Phnom Penh er hovedstaden i Kambodsja og har omlag én million innbyggere. Phnom Penh ligger der elvene Mekong, Tonlé Sap og Bassac møtes.

Historie . Byen ble grunnlagt i 1373 i forbindelse med byggingen av tempelet Wat Phnom. Byen ble landets hovedstad i 1431 da kong Ponhea Yat flyttet dit fra Angkor etter at han var blitt beseiret av Siam (Thailand). Det kongelige palasset i Phnom Penh med sølvpagoden ble bygd i 1866, og det var først da byen ble en storby. Under den franske kolonimakten var Phnom Penh kjent som Asias perle. Byen ble hovedstad i det selvstendige Kambodsja i 1953. I 1975 ble byens den gang to millioner innbyggere fordrevet av Røde Khmer-styrker etter at de hadde inntatt byen. Befolkningen begynte å vende tilbake etter at vietnameserne rykket inn i 1979.

Etter Røde Khmers fall har Phnom Penh vokst, og har i de senere år igjen blitt et turistmål. Blant Phnom Penhs severdigheter er, i tillegg til det ovennevnte, nasjonalmuseet, Choeung Ek (Røde Khmers rettersted utenfor byen), Toul Slengmuséet (tidligereS-21, fengsel fra Røde Khmer-tiden) og Wat Ounalom.

Se forøvrig landguide for Kambodsja.

Kilde: Wikipedia