Republikken Filippinene er en øynasjon i Stillehavet, som består av 7.107 øyer omlag 100 km sørøst for det asiatiske fastlandet. Hovedstaden på Filippinene er Manila .

Landet var spansk koloni fra 1521 til 1898, og deretter kontrollert av Amerikas forente stater til 1946. Det er sammen med Øst-Timor og Sør-Korea et av de tre asiatiske land som har kristendom som dominerende religion. Sammen med den amerikanske innflytelsen har dette gjort Filippinene til et av Asias mest vestligorienterte land.

Økonomi . Rett etter andre verdenskrig var Filippinene et av de best utviklede landene i Asia, men har siden sakket akterut på grunn av manglende økonomisk vekst, forskjellige regjeringers konfiskering av eiendom, feilslåtte forsøk på politiske reformer og utbredt korrupsjon. Landet har nå en moderat økonomisk vekst, som først og fremst stammer fra penger sendt til landet av filippinske emigranter, en teknologisk industri i sterk vekst, og billig arbeidskraft i andre sektorer som gjør landet attraktivt for produksjonsbedrifter.

Filippinenes viktigste problemer er en islamsk separatistbevegelse i det sørlige Mindanao og kommunistiske opprørere i nord, som begge driver begrenset geriljakrig og står bak mange kidnappinger. I tillegg har landet store miljøproblemer på grunn av uttynning av regnskogen og forurensing i havet og langs kystlinjen.

Introduksjon. Hvite sandstrender, relativt kaotiske tilstander i storbyen Manila, det spesielle og kuperte fjellandskapet i Chocolate Hills – Filippinene har sannelig litt av hvert å by på.

Fremfor alt har dette landet et ekstraordinært og betagende naturlandskap. Noe så annerledes finner du bare på Filippinene. En av de mest uvanlige – og mest besøkte – naturattraksjonene er Chocolate Hills på øya Bohol. Den består av en hel rekke svakt buede fjell, som blir brunfarget når gresset her tørker.

Like sjarmerende er det enorme grønne bakkelandskapet ved Banaue Rice Terraces . I mil etter mil strekker det seg nedover fjellskråninger. Det ble laget av lokalbefolkningen etter alle kunstens regler for et par tusen år siden.

For de mer eventyrlystne har Palawan fremdeles mange områder med totalt uberørte elver og fjell. Her kan du søke tilflukt fra alt og alle. De mer tilgjengelige områdene har også flotte naturområder, som de uhyggelige underjordiske elvene og klippene ved El Nido .

Majoriteten av de besøkende kommer til øygruppen på grunn av de fantastiske strendene - og landet har et enormt utvalg. For de som ønsker et livlig partysted som akkompagnement til sol og sand, finnes det få steder som er bedre enn Boracay . Her finner man overveldende, hvite strender og et natteliv som kan konkurrere med mange av stedene i Thailand.

Ønsker du bare å slappe av, er det utallige små øyer med de samme hvite sandstrendene, men uten de store menneskemengdene. På mange av disse kan du ha hele stranden for deg selv.

Det er ikke bare det enorme utvalget av naturattraksjoner som gjør at turistene stadig vender tilbake til denne magiske øygruppen. De vennlige, imøtekommende innbyggerne ønsker alle besøkende velkommen med en varme, høflighet og ønske om å være til hjelp. Her sjarmeres selv de mest hardbarkede tilreisende.

Fra hvite sandstrender og fester på Boracay til fjerne naturopplevelser på Palawan – på Filippinene finnes det noe for alle.

Verdt å få med seg:

Du bør være oppmerksom på at transporten mellom øyene ofte kan ta tid – det beste er kanskje å konsentrere seg om området rundt de tre større øygruppene Luzon (nordlige Filippinene), Visayas (sentralt) eller Mindanao (sør).

Manila . Hovedstaden på Filippinene har, selv om den er både bråkete og glorete, skjulte skatter som overrasker turister som bruker tid på utforske metropolen.
Det er et enormt gap mellom rike og fattige i byen hvor Imelda Marcos bygde opp sin skosamling. Mange besøkende er sjokkert over de sterke kontrastene. Hvis du imidlertid overvinner disse følelsene, kan du nyte en livlig, kaotisk by full av vennlige mennesker i tillegg til litt attraktiv spansk koloniarkitektur.

Det viktigste området i Manila er den gamle bydelen fra det 16. århundret som er omringet av en mur: Intramuros . Deler av de originale murene står fortsatt, og andre deler er blitt restaurert på utmerket måte. Enda mer interessant er bygningene innenfor murene, som overlevde det japansk-amerikanske slaget om byen i 1945. Spesielt bemerkelsesverdig er San Augustin-kirken med tilhørende kloster, et vakkert eksempel på spansk koloniarkitektur. Den ble bygget i 1606, og er en av de mest elskede kirkene i landet, som domineres av katolisismen.

Se også etter det statlige Fort Santiago fra 1600-tallet, hvor den nasjonale antikoloni-helten Jose Rival ble inkarnert. Eller de enorme grønne viddene i Rival Park, hvor hele Manilas befolkning kommer for å leke eller slappe av.

Cebu . I øygruppen Visayas var dette den første øya som ble kolonisert av spanjolene. Her ligger landets eldste by, Cebu City, som en innfallsport til det sentrale og sørlige Filippinene.

Selv om majoriteten av turister i første rekke kommer for å besøke de mange feriestedene som ligger langs sandstrendene, har øya også mange flotte fossefall og annen natur som er vel verdt å utforske. Cebu City har flere attraksjoner, slik at du også bør bruke litt tid her.

De sentrale turiststedene i byen er Fort San Pedro som stammer fra det 16. århundre, Magellan’s Cross , bygget av Magellan for å markere at kristendommen ble innført på Filippinene, og steinkirken Basilica Minore del Santo Niño . Selv om dette er den tredje største byen i landet, er tempoet her mye langsommere enn i Manila. Det er enkelt å ta seg frem til fots.

Noen av de beste og mest populære strendene ligger på Mactan Island . Den er forbundet med hovedøya med en bro, og er også er kjent for sin produksjon av gitarer (som også kan kjøpes til en svært rimelig penge). Og langs hele kysten, mellom de større feriestedene, finner du stille viker hvor bare fugler og bølger konkurrerer om din oppmerksomhet.

Helt sør på øya ligger de krystallklare Kawasan Falls i nærheten av Matutinao, som er et frodig, tropisk område for å svømme, gå turer eller bare slappe av og nyte det fantastiske landskapet.

Øya Palawan er på mange måter landets yttergrense – en øy med forbløffende naturlig skjønnhet helt vest i Filippinene. Den sørlige delen av øya har nesten uutforskede, frodige skoger, elver og fossefall – tilgjengelig for de mer eventyrlystne.

Men det er andre deler av øya som er enklere å besøke, som den vakre landsbyen El Nido . Den ligger ganske dramatisk til, i en nordvestlig bukt omgitt av høye kalkstensklipper hvor svalene har reder (og som samles og brukes i kinesiske restauranter for å lage fugleredesuppe). Den sjarmerende landsbyen har noen få gjestehus, men er ellers upåvirket av turisme og er et ideelt og annerledes sted å bo. Her kan man blant annet besøke de mange vakre øyene i Bacuitområdet.

Mange turister kommer til Palawan for å se den sju kilometer lange elven som går under jorden i nærheten av St Paul’s Bay. Den kan nåes med båt fra Baheli. Turen med fakkel gjennom den lange, mørke grotten er en virkelig opplevelse som de lokale flaggermusene bidrar til å gjøre enda mer dramatisk.

Dykking . Palawan er blitt et berømt sted for dykking, og det beste stedet er det utrolig store revet som kalles Tubbataha mellom Palawan og Mindanao. Dette enorme revet (332 kvadratkilometer) tiltrekker seg stadig flere dykkere som ønsker å svømme mellom haier og rokker i frodige korallhager. Dykkerselskaper i Cebu og Manila arrangerer turer til Tubbataha.

Davao . Filippinenes nest største by er en fascinerende, kulturell smeltedigel med mye å tilby turistene. Davao er den største havnebyen og det økonomiske sentrum for Mindanao-øya og det sørlige Filippinene. Byen er også den ideelle innfallsporten til områdets andre attraksjoner.

Når man snakker om arealer, er Davao en av verdens største byer – med et område på ca. 2.212 kvadratkilometer. Til sammenlikning har New York City bare 787 kvadratkilometer. Men med et innbyggertall på bare én million mennesker, gir Davao en avslappet og svært romslig følelse.

Davao er innfallsporten til Mount Apo , som med sine 2.954 m er det høyeste fjellet på Filippinene. Nasjonalparken som ligger i området innbyr til mange flotte fotturer. Den er tilholdssted for mange sjeldne arter innen fauna og flora – inklusive verdens mest omfattende arter av orkideer.

De lokale strendene og restaurantene er generelt sett utmerkede og nattelivet er svært livlig. Davao er også populært for de som er glad i å shoppe, de som kommer spesielt til det legendariske nyttårssalget, og for et fantastisk utvalg av det ypperste i etnisk kunsthåndverk.

Banaue Rice Terraces i det nordlige Filippinene står på UNESCOs verdensarvliste. Ofte omtales det som en utfordrer til verdens åtte underverker, og er virkelig et fantastisk syn.

I 1200 meters høyde strekker de perfekt utformede terrassene seg milevis og skaper et frodig, grønt landskap av gigantiske trappetrinn. Denne enestående ingeniørprestasjonen er skjært ut for hånd i fjellsiden i løpet av en periode på over 2000 år. Området dyrkes fremdeles av lokale stammer med primitive redskap som likner på dem deres forfedre brukte. Hvis de ble lagt side ved side, ville terrassene strekke seg halvveis rundt jorden.

Området rundt Banau er interessant med den lokale stammelandsbyen Ilfugao, som gir innsikt i gammel kultur. Men mange synes at bare det å gå rundt på terrassene er en utrolig opplevelse i seg selv.
Øya Malalpascua begynner å nærme seg same popularitet som Boracay. Malapascua tilbyr det meste av det du kan ønske for en strandferie: Enorme strender med hvit sand, vennlige innfødte og steder å snorkle bare få meter fra strandkanten.

Denne lille øya i nærheten av Cebu er ikke med i programmene til alle pakketurer, så du kan fremdeles nyte stillheten uten å måtte tråkke blant horder av turister. Dette er fremdeles et sted som elskes av ryggsekkturister; bekvemlighetene er generelt relativt enkle, men det bygges stadig mer komfortable overnattingssteder og man regner med at turismen vil eksplodere I løpet av få år.

Øya har et ganske godt utvalg av restauranter og barer som fremdeles har en autentisk stemning.

Chocolate Hills. Se for deg tusenvis av kalksteinsfjell som i den tørre sesongen ser ut som gigantiske kuler av sjokoladeis. Dette geologiske underverket har – hittil – klart å trosse rasjonelle forklaringer, og har vært inspirasjon for mange fantasifulle legender. Disse inkluderer giganter som holder på med sølekamp, eller gråter fordi de har mistet sin elskede.

Chocolate Hills overjordiske landskap er hovedattraksjonen på øya Bohol i Visayas, men det finnes også mange utmerkede strender i nærheten samt flere vakre, gamle kirker.

En annen grunn til at øya er blitt berømt, er at den er hjemsted for verdens minste apekatter, de insektspisende ”tarsier” . De er ikke større enn en hånd, og disse merkelig utseende skapningene med enorme øyne regner man med går helt tilbake til prehistoriske tider. De er notorisk sky, noe som gjør det vanskelig å få et glimt av dem.

Taal vulkan og innsjø . Øya Luzon ikke ligger langt fra Manila. Her finner vi vulkanen Taal, en attraksjon der krateret er fylt av vann der denne innsjø også har en liten øy som igjen har sitt eget krater.

Vulkanen er svært aktiv, og har hatt utbrudd mer enn 30 ganger etter det 16. århundret. Det siste store utbruddet var i 1965, og seismologene tror at det kan komme et nytt utbrudd i nær fremtid. Den minste vulkanen i verden er et utrolig syn hvor du kan se to små innsjøer med varmt vann, den ene grønn og den andre nesten rød. Det er også gassutslipp, og i midten av alt sammen en trekantet obelisk av stein.

Det er mulig å gå fottur frem til innsjøen, hvor du kan svømme. Den ytre innsjøen har ferskvann, mens den indre er en slags fortynnet svovelsyre hvor det ikke anbefales å være lenge i vannet.

Øya Bantayan. Hvis du ønsker å komme bort fra andre turister, er øya Bantayan stedet du bør oppsøke.

Filippinenes eldste katolske prestegjeld huser flere hundre år gamle steinkirker og festninger bygd av korallstein som er satt sammen med eggehvite. Egg er det nok av her - det produseres 1,4 millioner hver dag, noe som gjør øya til landets eggekurv.

Øyas hovedattraksjon er imidlertid de pudderaktige, hvite sandstrendene. Her har man unngått den lokale praksisen med å fiske med dynamitt, som har forårsaket store skader på korallrevene rundt mange av de andre øyene. Bevaringsinnsats av øyas innbyggere og den internasjonale miljøvernadvokaten Tony Oposa har resultert i at hele øya er etablert som et marint fredningsområde.

Boracay . Dette er selve partyøya – Boracay har et ry for å være et “hedensk paradis”, hvor folk kommer for å ha det moro i sola. Øya ble først berømt for sine vakre strender, ofte omtalt som noen av de beste i hele verden. Du kommer helt sikkert ikke til å bli skuffet over den myke, hvite sanden som omgir øya. Det er massevis av underholdning som kan holde deg våken til langt på natt. Lokale krefter har raskt oppfattet at det er et stort økonomisk potensial fra turistene og tilbyr et stort antall barer og klubber.

Øya har mye turismen, så selv om det er et flott sted å nyte solen, kan du ikke forvente å se så mye typisk filippinsk liv på Boracay.

Surfing . Selv om Filippinene ikke er kjent som en surfedestinasjon, har landet noen av verdens beste bølger. Siargao Island i det sørlige Filippinene er stedet for den berømte Cloud Nine, og øyas Siargao Cup ble nylig en del av “Australian Championship Circuit”, noe som gjør at landet er kommet med på kartet over ”the surfing world”.

Andre områder hvor bølgene regnes å være i verdensklasse, inkluderer Badoc Island som ligger ved den nordvestlige kysten; Baler i Auroraprovinsen, hvor folk har surfet siden 1970-tallet; og Catanduanes, hvor kun svært erfarne surfere tillates.

Hvis du ønsker et område som er lett tilgjengelig, prøv Daet bare to timer fra Manila – et paradis for helge-surfere og fint for nybegynnere. La Union har to surfesesonger – juli for sørvestlige dønninger og oktober for nordlige dønninger. Borongan i Samar er stedet for surfe-utfordrere med drømmebølger som ofte vises i sports- og surfemagasiner.

Vigan har ikke perfekt klima for surfing, men er en hyggelig landsby å slappe av i med vakre, spanske hus for tekstilarbeiderne – byens lokale industri. Zambales har en fast bosatt surfe-gruppe, men ønsker også besøkende velkommen; bølgene her er ofte kraftfulle men på den annen side ikke så stabile.