I selve hjertet av Florida ligger Orlando – Amerikas store temapark. Dette er det stedet i USA som har flest turister, og det ser du tydelig på de store menneskemengdene som flokker seg til alle attraksjonene i byens store temaparker. Selve byen har omlag 220.000 innbyggere, mens det bor ca 2,7 millioner i det som defineres som byområdet rundt Orlando.

Her ligger selvsagt Disney World - og det store antall attraksjoner i denne parken alene kunne være mer enn nok for de fleste. Alle de frydefulle opplevelsene i Epcot Center, The Animal Kingdom og – selvsagt – The Magic Kingdom – kan holde enhver gjest beskjeftiget i dagevis. Men det er mye mer å foreta seg i Orlando.

Universal Studios er en enorm temapark som tilbyr omvisninger til kjente, filmrelaterte steder, mensIslands of Adventure tar deg med på heseblesende turer som også inkluderer en versjon av Jurassic Park i naturlig størrelse. Sea World er stedet for noen av sjøens mest spektakulære, mest talentfulle og utadvendte skapninger. Delfiner, spekkhoggere og seler utfører alle førsteklasses vannakrobatikk. Hvis du ønsker å komme enda nærmere havdypets innvånere, lar Discovery Cove deg svømme sammen med skater, delfiner og også haier (trygt bak pleksiglass, men likevel bare noen centimeter fra deg i vannet).

Og det er bare begynnelsen. Flettet inn blant disse mange attraksjonene er museum, restauranter med spesialmenyer, butikker, et briljant natteliv og fantastiske show. Og det er ikke nok – været er fantastisk, landskapet storartet og maten førsteklasses. Dette er den ultimate familieferie – ungene vil elske det enorme området hvor du kan gå fra attraksjon til attraksjon. Eneste fare er at du blir utslitt – det er fantastisk mye å se og gjøre, og det på samme sted!

Verdt å få med seg:

Hvis du vil ha det gøy, har du kommet til rett sted i Orlando – nr. 1 blant Amerikas turistattraksjoner. 40 millioner besøkende hvert år kan ikke ta feil. Orlando er en morsom by og det er masse å gjøre for folk i alle aldre. Det enorme området som dekkes av Disney World, inneholder nok til en hel ukes aktiviteter - og legger du til Universal Studios, Sea World og en mengde andre attraksjoner, forstår du at du ikke kommer til å savne noen form for underholding.

Disneys attraksjoner. Disney World Theme Park-komplekset er et enormt område fullpakket av underholdning. Parken omfatter flere særskilte seksjoner, bl.a. de fire som er nevnt nedenfor.

Åpningstid: Daglig kl 09.00–19.00/24.00 avhengig av sesong.

Du kommer inn med Disney’s Magic Your Way Pass, som kan kjøpes i forskjellige prisklasser. Billetten gir adgang til parkens fire hovedattraksjoner (The Magic Kingdom, MGM Studios, Epcot samt Disney’s Animal Kingdom) for 4–10 dager i en 14-dagsperiode. Prisen avhenger av hvor mange parker du ønsker å besøke – med adgang til ekstra valgfrie attraksjoner som Disney’s Typhoon Lagoon Water Park, Disney’s Blizzard Beach Water Park, Downtown Disney’s Pleasure Island, DisneyQuest Indoor Interactive Theme Park samt Disney’s Wide World of Sports Complex. Basisprisen gir adgang til én park om dagen.

For å ha full fleksibilitet til å komme og gå som man ønsker, bør man kjøpe en såkalt bonusbillett for 80 dollar i tillegg til basisbillett. Dette betyr at det blir billigere jo flere dager du besøker området. Eksempelvis vil en billett inkludert bonusbillett kjøpt ved inngangen for en voksen med adgang i 7 dager koste 228 dollar (inkludert skatter). Du kan få rabatt ved forhåndsbooking gjennom godkjente operatører.

Magic Kingdom

Denne 40 hektar store parken inneholder 7 forskjellige seksjoner, hvor hver enkelt har mer enn 50 større attraksjoner i tillegg til butikker, restauranter, parader og forskjellige Disneykaraktere som vandrer rundt. Main Street USA er full av pastellfargede viktorianske bygninger, Adventureland peker seg ut med sine tre elvejungelcruise mens Frontierland gjenskaper følelsen av selve Ville Vesten. I tillegg kommer Liberty Square, Fantasyland og Tomorrowland samt Mickey’s Toontown Fair – perfekt for de yngste.

Attraksjoner inkluderer Space Mountain, Splash Mountain og Big Thunder Mountain Railroad. Som en avslutning på dagen er fyrverkeriet "Fantasy in the Sky" over Torneroseslottet betagende og spennende.

Adkomst: Utgang 25, I – 4

Epcot (Experimental Protoype Community of Tomorrow) ble åpnet i 1982 og bygget som et permanent samfunn, og er blitt et skoleeksempel på en temapark som setter opplæring i høysetet. Parkens to hovedseksjoner – Future World og World Showcase – er adskilt med den 15 hektar store World Showcase Lagoon.

"Future World’s" ytre ring med 7 paviljonger inkluderer Innoventions, med profilering av ny teknologi som endrer dagliglivet, og The Living Seas med et mer enn 20 millioner liter akvarium. Den indre ring inkluderer Wonders of Life – en underholdende vurdering av moderne livsstil – og Spaceship Earth – en tur som utforsker menneskehetens fremskritt fra de mørkeste dager helt inn i fremtiden. World Showcase er en serie på 11 paviljonger som fremhever kulturen i forskjellige land som Kina, Frankrike, Italia, Japan, Storbritannia, Norge og - selvsagt - USA.

Adkomst: Utgang 26, I – 4

Disneys dyrerike. Disneys siste attraksjon – Animal Kingdom – utforsker forholdet mellom mennesker og dyr i en serie av spektakulære anlegg, fylt med restauranter, butikker og forestillinger.

Seksjonen "It's Tough to be a Bug" viser deg insektenes verden, mens forhistoriske skapninger befolker DinoLand USA. I Afrikadelen av parken finner du en swahililandsby med lokal mat, arkitektur og shopping. I "Pengani Forest Exploration Trail" spaserer du langs vannet og kan møte på gorillaer, flodhester og andre eksotiske villdyr. Og dette er bare noen av dyreattraksjonene her.

"Kilimanjaro Safari" er utvilsomt et høydepunkt, med omvisning i åpent kjøretøy rundt i 40 hektar savanne, fylt med løver, tigrer og giraffer. Camp Minnie-Mickey gir de minste en sjanse til å møte sine favoritter, fra filmer som "Skjønnheten og udyret" og "Løvenes konge".

Adkomst: Utgang 25, I-4.

MGM Studios. Disse arbeidsstudioene – ni år eldre enn de tilsvarende Universal Studios – er en vidunderlig kombinasjon av forbløffende opplevelser, utdanningsturer og attraksjoner fra filmens glansperiode, som også inkluderer en gjenskapning av 1930-årenes Tinseltown og Hollywood Boulevard.

Turen gir muligheter for et besøk til et ekte animasjonsstudio – og Studios Backlot Tour åpenbarer også hva som foregår bak scenen når man lager en film. I en moderne tumleplass basert på ”Kjære, jeg krympet barna” kan barn skli ned et gigantisk gresstrå og klatre i en gigantisk sopp. Midt i parken ligger Echo Lake – en vakker oase omgitt av palmer og restauranter. I nærheten er Indiana Jones’s Epic Stunt Spectacular, et spektakulært live-action-show som gjenskaper noen av de mest spennende episodene i populære filmer – inkludert det berømte stuntet som startet steinblokken som ruller ned på hele området.

Adkomst: Utgang 26, I – 4

Universal Studios. Universal-komplekset er på ca. 1800 mål og er et arbeidsstudio fullt av teknologi for moderne film- og fjernsynsproduksjon.
En tur tar deg med til store produksjonsområder med sin 3-D-hyllest til Alfred Hitchcock, en modell av New York hvor en trikketur bringer deg ansikt-til-ansikt med King Kong. Over til Amity, hvor en båtreise fra en småby i New England bringer deg i nærkontakt med legenden Jaws, mens San Francisco-trikketuren som går gjennom et jordskjelv er en virkelig nervepåkjenning.

Andre attraksjoner er basert på Men in Black og ET, og tenåringer vil elske Terminator 2 – 3D. Denne forbausende, avanserte opplevelsen er basert på overbevisende robotikk. Her er til og med noe for bestemor; en gjennomgang av Lucille Balls garderobe.

Adkomst: Krysset ved I-4 og Florida Turnpike.
Adgang: En spesiell 2-ukers billett gir tilgang til studioene, Islands of Adventure, Sea World og Wet and Wild. Billettpris: 234,95 dollar voksne, 194,95 for barn.

Islands of Adventure. Universals andre temapark i Orlando ble åpnet i 1999, og er stedet for favoritter som Skipper’n, Hulken og Spider-Man, samt dinosaurer fra Jurassic Park. Attraksjonene består av fem temaøyer. Seuss Landing, hvor bøkene om den berømte Dr. Seuss blir levendegjort, er for mindre barn, mens "Lost Continent med Duelling Dragon" (en tur gjennom en middelalderskog som virkelig gir deg hjerteklapp) er en mer robust ”grøsser”.

Jurassic Park med sin jungelaktige vegetasjon har dinosaurer som er gjenskapt fantastisk realistisk – men det beste av alt er nok "River Adventure Ride", hvor du oppdager hvordan det føles å være jaget av en enorm T-Rex! For å unnslippe denne menneskeetende dinosauren må du stupe ned et 25 meter høyt fossefall – det bratteste som noen gang er bygd. Hvis spenning er det du ønsker, må du også oppleve "Dr. Doom’s Fearfall" - du klatrer først opp til toppen av et 60 meter høyt tårn og deretter raser du nedover i en enorm fart.

Adkomst: For å komme til Islands of Adventure parkerer du på den store parkeringsplassen ved Universal Studios (se ovenfor).

Sea World ligger rundt en innsjø som er ca. 70 mål og tilbyr en blanding av opplevelsesturer, utstillinger og presentasjoner som alle har å gjøre med de utrolige skapningene som lever i verdenshavene.

Høydepunkter inkluderer Wild Arctic-komplekset med kunstig snø og is, størhvaler, hvalrosser og isbjørner. Tropical Reef omfatter mer enn 30 forskjellige akvarier med fargerik, tropisk fisk – en skikkelig kontrast til "Terrors of the Deep" hvor du kan gå gjennom en rekke pleksiglass-tunneller og konfronteres med ål, barrakudaer og haier. Oppvisningene er overveldende – se på delfiner og spekkhoggere ved Key West Dophin Stadium og gå deretter til Sea Lion og Ottor Stadium for å oppleve en komedie med breakdansende sjøløver og en miljøsensitiv oter.

Adkomst: Utgang 27a, I – 4. Åpent: daglig kl. 09.00 – 19.00 (inntil sent på sommeren).
Adgang: 79,99 dollar voksne.

Discovery Cove. Til denne attraksjonen som ligger tvers overfor Sea World må man gjøre en reservasjon. Dette er en tropisk oase hvor du møter skapninger fra havene rundt Bahamas, Tahiti og Mikronesia.

Det er et fantastisk sted med mulighet for å svømme og leke med delfiner, skater og tusenvis av eksotiske sjødyr i trygge omgivelser. Her er også et aviarium med mer enn 300 eksotiske fugler. Det er bare tillatt med 1000 mennesker i Discovery Cove hver dag, så du må altså gjøre en forhåndsbestilling hvis du vil inn her.

Adkomst: Utgang 27A, I – 4.
Åpent 09-17 
Adgang: 289 dollar (som også inkluderer et måltid i grotten, svømming blant delfiner og syv dagers adgang til Sea World), 189 dollar (uten svømming blant delfiner).

Orlando Science Center. Etter alle de prangende, høyteknologiske tingene i temaparkene, regner du sikkert med at mer normale museum vil være en nedtur. Men det er slett ikke tilfelle med det supermoderne Science Exhibition.

De ti utstillingshallene inneholder flotte utstillingsgjenstander som du kan ta og føle på – og dekker alt fra helse og trening til lys og laser, solsystemet og mekanikk. Av høydepunktene kan nevnes menneskets biologi, hvor du går inn i en enorm munn og foretar en reise gjennom hele menneskekroppen. Et gigantisk åtte-etasjes lerret i filmteateret setter menneskeheten i perspektiv med imponerende filmer om planetene.

Adresse: 777 East Princeton St., Downtown Orlando. Telefon: +1 (1) 407-514-2000.
Åpent: 10-17
Adgang: 19,95 dollar voksne og gratis for barn.

Orlando kunstmuseum. Museets heller begrensede samling av kunst fra det 19. til det 21. århundret er ikke hovedattraksjon her; det er i stedet det rike utvalget og alle aktiviteter som man kan ta del i som engasjerer barn og hjelper dem (og deres foreldre) til å forstå det som stilles ut i galleriet. Ikke overraskende har Walt Disney World hatt en hånd når det gjelder selve sammensetningen. Karakterer og steder fra Harry Potter-bøkene har vært til god hjelp for å introdusere samlingen overfor barn.

Adresse: 2416 Mills Ave, Downtown Orlando. Telefon: +1 (1) 407-896-4231.
Åpent: Tirsdag - fredag kl 10.00–16.00; lørdag - søndag kl 12.00 – 16.00. 
Adgang: 15 dollar voksne og gratis for barn.