Republikken India (hindi: Bharat) ligger i Asia og er verdens nest mest folkerike land, med mer enn 1 milliard innbyggere. India består av 28 stater og 7 unionsterritorier, inkludert hovedstadsterritoriet for Delhi. Landet har felles grense med Pakistan i vest og nordvest, Kina, Nepal og Bhutan i nord, samt Burma og Bangladesh i øst og sydøst. Kyststripen er circa 7 000 kilometer lang og grenser i vest mot Persiabukten og i øst mot Bengalbukten. Klimaet varierer fra tropisk monsun i sør til temperert/ kaldt i nord.

India er verdens nest mest folkerike nasjon, bare Kina har en større befolkning. Språk, religion og kaste bestemmer mye av den sosiale og politiske strukturen blant landets ulike befolkningsgrupper.

Landets viktigste byer er Mumbai (tidl. Bombay), hovedstaden Delhi eller New Delhi, Kolkata (tidl. Calcutta) og Chennai (tidl. Madras). Av alle voksne indere er 65 % lesekyndige, blant kvinnene er andelen 54 %.

Språk. India er hjemland for to store språkfamilier, indo-arisk og dravidisk. Landet har 22 offisielle språk men det snakkes 24 forskjellige språk av mer enn én million mennesker. Inkluderer man alle minoritetene snakkes det hele 1 652 språk i India, og i tillegg kommer en rekke dialekter. De mest vanlige språkene er hindi, engelsk bengali, telugu, marathi, tamil, urdu, gujarati, malayalam, kannada, oriya, punjabi, assamesisk, kashmiri, sindhi og sanskrit. «Hindustani» er dessuten en populær variant av hindi/ urdu og brukes bredt over store deler av det nordlige India. Engelsk er imidlertid det språk som anvendes av de innflytelsesrike grupper, og hindi er for eksempel lite brukt på internett.

Religion. Den langt største delen av Indias befolkning er hinduer, men landet har også verdens nest største befolkning av muslimer. Religion i India er svært offentlig, og mange seremonier er gjennomsyret av stor vitalitet og mye pomp og prakt, med et underliggende av åndelige kvaliteter. India er også kjent for sine mange festivaler, der alle deltar i feiringen. En av de mest populære festivalene er den hinduistiske høytiden Diwali. Av religioner kan nevnes hinduisme 81,3 %, islam 12 %, kristendom 2,3 %, sikhisme 1,9 %, buddhisme, jainisme, bahá'í med flere 2,5 % (tall for 2000).

Kilde: Wikipedia

 

Introduksjon reiseguide:

India er mystisk og fristende. Det enorme landet har fascinert folk fra alle verdens hjørner i århundrer med sin rike, varierte kultur og mange tusen år lange historie.

De aller fleste turister besøker det såkalte gylne triangel. Det består av de gamle byene Delhi, Jaipur og Agra som gjennom århundrene har vært sete for de ulike imperier som har hersket i India. India huser et av verdens mest imponerende monumenter – Taj Mahal. Men hvis du tar sjansen på å vende blikket vekk fra landets mest kjente turistattraksjoner, viser India seg fra en annen side.

Oppdag Ganges og Varanasis spiritualisme. Se hvor Buddha oppnådde sin innsikt i byen Bodhgaya, og topp det hele med templer fra alle buddhistlandene i Asia. Mumbai og Calcutta byr på et moderne alternativ til den ærverdige gamle historien. I disse byene får man et innblikk i det nye India. Tett befolket og kaotisk, men med en ubegrenset energi.

I andre deler av landet finnes noen av verdens vakreste strender. Kystbyen Goa i det sørvestlige India, byr på strender omkranset av palmer. Byen kan by på en europeisk atmosfære som skriver seg fra tiden da den var en portugisisk koloni. Hvis man er ute etter å nyte vakker natur i ensomhet, byr nasjonalparkene over hele subkontinentet på en uimotståelig sjarm. Praktfulle dyr går fritt rundt i reservatene. Den indiske elefanten, store nesehorn, og den majestetiske bengaltigeren er noen få eksempler.

Det regnfulle platået Assam, de nordlige slettene og Himalaya – verdens tak – byr på sine egne naturattraksjoner. Frodige, grønne regioner og snødekte fjelltopper gir de besøkende et spektakulært skue. Tar man en av de flotte togreisene som går gjennom India og knytter sammen de viktige byene, vil man reise gjennom regioner med en enorm variasjon.

De tallrike opplevelsene kan tidvis være frustrerende og frenetiske. Samtidig er de meget fascinerende og i konstant endring – en mangfoldig erfaring.

Obs. Obs. Man bør merke seg den politisk betente diskusjonen om Kashmirregionen. Dette gjør at det ikke er anbefalt å oppholde seg på grensen mellom Pakistan og India. Området var dessuten hardt rammet av jordskjelvet i oktober 2005.

Tsunamien i desember 2004 gjorde store ødeleggelser på Tamil Nadu-kysten, og på Andaman- og Nicobarøyene som lå nær jordskjelvets episenter. Tusenvis av liv gikk tapt og infrastrukturen i området ble fullstendig ødelagt. Selv om de fleste områder nå tar imot turister igjen, bør de reisende som besøker området være klar over innvirkningen katastrofen har hatt på lokalsamfunnene, selv om de fysiske skadene ikke alltid er like synlige.

Verdt å få med seg:

Delhi. Som en kan forvente av Delhi, Indias hovedstad, byr den på noen av de beste attraksjonene som er å finne i landet. Denne moderne byen er stappfull av teatre, museer (inkludert det flotte nasjonalmuseet), kunstgallerier og restauranter. Andre steder representerer severdighetene i byen en tidslinje i landets historie.

Det som er kjent som New Delhi, er bydelen som ble etablert av det britiske styret. Bydelen har forblitt relativt uberørt av modernisering, og er et meget godt bevart eksempel på den europeiske kolonialismen. Man finner masse å beundre i de store bygningene og på tur gjennom byen. Alt fra Rajstien til den klassiske storslagenhet til visekongens palass.

Connaught Place er sentrum i den moderne byen, og kjennetegnes ved tett trafikk og mange shoppere. Den livlige plassen med sine store butikker og internasjonale karakter tjener som et motpunkt til de som tenker på det indiske samfunn som en rural urkultur. Skjønt New Delhi ser moderne ut, viser fortsatt byen kvaliteter som gir uttrykk for gammelt indisk bysamfunn. Byen er frenetisk, bråkete og fullt av tiggere, samt gateselgere og mange slags folk som forsøker å påkalle din oppmerksomhet.

Man burde sette av tid til å besøke Gandhimuseet, som ligger i huset hvor denne storartede mannen bodde. I tillegg til tallrike skriverier og ting fra livet hans, kan man se det gripende minnesmerket på stedet der han ble skutt og drept av en hindisk fanatiker i 1948.

Se forøvrig egen byguide for Delhi/ New Delhi

Taj Mahal – Agra

I senteret av en utsøkt hage, i ytterkanten av Agra, finner man Taj Mahal. Det er sett på som et av verdens underverker, og i alle fall et av de lettest gjenkjennelige. President Clinton er kjent for å ha sagt at verden er delt i to: ”De som har sett Taj Mahal, og de som ikke har sett det”. Man drar sjelden til India uten å besøke dette staselige byggverket.

Taj Mahal er et vakkert proporsjonert mausoleum som ble bygget i 1631 under keiser Shah Jahan. Bygget ble bygget for å huse keiserinnens legeme. For mange mennesker har bygningen blitt til et symbol på evig kjærlighet, men bygget trenger i sannhet ikke tilskrives annet enn sin egen skjønnhet. I utsøkt hvit marmor stiger senterkuppelen opp i midten av den åttekantete bygningen på en plass i rød sandstein. I hver kant av bygningen står fire hvite tårn.

Marmoren sies å ta forskjellige former i løpet av dagen. En klar kveld sies marmoren å ha sitt mest bemerkelsesverdige utseende. Bygningen flyter nesten sammen med solnedgangen med et rosa fargeskjær. Inne i bygningen er gravkammeret til keiser Shah Jahans kone. Gravkammeret er vakkert dekorert med verdifulle steiner som er lagt inn i veggen slik at de danner dyrebare blomster og andre symboler. Keiseren selv er også gravlagt her.

Dersom du besøker området mens det er fullmåne bør du oppsøke Taj Mahal på kvelden. Da kan man se mausoleet i måneskinn, noe som er en helt spesiell opplevelse. Merk at Taj Mahal er stengt for besøkende på fredager.

Agra fort. Dersom Taj Mahal er arkitektur på sitt vakreste, bør man besøke fortet i Agra – bare noen kilometer unna – for å se arkitektur på sitt mest funksjonelle. Selv i et land som har flere festninger enn de fleste, er bygningen på Agra ansett for å være noe for seg selv.

De tidligste befestningene her ble bygget på 1100-tallet, men gjennom fem århundre ble stadig flere bygninger lagt til. De fleste av de overlevende bygningene kan dateres til den senere perioden i fortets historie. Disse ble reist av Shah Jahan, som også reiste Taj Mahal. I sine siste åtte leveår var Sjahen selv fanget på fortet av sin egen sønn.

Fortet var designet for å beskytte Agra; nasjonens hovedstad under mogulenes regime. Senere ble fortet imidlertid omgjort til å tjene som kongelig palass. Fortet er fortsatt i bruk av en indisk garnison, men besøkende har lov til å se mange av fortets mest interessante bygninger. Perlemoskeen kan sies å være den vakreste i India, og er bare en av flere moskeer i bygningskomplekset. Paviljonger og offentlige lokaler, toppet med fredelige hager, er klassiske eksempler på indisk arkitektur.
Fra balkongen til Musamman Burj-tårnet kan man se Taj Mahal klart. Legenden sier at det var på denne balkongen den fangende Shah til slutt døde.

Ganges, elven som i hele India er kjent som “mor Ganges”, renner 1500 km gjennom landet. Den starter i Himalaya, og munner til slutt ut i Bengalbukta. Bare det å ha sett elven er en viktig opplevelse for mange mennesker. Langs elveløpet finnes mange interessante steder som Varanasi (se under), Sangam hvor de tre hellige elvene løper sammen, og de 500 år gamle templene i Sirsa - for å nevne noen.

Ifølge myten er elven en gudinne som lot seg helle fra himmelen og ned på asken etter sønnene til kong Sarga for å ta dem videre til livet etter døden. Ganges er tradisjonelt sett brukt av hinduer til å bringe døde menneskers sjeler til Pjtriloka; forfedrenes land. Asken fra de kremerte blir helt på elven langs hele dens løp. Elven antas å ha egenskaper som kan rense ånden blant de hengivent troende som bader i elven og drikker det urensede vannet hver morgen. Skjønt det er ikke anbefalt å drikke eller oppholde seg i vannet. I tillegg til å inneholde dødes levninger, blir vannet brukt av millioner av mennesker i deres dagligliv til en rekke formål.

Du kan bli med på cruise i deler av elven. Disse har gjerne varighet på flere dager, og byr på mange severdigheter. I tillegg gir cruisene muligheten for å se elvens betydning. Ikke bare symbolsk, men også rent praktiske er elven viktig i hverdagslivet for millioner av mennesker. Mange private firmaer driftes fra de store byene som ligger langs elvebredden.

Varanasi. Det finnes naturligvis mange plasser å besøke langs Ganges. Det mest kjente stedet er Varanasi (Banaras).

Selv om storparten av byen i dag fremstår i moderne drakt, er Varanasi en 3000 år gammel by og senter for dyrkingen av guden Shiva. Visdomsbrønnen (Jnana Vapi) er antatt å ha blitt gravd ut av guddommen, mens det gylne tempel Viswanath, som ble bygget på 1800-tallet, gir uttrykk for den ubegrensede troen på Ganges og Shiva som strekker seg over tusenvis av år.

Det arkeologiske museet inneholder mange relikvier fra buddhismens gullalder. Ved Sarnath, mindre enn 10 km unna byen, holdt Buddha den første seremonien etter at han ble opplyst. Et 33 meter høyt tårn markerer stedet.

Omtrent 5 km med ghats – plattformene som pilegrimene bader fra – utgjør et fascinerende skue når de troende fra alle kanter kommer hit for å meditere ved den hellige Ganges, samt delta i det daglige baderitualet.

Mumbai er en bemerkelsesverdig by som man neppe lar seg begeistre av med en gang. Det er faktisk mye mer vanlig at man blir stresset. Det er en kaotisk by, og de gode sidene ved byen er nesten ikke synlige om man kun avlegger en kort visitt.

Byen er en fascinerende og frenetisk introduksjon til India. Den viser alt som fenger ved det enorme India i en enkelt by. Symbolene fra urkulturen har blitt spist opp av en enorm, moderne metropol med tydelig innflytelse fra britisk kolonitid. Eksempler på den britiske innflytelsen er røde toetasjers busser, viktoriansk arkitektur og byens posisjon som senter for cricket – favorittsporten i landet.

Ved havnen er The Gateway of India kanskje den mest kjente attraksjonen i byen. Den ble bygget av britene for mindre enn hundre år siden. Den vakre Haji Ali-moskeen ved sjøgangveien er også verdt å merke seg. Ifølge legenden ble moskeen bygget der fordi pilegrimen Haji Ali fløt på land her etter sin død i Mekka – flere tusen kilometer unna.

Mumbai er en veldig moderne by. Det er her man finner senteret for verdens største filmindustri: Bollywood. Man kan besøke tallrike museer som vender blikket tilbake til perioden under britisk styre. Det er et livlig natteliv i byens barer og nattklubber. I tillegg finner man mye annen underholdning i byen, den har blant annet et stort og kjent ”red light district”.

Elephantagrottene. Drøye 10 km utenfor Mumbai ligger Elephanta Island, hvor man finner de imponerende Elephantagrottene. I kamrene som er gravd ut i massivt fjell finner man templer, samt vakre steinmalerier som er laget for å ære den hindiske guden Shiva.

Hovedkammeret er et imponerende stykke arbeid. Pilarer som er gravd ut av naturstein lager bueganger, og overalt avbilder steinutskjæringer Shivas mange ansikter mens hun er i gang med ulike symbolske aktiviteter. Ingen kommer hit uten å la seg imponere av det spektakulære skuet. Storkammeret antas å ha blitt gravd ut i det sjette århundre. Man kan bare gjette seg til hvor lenge arbeidet med å lage skulpturer og å risse inn bilder i hulen pågikk.

Hulenes hovedkompleks dekker om lag fem kvadratkilometer. Hver minste krik og krok er dekket av disse forseggjorte hyllestene til guden Shiva og til steinskjæringskunsten. Under Elephantafestivalen, som årlig avholdes i februar, strømmer tradisjonell musikk ut fra hulene. Det går båter i rute til øya fra Mumbai med unntak av under regntiden.

Amritsar og Det gyldne tempel. Amritsar ligger langt nordvest i India, og er en av landets eldste byer. Dette var i sin tid en av de mest fremtredende byene i Orienten. Som grenseby i nord var byen ideelt lokalisert med tanke på å nyte godt av den lukrative krydderhandelen. Byen viser med tydelighet eksempler på denne velstand i mange storslåtte offentlige bygninger og palasser.

Det er en av disse bygningene som Amritsar er virkelig berømt for – Det gyldne tempel. Amritsar betyr ”Nektarbasseng”, og byen er fortsatt lokalisert rundt den kunstige innsjøen som den har sitt navn fra. I midten av denne innsjøen ligger det nevnte gyldne tempel, som er den viktigste helligdommen i Sikhreligionen. Den rektangulære bygningen er praktfullt forgylt i gull, og blander arkitektoniske stilarter på en måte som gir en unik, vakker helhet.

Bygningen er i dag oppbevaringssted for Sri Guru Granth Sahib, sikhenes hellige bok. Hver dag kommer tusenvis av troende sikher til den hellige innsjø for å bade og ta del i bønneseremonier. Det er mye annet å se i denne byen, og man bør forsøke å få med noen av de mindre templene eller det følelsesladde Martyrmonumentet som ble bygget for å hedre ofrene for britenes massakre i 1919. Det 50 meter høye Baba Atal Rais tårn med sine fresker er bokstavlig talt et høydepunkt.

Goa og Indias strender. Goa er et av Indias mest populære reisemål for utenlandske turister. Når man besøker Goa, er det ikke vanskelig å forstå hvorfor. Selv om India ikke er det første man tenker på når man sier sol, sjø og sand, kan Goa konkurrere med steder som Hawaii når det gjelder kvaliteten på strender. Sanden med dens palmer gjør en målløs.

Byen og dens omgivelser, opprinnelig konstruert rundt backpackingturister, antar i stadig større grad karakter av et vanlig feriested. Men det er fortsatt nok strand for alle, og det er få kystområder som er så naturlig vakre. Opprinnelig var Goa en portugisisk koloni, og fremstår som en miks mellom europeisk og indisk kultur. Dette får tydelig uttrykk gjennom menneskene i området, som består av omreisende vestlige turister og innfødte indere.

Hotellanlegg, vannsport og andre ferieaktiviteter minner kanskje ikke så mye om autentiske, indiske opplevelser. Men de som sier det ikke er moro å være i Goa lyver vanligvis.

Som man kan forvente, med tusenvis av kilometer strand rundt store deler av kysten av India, er Goa langt fra den eneste strandperlen man kan besøke. De berømte feriestedene Orassa, Karnataka og Vagator har alle nydelige strender som man ikke bør gå glipp av.

Bodghaya i nordøstlige India er verdens viktigste pilegrimsby for buddhister. Det var her, under Bodhitreet, at Shakyamuni Gautama (prins Siddhartha) mediterte og til slutt oppnådde sin innsikt. Treet som i dag vokser ved tempelets vestside skal etter sigende være en etterfølger av treet som Buddha opprinnelig brukte.

I dag er byen fullt av templer og steder for dyrkelse av buddhismen. Disse bygningene viser den unike arkitekturen gjennom forskjellige tidsaldre og fra ulike buddhistregioner, inkludert thai- og nepalske stilarter. Mange av de eldre bygningene ble bygget under keiser Ashoka i det første og andre århundre f.Kr. Blant disse gamle bygningene teller det storslåtte Mahabodhitempelet, med sine utsmykkede pilarer og 50 meter høye pyramide i sentrum. Museene i nærheten inneholder statuer og bilder av Buddha som er opp mot 2000 år gamle.

Villmark og safari

I India finner man noen av verdens største villmarksområder. Innenfor nasjonalparkene og reservatene kan man se store og små dyr som kun finnes på det indiske subkontinent.

Fra Himalaya i nord, gjennom ørkenene i det sentrale India til Deccanplatået er det nasjonalparker som gjenspeiler det varierte terrenget, vegetasjonen og dyrelivet i landet. Et av de beste stedene å besøke er Ranthambore tigerreservat i det sentrale nord, en av de siste plassene i verden hvor man kan se den folkeskye bengaltigeren.

Tigerpopulasjonen, som teller litt over 100 tigre, er en av de største i landet. En tur med jeep gjennom dette varierte landskapet vil vanligvis gi besøkende muligheten til å se noen av tigrene.

Andre tigerreservater inkluderer Manas i Assam, Sunderban i øst, Kanha i det sentrale India og Parambikulam i sør. I andre nasjonalparker og reservater kan man finne indiske elefanter, nesehorn, leoparder og et bredt utvalg av andre dyr, inkludert flere tusen fuglearter. Parker byr på ulike utvalg av dyre- og fuglelivet som finnes på subkontinentet, inkludert Bandipur på Deccanplatået i sør, Bannerghata safaripark og den store Himalayaparken i det høye nord.