Den indonesiske republikk (Indonesisk: Republik Indonesia), Indonesia , er verdens største øysamfunn med over 17.000 øyer med beliggenhet i Sørøst-Asia mellom Australia og det asiatiske fastlandet og er spredt utover i en radius på over 8000 kilometer på begge sider av ekvator. Med en befolkning på over 200 millioner mennesker er Indonesia det fjerde mest folkerike land i verden, og er det land i verden med flest muslimer. Indonesias hovedstad er Jakarta .

Få steder i verden har et slikt kulturelt mangfold som dette enorme, gåtefulle landet. Indonesias særpreg forsterkes av det varme klimaet – temperaturen ligger i gjennomsnitt på 25 - 27 grader hele året. I tillegg er det et rimelig land å oppholde seg i – du får garantert mye for pengene!

Indonesia består av 17.508 øyer, hvorav rundt 6.000 er bebodd. De seks største og mest befolkede øyene er: Sumatra , Java , Sulawesi , Bali , Kalimantan og Irian Jaya . Indonesia har grense mot Malaysia, Papua Ny-Guinea og Øst-Timor. Landet har 54.716 km kystlinje. Indonesias høyeste punkt er Puncak Jaya på 5.030 meter over havet.

De største byene i Indonesia er Jakarta (hovedstad, ca 15 millioner innbyggere), Surabaya (2,7 millioner), Bandung (2,4 millioner) og Medan (1,9 millioner).

Bakgrunn. De Ostindiske øyene med sitt store utvalg av eksotiske krydderarter tiltrakk seg store flåter av engelske og hollandske skip i det 16. århundret. I dag kommer storparten av turistene for å besøke den magiske øya Bali med sine vakre sandstrender, iøynefallende landskap og tropiske klima. For de mer eventyrlystne finnes det andre utfordringer. Sumatra har sitt orangutangreservat Bukhit Lawant, nydelige utsikt over Lake Toba – verdens største vulkanske innsjø – og den verdenskjente surferstranden Pulau Nias .

På tuppen av Java ligger Jakarta som er Indonesias vibrerende, kaotiske hovedstad. Yogyakarta representerer det mer tradisjonelle ansiktet, og er utgangspunktet for besøk til de gåtefulle tempelruinene i Borobudur og Paramban samt de vulkanske, skinnende, blå innsjøene og hindutempelet i Dieng Plateau.

På øya Nusa Tenggara blir mangfoldet i Indonesias naturskjønne omgivelser enda mer tydelig. Øya Lombok har strender som kan måle seg med verdens beste, og har faktisk en mer avslappet atmosfære og mindre turister enn Bali. Komodo er en liten øy hvor verdens største øgle – den forhistoriske komodovaran – holder til, mens Flores har et kulturmangfold og den spesielt fargede innsjøen Kelimutu .

Nord for Java ligger de enorme jungelområdene Kalimantan - ett av stedene som er minst utforsket i hele verden. Besøkende kommer gledesstrålende tilbake etter møte med lokalbefolkningen og mangfoldet i fauna og flora. Sulawesi er også på mange måter uoppdaget, skjønt den er mer tilgjengelig for turister. Her er det nydelige strender som egner seg for avslapping i sola som skinner neste besatndig.

En gang i livet bør du besøke dette området – og når du først har gjort det, er sjansene store for at du stadig ønsker å komme tilbake.

Tsunamien i desember 2004 ødela mange av de indonesiske øyene og mange tusen omkom. På Sumatra ble hele landsbyer jevnet med jorden – og følgene av naturkatastrofen vil merkes i mange år fremover. De fleste områder kan igjen ta imot besøkende, men turister bør være oppmerksom på virkningene ødeleggelsene har hatt i lokalmiljøet, selv om de psykiske skadene ikke alltid er åpenbare.

Situasjonen ble forverret ved de mange alvorlige jordskjelvene i mars 2005 på den lille øya Nias – et populært surfeparadis utenfor kysten av Sumatra – som ga gjenlyd i hele regionen. De resulterte i omfattende ødeleggelser og mange døde og sårede.

Verdt å få med seg:

Indonesias enorme skattekiste med attraksjoner gir turister mange fristende valg.

Bali . Balis kjelenavn er ”Øya med de tusen guder” – og det er lett å forstå hvorfor akkurat Bali er blitt Indonesias mest populære turistområde. Det er rett og slett umulig ikke å forelske seg i denne vakre, magiske øya.

Majoriteten av turister samler seg på de lange sandstrendene. De mest populære er Kuta og Sanur i sør, som er kjent for sine mange reiseklubbmiljøer. I nord har det populære området Lovina sort sand på grunn av sin vulkanske opprinnelse. Men det er enkelt å velge andre områder også. Det er masse fredelige, litt mer fjerntliggende skjulesteder langs kysten og pittoreske små øyer like utenfor fastlandet, som den flotte Nusa Lembongan.

Men Bali er langt mer enn bare strender. Her finner du landskap med frodige, grønne rismarker og palmetrær innimellom vulkaner og terrakottafargede templer. Det mest kjente av disse Hindu-templene er Tanah Lot, beliggende på en steinete utløper i sjøen. Skjønt her er faktisk hundrevis av små templer som jevnlig har fargerike seremonier og prosesjoner.

Kultur- og artistsenteret Ubud er det beste stedet å handle kunsthåndverk og å bivåne kulturfremførelser. Byen har utsøkt dekorerte restauranter som serverer deilige, lokale retter.

Borobudor er det største buddhisttempelet i verden og ansees for å være en av verdens nye underverker der det strekker seg ut over mer enn 10.000 kvadratmeter.

Denne imponerende, grå steinkonstruksjonen som ligger ca. 40 kilometer fra Yogyakarta på Øst-Java ble bygget i det 9. århundret. Det har mer enn 500 statuer av Buddha, samt 2.500 utskjærte trerelieffer. Dette arkitektonske mesterverket, med sin runde design og en enorm stupa i midten, sammenliknes ofte med en lotusblomst som flyter i en elv. De elegante, buede veggene som er dekket med intrikate utskjæringer skaper absolutt en følelse av renhet.

For å nyte Borobudor på beste måte, bør du forsøke å holde deg unna de versste folkemengdene, for her blir det lett folksomt. Prøv å være der enten tidlig om morgenen eller vent til sent på ettermiddagen når de fleste turistgruppene er dratt. Da kan du nyte stedet mer i ro og fred.

Diengplatået. Høyt oppe i Javafjellene (det tar flere timer å komme opp dit med buss fra Yogyakarta) ligger Dieng. Området er vulkansk med mørkeblå innsjøer, kokende vulkanske gjørmepytter og eldgamle hindutempler.

Det største tempelkomplekset går tilbake til det 7. århundret og ligger på et jorde like ved landsbyen Dieng. Det består av fem små steintempler, dystre levninger av det som i sin glanstid må ha vært et enormt kompleks fullt av prester. Områdets spirituelle kraft er imidlertid ikke glemt; i vår tid kan du av og til se folk som raver rundt i transe foran tempelet.

Ett av høydepunktene på oppholdet i Dieng, er å ta en fottur i fjellet for å oppleve soloppgangen. Ta med lommelykt, ettersom dere begynner å turen mens det fortsatt er stummende mørkt. Selv om du ikke er noen morgenfugl, er det verdt anstrengelsene når du opplever de fantastiske lilla- og blåfargene som skinner gjennom skyene rundt fjelltoppene. Turen rundt platået tar deg med til innsjøer som er farget av vulkansk svovel – noe som gir dem en intens turkisfarge – så sterk at den nesten ser kunstig ut.

Temperaturen her oppe er kjølig – ofte en velkommen avveksling fra den kvelende varmen i Yogya. Men det kan bli kaldt om natten, så ta med deg en varm genser.

Komodo nasjonalpark består av tre øyer like vest for øya Flores. De skiller seg ikke vesentlig ut fra alle de tusenvis av andre småøyer i Indonesia, men de er spesielle på den måten at de er hjemstedet til verdens største forhistoriske øgle, komodovaranen.

Disse fryktinngytende reptilene kan bli over tre meter lange og veie mer enn 150 kilo. De er kjøttetere og spiser alt de kommer over – selv mennesker av og til. Trass i dette er de sjelden farlige for mennesker, så lenge du ikke kommer for nær innpå dem.

En øysafari gir deg anledning til å se noen av disse siste gjenlevende dinosaurene. Om morgenen tilbringer de mange timer i de østlige skråningene på øya for å varme seg opp . Guiden vil fortelle historien og vanene til disse fascinerende skapningene, og vil også vise deg andre sjeldne dyr som finnes på disse beskyttede øyene – blant annet nesehornfugler og villsvin. Vannet som omgir øyene har også et rikt dyreliv med haier, delfiner og hvaler - og komodovaranen kan svømme, pass på hvis du tar deg en dukkert mellom disse øyene.

Du kommet hit med båter som går fra de omkringliggende øyene som Lombok og Sumbawa. Flores er den øya som ligger nærmest reservatet, og båter går regelmessig i rute fra Labahanbajo til Komodo. Du advares mot å gå rundt på øya alene uten guide.

Lake Toba, Sumatra, er ett av Indonesias mest bemerkelsesverdige steder. Dannet i en død vulkans krater er dette verdens største vulkanske innsjø. Den dekker totalt 1265 kvadratkilometer, omtrent det dobbelte av Singapore. Klimaet er kjølig og tørt – en positiv avveksling fra varmen og fuktigheten på resten av Sumatra – og den fantastiske utsikten har intet sidestykke.

De fleste besøkende reiser til Parapat , en hyggelig by som har regelmessig fergeforbindelse med øya Samosir i midten av innsjøen. Øya er hjemstedet til Toba Batak, som regnes som den originale Batak-stammen som utgjør den mest prominente etniske gruppen i hele det indonesiske øygruppesamfunnet. Batakkulturen er også i dag svært synlig – fra de mange batakhusene med sine spesielle takkonstruksjoner (mønene er etterlikninger av vannbøffelhorn) til oppvisninger av Gale Gale – med dukker i naturlig størrelse som danser til musikk. På Samosir er det også mange megalittiske monumenter, blant annet en uhyggelig henrettelsesstein.

Orangutangsenteret og Gunung Leuser nasjonalpark . Orantugangsenteret ved Bohorok-Bukit Lawang nord på Sumatra er ett av få steder i verden hvor du kan observere disse dyrene i sine naturlige omgivelser.

På grunn av den popularitet senteret har fått fra turister samt den suksess det har hatt med å avle frem den lokale orangutangstammen, driver ikke senteret lenger med rehabilitering av dyr. Men en del dyr er fremdeles avhengige av den maten og omsorgn de får her (foringstider er kl 08.00 og 15.00 hver dag). Omgivelsene her er derfor fremragende, og du kan virkelig se orangutanger som streifer omkring.

Orantugangsenteret er bare en liten del av Gunung Leuser Nasjonalpark. Innenfor gjerdene finner du ville griser – som det kryr av i hele Indonesia – samt en ekstremt sjelden samling asiatiske elefanter, tigere, leoparder og Sumatra-nesehorn som ellers svært vanskelig å få øye på. Det er ikke ofte man får øye på noen av disse, og enkelte som nesehornet oppholder seg bare i områder som er avstengt for publikum. Men det er masse andre dyr du kan se: firfirsler og øgler, mange fuglearter og uvanlige pattedyr som ”den flygende rev”.

Du må ha følge av en autorisert guide hvis du ønsker å vandre omkring i parken. Med masse slanger inklusive kongekobra og pytonslange – som kan bli hele 10 meter lang – er du sikkert glad du går sammen med en ekspert. Du kommer til Bukit Lawang med buss fra Medan (3 timer). Du må kjøpe adgangskort på PHPA-kontoret i Medan eller Bukit Lawang før du kommer til parken.

Tana Toraja. Fjellene i det sentrale Sør-Sulawesi er hjemstedet til en av de mest fascinerende kulturer i Indonesia – Toraja-kulturen. Selv om det kristne i dag er det mest fremtredende, har disse menneskene som hevder at de nedstammer fra himmelen bevart mange av sine eldgamle, før-kristelige skikker. Og de er stolte over å vise sine unike tradisjoner overfor turister.

Mye av Toraja-kulturen involverer offentlige - og blodige – ofringer av bøfler, griser eller høner. Hovedsakelig som en del av kolossale gravseremonier hvor hundrevis av mennesker samles for å gi offergaver eller delta i festligheter. Dette inkluderer tradisjonelle danser for å sørge for at de avdøde kommer trygt av gårde.

De døde begraves deretter i gravkamre, som er skåret ut av fjellet og som det kan ta ett år å lage. I noen områder kan du også se barnegravkamre som er skåret ut av trestammer, hvor barna er ”gitt tilbake til naturen” hvis de døde mens de var ganske små. Landsbyene rundt Tana Toraja er omgitt av frodige og fruktbare risåkre, og har tradisjonelle hus med dekorerte trerelieffer og takkonstruksjoner som likner på båter. Mange av mønene er etterlikninger av vannbøffelhorn som symboliserer familienes status.
De fleste turister benytter Rantepao, den største byen i området, som base for sitt besøk i området. Man kommer dit med buss fra Makassar som ligger ca. 300 kilometer unna.

Strender og vannsport. Med over 17.000 øyer å velge mellom er det ikke overraskende at Indonesia har et fantastisk utvalg av strender, samt er en av verdens toppdestinasjoner for vannsportentusiaster. Det ville kreve mange bøker å omtale alle, men nedenfor er et utvalg av de som regnes som de flotteste for strandløver.

De fleste øyene i denne øygruppen er begunstiget med lange sandstrender, hvor de meste kjente finnes på Bali. Turister som søker mer spennende opplevelser har funnet ut at det finnes strender som er enda bedre enn disse hvis du reiser litt utenom allfarvei. Noen av de vakreste og mest velholdte ligger på Lombok, Maluku (nord for Java) og Sulawesi.

Indonesia har noen av de beste korallrevene i verden for dykking og snorkling. Her finnes også mange skipsvrak som er spennende å utforske under vann. Her er det igjen Bali og nordlige Sulawesi som har de beste beliggenhetene – samt øygrupperingen Nusa Tenggara (som strekker seg fra Lombok til Timor).

Du kan også surfe i mange deler av landet. De fleste drar til sørlige Java, Bali og Lombok men også til mer fjerntliggende områder som øyene Sumba, Sumbawa og Nias (utenfor vestkysten av Sumatra). Sørg for at du gjør det kjent med stedene på forhånd. Enkelte har ekstremt sterke strømmer, som gjør at de bare egner seg for spesielt erfarne surfere.

Kunst og kultur. Det er umulig å besøke Indonesia uten å være oppmerksom på landets sterke kulturtradisjoner, som fremdeles blomstrer i forskjellige former og fasonger. Landet er en sann gullgruve for elskere av kunst og kunsthåndverk.

Hvor du enn går, snubler du over flott treskjærerkunst (ofte av Buddha-figurer eller balinesiske dansere) og muntre, fargerike stoffer. Til sistnevnte hører bl.a. batikk (med mønstre malt på stoffet som deretter farges), ”songket” (tekstiler med innvevde, gyllne tråder) og ”ikat” – en spesiell veveteknikk. Deler av renningen farges mens andre partier dekkes av en surring slik at fargen ikke slipper til. Annet kunsthåndverk inkluderer keramikk, hvor du finner de beste eksemplene i Lombok, samt gull- og sølvsmykker – spesielt fra Yogyakarta og Bali. De beste stedene å se etter malerier er sentralt på Java og Bali mens samtidskunsten blomstrer i Ubud.

Java og Bali kan fremvise den unike musikkformen gamelan – en pseudo-indisk stil med en samling samstemte instrumenter som danner et ensemble fra 4 til 30 instrumenter. Det er konserter i de fleste turistområdene på Bali, og du kan også ofte høre fjerne refreng av folk som praktiserer det tradisjonelle klokkespillet. Bali er også berømt for danser. Disse er inspirert av tradisjonelle dramaer, og det er danseforestillinger hvor det benyttes praktfulle kostymer overalt på øya. Dansene forteller forskjellige historier – ofte med drager og dansere belesset med gullsmykker og tremasker.