det noe eldre gravkammeret Changling som går tilbake til det tidlige 15. århundret er ikke så godt bevart, men er det største mausoleet. Du må betale 20 – 30 CNY for å gå inn i de enkelte gravkamrene.

Yangtseelven er en av verdens lengste elver, og snor seg mer enn 6.800 kilometer gjennom sentrale deler av Kina. Offisielt er elven verdens tredje lengste – etter Amazonas og Nilen.

Det tar mange uker å seile hele elvens lengde, men det er mulig å ta en båttur på noen av de mest spektakulære områdene. De mest populære turene er de som går gjennom Three Gorges nær Chongquing. Gjennom århundrer er de smale elvebreddene blitt gravd ut og dannet ved vannets langsomme påvirkning. Med sine bratte og skogkledde skråninger er elven noen steder helt usynlig.

Verdens største hydroelektriske damprosjekt vil resultere i at hele regionen blir lagt under vann, og resultatet vil bli verdens største kunstige innsjø. Konsekvensen blir at Three Gorges ikke lenger blir så flott og spektakulært som hittil, da mange av klippene vil ligge under vann. Men det blir fremdeles mulig å seile på elven for blant annet å se spøkelsesbyen Fengdu .

Terrakottakrigerne . Denne attraksjonen i Xian ville uten tvil økt verdens underverker fra sju til åtte, hvis den ikke hadde ligget uoppdaget og glemt helt frem til 1974. Hvordan noen kunne miste en hel arme av legemstore terrakotta-soldater – fullt utrustet med uniformer og hester – er helt uforståelig når du ser hvilket enormt område denne attraksjonen dekker. Men samtidig er denne begravelsen årsaken til at figurene er i en slik glimrende forfatning i dag.

Armeen ble opprinnelig laget etter ordre fra keiser Shih Huang-ti, som samlet Kina under Ch’in-dynastiet. Den ble bestilt mens han bare var et barn. Området inneholder keiserens mausoleum – som ennå ikke er utgravet – samt skatter og et spesielt tronerom. Terrakottakrigerne er funnet i tre graver. Hovedområdet – grav 1 – var det første stedet som ble oppdaget og inneholder mer enn 6000 figurer. Den noe mindre grav 2 inneholder bare 25 % av dette antall krigere, men har også en del trevogner. Den lille grav 3 har bare ca. 70 statuer. Store skur som kan ligne på flyhangarer beskytter den utgravede armeen og turister mot naturelementene. Krigerne er laget svært detaljerte og alle har forskjellige ansiktstrekk.

Du kan ikke komme i nærkontakt med figurene, men bare det å se rekke på rekke med disse stille krigerne – som står som de har gjort i tusenvis av år – er en spennende opplevelse. Gravene ligger ca. 55 kilometer fra Xian. Billetten koster 65 CNY. Vær oppmerksom på at det er lov å ta bilder i grav 1, men det er forbudt å bruke blitz.

Shanghai . Kinas største og rikeste by – Shanghai – har ikke den samme sjarmen som mange av landets andre bebyggelser. Men byen tar igjen for dette i form av heftig underholdning og natteliv, samt ved en rekke moderne kulturinstitusjoner.

Sentralt blant disse er Shanghai Museum, som ble åpnet så sent som i 1994 og inneholder tusener på tusener av gjenstander relatert til kinesisk historie og kultur. Du bør ta deg tid til å gå eller ta en båttur forbi Bund – en kilometer lang strekning med vestlig inspirerte bygninger fra det tidligere 1900-tallet. Det moderne Shanghai bør også utforskes som et symbol på det fremvoksende, moderne Kina. Oriental Pearl TV Tower gir deg et flott utsikt over byen og Huangpo-elven.

Blant de eldre attraksjonene i Shanghai finner vi Jade Buddha-tempelet med sine to utrolige statuer av Buddha kuttet ut av en eneste, stor jadeklump. Yuyan-hagen går tilbake helt til det 16. århundret, men har gjennomgått mange restaureringer. Det er en hage i tradisjonell kinesisk stil med pagoder og karakteristiske innsjøer.

Fjellet Tai Shan og Kinas hellige fjell. Kina har mange hellige fjell, men Tai Shan i Shandongprovinsen er det mest tilbedte av alle.

På samme måte som Mount Everest er viktig for Tibet, er Tai Shan guddomlig for kineserne. Fjellet omtales som sønnen til den himmelske keiser, og har vært et pilegrimsted i mer enn 2000 år. Det er hele 7000 trappetrinn på veien opp mot toppen, og de er alltid fulle av pilegrimer. De klatrer opp til templene til Jade-keiseren og hans datter, Prinsessen fra skyene, for å be om alt fra fruktbarhet til helbredning fra sykdom. Klatreturen er strabasiøs, men langs stien er det mange små avlukker og vertshus hvor pilegrimene kan raste underveis.

Fjellet Huashan i nærheten av Xian er et alternativt, hellig fjell som du kan besøke. Men dette er en større og brattere utfordring – du må tåle høyder godt og må være forberedt på å gå over smale trebroer og over knivskarpe fjellkammer. Utsikten fra toppen regnes imidlertid å være en av de beste i Kina. Fjellet Huanagshan er imidlertid ikke så anstrengende. Dette ligger i Anhui-regionen, og består av hele 70 forskjellige topper. Den letteste veien opp til toppen er via en av de tre taubanene. Men du kan gå på stier opp til toppen Lotus Flower Peak, som er det høyeste punktet i parken.

Du må vanligvis betale en viss sum for som å få adgang. Dette går til vedlikehold av Kinas hellige steder. Det samme gjelder i noen av naturreservatene.

Silkeveien . Silkeruten var en gang den viktigste handelsruten i hele Sørøst-Asia. Den har sitt navn fra silkerullene som ble brakt av handelsmenn fra Kina hele veien over kontinentet til markeder i Europa.

Veien ble første gang brukt ca. 200 f. Kr. i Han-dynastiet, og trafikken minsket først i det 15. århundret. Da gjorde utviklingen av mer sofistikert skipstrafikk sitt til at landtransporten ble mindre praktisk. I dag tar en tur langs den gamle Silkeveien deg til deler av Kina du ikke ville hatt tilgang til på andre måter, og du kan se rester fra rutens glansdager. Helt i nordvest i regionen Xinjiang Uygur kan du oppleve det ørkenlandskapet som Silkeveien snodde seg gjennom. Byen Turpan er et kjent landemerke langs ruten. Dette er Kinas varmeste by, det er mye å se.

Bezilik Thousand Buddha-grottene som ligger i nærheten er et viktig buddhist-område. Restene av en garnison som en gang ble plyndret av Gjengis Khan kan fremdeles observeres.

Macau er en liten øy som ligger like utenfor Kinas sørøstlige kyst i nærheten av Hong Kong. Den var portugisisk koloni frem til 1999. I dag er øya under kinesisk administrasjon – på samme måte som Hong Kong – og øya har en unik atmosfære som blander europeisk med kinesisk innflytelse.

Dette sees tydelig i bygningskonstruksjonene på øya. Mens det er tre buddhist-templer som går tilbake mer enn 6 århundrer, finnes det også katedraler og kirker for vestlige trossamfunn. Dette gjør Macau til et fascinerende sted å besøke. Høydepunkter inkluderer Hun Iam-tempelet, som faktisk har en statue av Marco Polo, og Monte Fort, som en gang var øyas nøkkelforsvar. I fortet er det rester av St. Pauls kirke som ble ødelagt i en brann i det 19. århundret.

Hangzou og Den store kanalen. Beijing Hangzhou Kanal ble bygget i begynnelsen av det 7. århundret og er en av de største, menneskeskapte vannveiene i hele verden. Kanalen er hele 1800 kilometer lang og forbinder hovedstaden med denne sørlige byen sørvest for Shanghai.

Byen Wuzhen ligger langs kanalen. Den er restaurert og utgjør litt av en turistattraksjon der den ligger med sine plettfrie, tradisjonelle kinesiske bygninger ut mot kanalen. Mange drar sammenlikninger mellom denne byen og Italias Venezia. Hangzhou har også mange attraksjoner som ikke bør oversees. Det nasjonale museet for te og silke illustrerer to av landets viktigste eksportvarer, mens den fredfulle sjarmen i West Lake og det kjente Lingyin-tempelet alltid klarer å fremkalle fantasien.

Hong Kong er uten tvil en av de mest fascinerende steder på denne jord. Britisk kolonialisme formet denne lille øya like uten for Kinas kyst til en vestlig lekeplass, men Hong Kong har likevel alltid tatt vare på sine kinesiske røtter. Noe som har gjort byen til et av de mest dynamiske kulturblandinger i hele verden.

Hong Kong er noe helt for seg selv. Etter at byen ble tilbakeført til Kina trodde mange at den skulle endre seg, men her ble alle spådommer gjort til skamme. Små kinesiske matboder eksisterer fremdeles i skyggen av skyskrapere kontrollert av multinasjonale selskap, og i gatene går forretningsmenn i kjempedyre klær. Hong Kong har bevart sin unike identitet, noe som inkorporerer forskjellige kulturer og herlige motsigelser.

Beliggenheten hjelper selvsagt. Hong Kong har et supert utgangspunkt, bare en liten vannstripe holder den atskilt fra Kina. Hong Kong og Kowloon har utsikt mot hverandre som i et speil av glass og stål.

Du vil også oppdage at Hong Kong er en by sammensatt av forskjellige seksjoner. ”Central” overgår enhver annen by i verden med sine 21.århundre-bygninger og nye millenniumfasciliteter. Men samtidig kan du finne kinesiske markeder som kan være hundre år gamle samt fredelige hager og templer. Mange besøkende forventer å se hele øya fullsatt med bare høye bygninger. Ovenfor havnen begynner Hong Kongs nasjonalparker – mange mål med skog og grønne områder – og bare en time unna byen kan du glemme at den i det hele tatt eksisterer.

Hong Kongs hemmelighet er faktisk evnen til å overraske, noe som gjør at byen stadig er svært populær blant turister. Det er massevis av dynamikk gjemt bak den internasjonale forretningsverdenen, shoppingsentre og restauranter – et forførerisk puslespill som bare venter på å bli oppdaget.

Se egen byguide for Hong Kong.