Japan (Nippon eller Nihon: 日 (sol) 本 (opphav), bokstavelig «solens opphav») er et land i øst-Asia som befinner seg ved Stillehavet, øst for den koreanske halvøy. Japan består av en kjede av øyer. De største av dem er, fra sør til nord: Kyushu (九州), Shikoku (四国), Honshu (本州, den største øya) og Hokkaido (北海道).

Politisk og kulturelt deles Japan vanligvis inn i ti regioner. Fra nord til sør er disse Karafuto, Hokkaido og Chishima, Tohoku, Hokuriku, Kanto, Chubu, Kinki (ofte kalt Kansai), Chugoku, Shikoku, Kyushu og Okinawa, hovedøyen blant Ryukyu-øyene.

Omtrent 3000 øyer regnes til øygruppen som utgjør hele Japan. Omtrent 73 % av landet er fjellrikt, med en fjellkjede løpende gjennom hver av de viktigste øyene. Japans høyeste fjell er det berømte Fujifjellet (Fuji-san) på 3776 m.

Siden det finnes svært lite flatmark, blir mange åser og fjellsider dyrket helt til toppen. Da Japan befinner seg i et vulkansk område langs Stillehavsdypet, kan en registrere hyppige, svake jordskjelv og tidvis vulkansk aktivitet på øyene. Ødeleggende jordskjelv inntreffer flere ganger hvert århundre, og resulterer ofte i veldige flodbølger (tsunami). Varme kilder er tallrike, og er blitt utviklet som ferietilbud.

Klima . Den japanske øygruppen strekker seg fra nord til sør langs den østlige kysten av det eurasiske kontinent, den vestlige kysten av Stillehavet. Japan er et temperert område med fire distinkte årstider, men på grunn av sin store lengde fra nord til sør, varierer klimaet fra område til område.

Sent i juni og tidlig i juli er regnsesong (unntatt på Hokkaido og øyene i nord), da en regnfront eller baiu zensen ligger over Japan. På sensommeren og tidlig på høsten utvikler tyfoner seg grunnet tropiske lavtrykk som oppstår nær ekvator og beveger seg fra sørvest mot nordøst. Disse tar ofte med seg store mengder regn.

Befolkning . Det japanske samfunnet er kjent for å være veldig etnisk og språklig homogent, med små folkegrupper av primært nord- og sørkoreanere (1 million), okinawaere (1,5 millioner), kinesere og taiwanere (0,5 millioner), filippinere (0,5 millioner) og brasilianere (250.000), samt urfolket Ainu i Hokkaido. 99 % av befolkningen snakker japansk som førstespråk.

De fleste japanere bekjenner seg ikke til noen spesiell religion. Imidlertid er shintoistisk og buddhistisk lære dypt sammenflettet med japanernes dagligliv. Kilde: Wikipedia.

Introduksjon:

Japan er et land fullt av motsetninger. Landet består av de fire øyene Hokkaido, Honshu, Shikoku og Kyushu, og kombinerer moderne urbanitet med storslagne naturområder. Tettpakkede byer med høyreiste skyskrapere ligger langs kysten, mens bratte, skogkledde fjell og vulkaner reiser seg inne i landet.

Du bør ta turen innom Tokyo , Japans hovedstad. Det er en metropol i konstant aktivitet, fylt opp med neonlys og betong samt overflod av handle- og sightseeingmuligheter. Kyoto er den gamle hovedstaden, med flere templer og helligdommer enn noen annen japansk by. Osaka på sin side er en travel, men fascinerende og spennende by.

De vakre byene Nikko og Kamakura ligger ikke langt fra Tokyo. De har begge templer og sjarmerende butikker, og er også viktige for å forstå mer av Japans komplekse historie og kultur.

Tohoku ligger nord for Tokyo. Med sitt landlige fjellandskap tiltrekker området seg naturelskere, skigåere og klatrere. Den kosmopolitiske byen Sapporo tjener som inngangsport til vakre Hokkaido, de russiskinfluerte byene som ligger her - i tillegg til "det ville nord".

Videre ut finner vi Nagasaki . Det er en interessant og tankevekkende by, og et viktig historisk område. Samtidig er det et ideelt sted å ha som base hvis en vil utforske Kyushus vulkanske landskap. Her ligger blant annet Asokrateret – verdens største vulkanske krater med 700 meter høye vegger.

Overalt finner man fascinerende mennesker og kultur og store kontraster. Mens millioner av japanere benytter seg av supereffektiv, offentlig transport på vei til jobb i hjertet av Asias finansverden, pleier andre risåkre i små, landlige samfunn. Men uavhengig av yrke forholder de aller fleste japanere seg tro mot samfunnets komplekse og kulturelle verdier.

Verdt å få med seg:

Japan tilbyr et mangfoldig og rikholdig utvalg attraksjoner. Fra fristelsene i den moderne metropolen Tokyo til de godt bevarte templer og gravkamre fra landets mange hundre år gamle kultur.

Tokyo har vært Japans hovedstad de siste 150 årene, og er en dynamisk og urban opplevelse ulik noen annen. Størrelsen alene er nok til å imponere, og arkitekturen er annerledes enn vi er vant til her i vest. Ettersom byen ble alvorlig rammet av jordskjelv i 1923 og utsatt for massiv bombing under annen verdenskrig, er det få historiske bygninger igjen. I stedet er byen sentrum for utvikling og avgjørende for Japans økonomiske framgang.

Byen er et paradis for shopping og nytelse. Her finnes butikker og restauranter med produkter fra hele verden samt særegne japanske spesialiteter. Det sentrale distriktet Shinjuku er som en skog av skyskrapere, alltid full av arbeidere, turister og ivrige shoppere.

Templene Meiji , Yasukuni og særlig Asakusa Kannon utgjør lommer av eldgammel historie midt mellom de moderne høyhusene. Den menneskeskapte øya Odaiba er et underholdsningsparadis og et sted hvor Tokyos innbyggere kan slappe av. Og hvis det ikke er nok, kan du besøke det fantastiske Fukagawa Edomuseet , Tokyos Disneyland eller få med degen skikkelig kulturell opplevelse; sumobryting.

Kyoto , Japans hovedstad i gamle dager, er et stedet for fred og ro, omgitt av tempelfylte fjell. For om lag 1000 år siden var dette bostedet til keiseren og hans hoff, og byen er et viktig historisk sentrum for japansk religion. Her finnes mange buddhist- og shintotempler.

Du kan gjerne bruke en dag på å rusle rundt i bakgatene, på jakt etter noen av de mange sjarmerende templene som finnes midt mellom moderne butikker og kontorer. Ett av templene du ikke bør gå glipp av er Kinkaku-ji – ”den gylne paviljong”. For et noe mer beskjedent, men mer typisk japansk tempel, sjekk ut Ginkaku-ji – ”sølvpaviljongen” (skjønt den er laget av treverk). Sistnevnte utstråler en mer beskjeden skjønnhet med sin tradisjonelle struktur og japanske stein- og grushage.

På toppen av en høyde med utsikt over byen ligger Kiyomizu-dera . Her finner du en miks av buddhist- og shintotempler omringet av små, svingete gater. Du kan få et glimt av en geisha i det hun er på vei inn i en tradisjonell tebutikk. For å få et innblikk i samuraikulturen finnes det ikke noe bedre sted enn Nijoslottet med sitt berømte ”nattergalgulv”. Ved den minste berøring knirker det i gulvet, noe som skulle forhindre overraskelsesangrep.

Kyoto er ikke bare gammeldags og sjarmerende; mye av bysentrum er urbant og fullt av travle mennesker, butikker, restauranter og underholdning som i andre storbyer. Et besøk i Japan blir ikke komplett uten at man har vært innom Kyoto.

Hiroshima har tre høydepunkter: To er berømte, mens det tredje er en godt bevart hemmelighet.

Fredsparken med atombombekuppelen er tankevekkende minnesmerker over de liv som gikk tapt da atombomben ble sluppet ned over Hiroshima den 6. august 1945. Eksplosjonen ødela byen, og preget en hel generasjon av byens innbyggere. Fredsparken er ment som en advarsel mot hva krig og masseødeleggelsesvåpen fører med seg.

Øya Miyajima (også kjent som Itsukushima) er en annen velkjent attraksjon. Det går ferger ut dit fra havnen i Hiroshima. Her finner man blant annet Itsukushimatempelet , kjent over hele Japan for sin utsmykkelse og sine ”porter” (torii) i sjøen rett utenfor. Dette er et sted hvor man kan ta livet med ro - ideelt for en avslappende spasertur.

Det tredje høydepunktet , og det minst kjente, er spiselig. Hiroshima okonomiyaki er en herlig pannekake med sjømat og kål. Sjekk ut varehuset like ved Hiroshima stasjon; det skal være fire eller fem restauranter der som alle serverer den lokale delikatessen.

Nagasaki har mye interessant å by på: Kolonifortid, krigens tragedie, kulturelt mangfold og vakkert landskap ved havneområdet.

Som et av de første stedene hvor det ble åpnet opp for handel med kinesere, portugisere, hollendere og briter, har Nagasakis havneområde i århundrer vært viktig for Japan. Glovereiendommen inneholder bopelen til Thomas Glover - en britisk handelsmann - samt mindre hus, en skole og en kirke. Virkelig et attraktivt testamente til Nagasakis handelshistorie.

Travle Chinatown , Urakamikatedralen og restene etter handelsøya Dejima bidrar til den kosmopolitiske følelsen man får i Nagasaki. Som i Hiroshima finnes det her en tankevekkende fredspark med museum. Fredsskulpturen, en person med kryssede ben som peker mot himmelen, er et elegant minnesmerke over alle som døde 9. august 1945.

Kagoshima og Sakurajima. På den sydlige tuppen av Kyushu finner vi vulkanen Sakurajima – absolutt verdt en ekskursjon.

Sakurajima (som betyr “kirsebærblomst-øya”) var opprinnelig en øy i Kagoshimabukten, men et vulkanutbrudd førte til dannelsen av en lavabro som knyttet øya sammen med fastlandet. Vulkanen spyr ut røyk som føres over vannet til Kagoshima, og bidrar til at biler og klær i ny og ne dekkes med sort aske. På grunn av dens aktivitet kan man ikke gå veldig nær, men synet av en ulmende vulkan er spesielt i seg selv.

Nikko . Hvis det å befinne seg i et vakkert fjellandskap med templer og ulike relikvier rundt høres forlokkende, ta turen til den lille byen Nikko. Den ligger drøye to og en halv time nord for Tokyo, og området er kjent for sitt store utvalg av flotte templer i de skogkledde åsene.

Det største, best utsmykkede og mest kjente av disse er Toshogu . En stor festival avholdes årlig til minne om at shogun Tokugawa Leyasus levninger ble bragt til tempelet i 1617. En imponerende parade med tusenvis av menn kledd som tradisjonelle krigere marsjerer da opp til tempelet, bærende på ulike ikoner.

Toshogu og dets mange nabotempler står ikke tilbake for noen når det gjelder arkitektonisk prakt. Hvis man først tar en taxi (eller går) opp til toppen, er turen ned igjen forbi templene som en reise gjennom det eldgamle Japan.

Kamakura . En times reise med tog fra Tokyo finner vi Kamakura – Japan på sitt mest sjarmerende. Denne relativt lille byen omkranses av åser og strender, og kan by på velbevarte, mange hundre år gamle templer. Det mest kjente landemerket er Daibutsu , en høy statue av en sittende Buddha. Med sine 11 meter er den litt av et syn. Den ble reist i det 13. århundret. Opprinnelig var den dekket av gullflak, men i dag er det kun bronse igjen.

Tar man turen om sommeren, er byen som regel full av turister. Men du kan da få med deg en av de kjente, historiske festivalene med tradisjonelle japanske klesdrakter og framvisning av gamle ferdigheter og håndverksarbeider. Oppvisningen av yabusame er særlig spektakulær. Uansett tid på året gjør templenes stillhet og skjønnhet det verdt et besøk. Hase Kannontempelet er bare en kort spasertur fra Hase stasjon, og et perfekt utsiktssted over stranden på Kamakura. På helt klare dager er selv fjellet Fuji synlig herfra.

Kencho-ji er det største komplekset i byen, og består av flere praktfulle bygninger fra ulike æraer samt en vakker zenhage. Sett også av tid til å besøke Hachiman-gu, sentralt i Kamakura. Dette travle tempelet er fra tiden da Kamakura for en kort periode var hovedstad i Japan, og har en fascinerende historie.

Aso er ganske enkelt verdens største vulkanske krater. En gang i forhistorisk tid hadde fjellet vulkanutbrudd, og resultatet var øya Kyushu. Store steinblokker fra utbruddet er blitt funnet overalt på Kyushu.

I dag er det bare toppen Naka-dake som fortsatt er aktiv. Om lag 60.000 mennesker bor i det slumrende krateret, som måler over 20 km på sitt bredeste. Den beste måten å få et inntrykk av størrelsen på krateret, er å komme i nærheten av veien over kraterkanten (noen steder 700 meter høy) og stirre ned på området nedenfor. Grunnet den geotermiske aktiviteten er onsen – tradisjonelle varme kilder – veldig populære i området. Til lunsj kan man forsøke lokal, grillet elvefisk med ris, suppe og pikkels.

Japanske kampsport. Kampsport er så og si nasjonalidrett i Japan, og er blitt utviklet over århundrer. De er minst like viktig kulturelt som sportslig.

Sumobryting og judo er utrolig populært. Sumobryting er nært knyttet til shintoreligionen, og er full av historiske seremonier. Det avholdes seks store turneringer i sumobryting årlig; tre i Tokyo og én hver i Osaka, Nagoya og Fukuoka. Annen kampsport som kendo (fekting) og kyodo (bueskyting) er mer sjeldne, men er storartede fremvisninger av ferdigheter som går helt tilbake til samuraienes dager. All kampsport, særlig bueskytingen, er forbundet med trosretningen zen og tankens klarhet.

En av de høyest aktede og mest sjeldne sportene er yabusame – bueskyting fra hest. Ved Tsurugaoka Hachmagu i Kamakura holdes det årlig en festival dedikert til yabusame – på den tredje søndagen i april.